Zlatko Dalić

 JAKOV PRKIC Cropix
OBRAĆANJE MEDIJIMA

VIDEO Dalić kasnio na presicu pa se opet dotaknuo Kramarića i poručio: ‘Tražit ćemo nova rješenja‘

Pogodak u 93. minuti splitskog ogleda s Walesom sigurno je ostavio traga, ali nema vremena za tugu
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 26. ožujak 2023. 11:06

Teška noć sa subote u nedjelju. Sat se pomaknuo 60 minuta uantrag, skratilo se spavanje, ali kome se uopće i spavalo među Vatrenima nakon deprimirajućeg remija protiv Walesa. Zlatko Dalić izašao je pred novinare uoči nedjeljnog treninga. Vidno umoran, nije bilo lako prihvatiti spoznaju da je Wales iz jedne prilike uspio otkinuti dva važna boda hrvatskoj reprezentaciji. Bilo je i kašnjenja od gotovo pola sata.

- Tužan sam, jer smo izgubili dva boda u zadnjoj minuti iz jednog udarca u okvir vrata – počeo je Dalić i nastavio:

image

Zlatko Dalić

BOZIDAR VUKICEVIC Cropix

- Igrali smo veći dio utakmice jako dobro, imali smo kontrolu dvoboja, iako smo u drugom dijelu pali u ritmu. Na samom početku nastavka, nekih 15-ak minuta, smo izgubili inicijativu, ostali bez kontrole. Međutim, vratili smo se i bili dominantni zadnjih 15-20 minuta.

I onda je stigao kobni trenutak. Jedan dugački aut, kako je nekoć znao bacati slavni Rory Delap iz Stokea. Ovog puta loptu je prebacio Robertson, a zabio Broadshaw.

- Primili smo pogodak iz onoga što smo znali. Nisu nas tu iznenadili. Nismo dobro reagirali, nije koncentracija bila na visini. Znam, kako je to, nekada ti nogomet donese, nekada uzme. Sve ima svoj razlog zašto i kako. Dobili smo protiv Rusije, protiv Brazila, ovdje izgubili dobiveno.

Koliko puta ste gledali pogodak Walesa u subotnjoj noći?

- Nijednom! Komentirali jesmo, ali nisam gledao. Imali smo tih nekoliko ubacivanja iz auta i nikako nismo dobro reagirali. Nismo skočili nijednom. Uvijek je lopta padala, odbijala se, ali uvijek je bila izbijena. Sve do zadnje situacije. Ali, dva boda su izgubljena. Gotovo.

Kako podići reprezentaciju u dva dana do ogleda sa Turskom?

- Moramo se vratiti, jer mi imamo svoj cilj. Kiksali smo, otišli su bitni bodovi, ali nemamo više što razmišljati o Walesu, moramo se okrenuti prema Turskoj. Nezgodan protivnik na svom terenu. Razgovarat ćemo pred Tursku, ali ono što me hrabri jest činjenica da nismo igrali loiše. Međutim, imali smo dekoncentraciju u toj jednoj minuti.

Ostao je dojam da se utakmica mogla riješiti puno ranije. Bilo je prigoda, a najviše je komentara izazvla situacija u kojoj je Kramarić na isteku prvog dijela sebično šutirao sa ruba kaznenog prostora, umjesto da je loptu proslijedio Perišiću koji se nalazio u mat-situaciji. Kako na tu situaciju gledate dan kasnije?

- Moj je dojam je da je trebao odigrati bolju poziciju. Nije bio trenutak da se šutira lijevom nogom gotovo sa 25 metara. Ne, to nije bilo rezonski.

Kakve su informacije o Turskoj koja je slavila 2.1 na gostovanju protiv Armenije?

- Čekamo da se Ladić vrati iz Armenije, da nam kaže kakvi su Turci u svakom detalju. Nezgodna nas utakmica čeka, bitno je vratiti se u ritam, jer Turska je u svakom slučaju favorit za prva dva mjesta u skupini. Ne smijemo dopustiti da nas ovaj remi poljulja. Zasada nije, ali vidjet ćemo. Tim više što nas čeka zahtjevni dvoboj u koji ulazimo malo razočarani. Nadam se da neće biti velikih posljedica. Žao mi je, zaista mi je žao. Pogotovo zbog publike koja je došla u velikom broju.

Kakve promjene spremate za Tursku? Opsežnije ili....

