Rakitić i Rebić
 Boris Kovacev/ CROPIX / CROPIX
PROBLEMI UOČI KVALIFIKACIJA

VELIKA ANKETA: DALIĆ PRED VAŽNOM ODLUKOM Ovo su tri formacije koje se nameću izborniku: Koju biste vi izabrali nakon dva teška udarca za Vatrene?

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 30. svibanj 2019. 14:54

Loša vijest je izbornika Zlatka Dalića snašla sinoć kasno u Splitu jer je po dolasku na okupljanje saznao da je zbog ozljede otpao napadač Ante Rebić. Neće ga biti ni protiv Walesa, ni protiv Tunisa.

- Antu Rebića pregledala je liječnička služba hrvatske reprezentacije. Zbog ozljede koljena, ne bi bio spreman za nastup u kvalifikacijskom dvoboju protiv Walesa u Osijeku. Izbornik Zlatko Dalić stoga ga je oslobodio obveze, te neće konkurirati ni za prijateljski ogled s Tunisom - potvrdio je sinoć HNS u kratkom priopćenju.

Opcija i Melnjak

Ivana Rakitića nema, Nikola Vlašić oporavlja se od ozljede gležnja i pitanje je kad će biti fit za maksimalne napore, izborniku je smanjen izbor u veznom redu, ali ima rješenja: Mario Pašalić, Mateo Kovačić, Milan Badelj...

Bio bi i Filip Bradarić, ali veznjak Cagliarija također ima poteškoća, bole ga rebra i kuk, ovog časa ne može trenirati. Došao je na okupljanje Vatrenih, a izbornik i liječnici odlučit će hoće li ostati i ipak kandidirati ili će ga poslati kući.

Bjelovar, 091018. 
Gradski stadion.
Prijateljska nogometna utakmica povodom 110 godina NK Bjelovar izmedju domacina i hrvatske reprezentacije.
Na fotografiji: Mario Pasalic.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX

Vjerojatno Dalić nije do kraja definirao sastav iako on uvijek ima jasne vizije. Kako je Lovre Kalinić morao na artroskopiju, a potom je s klupe pratio ulazak Aston Ville u Premier ligu, ovaj će put na vratima biti Dominik Livaković. Dejan Lovren i Domagoj Vida prvi su par stopera, njih mijenja samo višom silom. Tin Jedvaj nasjedio se u Leverkusenu, no prva je opcija za desnog beka, a Borna Barišić imao je tu poziciju na lijevoj strani. U međuvremenu igrao je tek jednu utakmicu, u posljednjem kolu škotske lige, ali čini se da ima prednost i ako uvjeri Dalića da je u formi, trebao bi startati u svojem Gradskom vrtu. Druga je opcija debitant Melnjak.

Mario Pašalić djeluje kao prirodna zamjena za Rakitića u veznom redu. Veznjak koji zna ući iz drugog plana u kazneni prostor i zabiti gol, iza kojeg je dobra sezona. Visok je, fizički poprilično jak, protiv Velšana može biti plus i u skok igri i konkretizaciji akcija. Dakako da su u sredini Luka Modrić i Marcelo Brozović.

Dalić poslije ozljede Rebića u napadu ima Ivana Perišića, Andreja Kramarića i Brunu Petkovića. Kad bi se opredijelio za jednog veznjaka manje, mogao bi startati i Josip Brekalo.

Hrvatska je s Azerbajdžanom i u Budimpešti s Mađarima odigrala loše utakmice. I Rakitić, kojeg sada nema, nije ponudio gotovo ništa. Kao ni golema većina igrača. Ključni je dakle pristup. Samo ako Wales shvate kao da se radi o svjetskom prvenstvu, kao susret u kojem treba uzeti tri boda pod svaku cijenu, doći će do toga cilja. Na kraju sezone mnogi su umorni, neki izvan natjecateljskog ritma, ali nisu usred forme ni suparnici. Individualna kvaliteta, organizacija igre i snaga volje moraju se vidjeti. Koliko god je jasno da je Wales opasan, nije vrhunski. Sastaju se aktualni finalist Svjetskog prvenstva i polufinalist Europskog prvenstva, to zvuči kao derbi kvalifikacija.

MOSCOW, RUSSIA - JULY 11:  Ivan Rakitic of Croatia reacts during the 2018 FIFA World Cup Russia Semi Final match between England and Croatia at Luzhniki Stadium on July 11, 2018 in Moscow, Russia.  (Photo by Shaun Botterill/Getty Images)
Shaun Botterill/Getty Images / Getty Images

Pogotovo se više očekuje od Vide, Brozovića i Perišića koji su na Groupama Areni “prespavali” većinu utakmice. Obrana je bila specijalno neuvjerljiva, a sada će joj prijetiti Gareth Bale. To je dovoljna poziv na maksimalnu ozbiljnost. Iako Bale nije kao nekad i dalje je brzi i opasan.

Naglasak na prekide

U petak u Omišu izbornik ima šansu poslati na teren sve koji su zdravi. No, prave stvari za Wales radit će tek nakon što se odigra ta svečarska utakmica. U Opatiji će trenirati svaki dan u 15 sati ne bi li se priviknuli na taj termin s Walesom. Poseban naglasak trebat će staviti na prekide. I zbog poražavajuće statistike Hrvatske kod kornera i slobodnih udaraca i zbog tradicionalne opasnosti koju Otočani donose u takvim prilikama.

Linker
30. travanj 2024 19:38