REUTERS/Damir Sagolj
NEMA VEĆEG JUNAKA

VIDEO: BEZ NJEGA BI HRVATSKA ISPALA VEĆ PROTIV DANSKE! Evo kakva je čuda Subašić radio u dresu Hrvatske i Monaca za koji je zabijao čak iz slobodnjaka

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 16. kolovoz 2018. 01:16

Nakon što su to učini Vedran Ćorluka i Mario Mandžukić, od dresa hrvatske nogometne reprezentacije u srijedu se oprostio i njezin prvi vratar Danijel Subašić, jedan od junaka na putu do srebrne medalje na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

33-godišnji Zadranin je za seniorski sastav Hrvatske debitirao još u studenome 2009. godine u prijateljskoj utakmici protiv Lihtenštajna u Vinkovcima, a u eri Stipe Pletikose priliku je dobivao u još nekolicini prijateljskih dvoboja - sve do natjecateljskog debija protiv Malte u rujnu 2014. godine, na početku borbe za europsku smotru u Francuskoj.

Primivši svega pet pogodaka, Subašić je na kraju kvalifikacija sa svojim suigračima slavio željeni plasman, a na završnom turniru posebno se istaknuo obranom kaznenog udarca Sergiju Ramosu u sjajnoj pobjedi nad braniteljem naslova Španjolskom, piše HNS.

Svoj je doprinos dao i na trnovitom, ali uspješnom putu prema svjetskoj smotri u Rusiji, gdje je potpuno zasluženo postao jedan od junaka nacije.

Subašić je branio u pobjedama u skupini nad Nigerijom i Argentinom, da bi u neizvjesnoj osmini finala protiv Danske obranio čak tri udarca s bijele točke u ključnom raspucavanju. Taj pothvat pošao je za rukom samo jednom vrataru prije Subašića, Portugalcu Ricardu u Njemačkoj 2006. godine.

No, tu nije bio kraj njegovim pothvatima: samo nekoliko dana poslije, u četvrtfinalu, domaćinima Rusima osujetio je još dva pokušaja u novom raspucavanju i trasirao hrvatski put u veličanstveno polufinale s Englezima. Tamo je pak fantastičnom intervencijom nogom spriječio pogodak Kanea za 2:0 te omogućio priliku za pobjednički preokret i plasman u veliko finale.

Preko Francuske nije išlo, ali Vatreni su kući donijeli povijesno srebro, uvelike zahvaljujući Danijelu Subašiću, koji tako uzdignute glave zaključuje karijeru u nacionalnom dresu.

"Nemamo za čime žaliti, moramo se vratiti kućama ponosni. Drago mi je da smo uspjeli obradovati narod, s obzirom da inače nema previše razloga za sreću. Nije mala stvar biti drugi na svijetu", poručio je.

Vratar koji je redovito bio jedan od nositelja dobre atmosfere u hrvatskoj reprezentaciji klupsku karijeru nastavlja u Monacu, s kojim je osvajao i prvu i drugu ligu, uz pojedinačna priznanja za najboljeg čuvara mreže u Francuskoj. Osim toga, u dresu Monaca uspio se upisati i u strijelce, iz slobodnog udarca protiv Boulogne.

Prije odlaska u Kneževinu, igrao je za svoj rodni Zadar te splitski Hajduk, s kojim je osvojio jedan Hrvatski kup, a iz Zadra je cijelim svojim nogometnim putem nosio prijateljstvo s tragično preminulim Hrvojem Ćustićem - majicu s njegovim likom odjenuo je na svakoj utakmici.

"Na Subašića se može računati s punim povjerenjem", najavio je tadašnji izbornik Niko Kovač kada je Pletikosin nasljednik preuzimao "jedinicu", a Subašić je povjerenje u potpunosti opravdao. Štoviše.

Linker
06. svibanj 2024 22:48