RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
KONKURENCIJA JE STRAŠNA

Veliki dogovor Dalića i Bišćana za EURO: Netko će od ovih 6 sjajnih igrača ostati bez poziva u A-vrstu?

Popis bi u dobroj mjeri mogao ovisiti o još jednom duplom pasu dvaju hrvatskih izbornika
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 11. svibanj 2021. 22:07

Jedan traljavo odigran dupli pas Zlatka Dalića i Igora Bišćana dobio je proteklog vikenda obrise skandala kada je Borna Sosa poziv "vaterlanda" pretpostavio zovu domovine. Predugo na marginama Dalićeva popisa "jer je trebao mladoj reprezentaciji", bundesligaški hit-nogometaš opredijelio se za njemačku reprezentaciju samo desetak dana prije objave kandidata za finalni turnir Eura 2020., očito uvjeren da za njega na popisu neće biti mjesta.

I pritom ga nije pokolebao podatak da je Uefa iznimno za ovo prvenstvo sudionicima odobrila pune kamione igrača. Zbog pandemije, kako bi doskočili mogućnosti zaraze tijekom turnira, izbornici su dobili pravo na 26 umjesto na 23 igrača. Popise putnika Uefi su dužni dostaviti do 1. lipnja, u protokolu utakmice će kao i dosad biti mjesta za 23 nogometaša, ali Dalić i kolege ipak na raspolaganje dobivaju povećani manevarski prostor.

Šampionski pedigre

Putnike na Euro hrvatski izbornik objavit će u ponedjeljak 17. svibnja, a popis bi u dobroj mjeri mogao ovisiti o još jednom duplom pasu Dalića i Bišćana. U predvečerje Eura 2020., naime, kalendar donosi završnicu mini Eura 2021. na kojem se Hrvatska sprema za povijesni iskorak. Ključni Bišćanovi igrači - poput trojice dinamovaca (Luka Ivanušec, Lovro Majer i Joško Gvardiol) te Domagoja Bradarića i Nikole More - danas "po defaultu" upadaju na širi popis A-reprezentacije, ali mogli bi ostati bez Dalićeve pozivnice ako U-21 momčad preskoči zahtjevni prvi korak (četvrtfinale sa Španjolskom u Mariboru na rasporedu je 31. svibnja). Tko će u toj igri vezane štednje profitirati, a tko bi mogao izgubiti? Na sljedećim stupcima pokušali smo zaviriti u Dalićevu inventuru i vidjeti tko se gužva na repu kolone.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

U "mirnodopskim" uvjetima izbornici popise 23 putnika na velika natjecanja obično kroje prema formuli "3 vratara + 6 defenzivaca + 8 veznih igrača + 6 napadača". U svaku ladicu osim vratarske - gdje su mjesta rezervirana za Livakovića, Slugu i Kalinića - izbornik bi mogao ugurati još jednog nogometaša jer su konture prvih jedanaest (ako ste malo fleksibilniji, najboljih trinaest) odavno poznate. Ali, turnir u "zip-formatu", s tri utakmice u skupini za samo deset dana, donosi razne zamke tako da obično bude prostora i za afirmaciju igrača iz sjene.

U obrani "vatrenih", koja se nagutala golova tijekom Lige nacija, trenutačno ima prostora za čak dvojicu takvih nogometaša. Jedan se zove Josip Juranović i s 25 nastupa za Legiju (juri prema naslovu poljskog prvaka) izrastao je u legitimnog izazivača za dres startera na desnom boku, pogotovo ako u obzir uzmete da je Šime Vrsaljko u protekla tri mjeseca nestao s radara Chola Simeonea. Druga je pozicija na lijevoj strani gdje Borna Barišić samo naizgled ima monopol za dres jer mu za vrat pušu Bradarić i Gvardiol. Uzgred rečeno, kako god bila komponirana, obrana bi morala djelovati mnogo uvjerljivije jer svi njezini članovi na okupljanje dolaze sa šampionskim pedigreom iz domicilnih natjecanja (prvaci su Zenit, Rangers, Dinamo, Legia, vjerojatno i Bešiktaš te Lille, možda i Atletico). Na rubu Dalićeva popisa defenzivaca nalaze se Ćaleta-Car s većim izgledima da vidi Euro od Pongračića ili Škorića.

Livaja se nada pozivu

Luka Modrić, Mateo Kovačić i Marcelo Brozović uz Nikolu Vlašića i Marija Pašalića čine okosnicu veznog reda za Euro. Sve dalje u njihovu retrovizoru ostaje Milan Badelj čiji je utjecaj nakon Rusije 2018. debelo okopnio, iako na stadionima Serie A još uvijek figurira kao odličan klupski igrač. Kao Badeljov prirodni nasljednik u rosteru do prije godinu dana figurirao je Nikola Moro, ali u međuvremenu su dramatično skočile dionice Majeru i Ivanušecu. Unatoč benevolentnom stavu Uefe, teško da svi mogu u avion za London.

image
JOSKO PONOS/CROPIX Cropix

S Ivanom Perišićem i Antom Rebićem kao senatorima te Josipom Brekalom, koji se afirmirao nakon Rusije, reprezentacija nema problema s krilnim napadačima. Štoviše, otkako su se Mislav Oršić i Kristijan Lovrić brendirali kao poster-lica 1. HNL, svjedočimo inflaciji kandidata za krilne pozicije. Bitno je manja gužva u šesnaestercu gdje poziciju target-mana, osim Brune Petkovića i Ante Budimira, eventualno može napasti još Marko Livaja koji je od povratka u Hajduk ostavio dojam zrelog i klasnog napadača. Najefikasniji hrvatski napadač u "ligama petice" Andrej Kramarić (18 bundesligaških golova ove sezone) bolje se osjeća u ulozi plutajuće mine ispred suparnikova kaznenog prostora.

Linker
19. travanj 2024 14:47