SRDJAN VRANCIC/CROPIX
EKSKLUZIVNO ZA SN

Vedran Ćorluka u intervjuu za SN podigao glas: ‘Ne! Takvo razmišljanje ne može motivirati nikoga od nas!‘

Dugogodišnji reprezentativac Hrvatske danas je član stručnog stožera izbornika Zlatka Dalića
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 09. lipanj 2022. 05:54

Vedran Ćorluka godinu je dana pomoćnik Zlatka Dalića, nakon što je zaključio igračku karijeru. Mnogi će kazati da je to što ga je angažirao u stožeru jedan od najboljih izbornikovih poteza. Kao igrač bio je znalac i mogao bi napraviti velike trenerske rezultate. Odluči li definitivno ići tim putem...

Iza Vatrenih su prve dvije utakmice u Ligi nacija s Austrijom i Francuskom, veliki intervju za SN započeli smo komentarom na njih.

Skloni dramama

- Komentari su različiti, pogotovo kad vidimo rezultate. Neugodan poraz od Austrije nismo očekivali. Prvih 35 minuta izgledali smo dobro, samo što nismo zabili. Poslije toga naša izvedba nije na bila na nivou na kojem smo mislili da će biti. Dogodio se poraz, ali neke velike drame nismo radili niti trebamo. Isto tako floskule su te fraze da je svaki poraz dobar. Nije dobar. Nije dobro nikad izgubiti, tako niti protiv Austrije. Jednostavno stajali smo loše, puno je prostora bilo između zadnje linije i vezne, nismo imali kompaktnost, pogotovo u drugom poluvremenu. Primaran razlog zašto smo kvalitetnije djelovali s Francuskom je taj što smo bili bliži protivničkom igraču, agresivniji, zadnja linija je stajala odmah do veznog reda te Francuzi nisu imali prostora. Radili smo fenomenalan presing, posebice zahvaljujući Anti Budimiru koji je osvojio bezbroj lopti. To su glavne razlike između te dvije utakmice. Iza nas je jedno negativno i jedno pozitivno iskustvo, nadamo se da će u sljedećem susretu biti još pozitivnije - kazao je Ćorluka.

image


VLADO KOS Cropix

S jednim bodom u dva kola vjerojatno niste oduševljeni, ali vrijednost remija s Francuskom je što se radi o svjetskim prvacima, diže moral i atmosferu.

- Je. Mi smo skloni dramama. Kad sam vidio reakcije nakon izgubljene utakmice s Austrijom, pa to je bilo kao da je sve propalo. Ispadalo je da smo u bezizlaznoj situaciji pa kako ćemo dalje... To smo mi! Hrvatska reprezentacija i svi koji su igrali s klubovima velike utakmice toliko smo navikli na sve te pretjerane reakcije da nas više ne iznenađuje. Niti utječe na igrače, a niti nas koji smo blizu njih. Znamo koliko je kvalitetna reprezentacija. Po susretu s Francuskom vidjelo se da nas koji smo s ekipom svaki dan poraz nije pretjerano uzdrmao. Pritisak u nogometu postoji i uvijek će ga biti. Bio je i sada, ali ne takav... Ej, da smo izgubili protiv Francuske pričali bi neki o najvećoj krizi u zadnjih ne znam koliko. To su za mene smiješne stvari. Ne pridajemo puno važnosti tim nekim dramatičnim tvrdnjama nakon jednog poraza koji jest neugodan, ali nije ništa promijenio što se tiče razmišljanja nas i igrača.

Jesu li i vas, kao izbornika Dalića, pogodili zvižduci? Naglasio je da to nije očekivao u Slavoniji gdje je podrška uvijek bila prava...

- Iskreno, toliko su mi zviždali u karijeri... Ne, nije me pogodilo niti malo. Izbornik se vjerojatno iznenadio jer je to Slavonija u kojoj nismo dosad izgubili pa zato nije osjetio zvižduke. Siguran sam, da se i prije gubilo bilo bi zvižduka. Ništa pretjerano, normalna reakcija ljudi koji su očekivali pobjedu i dobru igru, a zapravo su dobili razočaranje. Nisam tome pridao puno važnosti.

