RAZVAN PASARICA/SPORT NEWS/PROFIMEDIA Razvan Pasarica/sport News/profimedia
NULA GOLOVA, NULA BODOVA

VIDEO: Hrvatska bez ispaljenog metka ispala s Eura. Španjolci poslali mlade Vatrene kući

Momčad Dragana Skočića protiv Rumunjske će u utorak igrati samo za častan oproštaj
Piše: Davorin Olivari, SNObjavljeno: 24. lipanj 2023. 22:47

HRVATSKA - ŠPANJOLSKA 0:1 (Ruiz 1.)

Hrvatska (4-2-3-1): Kotarski - Sigur, Franjić (od 80. Galešić), Perković, Krizmanić (od 73. Čolina) - Bulat, Pršir (od 73. Palaversa) - Šego ? (od 46. Stojković ?), Baturina, Frigan ? - Beljo (od 46. Kačavenda).

Španjolska (4-2-3-1): Tenas - Victor Gómez, Paredes, Pacheco, Miranda - Blanco (od 90+1. Fuentes), Álex Baena - Rodri (od 90+1. Barrenetxea), Sancet (od 62. Veiga), S. Gómez - Ruiz ⚽ (od 74. Oroz).

Video pogotka Španjolske pogledajte ovdje.

Hrvatska se više ne može plasirati u četvrtfinale, praktički se oprostila od Eura. Ostaje Skočićevoj vrsti još jedna, posljednja utakmica s razočarnim domaćinima Rumunjima koji su također 'izvisili' nakon poraza od Ukrajine. Možda je to prilika da se barem uzme koji bod, da se baš doma ne ode s nulom.

Kratko i jasno, Španjolska je bila bolja i nema tu neke velike filozofije. Tako je još jedna generacija U-21 doživjela neuspjeh na velikom natjecanju. Ti neuspjesi u ovoj dobnoj kategoriji već nam prelaze u naviku. U dvije utakmice s Ukrajinom i Španjolskom mladi Hrvati nisu uspjeli postiči niti jedan pogodak, a kad je tako, onda nisu imali niti što tražiti na prvenstvu.

image
RAZVAN PASARICA/SPORT NEWS/PROFIMEDIA Razvan Pasarica/sport News/profimedia

Iako smo jučer djelovali bolje nego protiv Ukrajine, ipak smo ukupno razočarali, bez obzira na sve probleme koji su zadesili izbornika Skočića, očekivali smo nešto više.

Odmah je krenulo užasno, Španjolci su zabili nakon dvedeset sekundi, hrvatska obrana ispala je naivna, lako je izigrana i Kotarski nije stigao niti 'pjunuti' u rukavice, a već je morao po loptu u mrežu. To je bio najbrži pogodak u povijesti europskih prvenstava mladih U-21 reprezentacija. Sigurno se nismo baš na taj način željeli upisati u povijesne almanahe, ali s obzirom da nam ne ide na ovim U-21 natjecanjima barem ćemo po nećemu biti zapamćeni.

Nakon što su nas je zarana probušila, mlada Furija je i dalje napadala, gootovo svaka akcija predstavljala je opasnost za hrvatski gol. Završavali su Španjolci akcije s puno igrača, u našem šesnestercu vladala je gužva kao na plažama u ovom ljetnom razdoblju. Usput su presingom stiskali, tako da su Skočićevi dečki imali ozbiljnih problema, nikako nisu uspjevali povezati neku smislenu akciju. Sve su kontrolirali dečki izbornika Santi Denie.

Iskočila nam je statistika nakon 18 minute igre, Španjolci su u tom razdoblju sedam puta pucali prema našem golu, Skočićeva momčad bila je na - nuli! Onda vam je jasno kakva se utakmica igrala. Nakon dvadesetak minuta naši su konačno došli do daha, lopta je konačno počela putovati brže od noge do noge, Bulat je čak i jednom dobro opalio do dvadesetak metara ali sve je završilo blokom Pacheca.

image
RAZVAN PASARICA/SPORT NEWS/PROFIMEDIA Razvan Pasarica/sport News/profimedia

Imali su nakon toga Španjolci dvije zgodne situacije, jednu nezgodnu loptu koja se iz centaršuta pretvorila u udarac, spektakularno je zaustavio Kotarski, Sancet je nešto potom iskosa opalio kraj vratnice.

