ANTE CIZMIC Cropix
KVALIFIKACIJE ZA EURO

VIDEO: Hladan tuš na Poljudu. Wales zabio u sudačkoj nadoknadi i šokirao Vatrene

Hrvatska je doživjela težak udarac u samoj završnici, zalutali metak odnio je dragocjene bodove
Piše: Tomislav Juranović, SNObjavljeno: 25. ožujak 2023. 23:00

HRVATSKA - WALES 1:1 (Kramarić 28./Broadhead 90.+3.)

HRVATSKA (4-3-3): Livaković - Juranović?, Šutalo, Gvardiol, Sosa - Modrić (od 90.+3. Majer), Brozović, Kovačić (od 76. Pašalić) - Kramarić⚽ (od 76. Vlašić), Livaja (od 53. Musa), Perišić

WALES (4-4-2): Ward - C. Roberts, Mepham, Rodon, N. Williams - Ampadu?, Wilson (od 64. Thomas), Ramsey (od 64. Burns), Morrell (od 90.+2. J. James) - D. James (od 64. Broadhead⚽), Moore (od 70. Bradshaw)

SPLIT - stadion Poljud. Gledatelja: 33, 474. Sudac: João Pinheiro (Portugal).


Kakav šok na Poljudu: u posljednjoj minuti sudačke nadoknade, u rijetkom izletu pred hrvatskim vratima, Mepham je ubacio, a joker s klupe Nathan Broadhead u prvom udarcu u okvir gola probio Livakovića za 1-1. Hrvatski navijači nisu mogli vjerovati, ali debelo su trljali oči i Velšani na "jugu", slaveći remi kojem se uopće nisu nadali. Mi smo imali vodstvo, igru, ali zalutali metak, eto, opet nas je na početku kvalifikacija vratio u realnost i staru poznatu hrvatsku boljku zvanu kvalifikacije...

GOLOVE S UTAKMICE HRVATSKA - WALES POGLEDAJTE OVDJE.

Da je neki putnik namjernik slučajno u subotu skrenuo ka Splitu, pomislio bi kako je ušao u kakvu hrvatsku feštu, svojevrsnu feštu sv. Luke i prijatelja, proslavu bez ikakve natjecateljske važnosti. Hrvatski navijači slavili su broncu i kovali planove o Nizozemskoj, pred tribinama su se opraštali Lovren i Strinić, a Velšani su obilato konzumirali vitamin B i D, i rijetko je tko brinuo o riječima Zlatka Dalića, koji je cijeli tjedan podcrtavao potencijalnu opasnost... Wales? Ma kakav Wales.

image
VOJKO BASIC Cropix

Nasreću, Dalićevi igrači nisu navukli slavljenički frak, već su pred prepunim Poljudom istrčali autoritativno, odlučni da što prije riješe prvu prepreku na putu prema Euru 2024. godine. I doista, već nakon par uvodnih minuta bilo je potpuno jasno zašto su nam velški navijači tijekom dana govorili da oni koji su došli, već na aerodromu ostavili su svaku nadu.

image

Luka Modrić

DUJE KLARIC Cropix

Dalić nije eksperimentirao, a iskušana i u Kataru oprobana varijanta odmah je od starta pokazala zašto je favorit ne samo ove utakmice, već i grupe: vezna se linija opet preobratila u "trio gušt", obrana je bila čvrsta, Sosa i Juranović spremni za konkretne izlete naprijed, a trojac u napadu stalno je tražio pukotine i koridore, čekajući lopte iz dubine i mahom s krilnih pozicija. Polagano, ali konkretno lomljenje kontinuirano je trajalo otpočetka, a premda je sudac dubiozno poništio gol Perišića u 26., samo je nakratko odgodio neodgodivo. Već dvije minute nakon, naime, Kramarić prima dugu loptu, virtuozno se oslobađa pored buketa gostujućih braniča i potom filigranski vrhom kopačke pogađa mrežu s ruba šesnaesterca za vodstvo i razbijanje ionako klimave velške brave.

image

Dominik Livaković

VOJKO BASIC Cropix

Wales, pritom, jednostavno nije mogao parirati, pa praktički ni ući u zonu trideset metara od Livakovićevih vrata, no Hrvatska do kraja prvoga dijela nije kapitalizirala nadmoć, zbog čega se dvoboj, barem rezultatski, činio još uvijek otvorenim. Ipak, dojam, gard ali i statistika nagoviještali su da će se u nastavku situacija brzo prelomiti na hrvatsku stranu. Vjerojatno i bi, da sjajnu akciju "vatrenih" odmah na početku drugoga dijela nakon duplog pasa s Kramarićem, Kovačić s pet metara nije poslao visoko iznad gola...