- Napravit ćemo neke promjene kada dobijemo analizu utakmice Turske. Trebamo osvježiti ekipu, nadam se da će svi koji budu igrali da će se kvalitetno suprostaviti Turcima.

image

Croatia‘s coach Zlatko Dalic listens to the national anthem before the UEFA Euro 2024 qualification football match between Croatia and Wales in Split, on March 25, 2023. (Photo by Denis LOVROVIC/AFP)

DENIS LOVROVIC Afp

Mijenja li se bodovna križaljka nakon remija sa Walesom? Je li najvažnije ne izgubiti li trebamo imperativno pobjedu nakon dva boda izgubljena na Poljudu?

- Idemo na pobjedu kao uvijek, međutim jasno je da je bitno ne izgubiti kako bi i direktnog konkurenta skratili za dva boda. Nama treba 15-16 bodova za prolaz i te bodove moramo skupljati što prije. Nekako samo navikli čekati kraj, ali ne bi trebali i ovog puta tako raditi. Teško ulazimo u kvalifikacije, ali imamo svoj cilj.

Očito ne može bez drame. Protiv Slovenije smo porazom otvorili kvalifikacije za Katar, protiv Walesa remijem za Njemačku 2024.

- Možda i može bez drame, samo treba osvojiti planirane bodove. Mi smo napravili velike stvari, ali to je prošlost, od toga se ne živi. Imamo cilj, treba gledati samo ovih sedma utakmica koje nam dolaze.

U utorak Vatrene čeka fanatična Bursa, poprište dvoboja gdje domaćin traži svoju potvrdu pobjede iz Armenije. Turska igra protiv brončanih sa SP-a, što je dodatni motiv i za domaće navijače.

- Fanatični navijači blizu terena, znam što nas čeka. Bit će dosta napeto, ali što znači atmosfera. Imali smo i mi sjajnu atmosferu, pa nije puno značilo za protivnika. Publika nas je nosila, međutim i naš se suparnik postavio hrabro i agresivno.

Jasno je stoga da se i Hrvatska na isti način mora suprostaviti Turskoj u Bursi kako bi pristupom i kvalitetom "ohladila" užarenu atmosferu. Turska sa Hrvatima, a Wales protiv Latvije, to je raspored u skupini za utorak. Je li i dalje Wales držite izglednim kandidatom za vrh skupine nakon skromnog izdanja na Poljudu? Jer, bez obzira na remi, igra Walesa u "post Bale eri" ne obećava puno.

- Nakon remija u Splitu njihov je motiv još veći. Imaju i sjajnu podršku navijača. reprezentacija su koja puno trče, puno radi i što je najvažnije, gladni su uspjeha. Međutim, bit će korz skupinu još gubitka bodova na tim manjim utakmica. Mi ipak gledamo sama sebe i znamo što trebamo napraviti. Imamo svoj cilj, idemo utakmicu po utakmicu.

Petković u Zagrebu, Livaja upitan, Kramarić ‘devetka‘

Puno problema Dalić ima na poziciji središnjeg napadača. Bruno Petković neće konkurirati za susret sa Turskom, Livaja je upitan zbog ozljede i sve upućuje na Kramarića koji će preuzeti "devetku". Napadač Dinama vratio se u Zagreb nakon što je cijeli tjedan radio po posebnom programu.

- Petković nije sanirao ozljedu, vratio se u Zagreb i još će njegov oporavak potrajati neko vrijeme. Barem sedam-osam dana – kazao je izbornik Dalić.

Kakva je situacija sa Livajom?

- Dobio je neugodan udarac u leđa tijekom prvog poluvremena i nije mogao nastaviti igru. Vidjet ćemo još kakva je situacija sa Livajom, ali imamo Musu i Kramarića. Beljo? Ne, neću nikoga pozivati

Tko će biti desno krilo ukoliko Kramarić ide u napad?

- Imamo Vlašića, Pašalića, imamo rješenja. Nikola nije igrao mjesec i pol dana, Mario je bio nešto standardniji. Imamo i Majera u konkurenciji na toj poziciji. Kroz dva treninga do utakmice vikdjet ćemo tko nam najbolje odgovara na toj poziciji.

Nedjelja je donijela relaksirajući trening

Zadnji trening na Poljudu odradili su u nedjelju ujutro reprezentativci Hrvatske na glavnom stadionu. U sunčanu nedjelju na splitski su travnjak istrčali samo oni koji nisu startali u dvoboju sa Walesom. Početna postava iz prošlosubotnjeg dvoboja imala je nedjeljnu poštedu, a Vlašić, Pašalić i ostali koji su protiv Walesa krenuli s klupe, odradili su trening. U ponedjeljak ujutro Vatreni iz Splita čarter letom odlaze za Bursu gdje u utorak navečer (20,45 sati) u Timsah Areni igraju kvalifikacijski dvoboj sa Turskom.

Linker
18. travanj 2024 03:16