Početkom druge dionice, izbornik Skočić se odlučio iz igre izvaditi slabe i nezamjetne Belju i Šegu, a ubacio je Lokomotivin dvojac Kačavenda-Stojković. Bolje je sve to izgledalo nakon tih promjena, a vrijedilo je zapisati i jedan udarac glavom Perkovića, lopta je dobila čudnu putanju, ali je španjolski vratar uspio loptu odbiti kad se spuštala pod gredu.

Definitivno je Hrvatska bila bitno bolja negoli u prvoj dionici, Kačavedna i Stojković donijeli su agresivnost i nešto konkretniju igru prema naprijed. Spektakularnu akciju vijdeli smo dvedesetak minuta prije kraja. Nakon ubačaja Rodrija, Miranda je iskosa, onako od prve opalio po lopti i pogodio vanjski dio vratnice.

Nešto kasnije, Perković je nakon kornera koji je izveo Baturina glavom pucao, ali preko vratnice. Dvije minute prije kraja utakmice, naši dečki stvorili su prvu pravu priliku na utakmici, Sigur je nakon centaršuta glavom vratio do Frigana koji s opet metara u 'zicer situaciji' gađa vratara! Kakva šteta zbog tog promašaja, mogao se izbjeći poraz.

Hrvatska posljednju utakmicu u skupini igra u utorak u 20.45 sati.

? Glas naroda:

''Martin Baturina - nažalost, doktor nogometa nije imao suigrača da mu malo pomogne. Martin je daleko bio najbolji igrač i od naših i Španjolaca! I dalje tvrdim da je to jedini pravi nasljednik Luke Modrića!'' (Davor Dabro)

''Ako su to Vatreni, ja sam armagedon.'' (Nenad Češković)

''Rezultat je takav kakav jest, ali cilj U21 je stvaranje igrača. Baturini svaka čast, odličan.'' (Milan Trkulja)

Nula bodova, nula golova. To je stanje hrvatske mlade reprezentacije nakon prve dvije utakmice u Rumunjskoj, stoga će treća, upravo s domaćinima, biti samo "kozmetičke" prirode. Jedinu pravu šansu izabranici Dragana Skočića kreirali su u krajem ogleda, u 88. minuti. Frigan je mogao pogoditi za 1:1 i ostaviti nas na životu, ali teško je vjerovati da bismo čak i s izjednačenim rezultatom protiv Furije mogli nešto značajno izboriti u posljednjoj utakmici B skupine.

Nedostajalo je kreativnosti, iako su Baturina, Bulat i Pršir u nekoliko trenutaka pronašli isnpiraciju. Frigan je promašio veliku šansu, ali bio je praktički jedini napadač koji je uspio zaprijetiti udarcima, ponajviše zbog snalažljivosti prilikom zračnih duela. Zato mu se nema što zamjeriti.

Sigur i Franjić nisu držali dobar nadzor na svojoj strani pored Mirande i Sergija Gomeza, ali situacija se malo popravila u drugom dijelu. Bilo je to dovoljno za čistu mrežu do kraja susreta, ali nismo vidjeli pretjerano značajni trzaj u napadačkoj domeni, čak ni poslije Skočićevih izmjena.

KRAJ UTAKMICE

90+3. Opasan udarac Barrenetxeae! Šutirao je iz blizine nakon ubačaja s lijeve strane, bila je to gotovo sigurna šansa za gol, ali Kotarski je vrhunski obranio.

90+2. ?

Tek sada stiže informacija o sučevoj nadoknadi, igrat će se četiri, odnosno sada još dvije minute.

90+1. ⇔ Zamjena kod Španjolaca

Rodri prepušta mjesto Barrenetxeau.

Matiju Frigana smo u utakmici protiv Ukrajine zapamtili samo po promašajima, izgleda da će tako biti i večeras.

image
David Klein/Zuma Press/Profimedia

88. Španjolci spasili izjednačenje! Ubacili smo s desne strane, netko od Španjolaca slučajno je glavom poslao loptu do Sigura na drugu stativu, da bi Sigur spustio za Frigana koji poteže iz blizine s čuvarom na leđima, no brani Tenas. Kakva šteta! Daleko najbolja šansa Hrvatske na utakmici.

86. Kačavenda je napravio prekršaj bez lopte i tako zaustavio napad Hrvatske.

Još jedan pogled na tablicu skupine B. Ne zabije li Hrvatska gol, za otprilike deset minuta i službeno će se oprostiti od Eura, kao i od snova o Olimpijskim igrama. Utakmicu protiv Rumunjske u utorak igrat će samo za častan oproštaj.

image

Tablica uživo, Euro U21

UEFA.COM

84. Kotarski spašava garantirani poraz! Kontra Španjolske rezultirala je udarcem Rodrija, koji se oslobodio Galešića, a loptu silovito upućenu u bliži kut sjajno brani Kotarski.

