Nikola Vlašić i Jasmin Kurtić

 ANTE CIZMIC/CROPIX
STRUČNA ANALIZA

‘Važan bod, novi igrači bili su korektni, ali opet ta naša stara boljka. Mislio sam da smo ozdravili...‘

‘Zbog par minuta smo iz apsolutne pozitive došli u situaciju propitkivanja nekih potankosti...‘
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 27. ožujak 2022. 12:17

Nakon utakmice Hrvatske i Slovenije, svoje je dojmove ponudio Nikola Jurčević:

- Ova je utakmica pokazala kako gdjekad nekoliko minuta dekoncentracije može promijeniti cjelokupni dojam, pa smo odjednom iz apsolutne pozitive, temeljene na dominaciji i boljoj igri Hrvatske, došli u situaciju propitkivanja nekih potankosti. Pobjeda nam je ispala iz ruku, igrali smo bolje i imali više šansi, ali na izdisaju dvoboja primili smo taj pogodak - rekao je Jurčević i nastavio:

- Važno je da smo uzeli taj bod koji nam je trebao uoči izvlačenja skupina, a načelno možemo biti i zadovoljni 3-5-2 sustavom. Imali smo kontrolu igre, lopta je pretežno bila u našem posjedu, nedostajalo je možda više konkretnosti u igri prema naprijed. Bili smo bolji, ali nismo to materijalizirali s više pogodaka, a nogomet je takva igra da suparnik nerijetko kazni te promašaje ukaže li mu se prilika. To se i dogodilo. Nadalje, uvjetno rečeno "novi" igrači - Pongračić, Jakić i Budimir – odigrali su korektno i vidjelo se da se na njih treba ozbiljno računati. Uostalom, izbornik im je uvrštavanjem u udarnu postavu i poslao taj znak.

image

Nikola Jurčević

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Što vas nije zadovoljilo?

- Defenzivni prekid. To je bila naša stara boljka, vjerovali smo da smo "ozdravili", ali opet smo skupo platili dekoncentraciju.

U čemu je najveća razlika ovoga 3-5-2 sustava i onoga kojeg je igrala Hrvatska 90-ih godina, kad ste i vi bili dio tih "vatrenih"? Osim, dakako, u spoznaji da se danas ne igra s klasičnim zadnjim braničem, "liberom"...

- Nema tu neke prevelike razlike. Možda je najveća razlika što današnji nogomet jednostavno zahtijeva da barem jedan od trojice srednjih braniča aktivno sudjeluje u igri, da se priključuje ili začne otvaranje igre od svog 16-erca. Dakle, današnji srednji braniči moraju biti znatno tehnički bolji nego što su prije bili, jer su im i zadaće zahtjevnije.

K tome, danas se češće događa da se u obrambenom dijelu ta formacija pretvara u 5-3-2 sustav, dok se u moje igračko vrijeme u defenzivu obično vraćao jedan bočni igrač, pa su u zadnjem obrambenom redu bila četvorica igrača – smatra Jurčević.

Linker
24. travanj 2024 22:02