ANTE CIZMIC Cropix
RETROVIZOR SN

Velšani su najveća otočka mušterija hrvatske reprezentacije, Vatreni još uvijek ne znaju za poraz

Vatreni su dosad odigrali 31 utakmicu protiv selekcija s Britanskih otoka
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 22. ožujak 2023. 14:57

Naša je nogometna reprezentacija odigrala 31 utakmicu protiv selekcija s britanskih otoka, Engleske, Škotske, Walesa, Republike Irske i Sjeverne Irske. Ostvareno je 11 pobjeda, dok su po deset puta ti okršaji bili okončani remijima, ili porazima hrvatske momčadi.

Najviše dvoboja Vatreni su imali s Engleskom, međusobno se sučeljavanje dogodilo 11 puta. I Englezi su uspješniji, pobijedili su šest puta, dvije su utakmice završene neodlučenim rezultatom, dok je Hrvatska slavila u tri navrata.

Sedam puta suparnik Hrvatskoj bila je Republika Irska, obje su selekcije upisale po dvije pobjede, dok na tri dvoboja nije bilo pobjednika. Sa Sjevernom Irskom Hrvatska je igrala samo jednom i upisala je pobjedu, dok su Škoti bili naši suparnici šest puta. Jedna pobjeda, tri remija i dva poraza učinak su hrvatske nacionalne vrste u tim okršajima.

Sa subotnjim suparnikom, reprezentacijom Walesa, Hrvatska je dosad igrala također u šest navrata. Četiri puta Vatreni su pobijedili, dvaput remizirali, gorčinu poraza protiv Walesa naša najbolja momčad još nije osjetila...

Prvu utakmicu s Velšanima Hrvatska je odigrala 21. kolovoza 2002. godine u Varaždinu, bilo je to po povratku sa SP-a u Japanu i Južnoj Koreji, na kojem je Hrvatska razočarala i nije prošla skupinu. Dogodila se i smjena na izborničkoj klupi, umjesto Mirka Jozića Hrvatsku je preuzeo Otto Barić. I Varaždin mu je bio prvi test, pozvao je dosta novih igrača, ali opet nije bilo zadovoljstva, ni prikazanom igrom, ni konačnim rezultatom. Završilo je, naime, 1:1, gosti su poveli u 11. minuti (Davies), a deset minuta prije kraja izjednačio je Petrić.

Nepunih osam godina kasnije, 23. svibnja 2010. godine, Osijek je prvi put ugostio Velšane, također u prijateljskom odmjeravanju snaga. Pobijedila je Hrvatska 2:0, zgoditke su postigli Rakitić (45) i Gabrić (82), na toj su utakmici u hrvatskom dresu debitirali Domagoj Vida i Milan Badelj.

Treće sučeljavanje Hrvata i Velšana, ovaj put natjecateljsko, u kvalifikacijama za SP u Brazilu, zbilo se opet u Osijeku, 16. listopada 2012. godine. Hrvatski je izbornik bio Igor Štimac, a naša je momčad ostvarila sigurnu 2:0 pobjedu, strijelci su bili Mandžukić u 27. i Eduardo u 58. minuti.

Swansea je 26. ožujka 2013. ugostio Hrvatsku, bio je to uzvratni okršaj u kvalifikacijama za SP u Brazilu. I Hrvatska je opasno živjela, jako opasno, budući da je na semaforu u 76. minuti stajalo vodstvo domaćina 1:0, strijelac je bio Bale iz kaznenog udarca u 21. minuti. I dok su se tmasti oblaci nadvijali nad našom selekcijom, odjednom je uslijedio preokret – najprije je Lovren, u 77. minuti, udarcem iz daljine iznenadio velškog vratara Myhilla i izjednačio na 1:1, da bi tri minute prije kraja Eduardo zabio za 2:1 pobjedu Hrvatske!

U petom međusobnom okršaju, Hrvatska je 8. lipnja 2019., opet u Osijeku, svladala Wales 2:1, u kvalifikacijama za odlazak na Euro. Nespretnost Lawrencea (autogol) donijela je Hrvatskoj vodstvo u 17. minuti, a Perišić je u 48. povisio na 2:0. Pogotkom Brooksa, u 77. minuti, gosti su zaprijetili, ali nisu izjednačili. U tim istim kvalifikacijama, Hrvatska je u šestom međusobnom ogledu remizirala s Velšanima u Cardiffu četiri mjeseca kasnije. Završilo je 1:1, naša je momčad povela ranim pogotkom Vlašića (9. minuta), izjednačio je Bale (45).

Izbornik Zlatko Dalić vodio je Hrvatsku na sedam utakmica protiv selekcija iz Velike Britanije. Četiri je puta igrao s Engleskom, jednom je pobijedio, jednom remizirao i dvaput izgubio. Upisao je i pobjedu protiv Škotske, bila je to jedina pobjeda Hrvatske u nadmetanjima s tom reprezentacijom. A protiv Walesa vodio je Hrvatsku dvaput, ima jednu pobjedu i jedan remi. U Dalićevo izborničko doba, Hrvatska nije igrala s Republikom Irskom i Sjevernom Irskom...

HRVATSKA PROTIV SELEKCIJA S BRITANSKOG OTOČJA

Engleska

11 utakmica, 3 pobjede, 2 remija, 6 poraza

Republika Irska

7 utakmica, 2 pobjede, 3 remija, 2 poraza

Wales

6 utakmica, 4 pobjede, 2 remija, 0 poraza

Škotska

6 utakmica, 1 pobjeda, 3 remija, 2 poraza

Sjeverna Irska

1 utakmica, 1 pobjeda, 0 remija, 0 poraza

Ukupno

31 utakmica, 11 pobjeda, 10 remija, 10 poraza

Linker
27. srpanj 2024 02:54