image

Luka Modrić i sudac Joao Pinheiro

VOJKO BASIC Cropix

Ipak, baš nakon tog promašaja, Hrvatska kao da je maknula nogu s papučice gasa, kontrolirajući utakmicu, ali i dopuštajući Walesu veliku priliku u 60., kada James iz voleja s ruba peterca ipak tuče preko gola. U međuvremenu je za Hrvatsku debitirao i Musa, mijenjajući ozlijeđenog Livaju (primio se za kuk), i do kraja utakmice ušao je u jednu priliku, većinom se uštimavao s "vatrenim" orkestrom. Tempo je dramatično pao, čemu su kumovale i izmjene, Hrvatska je više pazila da obrani rezultat nego da traži još jedan gol, i u takvoj postavci na kraju se dogodilo velško čudo. I znak da u Turskoj sada ne smijemo izgubiti...

image

Petar Musa

ANTE CIZMIC Cropix


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE! HRVATSKA JE NESRETNO PRIMILA POGODAK, WALES SE DOČEPAO VRIJEDNOG BODA U GOSTIMA...

90.+4. - Šansa Ivana Perišića! Juranovićevu povratnu dočekao je na desetak metara od gola i opalio iz okreta, a Ward brani i taj njegov pokušaj! Peh za pehom, nisu večeras Vatreni imali onu potrebnu dozu sportske sreće... Ipak, čestitke na svemu prikazanom!

90.+3. GOL! Zalutali metak presudio je Vatrenima... Nakon dalekometnog Mephanova ubačaja rukama sa strane lopta je nekako završila na suprotnoj vratnici gdje se, potpuno nečuvan, našao Nathan Broadhead​ i ubacio taj zalutali metak u mrežu. Kakav šok za Vatrene koji su zaista nadigrali Velšane u svim segmetnima!

image

Slavlje Walesa

VOJKO BASIC Cropix
image

Nathan Broadhead

VOJKO BASIC Cropix

90.+2. - Trenutak za pamćenje, izlazi Luka Modrić uz ovacije poljudskih tribina, mijenja ga Lovro Majer.

90.+2. Posljednja zamjena kod Walesa, ulazi Jordan James umjesto Morrella.

90. - Igrat će se još tri minute sudačke nadoknade.

86. - Sijevnula je kontra Vatrenih, sjurio se Pašalić prema golu, no sustiže ga obrana Walesa.

82. - TRESE SE GREDA! Perišić je u stilu legendarnog nizozemskog golgetera Marca Van Bastena prihvatio jednu dugačku dijagonalu i opalio isprve iz samoga mrtvog kuta, a udarac je odsjeo na gredi! Bio bi to možda i njegov najljepši pogodak za reprezentaciju da je ušlo...

80. - Ponovno su Vatreni prebacili u višu brzinu, dva je kornera zaredom izveo Luka Modrić, a Juranović, Sosa i Perišić neumorno prijete s krila. Velšani zasad disciplinirano odbijaju nalete naših nogometaša.

76. - Dalić povlači drugi potez. Ući će Nikola Vlašić i Mario Pašalić umjesto Andreja Kramarića i Matea Kovačića.

73. - Neco Williams prijeti iz daljine, nije to uopće bilo loše, prolazi njegov udarac malo iznad grede.

image

Borna Sosa i Harry Wilson

ANTE CIZMIC Cropix

71. - Tko zna koji po redu majstorski centaršut Borne Sose ni ovog puta nažalost nije urodio plodom, neprecizan je sada bio strijelac jedinoga gola na današnjem susretu Andrej Kramarić.

70. - Ulazi Tom Bradshaw, na klupu će Kieffer Moore.

66. - Prilika Vatrenih! Sosa i Perišić izigrali su Velšane po lijevom boku, da bi na kraju dobar udarac uputio Petar Musa, završilo je to ipak u bloku gostujuće obrane...

image

Petar Musa

ANTE CIZMIC Cropix

64. - Trostruku izmjenu radi velški izbornik Robert Page. Ulaze Wes Burns, Nathan Broadhead i Sorba Thomas umjesto kapetana Ramseyja, Daniela Jamesa i Harryja Wilsona.

60‘ - Velika šansa Walesa! Prije svega potrebno je istaknuti maestralnu Šutalovu intervenciju, bez prekršaja je zaustavio opasnog Wilsona koji se sjurio sam prema Livakoviću. Međutim, nakon toga neshvatljivo je hrvatska obrana ostavila potpuno samog Jamesa koji šutira iz voleja s ruba peterca i - uspijeva promašiti čitav gol! Ništa tu ne bi mogao naš vratar da je velški napadač pogodio okvir...

image

Dominik Livaković

DUJE KLARIC Cropix

56. - Sosin novi ubačaj nije uspio Perišić zahvatiti kako je namjeravao.