82. Camello je izveo slobodan udarac iskosa, oštra i niska lopta umalo je završila u golu Kotarskog. Ipak, pored vratnice.

80. ⇔ Nova zamjena

Posljednja izmjena u redovima Hrvatske - Galešić ulazi na mjesto Franjića

80. Dvaput je Baturina izvodio isti slobodni udarac. Prvi put je izravno šutirao, ali nije čekao na znak suca. Drugi put išao je na ubačaj, ali napravili smo faul u napadu.

77. Perković je još jednom najviši u skoku nakon ubačaja Baturine iz kornera, ali pogodio je daleko iznad grede.

Nema više kalkulacija, potrebno je svim silama krenuti naprijed! Ni bod nam ne znači puno jer se mnogo toga mora poklopiti u zadnjoj utakmici, prvenstveno poraz Španjolske od Ukrajinaca, što je samo po sebi nerealno očekivati.

73. ⇔ Dvostruka zamjena s obje strane

Izlaze Krizmanić i Pršir, ulaze Čolina i Palaversa. Kod Španjolaca Baena prepušta mjesto Camellu, a Ruiz Orozu.

? Glas naroda:

''Naši vječiti talenti drugačije ne znaju, mi smo prvo poluvrjeme čuvali rezultat, super.'' (Zdravko Kranjc)

''Skočiću, pozdrave šalje Marin Ljubičić.'' (Ante Gugo)

72. Još jedna velika opasnost! Nakon centaršuta s desne strane, Miranda je iskosa potegao iz voleja i pogodio vratnicu!

71. Opasnost pred vratima Kotarskog! Ubacili su Španjolci nisku loptu, ponovno s lijeve strane, Ruiz je zapucao, a Franjić spriječio jako dobar pokušaj napadača.

67. Opasan ubačaj Hrvatske iz slobodnog udarca čisti Pacheco.

image
RAZVAN PASARICA/SPORT NEWS/PROFIMEDIA Razvan Pasarica/sport News/profimedia

62. ⇔ Promjena kod Španjolaca

Veiga ulazi na mjesto Sanceta.

60. ? Žuti karton!

Stojković ulazi u bilježnicu glavnog suca, prežustro je reagirao nakon što je dodijeljen prekršaj Španjolcima na sredini terena.

59. Franjić je oteo loptu na protivničkoj polovici, mogli su Vatreni možda pokušati iznenaditi Španjolce, ali odlučili su dodati unatrag.

56. Evo dobrog udarca Hrvatske!, Perković je zapucao glavom, dugo je lopta putovala do Tenasa, pa ju je stigao prebaciti preko grede blagim kontaktom.

image
Razvan Pasarica/Sport News/Profimedia

53. Bravo za Sigura, nadamo se da će u drugom dijelu položiti "popravni", trenutno mu dobro ide. Sada je u trenutku blage panike dobro presjekao loptu ispred španjolskog ofenzivca, inače bi Kotarski imao zahtjevan zadatak.

51. Sancet šutira s distance ravno u Kotarskog. Perković nije uspio blokirati udarac.

50. Izgleda da u drugom dijelu nećemo prepustiti posjed Španjolcima, čeka se trzaj u hrvatskom napadu. Pleli smo mrežu, Kačavenda je ubacio s desne strane, Frigan još jednom dobro skočio, no gađa u ruke vratara Tenasa.

46. Odličan start, probili smo preko oka iz prve akcije, ali Frigan nije dobro naciljao prilikom udarca s glavom, još jednom gađa pored gola.

46. ⇔ Dvije izmjene nakon predaha

Počinje drugo poluvrijeme, Skočić je promijenio dva igrača. Izlaze Šego i Beljo, ulaze Stojković i Kačavenda.

? Glas naroda:

"I ovo bi trebali biti nasljednici Modrića, Perišića, Brozovića, Livakovića?! Ne piše nam se dobro." (Damir Matić)

"Skandal je koliko daleko stoje od igrača Španjolske. Igrači moraju stajati blizu igrača, biti mu na leđima, zato su u 20 sekundi primili gol. Onaj momak iz Hajduka Sigur zaspao kao i čitava obrana, ne smije protivnik primiti loptu bez pritiska s leđa." (David Suton)

"Problem je u onima koji su postavili Skočića koji je zadnjih 10 godina proveo u Iranu. Ne poznaje ni hrvatske igrače, a kamoli da se pripremao za protivnika." (Stjepan Kramarić)

Tko je napadač zbog kojeg Hrvatska ulazi u povijest negativnih rekorda?

