DAMIR KRAJAC/CROPIX
HRVATSKI INSAJDER ZA SN

Vatreni zanimljivo objasnio veliku nelogičnost: ‘Vjerujem u našu pobjedu! Jako su mi simpatični, ali...‘

Hrvatski reprezentativac u Glasgow Rangersu o novom ‘stanaru‘ u našoj skupini na Europskom prvenstvu
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 15. studeni 2020. 15:20

Europsko prvenstvo bit će za Bornu Barišića dodatan spektakl, još specifičniji nego za druge. Hrvatska će dvije utakmice igrati u Glasgowu, gradu u kojem boravi već treću sezonu, a jedna će biti protiv Škotske na Hampden Parku.
U Stockholmu je gledao na televiziji dvoboj Srbija - Škotska.

- Škoti su igrali točno kao što sam očekivao, čvrsto i tvrdo te na duge lopte i centaršutove. U osnovnom dijelu bili su bolji, zabili gol i apsolutno kontrolirali utakmicu. Tek nakon što je izborila produžetke Srbija je postala uvjerljivija, da bi odlučivala lutrija, dakle jedanaesterci - kazao nam je Barišić s kojim smo razgovarali uoči utakmice Vatrenih sa Šveđanima u Ligi nacija.

Agresivna momčad

Kod Škota se vidio fanatizam, već kod intoniranje himne osjetilo se koliko su “napaljeni“. Imaju to.
- Imaju, itekako imaju. Takav su narod. Poznati su po tome, po entuzijazmu i zanosu, to smo često viđali u njihovoj igri. Krasi ih i daje im dodatnu snagu.

Otkako zna da će se Vatreni sučeliti sa Škotima, bio je na vrućoj liniji s Glasgowom.
- Jesam, dakako. Čuo sam se s prijateljima, smiju se i zezaju, zanimljivo im je što igramo međusobno. Drago im je. Svi su jako sretni što su se kvalificirali. To je normalno kad se zna da im to nije uspjeli 24 godine.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

S prijateljima i kolegama iz kluba?
- S njima, ali i drugim prijateljima iz Glasgowa. Puno im znači daj uspjeh. Oduševljeni su.

Koliko objektivno vrijedi ova Škotska?
- Ne mogu točno reći, nije to jednostavno procijeniti. Imaju određenu kvalitetu, to nije upitno. Ekipa su koja gaji dobro nam poznat stil. Njihova se igra bazira na čvrstim duelima i fizičkoj moći. Forte su im duga dodavanja te centaršutovi pred vrata. Tako su igrali i protiv Srba. Mi s njima nemamo dobru povijest. Plasirali su se i to govori da imaju kvalitetu, a koliku točno, to ćemo vidjeti na Euru. Nije lako igrati protiv tako agresivne momčadi.

Od igrača najpoznatiji su Robertson iz Liverpoola, Tierney iz Arsenala i McTominay uz Manchester Uniteda, a kako gledate na druge? Biste li izdvojili još nekoga tko bi mogao biti zapažen na Euru? Na koga bismo morali obratiti pozornost? Je li to McGinn iz Aston Ville ili netko iz škotske lige?

Jack je vrijedan igrač

- Imaju dobrih igrača, taj McGinn je jedan od njih. Velika radilica i stvarno pravi, uporni veznjak. Moj kolega iz Glasgow Rangersa Ryan Jack je također jako dobar. Agresivan, trkač, može puno toga napraviti u sredini. Imaju dvojicu čvrstih defenzivaca iz Motherwella Gallaghera i O’Donnella, pa naprijed dvojicu iz Celtica McGregora i Christiea, strijelca u Beogradu. Dosta ih je iz škotske lige koji imaju vrijednost.

Što još možete reći o Ryanu Jacku?
- Super je dečko, ako govorim privatno, izvan nogometa. Na terenu vrijedan igrač. Škot je pravi po mentalitetu, nemam baš ništa lošega kazati o njemu.

Bilo bi odlično da se Euro igra u normalnim okolnostima, pred punim stadionima, bez aktualnih korona restrikcija. Krcati Hampden Park nudio bi fantastičnu atmosferu.

- Sigurno. Svi priželjkujemo da se gledatelji vrate. Ozračje Hampden Parka već sam doživio, to je briljantan ambijent. Ne sumnjam nimalo da će biti prepun, s puno više njihovih navijača, ali dobro doći će i naši. Već su pokupovali ulaznice.

Ako bude sve tako lijepo, po željama, fanovi Hrvatske iskoristit će svoj kontingent kako je to UEFA propisala. Pretpostavljam da se i vi veselite što je Škotska na Euru. To će dati dodatan draž cijeloj priči u našoj skupini.
- Drago mi je zbog svih prijatelja iz Škotske jer za njih je to jako velika stvar. Kad bi se Euro igrao bilo gdje, bili bi ponosni što su uspjeli, a kamoli ovako kad su domaćini u Glasgowu.