53. - Tako je, šepajući izlazi napadač Hajduka uz ovacije prepunog Poljuda, zamijenit će ga debitant Petar Musa, 25-godišnji golgeter iz redova portugalske Benfice.

52. - Problemi za Marka Livaju, ali i za Zlatka Dalića. Primio se za desni kuk i sjeo na travnjak, čini se da ne može nastaviti...

50. - Šteta, šteta što ovo nije ušlo... Kovačić je atraktivno presjekao jedno velško dodavanje i potom, nakon duplog pasa s Kramarićem, iz blizine tukao preko gola! Bila je ovo možda i najljepša kombinacija na susretu.

46. - Vraćamo se na Poljud. Nema promjena ni u jednoj ni u drugoj momčadi. Prepunim tribinama odzvanjaju navijačke pjesme, zaista je fantastična atmosfera u Splitu!

image

Atmosfera na Poljudu

JAKOV PRKIC Cropix

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Od prve minute zagospodarili su terenom Dalićevi izabranici, prijetili su Velšanima prvenstveno Kramarić, Livaja i Perišić, ali su i Modrić i Kovačić imali svoje trenutke. Gosti su praktički ostali bez prave šanse, izuzevši pokušaj iz slobodnjaka krajem prvoga dijela. Kramarić je zasad jedini pronašao put do Wardove mreže, i to pravom majstorijom iz 28. minute. Nastave li Vatreni ovim tempom, mogli bismo vidjeti pravu golijadu u nastavku...

image

Mario Mandžukić, Vedran Ćorluka, Ivica Olić i Zlatko Dalić

ANTE CIZMIC Cropix

45. - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

45. - Kramarić šutira s ruba šesnaesterca, iako je imao Perišića u boljoj poziciji, ovog puta nije bilo preciznosti u njegovu udarcu.

43. - Wilson je i izveo ovaj slobodnjak, prohujala je lopta malo iznad grede.

image
VOJKO BASIC Cropix

42. - Gvardiol radi (upitan) prekršaj na Wilsonu na vrhu šesnaesterca. Moglo bi to biti opasno po dosad besposlenog Livakovića.

41. - Novi Sosin centaršut i novo panično izbijanje velške obrane.

39. - Dugo je Kramarić ‘vagao‘ svoje čuvare, zatim je centrirao u šesnaesterac gdje nitko od trojca Livaja-Perišić-Kovačić nije uspio pravovremeno reagirati. Velšani su se zatvorili u ‘bunker‘ prema kojem iz svih pozicija prijete Vatreni.

38. - Potpuno nemoćno izgleda Wales... Sada je Sosa gađao nakon malonogometnog Kovačićevog solo-prodora, međutim bio je to mlak udarac koji lakoćom hvata Ward.

35. - Modrićev projektil prošao je pored suprotne vratnice. I dalje dominacija Vatrenih ne jenjava.

31. - Juranović rukama zaustavlja Jamesa pa ulazi i on u sučevu bilježnicu.

KRAMARIĆEV POGODAK POGLEDAJTE OVDJE.

image

Slavlje Vatrenih i strijelca Andreja Kramarića

VOJKO BASIC Cropix

28. - GOOOL! Ovog puta ništa nije sporno, Hrvatska vodi 1:0! Sjajno je reagirao Kramarić, smirio jedno dugačko dodavanje i potom, okružen čak četvoricom velških nogometaša, samom ‘špicom‘ pronašao put do Wardove mreže... Majstorija Krame za vodstvo Vatrenih!

26. - GOOOL! Perišić se izvrsno snašao nakon Modrićeva proigravanja i gužve u šesnaestercu, ‘probio‘ je iz voleja vratara Walesa. Ipak, portugalski je sudac odmah poništio zgoditak, vjerojatno zbog zaleđa Joška Gvardiola. Ili je to možda bilo zbog nekakvog prekršaja? U svakom slučaju, protestiranje naših nogometaša nije pomoglo...

image
VOJKO BASIC Cropix

25. - Ampadu prekršajem zaustavlja Luku Modrića i opravdano dobiva prvi žuti karton na utakmici.

24. - Atraktivnu uigranu akciju izveli su naši nogometaši - nakon kratkog Modrićeva dodira Brozović je gurnuo Perišića u šansu, a njegov je udarac prohujao pored gola. Ipak, eventualni pogodak ne bi bio priznat, već je u zaleđu bio ofenzivac Tottenhama.