Abel Ruiz zatresao je mrežu Kotarskog u 20. sekundi susreta, ostane li ovako, prozvat ćemo ga 'krvnikom' mladih Vatrenih. Ruiz je dijete Barcelone, u omladinskom pogonu jedno je vrijeme brusio vještine uz Danija Olma. S 23 godine prvi je napadač Brage, broji osam pogodaka u 34 ligaška nastupa tijekom protekle sezone. U mlađim danima španjolsku je kritiku stilom igre podsjećao na Marca van Bastena, a uzor mu je Robert Lewandowski.

image
Mutsu Kawamori/Aflo/Profimedia

Što reći nakon prvih 45 minuta?

Prije svega, Španjolska je pokazala da ju s razlogom nazivaju ponajboljom mladom reprezentacijom. Ovim rezultatom Hrvatska se oprašta od Eura u najkraćem mogućem roku. Skočić treba smisliti kako spriječiti proboje po našem desnom boku, gdje Sergio Gomez i Juan Miranda prolaze bez problema, a svaki takav nalet djeluje opasno, posebice onaj iz 20. sekunde. Čemu se možemo nadati? Sudeći po prvih 45 minuta, mogli bismo se koliko-toliko osloniti na trenutke inspiracije Bulata ili Pršira, eventualno Baturine.

image

Dragan Skočić

Farshad Abbasi/AFP/Profimedia

Ovo su prosječne ocjene hrvatskih nogometaša u prvom dijelu prema Sofascoreu.

image
SOFASCORE

KRAJ PRVOG DIJELA

45. Baturina je ubacio, Frigan najviše skočio, ali i poslao loptu pored desne vratnice.

43. Pršir je perfektno pronašao Perkovića okomitom dugom loptom, hrvatski stoper pokušao je spustiti Belji, ali još jednom je španjolska obrana odradila dobar posao.

40. Sancet i S. Gomez su duplim pasom pokušali doprijeti pred Kotarskog, no Sigur je odlično blokirao Gomeza i lopta odlazi u prazno. Sigur u posljednjim minutama djeluje sigurnije u odnosu na dosadašnji dio ogleda. Pokušali su Vatreni odgovoriti preko Bulatovog oštrog ubačaja, ali netko od stopera Španjolske prvi se našao na lopti.

39. Rodri je ponovo zapucao s ruba 16-erca, opasan šut blokirao je Perković. Jako se teško nosimo s brzonogim igračima Furije...

34. ? Žuti karton!

Šego je zaradio žuti karton zbog prekršaja na Rodriju.

Djelujemo bolje nego u početnih 15 minuta, ali daleko je ovo od igre koja Draganu Skočiću može donijeti rezultat. U svakom slučaju Vatrenima je poraslo samopouzdanje, sigurniji smo s loptom, ali i dalje nedostaje kreativnosti. Španjolski golman Tenas može biti miran, Kotarski malo manje.

30. Nova opasnost ped Kotarskim. Baena je proigrao Sanceta dubinskom loptom, ofenzivni veznjak zapucao je u suprotni kut iz ukošeen pozicije i pogodio pored vratnice.

29. Sergio Gomez je želio ubaciti, a zamalo je postigao gol iz nemoguće pozicije! S lijeve strane centrirao je prema Ruizu, no lopta je naglo promijenila smjer i umalo šokirala Kotarskog, koji ju je ipak uspio prebaciti preko grede.

25. Bulat je opasno zapucao s 20-ak metara, no pogodio je Frigana. Šteta, namučio bi se Tenas s ovim izazovom, Bulat je sjajno potegnuo.

23. Ubačaj Krizmanića s lijeve strane presjekao je Blanco, bit će korner za Hrvatsku. Možemo li iz prekida ako ne ide iz igre?

20. Rodri je dijagonalnom niskom loptom tražio Ruiza pred hrvatskim vratima, pokupio je to Kotarski. S druge je strane uslijedio prvi udarac Vatrenih - Baturina je potegao s distance, ravno u ruke vratara Tenasa.

