DAMIR KRAJAC Cropix
MLADE REPREZENTACIJE

VIDEO: Furiozna Hrvatska u prvih osam minuta zabila dva gola i ekspresno riješila pitanje pobjednika

Hrvatska je bez problema svladala Andoru i upisala nova važna tri boda
Piše: SNObjavljeno: 21. ožujak 2024. 20:31

HRVATSKA - ANDORA 3:0 (Izquierdo 2. ag., Ljubičić 8., Bukvić 86.)

Andorra la Vella. Estadi Nacional. Gledatelja 500.

Sudac: Oliver Retfala 6,5. Pomoćnici: Honkanen i Jantunen. Četvrti: Antamo (svi Finska). Delegat: Petitmangin (Francuska)

Hrvatska (4-3-3): Čavlina 6,5 - Valinčić 6,5 (od 67. Zvonarek -), Grozdanić 6,5 (od 67. Šotiček -), Prpić 6,5, Perković 7 - Hodža 7, Sigur 6,5, Bukvić 6,5,- Ljubičić 6,5⚽(od 82. Frigan-), Matanović 6,5 (od 73. Belcar -), Biuk 6,5 (od 82. Vidović-). Izbornik: Dragan Skočić 6,5

Andora (4-4-2): Rabelo 6 - Montenegro 6, Borra 5, Acosta 5,5, Oliveira 5,5?- Boutarfas 5 (od 38. Ferreira 5), Izquierdo 5(od 84. Puigsegur -), Babot 6 (od 84. Bienert-), Rodrigo 5 (od 84, Barrios-?) - Belastegui 5 (od 64. Guma -) Rosas 6?. Izbornik: Eloy Casals 5,5

Igrač utakmice: Mauro Perković

GOLOVE POGLEDAJTE OVDJE.


Izještaj piše: Davorin Olivari

Hrvatska mlada vrsta prema očekivanjima uzela je tri kvalifikacijska boda u borbi za plasman na Europsko prvenstvo. Štićenici izbornika Dragana Skočića bez većih problema pobijedili su skromnu vrstu Andore koja uzgred budi rečeno zadnju pobjedu u ovoj dobnoj kategoriji pamti još 2019. godine kad je svladala Tursku. Naša vrsta ponudila je solidnu predstavu, a sve je riješila na samom startu utakmice s dva ekspresna pogotka. Andora je čak ponudila i više nego što se moglo predvidjeti, dosta su to nezgodi brzanci, koji su dobar dio utakmice uspijevali igrati visoko presing. Bili su domaćini borbeni, ali kao što to biva kod tako kvalitetom limitiranih reprezentacija, teško im je doći do pogotka. U našoj skupini prema prognozi završila je utakmica Portugala i Farskih otoka, Portugalci su pobijedili s 4:0.

Prije utakmice s Andorom, iz našeg tabora su stizale želje koje su išle za tim da bi bilo dobro što prije postići pogodak, kako bi se odmah ubile ambicije Andore. Želje su se idealno ostvarile, dečki Dragana Skočića poveli su, a još nije iscurila niti druga minuta utakmice. Perković je oduzeo jednu loptu na lijevoj strani, centrirao, Matanović je dohvatio centaršut, ali nakon njegovog dodira, Izquierdo je bio nesretnik. Naletio je na lotu dotaknutu od našeg napadača i zakucao je u vlastitu mrežu. Autogol je tako pomogao našoj reprezentaciji na otvaranju. Ali i potpuno zbunio domaćine koji su izgledali kao nekakva razbijena vojska bez ikakvog plana kad se radi o obrambenim zadacima. Niti prema naprijed nisu bili bolji, iako su stalno pšokušavali doći do lopte visokim presingom. Brzi su ti dečki iz Andore, mogu trčati do mile volje, ali nogometno znanje im je zaista skromno. Brzo je Hrvatska povećala vodstvo i tako već nakon osam minuta odlučila utakmicu. Matanović je dobacio do Biuka, a ovaj je krasnom dubinskom loptom pronašao Ljubičića, koji iz trka, s nekij četrnaest metara pogađa 'malu mrežicu'. Naši su mladi reprezentativci odmah pokazali tko je gazda na terenu, tko je kvalitetniji, bolji. Praktički, svaki put kad su mladi Hrvati prešli na protivničku polovicu, bilo je opasno za vrata domaćina. Najopasnije nakon nešto više od petnaeset minuta utakmice, kad se Matanović našao nakon solo akcije u finoj poziciji, ali je iskosa s nekih sedam matara opalio preko grede.

