Screenshot
NAJLUĐA PROSLAVA

VIDEO: Čudesne scene iz Livna, Dalić oduševio emotivnim govorom: ‘Znam da nekome nije pravo to što govorim!‘

‘Ja vam mogu biti primjer. Ja sam pošao iz malog Livna i nešto sam napravio jer sam bio pošten...‘
Piše: SN/Miljenko KaračićObjavljeno: 22. prosinac 2022. 16:48

Danima već traju dočeci za Vatrene u njihovim rodnim mjestima, a danas je stigao red i na jedan od najvećih - onaj Zlatka Dalića.

Trofejnog izbornika koji je je Hrvatskoj u četiri godine donio rusko srebro i katarsku broncu, danas dočekuje njegovo rodno Livno. Velika fešta počela je od 16 sati na livanjskom Trgu kralja Tomislava, a fanove omiljenog izbornika zabavljat će Mate Bulić, Dražen Zečić, Jole, Alen Nižetić i drugi. Ni danas, baš kao ni u Zagrebu, neće biti kontroverznog Marka Perkovića Thompsona, izvođača neslužbene himne Vatrenih - ‘Lijepa li si‘.

"Početni udarac" na svečanom dočeku Zlatka Dalića u Livnu izveli su Ggazbena skupna Sinovi Hercegovine i Vesna Pezo. S ukusno uređene pozornice koja je asocirala na Katar počeli su zagrijavati okupljene ili one koji su u 16 sati pristizali na središnji gradski trg u Livnu. Riječ je o Trgu kralja Tomislava na kojemu je još 1925. godine podignut spomenik prvome hrvatskom kralju Tomislavu u povodu tisućite obljetnice njegove krunidbe.

Voditelj je kazao da neki Livno smatraju Bosnom, drugi Hercegovinom, a Livnjaci su blizu i Dalmaciji, kako god tko shvatio kazao je: - Livno je danas centar svijeta!

Za to je svakako najzaslužniji izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, rođeni Livnjak koji je reprezentaciju Hrvatske odveo do srebra u Rusiji 2018. godine, a ovih dana do bronce u Kataru. Prije četiri godine na stadionu Troglava Zgonima Zlatka Dalića pozdravilo je više od 50 tisuća obožavatelja Vatrenih. Ovaj put nije bilo toliko posjetitelja, uostalom zimsko je vrijeme, a ni Trg u Livnu ne može primiti toliko ljudi, premda je bio dobro popunjen, kao i svi prilazi.

Livnjaci su ponosni na svog zlatnog Zlatka Dalića. Ističu svi redom kako je Zlatko uvijek isticao svoje korijene i kako je tradicionalne vrijednosti koje je primio u obitelji i rodnom gradu ponio sa sobom u cijeli svijet, kamo je stizao s nogometnom loptom.Toplo je na pozornici pozdravljen i petnaestogodišnji Kuprešak Matko Vila, koji je među osam najboljih freestylera u Europi. Umijeće žongliranja loptom pokazao je naravno u dresu s crveno - bijelim kvadratićima u kakvom su Luka Modrić i suigrači stigli do druge vatrene bronce, odnosno treće odličje Hrvatske na svjetskim nogometnim prvenstvima od 1998. godine do danas.

Smjenjivali su se izvođači na pozornici s poznatim taktovima i navijačkim refrenima. Livnjaci Toni Pavić i Jurica Krišto pjevali su i na Dalićevu dočeku 2018. godine, a onda su dodali:

- Sad imamo sve, i srebro, i broncu i našega Zlatka!

Čestitke Zlatku Daliću preko mikrofona Radiotelevizije Herceg - Bosne, koja je izravno prenosila doček uputio je i Dražen Zečić.

- Suvišno je o Zlatku trošiti riječi. Njegovi uspjesi sve kazuju. Mogu mu samo čestitati za sve - kazao je novinaru Marinu Sutonu na putu prema pozornici prolazeći kroz špalir i mladih i starijih.

Smjenjivali su se izvođači na pozornici kao izvođači jedanaesteraca u Kataru. Svi su držali reda i plana kao izvođači Vatrenih. I dok su se izvođači, prvo lokalni, pa gosti smjenjivali na pozornici na Trgu je bilo sve toplije, a sve manje slobodna mjesta.

- Jedan veliki pljesak za najtrofejnijeg trenera u Hrvata, našeg Zlatka! - zagrijao je još više atmosferu pozivom Alen Nižetić.

- Zlatko je zbog ljubavi i emocije koje daje za Domovinu neponovljiv, - kazao je kralj estrade u dijaspori Mate Bulić, na nakon njega Tiho Orlić otpjevao je omiljenu pjesmu Vatrenih Lijepa li si, a onda uskliknuo:

- Idemo po Ligu nacija!

A onda je pojavio i Zlatko Dalić, točno u 18 sati i osam minuta ozarena lica i ispunjen ponosom. Njegov dolazak najavio je veliki vatromet s obližnjih zgrada. Svjetlost je parala livanjsko nebo.

- Dragi prijatelji koji ste došli iz drugih gradova, dragi moji Livnjaci veliko vam hvala na strasti i emociji koju pokazujete prema hrvatskoj reprezentaciji. Veliko hvala mome Livnu, ja sam ponosan i sretan po tko zna koji put. Prije četiri i pol godine nitko nije očekivao da ćemo opet slaviti. Raduje me da je na dočeku puno mlasdih ljudi koji pokazuju podršku reprezentaciji. Budite uporni, domoljubni i sve se može napraviti. Ja vam mogu biti primjer. Ja sam pošao iz malog Livna i nešto sam napravio jer sam bio pošten, vjerovao sam u sve. Nikad nemojte odustati. Sve se može ostvariti. Budite i vi uporni i ostvarite svoje snove. Nemojte se sramiti kazati: Mi smo Livnjaci, ponosni ljudi. Budite vjerni, domoljubni, uporni i vjerujte u sebe. Neka opet iz Livna ode poruka ljubavi, vjere, poštenja i tolerancije. Govorimo to iz srca. Znam da nekome nije pravo to što govorim. Kad vidim vas mlade, dajete mi podršku da još jače govorim. Ja sam ponosan i sretan. Bili su dočeci u Zagrebu, Splitu, Varaždinu, ali ovo je za mene nešto posebno. Sad se na dar dobio krunicu. Krunica je uvijek uz mene, i kad god trebam Božju pomoć uzmem je u ruke - poručio jer s pozornice Zlatko Dalić, a u vedrom raspoloženju slavlje se nastavilo uz poznate hitove.

Nakon Dalićeva obraćanja Zahvalnicu je Zlatku Daliću udijelila Udruga veterana Četvrte gardijske brigade Hrvatske vojske i proglasila ga počasnim članom udruge. Nakon nastupa Jole i Mate Bulića na pozornicu se vratio i hrvatski izbornik i zapjevao zajedno sa svim izvođačima.

Linker
08. rujan 2024 01:29