Barceloni se fućka na Camp Nouu, istrpio je to i Leo Messi, Realu na Bernabeu, tako je prošao i Cristiano Ronaldo, to je ocjena gledatelja za prikazanu igru u tom susretu.

- Normalna stvar, ali svako od nas gleda drugačije na određene situacije. Tako je izbornik pomislio da to nije bilo primjereno i to je njegovo pravo.

Hrvatska je imala osam uzastopnih poraza od reprezentacija iz FIFA-inih Top 10, do neodlučenog rezultata s Francuskom. Je li to naša realnost?

- Taj Top 10 dosta varira, reprezentacije u nju ulaze i izlaze non-stop, Možda smo dobili nekog tko je bio Top 10, a prije dva tjedna je ispao u Top 12. Ne gledam tu statistiku. Nije lijepo izgubiti protiv Austrije koja nije tako visoko... Nisam upućen u ljestvice, no znam da smo protiv velikih reprezentacija odigrali jako dobrih utakmica. Baš smo nedavno imali internu priču o tome. Luka Modrić je izrekao dobru rečenicu: “Svima nama ovdje treba više vjere u sebe, moramo biti svjesni da smo bolji ili svakako barem na nivou igrača koji igraju za te vodeće reprezentacije”. Odlično je zamijetio - toliko smo kvalitetni, ali mislim da još u to ne vjerujemo. Ne vjeruju dovoljno da mogu biti na razini kao što je Hrvatska bila u Rusiji. Ili kao što su francuski igrači.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Zatim je dao primjer...

- Gledamo jednog Salibu, stopera Francuske. On vjeruje da je Top, a izgubio je deset lopti. Kad je ima ne zna kamo će s njom, Budimir mu ju je uzeo deset puta. Ali ima stav da je on igrač. Da je pravi igrač. Realno, bila bi dvojba bi li igrao za nas. To je moje mišljenje. Ne kažem da je loš, dobar je igrač, ali ima stav frajera da je ne znam što. Luka je to dobro rekao, a i svi mi sa strane moramo više vjerovati da smo na nivou tih igrača i reprezentacija. Jer jesmo. Dečki igraju u takvim klubovima i ta statistika da smo deset godina imali osvajača Lige prvaka daje nam za pravo da tako razmišljamo.

Smjena se događa

Bravo! Kod nas se često kod igrača koji nisu još puno toga prošli pojavi pretjerani respekt prema najzvučnijim suparnicima. Ako se to nadvlada moglo bi ponovno biti nešto značajnije od Hrvatske...

- Istina.

Što je najjača snaga Vatrenih?

- Kad gledaš izvana svi kažu da imamo najjači vezni red, ovo ili ono, ali ovog časa teško je reći za ovu reprezentaciju koja joj je najjača snaga. Smjena generacija se događa, na nekim pozicijama je već i obavljena, međutim iako je Svjetsko prvenstvo blizu još to nije ta grupa za koju možeš tvrditi da su to tih 23 koji će biti tamo te da su kolektiv i glavna im je moć zajedništvo. Atmosfera je vrhunska, svi su međusobno prijatelji, ali tek prije Katara vidjet ćemo ima li ova skupina igrača potrebno ozračje koju smo imali mi u Rusiji. To se dobije na završnim pripremama...

Nakon toga je istaknuo:

- Što se tiče igračkih kvaliteta pokazali smo da trčimo više ili rangu reprezentacija s kojima sada igramo, a to nije bio slučaj na Euru 2020. gdje smo bili u podređenom položaju protiv svih. U svakom susretu. Iako su svi govorili da trkački nismo bili dobri s Austrijom, podaci pokazuju da smo bili u rangu s njima. Protiv Francuske smo više trčali nego oni. To je sada jedna od jačih snaga Hrvatske, na fizičkom i trkačkom nivou smo u rangu s najboljima, a onda naša kvaliteta i taktika mogu više doći do izražaja.

Budimirov presing

Što su slabe točke?

