Mohamed Salah

 Ryan Browne/shutterstock Editorial/profimedia
MOGUĆI SUPARNICI

Vatrenima prijeti adut Nenada Bjelice i Mo Salah, ali i 23 igrača koji zajedno vrijede kao jedan Baturina

Hrvatski nogometni savez najavio je turnir u Ujedinjenim Arapskim Emiratima zakazan u ožujku
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 08. siječanj 2024. 21:08

Prije nego krene u novu borbu za medalju na velikom natjecanju, odnosno zakorači na Europsko prvenstvo u Njemačkoj, nogometna reprezentacija Hrvatske odigrat će Winsunited Cup u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Kako je izvijestio Hrvatski nogometni savez, radi se o međunarodno turniru zakazanom od 22. do 26. ožujka.

Izbornik Zlatko Dalić veselo je dočekao vijesti, kazavši da kvalitetni protivnici, ali i odlični uvjeti za trening, pridonose pripremi Vatrenih uoči europske smotre. Osim Hrvatske, Winsunited Cupu pristupit će reprezentacije Egipta, Tunisa i Novog Zelanda. Pobjednici polufinala, jasno, idu u završnicu turnira, a poraženima slijedi bitka za treće mjesto. Dakle, svaka će reprezentacija odigrati dvije utakmice i susresti se s dva od tri moguća protivnika. Budući da je Hrvatska 10. reprezentacija svijeta prema Fifinom rankingu, slovi kao glavni favorit i bit će interesantna i najizazovnija "lovina" ostatku natjecatelja.

S obzirom na datum turnira, dubinske analize Egipta, Tunisa i Novog Zelenda aktualizirat će se, od prilike, tek polovicom ožujka, stoga se zasad možemo okrenuti osnovnim obilježjima nadolazećih suparnika. Ne treba ni podsjećati da se među njima kriju udarna imena poput Mohameda Salaha, a jedna reprezentacija dobro pamti igrača hrvatskih korijena...

Egipat

Egipat je 33. reprezentacija svijeta i peta u Africi. Njihova momčad vrijedi 135 milijuna eura na Transfermarktu (Hrvatska 298,2). Polovica otpada na Salaha (65), a iz aktualne postave samo su još Elneny (Arsenal) i Mohamed (Nantes) članovi ‘Lige petice‘. Među glavnim su favoritima za naslov ovogodišnjeg Afričkog kupa nacija, bio bi im osmi u povijesti, a jednom su (1992.) osvojili i Arapski kup. Te godine susreli smo se u prijateljskom Korea kupu i odigrali 2:2. Na SP-u su nastupili tri puta (1990., 2018. 2022.) i najdalje stigli do osmine finala. U nove pohode vodi ih Portugalac Rui Vitoria.

image

Mohamed Salah

ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

Tunis

Premda vrijedi samo 62,2 milijuna eura na TM-u, reprezentacija Tunisa 28. je na svijetu i treća u Africi. Najveća zvijezda im je Aïssa Laïdouni, veznjak koji nastupa za Union Berlin našeg trenera Nenada Bjelice, a ističe se i Ellyes Skhiri, novi suigrač Jakića i Smolčića u Eintrachtu. Tunis je davni osvajač Arapskog kupa (1964.), Afričkog kupa nacija (2004.) i Afričkog prvenstva nacija (2011.). U šest SP-ova zaustavljeni su u grupnoj fazi. Protiv Hrvatske su odigrali samo jednu, prijateljsku utakmicu u lipnju 2019. u Varaždinu i pobijedili 2:1. Izbornik im je 52-godišnji Jalel Kadri.

image

Aïssa Laïdouni

Beautiful Sports/meusel/imago Sportfotodienst/profimedia

Novi Zeland

Nogometnu povijest Novog Zelanda ispisao je defenzivac čiji je otac s Pelješca, a majka iz Novog Vinodolskog. Ivan Vicelich rođen je u Aucklandu i upisao je najviše nastupa (88) za novozelandsku reprezentaciju. U aktualnom sastavu najbolji igrač im je centarfor Chris Wood (Nottingham Forrest), a vodi ih engleski izbornik Darren Bazeley, koji kormilari i U-23 selekcijom. Novi Zeland u pet navrata postao je prvak Oceanije, posljednji put 2016. godine.

image

Fabio Cannavaro i Ivan Vicelich na SP-u 2010. godine

Christophe Simon/afp/profimedia

Prema TM-u njihova reprezentacija vrijedi 18 milijuna eura, koliko i Baturina ili Brozović, a nikada nisu igrali protiv Vatrenih. Gledajući situaciju samo na temelju ‘papira‘, radi se o najslabijem možebitnom protivniku za Hrvatsku. NZ 104. je reprezentacija svijeta i prva u Oceaniji.

Linker
15. svibanj 2024 06:10