Ali, nakon dvadesetak minuta igre, zaprijetila je Andora. Rosas je odlično izveo slobodni udarac s nekih dvedesetak metara, lopta je krenula prema samim 'rašljama', ali je Nikola Čavlina sjajno reagirao. Nije mu zabio Marko Livaja iz jedanaesterca na Poljudu, pa kako će onda mladi Rosas iz tako velike udaljenosti. Taj udarac iz 'slobodnjaka' ipak je dao neki stimulans domaćinima,pa su dvije minute nakon toga popet zaprijetili, ali na koncu nije baš bilo previše opasno. Mladi Hrvati su mogli doći do trećeg pogotka nakon jednog dobro izvedenog kornera, na jednmo desetak metara od gola posve sam je skočio Prpić, ali je njegov udarac glavom završio iznad grede. Isto kao i udarac Hodže nekoliko minuta kasnije, kad se oprobao s nekih 25 metara. Probao je s druge strane i nesretni strijelac u vlastitu mrežu, Izquierdo. Ali bolje mu je išlo kad je gađao vlastitu mrežu. Na njegov pokušaj s visine šesnaesterca Čavlina se samo spustio i pokupio loptu. U samoj završnici prve dionice, Stipe Biuk je promašio- nemoguće! Bio je sam na nekih šest metara od gola, očekivao se pogodak, jer je mogao pitati vratara u koji kut želi da mu puca.... Ali Biuk je taj 'zicer' uspio promašiti, lopta je otišla visoko iznad grede.

U drugoj dionici prva ozbiljna situacija zbila se nakon dvadesetak minuta. Biuk je ubacio po travi, a Matanović nije uspio pogoditi loptu neometan na nekih tri-četiri metra od gola. Bio je to još jedan epski promašaj naših. Istina do te lopte stigao je Bukvić, ali je njegov udarac blokiran. U samoj završnici utakmice, nakon asistencije Belcara, pogodak je s nekih šest-sedam metara postigao Bukvić, odlično je reagiraio i pospremio loptu u mrežu. Nisu naši mladići u tih drugih 45 minuta igrali nešto posebno, ali nije terbalo srljati s obzirom da je pobjeda bila osigurana. Nakon ove 'zicer pobjede' nad Andorom naš slijedeći ogled će mnogo toga više kazati o ovoj generaciji. Slijedećeg tjedna u utorak (26. ožujak), Hrvatska gostuje kod Portugala.

90+5. Kraj utakmice!

90+2. Bez većih rizika u završnici susreta, utakmica se mirno privodi kraju.

86.⚽GOOOOL! Hrvatska vodi 3:0! Brza kombinacija trojca Vidović-Belcar- Bukvić donijela je Hrvatskoj novi pogodak, u strijelce se upisao i mladi igrač Osijeka.

82. Umjesto Ljubičića i Biuka, glavnih realizatora drugog gola, ušli su Frigan i Vidović.

80. Neugodan ubačaj Rosasa u peterac, Prpić u zadnji trenutak izbacuje loptu u korner.

77. Šotiček je po ulasku igru vrlo aktivan, izborio se sada za loptu na rubu šesnaesterca, no pucao je ipak u blok.

73. Matanovića je na terenu zamijenio igrač Varaždina Leon Belcar.

72.?Požutio je sada i Babot nakon što je prisilno zaustavio Matanovića na sredini terena i spriječio potencijalno opasan kontra napad Hrvatske.

66. Prve izmjene kod Hrvatske, Grozdanića i Valinčića zamijenili su Šotiček i Zvonarek.

66. Prva ozbiljnija prilika u nastavku, Biuk se sjajno riješio svog čuvara i ubacio u peterac, Matanović je imao samo postaviti nogu, no nije bio uspješan. Pokušao je nakon toga i Bukvić, no njegov udarac završio je u bloku.