- Vjere u sebe. Kao što sam rekao. Mi smo Top i tako trebamo razmišljati. Naši igrači osvajaju Ligu prvaka i razna prvenstva. Ne možeš doći na Svjetsko prvenstvo i imati male ciljeve. Oni su navikli biti pobjednici. Ići do kraja na svim turnirima. Zašto igrači koji to rade u klubovima, ne bi to radili ovdje. Prestanimo misliti - ajmo proći grupu pa ćemo vidjeti što će biti - govorio je pa podigao glas:

- Ne! To razmišljanje ne može motivirati nikoga od nas. Prolazak skupine je bitan i naravno da je preduvjet za nešto dalje, ali mi uvijek moramo postaviti ciljeve koji su adekvatni igračima koji osvajaju trofeje iz godine u godinu. Neće jednog Luku Modrića motivirati prolazak skupine. Neće. Ili Brozovića, Perišića, Kovačića, Lovrena... Nabrajam igrače koji su pobjednici. Hej, da, motivirat će njega svaka utakmica za Hrvatsku, ali motivirat će ga onaj krajnji cilj gdje su bili u Rusiji. Kad jednom okusiš finala i polufinala želiš opet biti dio toga. Barem ja tako vidim. Mislim da i oni gledaju tako.

Pohvalili ste Budimira za doprinos ekipi, no napad nam figurira kao najsporniji segment igre...

- Od svakog napadača se očekuju golovi. Ova dvojica koji su trenutačno ovdje Kramarić i Budimir u ovom trenutku su u najboljoj formi. Bio je pozvan i Musa, žao mi je što je bolestan pa nije mogao doći, kao ni Livaja. Uvijek trebaju pogoci, ali ako imamo špicu koja zabije šest-sedam golova u sezoni možemo tražiti neka drugačija rješenja u taktičkoj postavi. Budimira mogu drugačije iskoristiti. Da se razumijemo, zna Ante zabiti gol, ali neka on uradi što je napravio protiv Francuske - udari presing, izrilja i pomoći će na drugi način. Svi bismo voljeli da imamo golgetera od 20 komada u prvenstvu, ali ga nemamo. Ante nam je donio agresivnost koju nismo imali protiv Austrije i s time je digao ekipu. Kramarić će u međuprostoru primiti vrhunski loptu i raditi što je činio zadnjih 25 minuta, no tada nas nema u šesnaest metara... Nije lako naći što bismo svi htjeli. Imamo još pet mjeseci. U ovom trenutku nemamo golgetera, ali tko zna, možda se pojavi... Ili se igrači koji su bili prije s nama dignu u formi i natjeraju izbornika da ih opet pozove.

Mislite na Brunu Petkovića?

- Na bilo kojeg igrača koji je bio u reprezentaciji, a sada nije. No, Petko je kvaliteta, svi znamo da sam uvijek za Petka. Kad je pravi za njega će se platiti skuplja karta, ali ne za Petka kakav je bio do utakmice Dinama i Osijeka u Maksimiru. Sve je na Petku. Ako ćemo iskreno.

image
ALEXEY FILIPPOV Sputnik Via Afp

U Danskoj je najavljena dijelom promijenjena ekipa. Što očekujete od te utakmice?

- Pobjedu. Vidjet ćemo tek na koje ćemo igrače točno i koliko moći računati. Neki koji nisi igrali puno u prve dvije utakmice dobit će šansu. Zahtjevi su isti - puno trke, agresivnosti, ono što smo radili u Splitu može samo ići bolje. Bez obzira tko će startati. Roster imamo širok, dobar, daje nam puno slobode da smo u prilici rotirati i nekoga odmoriti. Naravno, tko god igra očekujem da ćemo dobiti. U zadnjih petnaest minuta kad su ušli mladi momci kvaliteta igre se još podignula, bili smo okomitiji, ofenzivniji... Ukoliko oni počnu tu utakmicu vjerujem da će to donijeti od prve minute.

Kakva su danas sjećanja na osminu finala na Parkenu u Kopenhagenu sa Španjolskom? Kad ste kasnije razmišljali o toj utakmici, što je bilo najviše u glavi?

- Luda utakmica! Izvukli smo je na karakter jer nismo izgledali dobro. Na neko ludilo uspjeli smo se vratiti u igru i uvijek se sjetiš te Kramarićeve šanse u produžetku, pa on iz deset takvih prilika inače zabija jedanaest golova.

Nitko nije mogao vjerovati da lopta nije u vratima...

