BORIS KOVACEV/CROPIX
OPTIMIZAM KOD EX-VATRENIH

Vatreno društvo koje nije dočekalo pobjedu protiv Tricolora: ‘Dosta je! Francuzi bi napokon mogli pasti‘

‘To što ih nikada nismo pobijedili je jednostavno - slučajno! Jest da imaju širi kadar, ali...‘
Piše: Jurica Radić, Davorin OlivariObjavljeno: 14. listopad 2020. 09:41

Baš nas muče ti Francuzi. Ne samo u nogometu, naravno, one epske bitke u rukometu također su poznate. Ali pamtimo poraze u polufinalu SP-a 1998. godine, u finalu u Rusiji 2018. Zašto nam stalno zapnu kao kost u grlu? To smo jučer među inim pitali Darija Šimića, slavnog stopera koji je protiv Tricolora igrao i u tom polufinalu 1998. godine, a bio je i kapetan na Euru 2004. u Portugalu kad nas nisu pobijedili, ali završilo je 2:2.
- Držim da nam Francuska ne leži. Oni su iznimno jaka reprezentacija, uvijek su bili. Također, imaju jako brze nogometaše, što nama očito ne odgovara. A možda imamo i kompleks Francuza? Dakle, rekao bih da činjenicu što ih nikad nismo pobijedili čini miks svih tih stvari - kazao nam je Šimić.


Što misli, možemo li ih pobijediti danas? Dolazi li kraj nepobjedivosti Francuza baš na Maksimiru?
- Uvijek treba vjerovati. Francuska je i dalje, kao svih tih godina, moćna reprezentacija, prvaci su svijeta, imaju zaista vrhunske nogometaše. Ipak, mislim da moramo sami sebe uvjeriti da ih možemo pobijediti. Ako bude tako, onda sam mišljenja da danas na Maksimiru možemo razbiti kompleks Francuske - zaključio je Šimić.

image
DAVOR PONGRACIC/CROPIX

Na Euru u Portugalu protiv Tricolora je igrao Jerko Leko.
- Ja nisam od onih praznovjernih koji vjeruju u prokletstvo protiv Francuza. Mi smo uvijek imali dobru reprezentaciju, baš kao i Francuzi. Kad sam igrao za Monaco, oni su se čudili kako mi kao tako malo država bilježimo takve nogometne uspjehe. Uvijek su mi govorili kako je nevjerojatno da s njima uvijek igramo al pari - veli nam Jerko.
Napominje još nešto:
- Pogledajte gdje igraju francuski reprezentativci, a gdje naši. I vidite, tu smo nekako podjednaki kad se radi o snazi klubova. Njihova udarna postava skroz je izjednačena s našom kad se radi o imenima klubova. Naravno, druga je stvar koliko je njihov klupski nogomet bolji, koliko je njihovo prvenstvo jače od našeg, koliko je bolja infrastruktura i sve ostalo.
Leko će za kraj dati zanimljivo opservaciju.
- To što ih nikada nismo pobijedili je jednostavno - slučajno! Jest da imaju širi kadar, da su ga uvijek imali, ali nemamo mi kompleks od njih. Mislim da će doći taj dan kad ćemo ih pobijediti. Kao što je svojevremeno došao u rukometu, tako će i u nogometu. Možda već danas u Maksimiru!

image
RONALD GORSIC/CROPIX

Nije bilo tako davno kada je Ivan Strinić čuvao Grizemanna u finalu Svjetskog prvenstva u Moskvi. U međuvremenu je francuski reprezentativac preselio iz Madrida u Barcelonu, a Strinić je u potrazi za klubom. No, prva tema je reprezentacija. Francuzi kao crna mačka za Vatrene.

Zašto i do kada?
- Prvi odgovor dolazi iz širine kadra, iz velike selekcije koju ima vjerojatno i najbolja reprezentacija svijeta. Jedni odlaze, drugi dolaze, ali Francuzi su uvijek jaki i za nas nažalost nepobjedivi. Vjerojatno je finale iz Moskve preslika naših utakmica i odnosa dviju reprezentacija. Igrali smo dobro, imali većim dijelom i kontrolu utakmice, ali svaku pogrešku Francuzi su kaznili. Slično je bilo i prošlog mjeseca u Ligi nacija - u jednom je dahu ispričao Strinić.
Može li Hrvatska večeras promijeniti tradiciju, ostvariti prvu pobjedu?
- Moram reći da su Francuzi lagani favoriti, baš zbog te tradicije i svih utakmica koje su odigrali protiv Hrvatske. Ne igraju atraktivno kao Španjolska ili Belgija, ali imaju rezultat. Ovoga puta bi nam trebalo i dosta sreće da igre iz posljednjih dvoboja s Francuzima uspijemo naplatiti prvom pobjedom - poručio je Strinić.
Njegov sugrađanin Ivica Mornar dobro se sjeća kako je davne 2004. na EP-u u Portugalu imao prigodu promijeniti tijek povijesti.
- Tko zna što bi se danas pisalo da sam umjesto vratnice pogodio mrežu Francuza. U zadnjoj minuti, na semaforu 2:2, ja šutiram i lopte neće u vrata. Kakva šteta! Nismo imali sreće, a nismo tada imali ni VAR. Da je bio VAR, poništio bi se zgoditak Trezegueta kojem je prethodilo igranje rukom. Ali davno je bilo, što više o tome pričati - kazao je Mornar.
Jasno je i nekadašnjem napadaču Vatrenih kako funkcionira Francuska. Strinić je igrao u Le Mansu, a Mornaru u Rennesu. Uživo je pratio razvoj igrača, lige, reprezentacije....
- Francuzi te kažnjavaju u svakom detalju, koriste i najmanji prostor za pogreške. Prije mjesec dana u Francuskoj smo dobro izgledali, ali svaka greška je pogodak. Večeras bismo trebali odigrati bolje negoli je to bilo u prvom dijelu sa Švedskom, a moram reći da sam tim segmentom bio jako zadovoljan. Dalić je u novoj tranziciji, laganom preslagivanju momčadi koja nudi optimizam. Može i do pobjede protiv Francuza, ali puno će se dobrog morati poklopiti da bi prekinuli tradiciju nepobjedivosti našeg gosta.

Linker
10. rujan 2024 15:22