20. - Dalićevi su izabranici uvjerljivo zagospodarili terenom i nametnuli svoju igru, posjed lopte je 61 % - 39 % u korist Modrića i društva.

19. - Isprobao je i Kovačić svoj udarac, blokira ga Mepham.

15. - Sjajna akcija Vatrenih! Perišić je jednu ‘svijeću‘ glavom smirio za Kovačića koji atraktivno petom pronalazi Kramarića, da bi projektil napadača Hoffenheima nekim čudom uspio obraniti Ward!

13. - Kramarićev centaršut, kao maloprije Juranovićev, ne dolazi do Perišića kojega također pravovremeno zatvaraju Velšani.

image

Tomislav Juranović

VOJKO BASIC Cropix

11. - Zabilježit ćemo sjajan Juranovićev centaršut do kojega nije stigao Livaja, okružen dobro postavljenom velškom obranom.

10. - Velšani su dvaput prešli centar i pokušali složiti konkretniju akciju, međutim u oba su navrata smireno reagirali Juranović i Šutalo.

6. - Nova prilika Hrvatske! Rodon je pod intenzivnim pritiskom naših dao riskantnu loptu velškom vrataru koji potom izbacuje u panici, Perišić to presijeca i zatim ubacuje za Livaju čiji pokušaj glavom završava u korneru...

image

Joško Gvardiol

VOJKO BASIC Cropix

3. - I evo odmah šanse Vatrenih! Visoko su u presing krenuli hrvatski nogometaši, a budno oko Joška Gvardiola primijetilo je jedno pogrešno dodavanje - ukradenu loptu proslijedio je do Luke Modrića koji potpuno otvoren šutira s dvadesetak metara, no ispriječio se Ward na gostujućem golu...

20.45: Počela je utakmica u fantastičnoj atmosferi prepunog Poljuda! Glavni je sudac 35-godišnji João Pinheiro iz Portugala. Ajmo, Vatreni!!!


20.44 - Igrači Hrvatske i Walesa minutom šutnje oprostili su se od ‘trenera svih trenera‘ Miroslava Ćire Blaževića, kao i legendarnog nogometaša Hajduka, nedavno preminulog Petra Nadoveze.

image

Marijan Kustić, Dejan Lovren i Stipe Pletikosa

ANTE CIZMIC Cropix
image

Marijan Kustić, Ivan Strinić i Stipe Pletikosa

ANTE CIZMIC Cropix

20.43 - Od reprezentacije su se i službeno oprostili Dejan Lovren (srebrni iz Rusije i brončani iz Katara) te Ivan Strinić (srebrni iz Rusije). Obojica su debitirali na poziv bivšeg izbornika Slavena Bilića - prvi 2009., a drugi 2010. godine. Svečane dresove uručili su im predsjednik HNS-a Marijan Kustić i tehnički direktor reprezentacije Stipe Pletikosa. Poljud je ovacijama ispratio ovaj Vatreni dvojac...

20.31 - Reprezentacija Turske, koja će Hrvatsku u utorak (20.45) dočekati u Bursi, u gostima je pobijedila Armeniju. Više pročitajte ovdje.

20.15 - Vatreni su neporaženi u posljednje tri utakmice odigrane na Poljudu (Francuska 2022, Rusija 2021. i Slovenija 2021).

Jedini gol koji su primili u tim utakmicama bio je u 1:1 remiju protiv Francuske (A. Rabiot) kada su posljednji put igrali ovdje, u Ligi nacija u lipnju 2022.

image
FRANCK FIFE Afp

20.00 - Sjajna se atmosfera očekuje večeras na poljudskim tribinama. Zagrijavanje je u gradu podno Marjana počelo već od ranih jutarnjih sati, u našoj fotogaleriji pogledajte kako su danas bili raspoloženi hrvatski navijači.

19.45 - Još uvijek nisu svi navijači ušli na Poljud. Pred stadionom su i dalje veliki redovi, evo kakva je situacija ispod istočne tribine.

image

Gužve pred istočnom tribinom

Tomislav Juranović

19.25 - Stigli su sastavi za sudar Hrvatske i Walesa na Poljudu. Izbornik Zlatko Dalić odlučio se za sastav koji se i danima najavljivao, pa će tako na stoperskoj poziciji krenuti Josip Šutalo, a desno mjesto u napadu zauzet će Andrej Kramarić, dok će Marko Livaja biti u sredini ofenzivne linije.


Linker
18. travanj 2024 18:56