- Dogodilo se to u tom trenutku. Ali osim toga zbilo nam se trideset sekundi u kojima lopta nije izašla van, a Šime Vrsaljko je bio spreman ući umjesto Brekala na desnog bek jer to nije njegova pozicija. Zamjena nije napravljena i dogodilo se što se dogodilo. To je velika škola za sve nas, puno smo iz te utakmice naučili.

Kod Luke sve moguće

Koja je tajna moći Luke Modrića u 37. godini?

- On je jednostavno ne želi otkriti da ne bi i drugi dolazili do takve forme - nasmijao se Čarli i nastavio:

- Ta njegova glad je nevjerojatna. Za treninzima, za utakmicama, za pobjedama... To je zarazno. Kakvu tek privilegiju i sreću imaju mladi igrači ili stariji koji nisu bili toliko često dio reprezentacije, što su sada s njim. Ma, daj mi taj program da i ja probam barem doći do toga da igram do 37. godine, a kamoli na tako vrhunskom nivou, htjeli bi svi. Ja ću reći da je tajna što mu nikad nije dosta onoga što je postigao. Zadovoljan je, ali želi još. To je toliko lijepo vidjeti i vuče sve ostale da uživaš kad to pratiš tako iz blizine.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Svakom godinom legenda o njemu kao igraču i poziciji koju ima općenito u povijesti nogometa je sve veća... Iako je s 33 godine dobio Zlatnu loptu omogućio nam je da još dugo uživamo u njegovim igrama kao Zlatne lopte.

- Slažem se. No, da ne igra na ovoj razini ne bi to bilo tako upečatljivo. Zadivljujuća je kvaliteta i motivacija.

Je li realno da Luka nakon Katara odigra još i Euro 2024. u Njemačkoj? Da zatvori krug na velikim natjecanjima od Njemačke do Njemačke - 2006. do 2024.?

- Kod Luke sad ništa nije otpisano. On će znati što je za njega najbolje. Ako bude igrao i tada, ne sumnjam da će biti na istom nivou kao sada. On je čovjek koji će sam prestati ako vidi da to više nije to. No, ne usporava i zato mogućnosti da igra na Euru 2024. ne bih isključio. Nikako. Dapače. Bilo bi mi drago.

Borba za pozicije

Kao nekadašnji stoper vidite li vrhunsku kvalitetu među današnjim nasljednicima?

- Dolaskom Erlića i Šutala proširili smo bazu igrača na toj poziciji. Jako smo dobro pokriveni uz Domagoja Vidu i Dejana Lovrena kad se vrati... Bit će velike borba za otići na Svjetsko prvenstvo. Volio bih da vidimo na djelu Šutala koji igra jako kvalitetno u Dinamu jer on je budućnost hrvatskog nogometa.

Zatim je kazao:

- Ima jedan igrač za kojeg imam posebnu ljubav. Joško Gvardiol. Za mene on je već sada najkompletniji stoper kojeg je Hrvatska imala u povijesti. Automatski i najbolji. Moć koju ima, brzinu, skočnost, pas, prodor, koliko je na zemlji, koliko zdravo razmišlja... Iznimno mi je žao što nije s nama, što se često događa da je ozlijeđen kad igra reprezentacija, ali kad ga vidim na treninzima i utakmicama, Hrvatska nije imala boljeg igrača na toj poziciji.

image
RONALD GORSIC Cropix

Kad vi to kažete ima veliku težinu...

- Možda se netko neće složiti, ali ja tako mislim. Taj momak ima sve da igra u najboljim klubovima i bude jedan od najboljih stopera svijeta.

Martin Erlić dobio je komplimente nakon Francuske.

- Zasluženo. To mu je bila prva utakmica i to protiv takvog protivnika. Ne sumnjam da je u Speziji igrao protiv odličnih igrača, ali u Splitu pred punim stadionom je poseban osjećaj. Tu se vidi da se psihički jako dobro pripremio. U sportu i životu se tako događa - jedna šansa i izvoli. Reagirao je fenomenalno, iskoristio je prigodu i pokazao da je zasluženo ovdje. Ako bude tako igrao ima mjesta u A reprezentaciji i u budućnosti. Nogomet poznaje samo današnjost, nije bitno što je prije bilo. Moram priznati da me oduševio s prezentacijom - konstatirao je Ćorluka.

Linker
21. travanj 2024 11:26