U17 reprezentacija

 VLADO KOS/Cropix
BOGAT PROGRAM

Velik dan za Vatrene: Igraju čak četiri selekcije, za Euro nam odmah na startu treba senzacija

Od Portugala preko Varaždina do Kaira, u utorak će osim seniora na terenu biti U17, U19 i U21 reprezentacije
Piše: Andro PolićObjavljeno: 25. ožujak 2024. 22:33

Od najmlađih do najiskusnijih, od Portugala preko Varaždina do Kaira, od podneva do kasnih večernjih sati - utorak će biti raritetan dan za "vatrene". U akciju će čak četiri selekcije hrvatskih reprezentacija, a na meniju su tri kvalifikacijska ogleda i finale prijateljskog turnira.

Prvi će na scenu stupiti hrvatski nogometaši do 17 godina, koje od 12 sati čeka dvoboj protiv vršnjaka iz Irske, s kojima će zaključiti turnir elitnog kola kvalifikacija za Europsko prvenstvo.

Izabranici Marijana Budimira u prvom su dvoboju osigurali bod protiv Njemačke (3-3), dok su u proteklom susretu pretrpjeli uvjerljiv poraz od domaćina, Portugala, koji je s 3-0 protutnjao pored hrvatskih mladića. I dok su Portugalci već rezervirali prvo mjesto u skupini, koje vodi izravno na europsku smotru, Hrvatska će protiv Iraca tražiti puni plijen, s pomoću kojega bi ostala u igri za drugo mjesto.

Revijalna utakmica s Rumunjskom

No za to će nam, osim pobjede Portugalaca nad Nijemcima, trebati i bolja gol-razlika od Njemačke. Mjesto na Euru, koje će se krajem svibnja i početkom lipnja održati na Cipru, osigurat će osam pobjednika elitnih kvalifikacijskih skupina i sedam najboljih drugoplasiranih reprezentacija, ali u poretku drugih ne računaju se bodovi osvojeni protiv posljednjeplasiranih reprezentacija u skupini. Uspiju li režirati senzaciju, Hrvatskoj bi to bio šesti plasman na U17 Euro.

S druge strane, bez šansi za europsku smotru ostala je hrvatska U19 reprezentacija, koja će od 14 sati zaključiti elitno kolo kvalifikacija. Momčad Siniše Oreščanina u Varaždinu će igrati protiv Rumunjske, a iako se uz tri boda teoretski mogu izjednačiti po s vodećom Turskom, koja ima šest bodova, Turci su trijumfom protiv Hrvatske u zadnjoj utakmici osigurali plasman na Euro.

Smotra će se održati u srpnju u Sjevernoj Irskoj, a nastupit će samo osam reprezentacija, odnosno, osam pobjednika elitnog kola. Iako je Hrvatska u prvom kolu varaždinskog turnira svladala Njemačku (2-1), čime se nazirao prvi plasman na U19 Euro nakon osam godina, poraz od Turaka udaljio je Oreščaninove trupe od sna, a utakmica protiv Rumunja poslužit će tek kao platforma za ispiranje gorčine.

Najteži zadatak za mlade Vatrene

Ipak, nadu u uspješan epilog kvalifikacijskog ciklusa nudi U21 reprezentacija, koja od 18.30 gostuje Portugala u Faru, na jugu države. Igrači Dragana Skočića nakon pet odigranih utakmica imaju gotovo savršen učinak, uz četiri pobjede i jedan remi.

Međutim, "mini vatreni" na jelovniku imaju i dosad najteži zalogaj, moćnu portugalsku selekciju. Iako vrijede gotovo sto milijuna eura (95), i mladi Portugalci imaju "Ahilovu petu", a demonstrirala je to Grčka koja ih je u studenom pobijedila na domaćem terenu. S druge strane, Skočićevi izabranici prosuli su tek dva boda u dosadašnjem ciklusu i to baš kod Grka, gdje je bilo 2-2. Na noge Portugalu stižu u pozitivnom ozračju, nakon što su prošli kroz Andoru (3-0).

Euro će se održati u lipnju 2025. u Slovačkoj, a plasman na završnicu, uz domaćina, osigurat će pobjednici kvalifikacijskih skupina, kao i tri najbolje drugoplasirane momčadi, dok će još tri reprezentacije izboriti plasman kroz baraž.

Linker
16. travanj 2024 23:38