TOM DUBRAVEC Cropix
POSLOŽENI ORKESTAR

Već se zna sastav s kojim će Vatreni krenuti po povijesni trofej. Pred Dalićem je samo jedna dilema

Ligu nacija neće biti lako osvojiti, Dalićev stožer sve će analizirati, no oko sastava nema problema
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 30. ožujak 2023. 10:11

Hrvatska nije samo iskristalizirala put prema Euru, popravila raspoloženje i ojačala samopouzdanje nego je Zlatko Dalić u Bursi dobio ekipu za Rotterdam i ogled s Nizozemskom 14. lipnja. Klupska sezona može utjecati na zdravlje i formu igrača, ali ne bude li većih trauma izbornik će vjerojatno uoči ogleda s Oranjom vagati jedino hoće li na lijevom beku krenuti s Bornom Sosom ili Bornom Barišićem.

Startna postava u Turskoj u veznom i napadačkom redu bila je ista kao s Brazilom i Argentinom u četvrtfinalu i polufinalu Svjetskog prvenstva. Dalić će kazati kako ima dvadesetak igrača i komociju izbora, ali vezni red Modrić Brozović Kovačić ne dira i neće dirati, pritom bi bilo jako bitno da Brozović podigne formu jer potreban je u pravom izdanju. U napadu mu uvijek startaju Ivan Perišić i Andrej Kramarić, a Mario Pašalić je u utorak dobio dodatan kredit da i dalje on bude taj. Kako Nizozemska u igri ima sličnosti s Turskom, to se danas čini kao vrlo vjerojatan izbor.

Pašalić nema bajnu sezonu jer brojke su mu daleko manje nego u prethodnoj kad je za Atalantu zabio 13 golova, no još jedom je pokazao koliko može biti opasan pred vratima. Sudjelovao je kod oba gola, šteta što nije zabio na Modrićev pas. Kramarić je u suradnji s njima samo formalno "devetka", ali često se izvlači na desnu stranu, a Pašalić preuzima ulogu prve špice. Igra kao centarfor iz sjene.

Brunu Petkovića čeka stanka zbog ozljede, Mislav Oršić je u "hladnjaku" na jugu Engleske, to ionako smanjuje izbor. Dakako, u konkurenciji je Marko Livaja, kao i Musa te Vlašić i Majer za desnu stanu. Opcija, poput završnice u Bursi je i Juranović na krilu. Više kao rješenje za pojedinu fazu igre.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Josip Stanišić oduševio je navijače i kritiku te još jednom pokazao zašto je jedini igrač koji je posljednjih godina iz Bayernove škole došao na tako visoku razinu. Koliko je god i Josip Juranović dobar te Dalić i na njega najozbiljnije računa, Stanišić je defenzivno vrhunski, a pokazao je da može biti i napadački opasan. Josip Šutalo opravdao je poziciju nasljednika Dejana Lovrena. Iako se Joško Gvardiol i on znaju još iz juniorske momčadi Dinama za optimalno funkcioniranje trebat će im još malo vremena, no nema reprezentacije na svijetu koja ima dvojicu stopera tehnički tako jakih s loptom. Na startu ogleda u Bursi imao je neke pogreške, ali kad se razigrao dominirao je i fascinirao.

Stanišić, Šutalo, Gvardiol i Sosa prvi su Dalićev izbor za zadnji red, no Sosa je na Svjetskom prvenstvu, pa i ranije, pokazao da teško podnosi ritam kad je druga utakmica za tri ili četiri dana. To je jedan od razloga zašto stožer u drugom susretu rado stavi svježeg igrača. Barišić je bio vrlo dobar, imao je odličnu energiju i koncentraciju, na Daliću je sad da odvagne koga će staviti u polufinalu Lige nacija. Lako je moguće da jedan igra s Nizozemskom, a drugi za konačan plasman.

Hrvatska u lipnju ide po prvi trofej kojeg nimalo lako neće biti osvojiti, izbornik i stožer sigurno će analizirati svaki detalj, ali već se danas jasno nazire koja bi postava mogla izaći na De Kuip:

Livaković - Stanišić, Šutalo, Gvardiol, Sosa (Barišić) - Modrić, Brozović, Kovačić - Pašalić, Kramarić, Perišić.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Proteklom utakmice u Bursi Hrvatska je došla na svoje, kroz kombinatoriku stvarala šanse, zabila dva gola i držala u znatnoj mjeri kontrolu nad zbivanjima. No, problemi s otvaranja upozoravaju i izbornika i igrače jer nije se dovoljno trčalo i nudilo, u niz situacija igrač s loptom nije je imao kome predati, zato je presing Turaka bio toliko opasan, za razliku od presinga Danaca u Ligi nacija u Kopenhagenu kojeg su Vatreni ulaskom Modrića i Brozovića lakoćom probijali. Spora igra i manjak uložene energije dovelo je i do pogrešnih dodavanja i o tome treba voditi računa. Na taktičko-strategijskim elementima itekako se ima što poraditi, ali pojedinačno je to trenutačno najbolja hrvatska ekipa. Koje može jako puno. Kad bi, uz ostalo, i ofenzivni mehanizmi još bolje djelovali, čak i više nego u Kataru.

Linker
24. travanj 2024 20:06