Slavlje Hrvatske

 GORAN SEBELIC Cropix
POGLEDAJTE GOLOVE

VIDEO: Hrvatska je na Euru! Ludo slavlje mladih Vatrenih nakon drame jedanaesteraca

Nevjerojatnu utakmicu u Danskoj okončali smo na najljepši mogući način za hrvatski nogomet.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 27. rujan 2022. 20:41

DANSKA U-21 - HRVATSKA U-21 2:1 (O‘Riley 10‘, Frendrup 19‘/Matanović 84‘) - raspucavanje 4:5

Vejle. Vejle stadion. Gledatelja 3500. Sudac: Sebastian Gishamer. Pomoćnici: Riedel i Schreiner. Četvrti sudac: Altman (svi Austrija). Delegat: Bilbao (Španjolska)

DANSKA: Hermansen - Carstensen, Kristensen, Ross, Kristiansen - O‘Riley (od 66. Bidstrup), Frendrup, Kjaergaard (od 93.Madsen)- Isaksen (od 81. Grondbaek), Tengstedt (od 66. Kvistgaarden (od 120.Dyhr), Daramy. Izbornik: Jesper Sorensen

HRVATSKA: Kotarski - Čolina, Vušković, Soldo, Franjić 6 (od 79. Šimić) - Pršir (od 56. Fruk), Hodža, Sučić - Vidović (od 79. Pašalić), Beljo (od 66. Matanović), Šego (od 56. Biuk). Izbornik: Igor Bišćan

Žuti kartoni: Franjić (45-prigovor), Biuk (70-simuliranje), Šimić (86-preoštar start), Daramy (89-naguravanje), Hodža (89-naguravanje), Čolina (90+1 - preoštar start), Kvistgaarden (111-opasna igra)

RASPUCAVANJE: Dhyr - 1:0, Vušković - 1:1, Gronbaek - 2:1, Fruk - 2:2, Jorgensen - 3:2, Soldo - 3:3, Kristensen - Kotarski brani, Matanović - stativa, Madsen - 4:3, Sučić - 4:4, Ross - Kotarski brani, Pašalić - 4:5

U neviđenoj drami, infarktoj završnici jedanaesteraca Hrvatska mlada reprezentacija se plasirala na Europsko prvenstvo 2023. godine! Konačno, nakon dvadeset godina u kojima smo imali četiri neuspješna pokušaja u doigravanju za Euro, mladi Hrvati su uspjeli, peti pokušaj bio je sretan. Hrvatska je treći put zaredom na skupu najboljih mladih reprezentacija Starog kontinenta.

Kakvo li je to samo bilo ludilo u kišovitom Vejleu, priča koja će se pamiti godinama. Ali priča koja je za Bišćanove dečke završila pobjednički, trijumfalno. Kad je izgledalo da su sve šanse izgubljene, kad su domaćini vodili s 2:0, u samoj završnici utakmice ukazao se Igor Matanović i donio nadu, produžetak. U produžetku su naši dečki dominirali, stvarali šanse, ali nisu zabili. No, onda se dogodila još jedna velika priča utakmice na sjeveru Europe. Dominik Kotarski, vratar Hrvatske koji je kiksao kod drugog gola Danaca, od tragičara se pretvorio u junaka. obanio je dva jedanaesterca u raspucavanju jedanaesteraca i odveo Hrvatsku na Euro! Zasluženo, naši momci su u najvažnijem trenutku pokazali snažan karakter, neviđenu želju i samopouzdanje. To je odlika pravih igrača, pravih momčadi. Bravo za Hrvatsku, bravo za Bišćanove dečke.