18. Miranda je ubacio s lijeve strane gdje ga Sigur nikako ne može pratiti, Franjić je promijenio putanju lopte glavom, a u konačnici je Rodri zapucao iz voleja, po sreću Kotarskog izvan okvira gola.

Dan stvoren za rekorde. Na ranije odigranoj utakmici između Gruzije i Belgije stadion Boris Paitčhadze okupio je točno 41,887 navijača, što je novi rekord po broju posjetitelja na jednom susretu na prvenstvu za mlade.

17. Perković čisti ubačaj iz kuta, a Pršir je spriječio novi centaršut nakon odbijene lopte.

17. Rodri je zapucao s ruba 16-erca s lijeve strane, gađao je suprotni kut, a Krizmanić je preusmjerio loptu u korner.

15. Španjolci nas muče visokim presingom u trenucima bez lopte. Pršir je atraktivnim potezom petom uspio pronaći Bulata i riješiti se pritiska, ali lopta nije dugo ostala u hrvatskom posjedu.

13. ? Žuti karton!

Frigan je požutio zbog prekršaja na Mirandi na sredini terena.

11. Baena je pokušao zaprijetiti Kotarskom dalekometnim udarcem, no poslao je loptu preko gola.

Pogotkom se Abel Ruiz upisao u povijesne knjige kad su Europska prvenstva za igrače do 21 godine u pitanju. Florian Wirtz je do sada bio vlasnik najbržeg gola na ovom natjecanju kad je 2021. godine zatresao mrežu nizozemske reprezentacije nakon svega 29 sekundi. Ruizu je trebalo devet manje.

image
Joaquin Corchero/Zuma Press/Profimedia

Ovako trenutačno izgleda ljestvica skupine B.

image

Tablica uživo, Euro U21

UEFA.COM

9. Strahovito 'curimo' po desnoj strani. Miranda je još jednom probio i ubacio pred peterac, lopta se odbila na nogu Sergija Gomeza, koji pogađa blok. Bit će korner za Španjolce.

7. Malo smo udahnuli, ali samo na vlastitoj polovici. Bulat je pokušao kreirati napad, no zaustavljen je prekršajem daleko od španjolskog gola.

5. U početnim minutama samo Španjolci imaju loptu. Svaka zamisao im dobro prolazi, još jedan opasan napad stigao je kombinacijom s desna prema sredini, ali konačni udarac Furije s distance završio je u bloku Vatrenih.

Nevjerojatan propust dogodio se hrvatskoj obrani odmah nakon što je lopta krenula s centra. Španjolski nogometaši su u prvom napadu izigrali Skočićev defenzivni blok i matirali Kotarskog. Pitanje je mogu li se mladi Vatreni oporaviti od nokauta nakon 20 sekundi, tim više što je ovo utakmica koju ne smiju izgubiti.

1. ⚽ GOL!

Hrvatska gubi 0:1, Španjolska je iz prvog napada stigla do gola. Strijelac je Ruiz, kapetan reprezentacije, a asistent Gomez. Furija je probila po lijevom boku, potom je Gomez poslao oštru nisku loptu prema Ruizu, koji ima dovoljno vremena i prostora za miran udarac iz prve, neobranjiv za Kotarskog.

1. Počela je utakmica, Španjolci su prvi s loptom.

20.37 U ranije odigranim utakmicama Ukrajina je s 1:0 slavila protiv Rumunjske i privremeno zasjela na vrh naše skupine. Gruzija i Belgija remizirali su 2:2, dok su Portugal i Nizozemska također podijelile plijen (1:1). Više pročitajte OVDJE.

image
RAZVAN PASARICA/SPORT NEWS/PROFIMEDIA Razvan Pasarica/sport News/profimedia

20.19 U odnosu na utakmicu protiv Ukrajine, izbornik Dragan Skočić napravio je pomalo iznenađujuće promjene.

Na lijevom boku će startati Krešimir Krizmanić, član Gorice, koji je upao umjesto Čoline. Na klupu je preselio i Lukas Kačavenda, a umjesto njega utakmicu počinje Michele Šego.

20.16 Još pola sata ostalo je do početka utakmice između Hrvatske i Španjolske u Bukureštu. Budući da je Ukrajina u prvoj utakmici dana pobijedila Rumunjsku (1:0), jasno je da mladi Vatreni večeras ne smiju izgubiti, jer bi taj poraz značio i ispadanje s Eura te kraj sna o Olimpijskim igrama u Parizu.

Linker
03. svibanj 2024 04:53