No, vi osobno bit ćete “rastrgani“ bude li se igralo s gledateljima. Telefon će se užariti, imate li koju kartu viška.
- Ha-ha, to je stvarno normalno. Sigurno će toga biti, zapravo rekao bih samo da jako želim da toga bude jer to će značiti da smo se vratili u život kakav poznajemo i volimo.

Spomenuli ste da hrvatska reprezentacija nema dobra iskustva sa Škotima. U pet susreta Vatreni još čekaju pobjedu. Dvije su utakmice završile slavljen Škota, a tri neodlučeno. Istina, zadnja je odigrana još prije sedam godina. Kako to tumačite? Nelogično je s obzirom na odnos snaga i rejting reprezentacija u tom razdoblju.

Kao i činjenicu da je Hrvatska dobivala druge otočke reprezentacije, Englesku koja je kvalitetnija, pa Wales, Irsku i Sjevernu Irsku.

- Naravno da je nelogično, ali njihov stil igre nam očito ne odgovara. Morat ćemo se na njega prilagoditi. Kad igraš protiv takve momčadi, ti ćeš i dalje forsirati svoje, ali obveza ti je odlično se pripremiti i adaptirati na ono što te čeka na terenu. To ćemo trebati napraviti na Euru kako ne bi bilo novog iznenađenja za nas.

Pitanje je što će nam biti potrebno u trećem kolu natjecanja po skupinama. Ovisi od rezultata prve dvije utakmice s Engleskom u Londonu i Češkom također na Hampden Parku. No, budu li nam nužni bodovi vjerujete da ovaj put na konto Hrvatske?

Status zaslužio igrama

- Vjerujem da ćemo ih osvojiti. Glupo bi bilo kad bih mislio da nećemo. Vjerujem u našu pobjedu. Uza sav respekt i simpatije koje imam prema Škotskoj.

U Rangersu imate fenomenalan status. Čitali smo komentare adresirane navijačima: “Uživajte dok možete jer Barišić neće biti kod nas još dugo.”
- Je. Rekao sam dosta puta da uživam u Glasgowu, u Rangersu mi je odlično i što se tiče igrača i odnosa s njima, kao i s trenerima, od glavnog Stevena Gerrarda do svih ostalih. Jednako mi je lijepo s ljudima oko kluba i navijačima. Ne krijem koliko mi je ugodno. Vjerujem da sam zaslužio status koji imam igrama i radom.

Igrali ste dobro u Osijeku, bili kapetan, ali može li se izraziti u postocima koliko ste još napredovali u Rangersu?

- Teško je to reći u postocima jer nemamo jasnu skalu, ali nedvojbeno je da sam napredovao jako puno. I u fizičkom smislu, što mi je nekad nedostajalo jer sad sam spremniji nego prije, do nogometnih elemenata u igri. Ovdje je nogomet čvršći i s tog aspekta sam “očeličio“. Treću smo sezonu u Europskoj ligi, iza nas je puno teških utakmica i sve je to pomoglo da se dižem kao igrač. Dolazak u Glasgow Rangers bio je odličan potez na mene.

Što će biti dalje i hoće li i do Eura ostati “Glazgovljanin” to će se vidjeti u siječnju, za takve je razgovore prerano. Bilo je u zadnjem i predzadnjem prijelaznom roku dosta govora o ponudama iz Serie A, La Lige i Premier lige. U tekućoj sezoni ima jedna pogodak i sedam asistencija, uvelike iz centaršutova, kako bi zadovoljni trener Gerrard rekao “na trepavicu”.

Plasman na Euro ili SP važniji je od Lige nacija

Kaže da je Liga nacija važna, ali…
- Bitnije je plasirati se na Euro, što smo mi napravili, i na sljedeće Svjetsko prvenstvo, nego jesi li u A ili B kategoriji Lige nacija. Koliko god je jasno da želiš biti u A, a ne u B i da je razočaranje ako ti se dogodi pad u niži rang.
Nismo mogli ne popričati o koronavirusu jer nakon zadnjeg testa i Marcelo Brozović je bio pozitivan te su Vatreni igrali bez njega i Vide iz tog razloga. Zakomplicirao je život svima, dakako i sportašima.


- Otkako smo počeli trenirati nakon karantene, testiram se svaka tri-četiri dana. Potom čekam rezultate. I tako šest mjeseci. Dakle, ja sam testiran već 55-60 puta. Nemam tu što reći, moram. Kad sam u Škotskoj nigdje ne idem, samo sam na relaciji stan - trening-kamp. Jedino tako možeš se držati da budeš negativan i to je teško jer nikad ne znaš gdje bi se mogao zaraziti.

Linker
14. svibanj 2024 17:34