Nije krenulo dobro, Danska je Hrvate stisla od prve minute. Bišćan se očito odlučio da se naši dečki brane u bloku, da prepuste posjed lopte domaćinu. Ono što smo gledali u Vejleu je bio copy-paste onog drugog poluvremena u Puli, kad su Danci totalno dominirali. Tako je bilo i ovoga puta, samo se od prvog trentuka čekalo kad ćemo primiti gol. Već na samom početku utakmice O‘Riley je centrirao, a Ross je zamalo glavom promašio cilj. Nakon toga zbila se još jedna gužva u našem šesnaestercu, a onda je uslijedilo ono što se očekivalo u takvoj igri potpune danske dominacije, Hrvatska je primila gol i nakon toga nekoliko minuta potpuno se pogubila. Bišćanova vrsta djelovala je izgubljeno, bez kompasa. Onda se dogodila i jedna katastrofalna greška vratara Kotarskog, primio je gol koji jednostavno nije smo primiti. Takvi vratarski kiksevi su jendostavno nedopustivi. Primiti gol lob udarcem s dvadeset metara, to se jednostavno ne smije dogoditi.

Domaćini je bili bolji, agresivniji, imali su u samoj konačnici prvog poluvremena još dvije prilike. Nakon kornera opet je najviši bio Ross, glavom je s nekih pet metara promašio mrežu za nekoliko centimetara. Dvije minute nakon toga, Kristensen je nakon proigravanja Daramiya bio sam na pet metara, ali je uspio promašiti. Mladi Hrvati su počeli igrati ofenzivnije i pokušavali napraviti nešto više u napadu tek nakon što je prošlo pola sata igre. Od tada do kraja prvog poluvremena, Luka Sučić je dva puta ozbiljno priprijetio. Jednom je opalio s nekih dvadesetak metara, ali je vratar Hermansen odlično obranio. Drugi put je pucao s nekih sedam metara, opet je danski vratar iskazao sjajne reflekse. To je bilo sve od naših mladića u prvom dijelu, bilo je loše, jako skromno, daleko od kvalitete koju posjeduje ova vrsta.

S nestpljenjem smo čekali kako će se Bišćanova vrsta predstaviti u drugom dijelu, jer moralo se krenuti na sve ili ništa. Bićan je umjesto Šege uveo Biuka, a Fruk je ušao umjesto Pršira. Odmah nakon što je ušao Biuk je sjajno pucao iskosa, ali je danski vratar opet bio u formi. Hrvatska je bolje igrala u drugom poluvremenu, ali opet su Danci zaprijetili, ovoga puta je nakon udarca Frendrupa Kotarski izvrsno obranio. No bolja igra Bišćanove vrste došla je na naplatu u samoj završnici utakmice kad je smanjio jocker s klupe, Igor Matanović. Minutu prije kraja došlo je do gužve, naguravanja, ali nije bilo ništa strašno. Na kraju ušlo se u produžetke, bolja Hrvatska u drugom dijelu zasluženo je došla do dodatnih minuta. A u tom produžetku, naši dečki su bili mnogo bolji, dominirali su.Imali su veliku priliku, nakon akcije Roka Šimića, Biuk je odlično pucao, ali je Hermansen još jednom čudesno obranio. A kakve je samo dvije prilike imao Marco Pašalić u 113-toj i 114- minuti... Što nije zabio.. Prvo je nakon prodora Šimića i povratne lopte opalio s nekih met metara ali je danski stoper Kristensen blokirao, možda i rukom. Drugi put je opalio s sedam metara iskosa, za koji centimetar je prošlo kraj vratnice. Imao je do kraja Pašalić još jednu priliku, ali je danski vratar obranio. Na kraju je došlo do izvođenja jedanaesteraca... I velikog slavlja Hrvata.


PRIJENOS UŽIVO:

HRVATSKA JE NA EURU! U 6. seriji zabio je Marco Pašalić i odveo Hrvatsku na U-21 Europsko prvenstvo sljedeće godine.

KRAJ 2. PRODUŽETKA: Idemo na raspucavanje jedanaesteraca. Nismo dobili pobjednika, nismo u ukupno 210 minuta igre kroz dvije utakmice dobili momčad koja ide na Euro pa će odlučiti penali.

116‘ Bilježimo još jedan udarac Pašalića i novu obranu Hermansena koji je najzaslužniji što je ukupan rezultat još uvijek 3:3.

113‘ Pašalić!!!! Nevjerojatna prilika. Šimić je ubacio s desne strane, Kristensen je to izblokirao u korner, naši su tražili igranje rukom, ali nije ga bilo... Nakon kornera Pašalić puca pored gola. I to je bila velika, velika šansa.

