Kuća u Rusanovoj ulici i danas je još u vlasništvu Hrvatskog nogometnog saveza, koji se možda ondje i vrati iz hotela Hilton

 RANKO ŠUVAR/CROPIX
AKTUALNE IDEJE

Veliki planovi HNS-a od 8 milijuna eura: Kuća nogometa se vraća u Rusanovu, a evo gdje bi trebao biti novi kamp

Što se tiče prostora u Hiltonu, još nije definirano hoće li se taj luksuzni kat HNS-a prodati ili će se iznajmiti...
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 21. veljača 2023. 09:48

Kroz tridesetak godina priča o kampu Hrvatskog nogometnog saveza poprimila je humorističke prizvuke. Prije svega zbog činjenice da je bilo više kamena temeljaca i pompoznih najava gradnje od nužnih koraka da se o toj gradnji može uopće razgovarati. No, u eri aktualne administracije Marijana Kustića, uvjerljiv je dojam, stvari će se početi konkretizirati. Ante Vučemilović-Šimunović, prvi dopredsjednik HNS-a, odajući javno da je to ekskluzivna informacija, najavio je početak gradnje kampa u Velikoj Gorici i Kuću nogometa u Zagrebu.

Osječka uzor-kuća

Tragom te informacije smo pokušali nešto više doznati, iako je tematika HNS-ovog kampa u prethodnim desetljećima imala slične negativne epiloge, pa je svaku vijest trebalo uzeti sa zadrškom.

No, AVŠ je bliski Kustićev suradnik, ima i adut što se, kao lider slavonskog nogometnog saveza, već pobrinuo da se izgradi Kuća nogometa u Osijeku (NSŽ, Osijek, HNS) s preko 600 četvornih metara. Financirao je to HNS i reprezentativno djeluje, funkcionalno i bolje nego što je bila prva Kuća nogometa HNS-a u Zagrebu, u Rusanovoj ulici.

Dakle, vijest koju je u eter pustio AVŠ, te naznačuje da kreće akcija gradnje kampa i Kuće nogometa, djeluje uvjerljivo. Ona se nadovezuje na sve informacije koje se oko ulaganja Vlade RH u nogometnu (i sportsku) infrastrukturu planiraju u iduće tri proračunske godine, što osnažuje atmosferu pozitive te pokretanja procesa. U Hrvatskoj su, doduše, ti procesi (birokracija, natječaji, koncesije, dozvole...) vrlo komplicirani, spori, međusobno nerijetko u konfliktu i posljedičnom usporavanju, no kad se krene bez “priče za kampanju”, onda ti procesi ipak mogu stići do točke realizacije...

Uglavnom, u ovom trenutku nema niti jednog službenog dokumenta i odluke HNS-a da se počinje graditi. Ono što se zna to je da je Izvršni odbor odlučio maksimalno ubrzati procedure.

U tom smislu za gradnju kampa se nametnula lokacija Velike Gorice jer je izvan urbane vreve metropole, blizu je zračne luke i postoji raspoloživo kvalitetno zemljište za tu namjenu. Što znači da bi bilo najmanje mogućih prepreka administrativne prirode...

Lokacija Velike Gorice nametnula se ovoj vrhuški HNS-a nakon što je definitivno propala opcija da se iskoristi kamp NK Zagreb u Veslačkoj. To je bila prva varijanta za HNS, a uvjerljiv je dojam da je Marijanu Kustiću najmanje bio privlačan projekt na Savici, u centru Chromos. Tu je opciju Grad Zagreb bio spreman namijeniti za HNS-ov kamp, ali po izvorima u Kući nogometa previše je otvorenih pitanja oko tog sportskog centra koji bi trebalo rješavati.

HatTrick program UEFA

Kako bi se Kamp HNS-a financirao? Nije tajna da bi tu veliku ulogu igrala UEFA i njen HatTrick program financijske podrške infrastrukturnim zahvatima ovakvog tipa. UEFA, i to je važno naglasiti, ne može imati financijske uplive u gradnji stadiona, nego je partner nogometnim savezima u gradnji kampova. Jedan kamp s, recimo, četiri terena i upravnom zgradom, s nužnim sadržajima (svlačionice, fitness, zdravstveni dio...), mogao bi koštati oko 7-8 milijuna eura, te je vrlo realno da HNS, kad riješi lokaciju (zemljište), to brzo može izgraditi.

Kako je Vučemilović-Šimunović izjavio, nije u planu da bi nova Kuća nogometa bila unutar sportskog kampa. Najaktualnija je ideja, i u tom smislu se kreće, povratak na prvu lokaciju, u Rusanovu! Nakon što je HNS preselio u Hotel Hilton, kupivši 900 četvornih metara prostora na 11. katu (oko 2,2 milijuna eura), zadržano je vlasništvo u Rusanovoj. Ta je prva Kuća nogometa iznajmljena. Kad su analizirali opcije za novu zgradu, u HNS-u su očito uvidjeli da bi ta lokacija opet bila najbolja i da se izgradi nova Kuća ili se možda nadogradi aktualna zgrada. To će vjerojatno idućih mjeseci biti riješeno temeljem urbanističkih mogućnosti.

Što se tiče prostora u Hiltonu, još nije definirano hoće li se taj luksuzni kat HNS-a prodati ili će se iznajmiti...

Linker
08. travanj 2024 20:29