Gruzija je svladala Luksemburg s 2:0. Utakmicu je obilježila kontroverzna situacija, a više o svemu pročitajte OVDJE.

64. U redovima Andore Guma je zamijenio Balasteguija.

63. Ležati je s bolnom grimasom nakon jednog duela ostao Veldin Hodža, liječnička ekipa ušla je kako bi pružila pomoć mladom igraču Rijeke.

59. Hrvatska je imala priliku zaprijetiti iz novog kornera, Biuk je ubacio, no lopta je preletjela sve i završila u gol-autu.

55. Miran ulazak u nastavak, Hrvatska sigurno drži posjed, ne davajući ikakvu priliku Andori da se približi našoj polovici.

51.?Prvi žuti karton na utakmici dobio je Olivera nakon opasnog starta na Ljubičiću.

46. Počelo je drugo poluvrijeme, isti sastavi izašli su iz svlačionice.

45+2. Kraj prvog poluvremena.

44. Velika prilika za Hrvatsku da ode na tri pogotka razlike, Biuk je neometan bio pred Andorinim golom, imao je sve vrijeme svijeta, no spotaknuo se i pucao visoko iznad gola.

39. Ferreira Silva se odmah našao u prilici, šutirao je s ruba šesnaesterca, no mlako bez veće opasnosti po Čavlinin gol.

38. Andora je prisiljena napraviti izmjenu, Ferreira Silva je zamijenio ozlijeđenog Boutarfasa.

35. Pokušao je Hodža sa visoke udaljenosti, lopta ide visoko iznad gola.

29. Nova vrlo lijepa kombinacija naših igrača, sa ubojite lijeve strane predvođene Perkovićem i Biukom proizašao je oštar ubačaj, no stoper Andore u posljednji trenutak šalje loptu u korner. Iz ubačaja iz kuta, pak, Prpić glavom šutira poviše vrata.

26. Plete sada mrežu Hrvatska oko Andorinog šesnaesterca, sjajno kombiniraju naši nogometaši, ali nedostaje pravi ubačaj ili udarac iz daljine.

24. Nova opasna situacija pred hrvatskim vratima, malo je nedostojalo da Rosas prepolovi prednost Hrvatske.

21. Najbolja prilika za Andoru, Rosas je sjajno pucao iz slobodnog udarca, no Čavlina mu je još bolje obranio.

16. Matanović je sada imao stopostotnu priliku, išao je 'oči u oči' s andorskim golmanom, no pucao je preko gola.

15. Pokušavaju domaćini visokim pritiskom uzdrmati zadnju liniju Hrvatske, no naši nogometaši bez problema iznose loptu sa svoje polovice.

11. Andora se prvi puta približila našem golu, pokušali su ubačajem iz slobodnog udarca, no bez veće opasnosti.

8.⚽GOOOOL! Hrvatska vodi 2:0! Pogodak u režiji bivših igrača Hajduka, Biuk je sjano uposlio Ljubičića koji neumoljivo pogađa suprotni kut andorskih vrata.

7. Hrvatska nastavlja napadati, Biuk je sada nakon sjajne kombinacije izašao sam pred golmana, no nije na vrijeme reagirao.

2.⚽GOOOOOOL! Hrvatska vodi 1:0, Perković je oduzeo loptu na lijevoj strani i ubacio u sredinu gdje je Izquierdo poslao loptu u svoju mrežu.

1. Počela je utakmica, sretno Hrvatska!

17.45 Stigli su sastavi! Izbornik Dragan Skočić odlučio je ispremiješati udarni sastav pa je priliku od prve minute dao Prpiću, Valinčiću, Ljubičiću, Matanoviću i Biuku (pretpostavljalo se da će startati Živković, Zvonarek, Vidović, Šotiček i Frigan). Ipak, i ovaj će sastav istrčati s velikom dozom opreza jer se u svim najavama naglašavalo da se Andora ne smije podcijeniti.

Najavu piše: Davorin Olivari

Pred kvalifikacijsku utakmicu za Europsko prvenstvo u kojoj se mlada hrvatska U-21 vrsta sudara s Andorom, porazgovarali smo s reprezentativnim napadačem, Matijom Friganom (21). Sigurno znate, Frigan je prošlog ljeta iz Rijeke prešao u belgijski Westerlo u transferu vrijednom 5,5 milijuna eura. U belgijskoj ligi ove sezone je igrao na 23 utakmice, ali samo jednu je odigrao svih 90 minuta, protiv Cercle Bruggea, tamo još 2. rujna prošle godine. Imao je određenih problema s ozljedama, zbog tih neugoda nije mogao igrati na šest utakmica.

