DAMIR KRAJAC/CROPIX
VEĆ VIĐENA VARIJANTA

Vida na dramatičan način doznao da je zaražen, evo što to znači za Hrvatsku! Dalić sprema novu rošadu...

Ideja je bila da u Švedskoj desni bek bude Uremović, stoperi Vida i Ćaleta-Car, a lijevi bek Barišić...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 12. studeni 2020. 08:00

Domagoj Vida pozitivan je na koronavirus, ostaje u Istanbulu u izolaciji i neće igrati za reprezentaciju u sljedeće dvije utakmice Lige nacija. Vatreni u Švedskoj moraju do ostanka u tom natjecanju bez njega.

Vida je na dramatičan način doznao da je pozitivan, u poluvremenu utakmice s Turskom, nakon što ga je izbornik već ionako izvadio iz igre. Čuli smo da košarkaš između dvije četvrtine dozna za koronu, eto i nogometašu se to dogodi u poluvremenu.

HNS je objavio priopćenje u kojem stoji:

- Liječnička služba hrvatske nogometne reprezentacije je neposredno iza ponoći po lokalnom vremenu u Istanbulu dobila rezultate testiranja na virus SARS-CoV-2 među kojima je bio i jedan pozitivan nalaz među igračima.

Nakon što su u ponedjeljak na redovnom testiranju za utakmicu s Turskom svi igrači i članovi stožera bili negativni, u srijedu ujutro obavljeno je redovno testiranje za utakmicu sa Švedskom. Službene rezultate testiranja HNS je dobio iza ponoći po lokalnom vremenu te su pokazali da je reprezentativac Domagoj Vida pozitivan na novi koronavirus.

Liječnička služba hrvatske reprezentacije dobila je inicijalnu informaciju pri kraju odmora između dva poluvremena da postoji jedan potencijalno pozitivan rezultat. Radi se o uobičajenoj proceduri pri testiranju te se pritom “sumnjivi” nalaz ponovno testira kako bi se potvrdio rezultat.

Kako je u tom trenutku izbornik Zlatko Dalić već donio odluku o izmjeni Vide, liječnička služba reprezentacije izolirala je Vidu prema svim epidemiološkim mjerama do potvrde rezultata testiranja.

HNS je još dodao da su svi ostali reprezentativci negativni, ali je uz Vidu pozitivan i jedan član delegacije HNS-a, koji nije bio u kontaktu s reprezentativcima niti članovima stožera. To je prvi slučaj koronavirusa koji je dogodio u samom tijeku neke od akcija Vatrenih.

Nakon prethodne u listopadu trojica su bila pozitivni Kramarić i Budimir odmah te Brekao koji dan kasnije, ali ti su testovi obavljeni u klubovima.

Inače, hrvatski izbornik, koji je ponudio u Turskoj šarenu postavu, dao je šansu od prve minute igračima koje je i najavio, Pongračiću, Rogu, Oršiću, Slugi i Juranoviću, no jedan mu se plan izjalovio. Htio je na mjestu lijevog beka vidjeti Domagoja Bradarića, igrača Lillea, koji je dobro debitirao za A vrstu protekli mjesec u Švicarskoj, ali Bradarić zbog ozljede nije mogao igrati. Vida je startao kao kapetan, što nije začudilo jer on i Uremović su podijelili minutažu na stoperu.

Dalić je planski koristio igrače kako bi neke sačuvao za Švedsku, ali sada ima novu situaciju jer Vida, na kojeg je računao, neće moći igrati. Ideja je bila da u Solni desni bek bude Uremović, stoperi Vida i Ćaleta-Car, a lijevi bek Barišić. Tako je inicijalno trebala izgledati obrana. Tko će sad u središte zadnjeg reda? Pongračić dugo nije igrao, može li on odraditi još jednu utakmicu? Ili će Uremović činiti tandem s Ćaleta-Carom, a na desnog beka će netko drugi? Juranović nije blistao u Istanbulu, ali mogla bi mu se otvoriti nova šansa. Dejana Lovrena nema zbog dva žuta kartona.

Budući da Dalić na Vodafone Parku nije započeo s četvoricom veznjaka, Modrićem, Brozovićem, Kovačićem i Vlašićem, a jedino je Luku kratko koristio, to naznačuje ideju da u Švedskoj ponovno igra 4-4-2 kao i u Zagrebu s istim rivalom. Dakle, rombom u sredini. Osim ako ga Budimirova partija nije uvjerila da on mora biti na terenu te da zbog toga ipak postavi ekipu s klasičnim vođom napada, a ne da špice budu Perišić i Brekalo. U rasporedu 4-2-3-1.

Izbornik ima malo vremena za razmišljanje. Na vrata se vraća Dominik Livaković bude li u redu na dva treninga u Švedskoj, a nema razloga zašto ne bi bio, što je Dalić jasno kazao

Linker
27. travanj 2024 10:14