BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix
EUROCAST #16

VIDEO: ‘Dalić se ne bi trebao kockati u tako važnoj utakmici! Pa on to nije igrao od juniora!‘

Analiziramo što Hrvatska treba napraviti za pobjedu i najavljujemo današnje utakmice osmine finala
Piše: Emir Fulurija/Sportske novostiObjavljeno: 26. lipanj 2021. 08:29

Cijela Hrvatska odbrojava dane i sate do početka utakmice osmine finala Europskog prvenstva protiv Španjolske. Pobjeda i dobra igra na utakmici protiv Škotske vratila je optimizam navijačima Vatrenih, a činjenica da je Furija u ulozi favorita nikoga ne opterećuje previše. Traži se način kako da se dođe do pobjede i izjednači omjer u međusobnim susretima – Španjolska sada ima 4 pobjede, Hrvatska 3, a jedna utakmica je završila bez pobjednika.

Španjolci su sigurno dobro upoznati s igrom Hrvatske, a njihovi mediji najviše se bave Lukom Modrićem što nije ni čudno s obzirom na to da je kapetan Vatrenih veći dio svoje karijere proveo u Realu i tamo ostavio neizbrisiv trag. No, nije Modrić jedni hrvatski nogometaš koji je igrao dobro u La Ligi. Godinama su naši nogometaši prisutni u španjolskom nogometu, a idealna momčad Hrvata koji su igrali u La Ligi borila bi se i za naslov prvaka Europe.

Mauro Ravnić – Šime Vrsaljko, Dubravko Pavličić, Nikola Jerkan, Robert Jarni – Mateo Kovačić, Ivan Rakitić, Luka Modrić, Robert Prosinečki – Mario Mandžukić, Davor Šuker.

Ova momčad stvarno izgleda sjajno, a o utjecaju Hrvata na španjolski nogomet pričat ćemo u današnjem Eurocastu s nogometnim trenerom Milivojem Bračunom koji je dio svoje igračke karijere proveo u Španjolskoj. Analizirat ćemo i sve što Hrvatska treba napraviti da pobijedi Španjolsku te najaviti dvije današnje utakmice osmine finala, dvoboje između Walesa i Danske, odnosno Italije i Austrije.

Kakve su zadnje vijesti iz hrvatskog tabora?

"Dalić je na zadnjem treningu isprobavao Gvardiola na stoperu, a Bradarića na beku, a Kramarića u napadu umjesto Petkovića. Ja se nadam da to neće tako biti. Ne vidim niti jedan razlog da se Ćaleta-Car dovodi u pitanje. Isto tako mislim da nam baš treba Petković u napadu, on paše toj momčadi, veznima prije svega, a i ne odgovara Španjolcima koji igraju 4-3-3. Ako on krene razvlačit stopere, tu bi moglo biti dosta prostora za Perišića, Vlašića, tko već bude igrao. Enrique igra uvijek taj isti sustav i samo mijenja igrače", rekao je u uvodu sukomentator i glavni urednik SN-a Robert Šola.

Milivoj Bračun je također protiv novog eksperimenta.

"Diskutabilno je treba li to napraviti. Gvardiol cijelu seniorsku karijeru igra na beku, stopera je zadnji put igrao još kao junior. Na tako važnoj utakmici se kockat, mislim da to nije dobra ideja. A ja bih i zadržao Petkovića zbog primanja i zadržavanja lopte, on bi pored pored okretnih španjolskih stopera više došao do izražaja. Ma mi imamo vrlo jaku veznu liniju, jaču nego oni, to je srce naše momčadi. E sad, problem naše igre je koliko će drugi pomoći. Zato mislim da Petković između linija može raditi strahovito puno problema stoperima Španjolske".

Ravnić, Vrsaljko, Pavličić, Jerkan, Jarni, Kovačić... Bi li ova već prije nabrojana ekipa bila prvak Europe?

"Blizu bi bila. Sve su to vrhunski igrači", rekao je Milivoj Bračun, a rezolutni Šola dodao:

"Ja mislim bez problema. Bilo je tu još jakih igrača, recimo Vlaović".

Gdje vidite šansu Hrvatske?

"Busquets nije više što je bio, nije ni Alba, Tu ja vidim našu šansu. Plus, oni induvidualno nisu više takve klase kao što su bili 2012. ili 2010. godine, recimo. Isto tako, Kovačić, Modrić i Brozović su protiv Škotske imali puno više okomitih lopti. Napravimo reposjed i u kontri se otvara ogroman prostor, to moramo raditi", smatra Šola, a Bračun dodaje:

"Slažem se. A Vlašić ili Petković moraju stati blizu Busquetsu i stiskati, jer on okreće igru, on je glavni igrač ove španjolske reprezentacije, ne smije mu se dati prostora, moramo ga uštopat. I upravo to, moramo raditi reposjed lopte, presjeći kontru ako izgubimo loptu".

Koliko će biti Španjolaca u Kopenhagenu?

"Ma nemaju oni tu euforiju kao mi. Oni to odrađuju, zadnja velika navijačka grupa koja je bila na utakmica je od Atletivo Madrida, nisu oni tako strasni kao mi", kaže Bračun.

"Bit će otprilike 7.000 hrvatskih navijača na stadionu, 15.000 u gradu", zaključio je lijepom porukom Šola, prije prelaska na najavu današnjih utakmica.

Danska - Wales? Tko prolazi u četvrtfinale?

"Ma to je 50:50", kaže Bračun.

"Ja se ne slažem. Meni je to 70:30 za Dansku. Jer energija koju su oni pokazali protiv Rusa, to je nevjerojatno. l dugo nisam vidio jednu momčad da tako agresivno igra 90 minuta. Uz to su previše ovisni o Baleu".

Italija - Austrija?

"Mancini je napravio veliki posao, i zato Talijani imaju rezultat. 30 utakmica nisu izgubili, to je strahoviti podatak", rekao je Bračun, a Šola ovako prognozirao:

"Talijani najbolje igraju, ali mislim da neće otići do kraja. Jedan lošiji dan... Ali slažemo se da ih Austrija danas ne može izbaciti".

Linker
07. svibanj 2024 07:19