Niko Kranjčar bio je jedan od ključnih igrača protiv Švedske 2005. godine
 DAMJAN TADIC/CROPIX
TRIJUMF ZA PAMĆENJE

Večer kad je Cico srušio Švedsku: ‘Znate li što je bilo ključno? Jedan pobjednički potez mog sina...‘

‘Samo nas je pobjeda taj dan vodila na Svjetsko prvenstvo. Dalić zna kako Švedsku dobiti danas.‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 11. listopad 2020. 14:02

Zlatko Kranjčar vodio je hrvatsku reprezentaciju kao izbornik od 2004. do 2006. godine. Njegove dvije najvažnije pobjede bile su nad - Švedskom!

Prva 8. rujna 2004. godine u Göteborgu i druga 8. listopada 2005. u Zagrebu. Nije to bila lepršava igra, nego tvrda borba, a konačan rezultat u oba slučaja 1:0. Zabijao je Darijo Srna iz slobodnog udaraca te s bijele točke. U Maksimiru je pred 35 tisuća gledatelja izboren plasman na Svjetsko prvenstvo. Fešta je po gradu trajala cijelu noć.

Kako vidi današnju Hrvatsku i koji je bio njegov recept za matiranje Skandinavaca, pitali smo Kranjčara.

- Hrvatska je i dalje dobra. Porazi u rujnu stvar su trenutaka, nešto slabije forme i jakih protivnika - kazao nam je Cico, kojem se osmijeh raširi od uha do uha kad se spomene zagrebačkih 1:0 prije 15 godina.

- Znate što je bio pobjednički potez? Niko Kranjčar je nabacio i bio je kazneni udarac - jedva je čekao Cico pohvaliti sina. - Dva su bila ključna igrača - Niko i Srna. Darijo je zabio taj gol. Oni su taj dan ovjekovječili jedan trenutak hrvatskog nogometa da bismo ga pamtili i danas. Kad me već pitate...

U 56. minuti Kranjčar je tražio glavu Dade Prše, no gostujući stoper Olof Mellberg je rukom odnio loptu. Sudac Talijan Massimo De Santis nije imao što drugo nego pokazati na bijelu točku. Srna je dao gol koji je značio plasman u Njemačku kolo prije kraja kvalifikacija.

image
RONALD GORSIC/CROPIX

- I u Göteborgu smo odigrali jako dobru utakmicu. Ta nam je pobjeda na startu ciklusa dala samopouzdanje i mir za kasnije nastupe.

Švedska je tada imala Ibrahimovića koji je igrao prvi susret, ne i drugi, u Zagrebu ga nije bilo. Stil igre je nalikovao današnjem. Kakva je bila Kranjčarova taktika? Kako bi Vatreni trebali ovaj put igrati?

- Izbornik najbolje zna kako dobiti Šveđane, u to neću ulaziti. Mogu samo reći da se nama radilo o utakmici najvećeg uloga, da nas je jedino pobjeda taj dan vodila na Svjetsko prvenstvo i tu nije trebala nikakva posebna taktika. Igrali smo napadački, napad je bila moja strategija - kaže Kranjčar koji je forsirao formaciju 3-4-1-2 i dosta se oslanjao na ofenzivne bokove Srnu i Marka Babića.

Kakav je dojam o Hrvatskoj u St. Gallenu i koliko ta pobjeda znači za nedjelju?

- Hrvatska je u Švicarskoj bila odlična. Talentirani smo, imamo dobre igrače koji igraju u dobrim klubovima. Od 1996. godine se zna da mi sve možemo. Bitno je što naši igrači igraju u jakim europskim momčadima i imaju iskustva iz najzahtjevnijih utakmica. Bez toga ne bismo bili drugi na svijetu. Mogli smo zabiti još koji gol.

Tko se vama od igrača posebno svidio?

- Pašalić. Malo ga koristimo. I Brekalo. Njih dvojica. Volio bih da obojica igraju i protiv Švedske. Oni su kvaliteta.

U Ligi nacija Hrvatskoj trebaju bodovi. Očekujete li pobjedu nad Švedskom?

- U nogometu uvijek treba ostaviti sve otvoreno, no kak’ ne? Zašto ne bismo dobili!? Teško je raditi usporedbe s momčadi koju sam ja vodio. Drugačiji je to bio profil igrača. Mi smo imali braću Niku i Roberta Kovača, Pršu, Srnu… sada se igra drugačiji nogomet. Hrvatska je spoj iskusnih igrača i mladih koji su odlični, zato sam optimist.

Je li za Vatrene hendikep što nema Rakitića ili će ga nadoknaditi?

- Normalno je što je došlo do smjene generacija. Danas nema Rakitića, sutra neće biti Luke, to je neminovnost. Međutim, Dalić je već sada napravio sve što je trebao kako bi imao zamjene. Odlazili su mnogi veliki igrači i dolazili novi. Ne znam zašto radimo problem od oproštaja Rakitića. Hrvatska će i dalje postizati lijepe rezultate. Treba gledati naprijed. Imamo dobrih igrača i kvalitetnu momčad.

Po vama, Vatreni nisu doživjeli veliki pad u odnosu na Rusiju?

- Ne. Ma kakvi. Može se izgubiti utakmica, ali dečki su super. Vjerujem u njih i mislim da će to opravdati - konstatirao je nekadašnji izbornik.

Linker
25. travanj 2024 17:39