ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
POČETAK IZ SNOVA

Vatrenima se divi Europa, čak i onima otpisanima, no ova dvojica su silno pogriješila ovoga ljeta

Luka Modrić je Benjamin Button, Kovačić ne da svoje mjesto, a ‘Nijemci‘ sigurni kao kupnja Golfa
Piše: Tomislav Juranović/JLObjavljeno: 20. rujan 2021. 08:55

Trebalo je izdvojiti samo četvoricu, jer uz trenutačni hrvatski poker europskih nogometnih kraljeva - Modrić, Kovačić, Kramarić, Sosa - kandidature, i to ozbiljne, ističu i Marcelo Brozović, Josip Juranović, Filip Uremović, do ozljede Dejan Lovren..., ali i Ante Rebić, koji u posljednje vrijeme igrajući za Milan pokazuje svoje vrline, no, kako sada stvari stoje, samo one ga neće vratiti u kadar reprezentacije. Toga je, međutim, svjestan i on sam...

Kako god, ohrabruje početak tekuće sezone, u kojoj se određene vrijednosti samo potvrđuju, a druge dodatno rastu ili se razbuđuju, jer uz Rebića, očekujemo daljnji uzlet i Josipa Brekala, Marka Pjace, Tome Bašića, dok je Perišić protiv Reala pokazao da će dobiti priliku i kod Simonea Inzaghija.

Nema, doduše, mjesta bezrazložnoj euforiji, jer sigurno će tijekom godine biti i padova, ali u kontekstu reprezentacije i njezina buđenja protiv Slovenije, uz pregled igara Dalićevih izabranika, imamo pravo biti pozitivni uoči listopada i nastavka kvalifikacija, gdje u susretima s Ciprom i Slovačkom, očekujemo nastavak uzlazne putanje igre i novu berbu bodova. Predvodnik je, gle čuda, Luka Modrić, o kojem najbolje govori činjenica da ga je u prošlu srijedu kompletni San Siro ispratio iz igre ovacijama.

image
IPA/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA Ipa/abaca/Abaca Press/Profimedia

- On je najposebniji nogometaš kojeg sam vodio - dodat će i Carlo Ancelotti, kojeg ne brinu Lukine godine, jer doista, on igra kao da je Benjamin Button.

Chelsea odluka karijere

"Za njega vrijeme stoji. Već godinama", piše o Modriću i Marca, koja je i dalje opčinjena čovjekom koji je prije desetak dana zakoračio u 37. jesen..

Tim, međutim, stopama sve utabanije kreće Mateo Kovačić, koji ujedno pokazuje i sve izraženije karakterne osobine; nekoć bi vjerojatno "pao" nakon dolaska direktne konkurencije, što je definitivno dolazak Saúla, no ovaj put iz toga crpi dodatni motiv, a konstanta odličnih partija mu ne pada. Chelsea mu je, nema više nikakve dvojbe, zajedno s Tuchelom, najbolja odluka karijere. A to potvrđuju i brojke, koje su gotovo identične kao Modrićeve, i to u puno težem izazovu Premiershipa.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

- Obožavam ga. Mogao bih ga probuditi u 3 ujutro, a on bi se u 3.15 nacrtao u Cobhamu - slikovito će ga ocijeniti i njemački strateg.

Svoje, pak, standardne dionice u Bundesligi igraju i Andrej Kramarić, koji nikako da se zasiti Hoffenheima, već u njemu godinama egzistira kao najbolji igrač i spiritus movens, ove sezone i u isturenijoj ulozi, a konzistentnost igara pruža i Borna Sosa, koji je, na stranu proljetne kerefeke, dodana vrijednost našoj vrsti u svakom smislu. S 30 godina, ujedno, Kramarić vrlo vjerojatno piše posljednju sezonu ugovora u Hoffu, dok je Sosa i ljetos bio ozbiljno podcrtan u knjižicama skauta brojnih europskih klubova više srednje i visoke klase. Obojici to samo daje dodatno pogonsko gorivo...

Prošli je tjedan, pak, naznačio povratak na svoje razine Marcela Brozovića, koji je protiv Reala bio najbolji igrač utakmice, ali i konkretne partije Ante Rebića, koji se inače budi u proljeće, ali ovu je sezonu očito shvatio vrlo ozbiljno. Bilo bi dobro kada bi tako shvatio i razgovor s izbornikom, koji čeka da mu on dostavi ispričnicu za doista neobjašnjiv i neopravdan post na Instagramu. Znali smo, pak, da će Brekalo pogoditi odlaskom u Torino, odnosno da će kod ozbiljnog trenera poput Ivana Jurića nadograditi svoju igru, kao i Marko Pjaca, u petak pobjednički strijelac.

Dalić ima izbora

Čekamo punu prilagodbu Vlašića na West Ham i Premiership, Bašića na Lazio i Maurizija Sarrija, Majera na Rennes i Ligue One, pa i Jakića na Eintracht i Bundesligu, a uz nastavak i podizanje dobrih partija Mora, Uremovića, Juranovića i Barišića, ambiciozno očekujemo i "boom" Pašalića u Atalanti. Uglavnom, nije loše. Zlatko Dalić ima izbor, osnovnu pretpostavku progresa.


KONTRAPUNKT: Čini se da su Ćaleta-Car i Bradarić silno pogriješili ovoga ljeta

Premda postioji cijeli set igrača koji su ušli u punu formu i oduševljavaju publiku, medije i struku, postoji, nažalost, i kontrapunkt, koji iz više razloga nije dobar. Onaj ključni je što se ne nazire kraj agoniji...

Duje Ćaleta-Car i Domagoj Bradarić, a i Šime Vrsaljko u posebnom su fokusu, jer su zdravi, a uopće ne igraju. Sva trojica su ove sezone za Marseille, Lille i madridski Atletico kombinirano skupili 18 minuta. A kako su ih klubovi tijekom ljeta željeli transferirati, no ovi to nisu željeli, postoji opravdana sumnja da im se status neće tako brzo promijeniti.

Kada tome dodate i ozljede (nadajmo se lakše) Lovrena i Vide, onda u ovome času najveći problem ima "vatrena" obrana, jer dakle tri (potencijalna) reprezentativca ne igraju, a dvojica su ozlijeđena.

Problem ima i dojučerašnji Dalićev izabranik Melnjak, koji je i dalje bez kluba, a Ante Budimir se vraća nakon ozljede i tek očekuje mjesto startera i prve golove u Osasuni. U sljedećem se, pak, periodu očekuje da forme podignu i Dinamovi reprezentativci Livaković, Oršić i Petković, kako bi pomogli i klubu u Europi i HNL-u, ali i Daliću prilikom poziva za Cipar i Slovačku u listopadu. Lovre Kalinić se također vraća na vrata nakon zdravstvenih problema...

U prijevodu, ukupno se nekih desetak igrača nalazi u "crvenom", te je na njima da se izbore za laude kakve proživljavaju njihove kolege. Kako kod kuće, tako i vani...

Linker
16. travanj 2024 20:07