Getty Images
NJIHOVO VRIJEME JE DOŠLO

VELIKA NADA HRVATSKOG NOGOMETA POSTAJE STANDARNI ČLAN VATRENIH! PONOVNO JE U PRVIH 11, A ZA ISTO SE BRILJANTNO IZBORIO I U KLUBU 'Mogu igrati sve!'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 04. rujan 2019. 23:40

Josip Brekalo jedan je od igrača u koje se izbornik itekako uzda. U novu sezonu ušao je pogocima. Kad se njegovu tehničkom daru doda i realizacija, postaje sve opasniji.

- Gol je uvijek šlag na tortu, nikad nisam razmišljao da mi je prva zadaća zatresti mrežu, tako da ništa ne obećavam ni za Trnavu. No nadam se da ću zabiti. I pogotovo da ćemo kao reprezentacija napraviti dobar rezultat - kazao je Brekalo.

Dao je dva eurogola u zadnjim nastupima za Wolfsburg.

- Tko god da zabije, bit će super, samo da je pozitivan rezultat. Ako to bude moj gol, kamo sreće - ističe Brekalo, koji je razmišljao o mogućem odlasku, imao i ponudu Benfice, ali je zaključio da mu je najbolje pokušati se dokraja nametnuti na dobro poznatoj adresi. Dolazak novog trenera, Austrijanca Olivera Glasnera, tome je bitno pridonio.

Koliko je mladi val spreman preuzeti odgovornost za rezultate nacionalne vrste?

- Svi mi mlađi igrači nastojimo što bolje raditi, da, na neki način, jednog dana preuzmemo glavnu riječ. Na nama je da budemo maksimalno fokusirani, kad naša šansa dođe, da je iskoristimo i svima pokažemo koliko vrijedimo.

Mogu sve

U klubu je igrao 163 minute, a zabija poprilično često.

- Minutaža se čini relativno malom kad se gleda sve skupa, ali izborio sam se za startnu postavu. U prve tri utakmice ušao sam s klupe jer je trener odlučio dati drugima šansu prije nego meni. Međutim, na najbolji sam mogući način odgovorio kad sam ulazio tijekom susreta. U posljednjoj sam utakmici krenuo od početka, bio strijelac, mislim da će sada sve ići svojim tijekom.

Na startu kvalifikacija protiv Azerbajdžana bio je desni bočni, nema više potrebe da odrađuje takve posebne zadatke. Sada je špica, preciznije krilo.

- Izbornik će odlučiti za koju poziciju misli da sam najspremniji. Na raspolaganju sam za sve uloge.

Slovačka? Ozbiljna ekipa, ali ne posebno zvučna. Takve su Hrvatskoj znale praviti probleme ako bi im dopustila.

- Radi se o iznimno tvrdoj reprezentaciji koja ima jako dobre pojedince, Škriniar koji igra u Interu, tu je Hamšik, jako dobar igrač, a imaju i drugih kvalitetnih veznih igrača. Neće biti lako, utakmica će možda biti slična onoj u Mađarskoj, međutim mi moramo pokazati neko drugo lice. Ne kao u Budimpešti. Ako budemo pravi, prevagnut će naša kvaliteta.

Je li čak Trnava, nominalno, teže gostovanje nego Mađarska?

- To ćemo vidjeti u petak. Moramo prije svega gledati sebe, da imamo pravi angažman i pristup. Mislim da u tom slučaju neće biti problema.

Kakva će biti taktika Vatrenih na sljedećim gostovanjima?

- Nema kalkulacija, uvijek treba ići na tri boda i pobjedu, protiv bilo kojeg protivnika. Sigurno da u ovim utakmicama idemo na šest bodova, da, na neki način, odredimo tijek naše skupine.

Imat ćete podršku s tribina, sektor za hrvatske navijače bit će pun.

- Puno nam znači naš dvanaesti igrač i vjerujem da ćemo imati jaku potporu.

Fokus je na Slovačkoj, ali dolazi i Baku, samo tri dana kasnije.

- Usredotočeni smo na Slovačku, iako je važna i utakmica s Azerbajdžanom. U oba dvoboja imam cilj dobiti.

Osjeća li se veća doza ozbiljnosti u odnosu na neke ranije situacije, s obzirom na to da se ulazi u finiš kvalifikacija?

- Sad je faza kad se puno toga može odrediti. Mora se maksimalno ući u ova dva susreta, nemamo pravo na kiks, kao ni sve ostale reprezentacije. Mi se tako pripremamo i nadam se najboljem rezultatu.

Utječe na nas

Hoće li prijelazni rok i sve što se u njemu događalo ostaviti traga? Neki su na kraju sretni, drugi nisu.

- Imamo neke igrače koji nisu najzadovoljniji statusom u klubu. Bitan igrač kao što je Ivan Rakitić, nažalost, nije s nama iz takvih razloga. To utječe na sve nas, ali mi koji smo sad tu moramo biti maksimalno fokusirani na ono što nas čeka - konstatirao je Brekalo.

Njega je izbornik Dalić priključio A vrsti još tijekom Lige nacija, tada je ulazio iz drugog plana, a sada je već jedan od igrača na koje se oslanja. Nikola Vlašić i Josip Brekalo najbolji su od mladog vala i izbornik to stalno ističe.

U Njemačkoj je dugo, igrački sazrijeva, trebalo je vremena da se opusti i dokraja prilagodi, a sada i Hrvatska i Wolfsburg sve više očekuju od njega.

Linker
03. svibanj 2024 21:13