Statistika za dečka koji je znao puniti mreže u HNL-u je dosta skromna, tek četiri pogotka i jedna asistencija.

- Nisam zadovoljan sezonom. Kad pogledam svoju statistiku, znam da može biti puno bolje. Ali dobro, sad smo izborili play-off za Europu, pa na kraju u klubu možemo biti sretni. No sve može bolje i kad se radi o meni, ali i momčadi. Kad se usporedi ona sezona koju sam proveo u Rijeci i ova, onda je naravno sve lošije. No dobro, ovo mi je prva sezona u jačoj ligi nego što je HNL. Možda je nešto otpalo i na prilagodbu. Nadam se da će iduće sezone biti bolje - kaže Frigan.

U HNL-u će biti gusto

Ugovor s belgijskim klubom veže ga do 30. lipnja 2028. godine. Hoće li ostati do kraja, odnosno, ako neće biti previše zadovoljan, kao što nije ove sezone, možda potražiti neku drugu destinaciju?

- Ne znam, sve je moguće već ovoga ljeta, ali ne znam još ništa.

Vjerojatno znate, Frigan je bio tiha patnja zagrebačkog Dinama, željelo ga se dovesti u plavi dom, ali cifra koju je tražila Rijeka bila je previsoka prepreka. Zato je karijeru nastavio u Belgiji. A kad je već spomenuo Rijeku, morali smo pitati prati li HNL? Nismo zapravo niti trebali pitati...

- Pratim HNL, sve pratim... Bit će napeto do samog kraja, Rijeka, Hajduk i Dinamo se ravnopravno bore za naslov prvaka. Želim da na kraju prvenstva pogled na ljestvicu bude baš ovakav kakav je sada. Da Rijeka bude prva! Da, nadam se da će Rijeka osvojiti titulu prvaka Hrvatske. No znam da će biti gusto, ima još derbija za odigrati. Međusobno Hajduk i Dinamo, pa Rijeka protiv Hajduka i Dinama...

Što se dogodilo s Rijekom da je ove sezone tako dobra, mnogi će kazati da Nevera s Kvarnera igra najbolji nogomet u HNL-u?

- Promijenili su se neki igrači. Neki igrači poput Fruka, Jankovića, Pašalića ili Pjace postali su nositelji igre i na svakoj utakmici pokazuju svoju kvalitetu. To je velika stvar za Rijeku, kad ima tako kvalitetne igrače u rosteru. Također, Rijeka gotovo na svakoj utakmici iznjedri nekog novog junaka koji zabije pogodak, često zabijaju dečki iz obrane... Da, stigao je i novi trener Željko Sopić. Izgleda da radi jako, jako dobar posao.

Slabiji ulasci u utakmice

Naravno, pitali smo ga i nešto o sudaru s Andorom (četvrtak, 19 sati), protivnikom koji našim dečkima ne bi smio predstavljati neku preveliku opasnost. Ali u današnjem nogometu ništa se ne može tvrditi sa stopostotnom sigurnošću, iako Andora ima bolje skijaše nego nogometaše, oprez je potreban.

- Definitivno, Andoru nećemo podcijeniti. Upotrebit ću onu floskulu da danas svatko igra nogomet i sa svakim može biti teško. Tako da nam u četvrtak neće biti lagano. Moramo u utakmicu ući koncentrirano, od prve minute. Znalo nam se događati da uđemo slabije u utakmicu, pa onda dobijemo neki gol. Tada se u momčad uvuče nervoza, neki stres. To si ne smijemo dozvoliti, Andoru moramo ozbiljno shvatiti. A onda krenuti prema Portugalu moćnoj reprezentaciji. To će sigurno biti lijepa utakmica, znamo da se Portugal želi nadigravati. Ali idemo mi prvo pobijediti Andoru... - zaključio je Matija Frigan.

Linker
18. svibanj 2024 19:07