112‘ Gronbaek! Opasan, jako opasan udarac sa 17-18 metara, nečuvan je ostao danski ofenzivac, ispružio se Kotarski, no srećom, lopta nije išla u okvir gola.

110‘ Kotarski je obranio jedan udarac Jorgensena, a onda je Kvistgaarten u pokušaju škarica visoko podignuo nogu i za to dobio žuti karton.

107‘ Sada će i Danci pokušati još koji puta zaprijetiti, dojam je da niti jedna momčad ovdje ne želi da se sve svede na raspucavanje kaznenih udaraca.

Kraj 1. produžetka: Hrvatska je bolja, imali smo i dvije prilike, ponajviše valja izdvojiti ovu u završnici gdje su Danci imali dosta sreće kod branjenja svoga gola.

105‘ Kakva prilika za Hrvatsku! Šimić je u slalomu izbacio trojicu igrača, nakon blokiranog mu udarca pokušava i Biuk kome brani Hermansen, a konačni pokušaj Čoline Danci također odbacuju...

103‘ Novi dobar pokušaj Matanovića, akcija je krenula od Solda i Sučića, ali udarac je ostao blokiran od strane Kristiansena, bit će korner za Sučića.

99‘ Opet malo domaći diktiraju igru, zasad međutim Danci nemaju rješenja za napadačku igru kakva su imali u prvom poluvremenu kad su dominirali.

96‘ Naša reprezentacija i dalje ima glavnu riječ na dvoboju, gotovo potpuno su utišane tribine stadiona u Vejleu koji je zdušno bodrio svaki potez domaćih.

92‘ Pašalić! Nakon strašne kontre Daramyja kojeg je zaustavio Čolina, lopta stiže do Pašalića koji se ne libi pucati s kakvih dvadesetak metara iskosa s lijeve strane, no obranio je tu nezgodnu loptu Hermansen.

91‘ Počeo je produžetak u danskom Vejleu. Jasno, sada izbornici mogu napraviti još po jednu dodatnu izmjenu, što znači da Dancima ostaju još tri izmjene, a Hrvatskoj upravo ta jedna. Na našoj klupi još su obrambene mogućnosti (Krizmanić, Perković) te nešto ofanzivniji Vasilj uz rezervnog vratara Pandura.

KRAJ REGULARNOG DIJELA: idemo u produžetak! Hrvatska je uspjela izjednačiti ukupan rezultat na 3:3, a sad nas čeka još pola sata napete borbe u danskom Vejleu. Napadači koje je uveo Igor Bišćan donijeli su nam ono što je trebalo, prodornost i pravu opasnost za danski gol. Treba vidjeti kako će se Hrvatska postaviti početkom produžetka, u postavi koja je izraženo napadačka, sada kad ne mora loviti zaostatak.

90+1‘ Žuti karton sada i za Davida Čolinu, Danci će imati skraćeni korner s lijeve strane u prvoj od tri minute sudačke nadoknade.

89‘ Naguravanje na sredini terena nakon jedne odluke pomoćnog suca o tome da bi trebao biti korner za Hrvatsku. Hodža je išao po loptu, gurnuo ga je Daramy, začas je nastao metež kojeg je austrijski sudac riješio žutim kartonima za Hodžu i Daramyja.

88‘ Rezultat je u ovom trenutku identičan onome u Puli otprije nekoliko dana. Jasno, ostane li ovako, čekaju nas produžeci u Vejleu.

86‘ Sada žuti karton dobiva Roko Šimić zbog prekršaja nad Kristiansenom na središtu igrališta.

84‘ GOOOOOOL! Matanović za 2:1! Evo Hrvatske, vratila se. Biuk je ubacio s lijeve strane, prenio je s druge stative Šimić, a Matanović je ugurao loptu u mrežu.

>>> POGODAK MATANOVIĆA ZA 2:1 POGLEDAJTE OVDJE <<<

79‘ Nove dvije izmjene u našim redovima. Izlaze Franjić i Vidović, a ulaze Šimić i Pašalić.

75‘ Danci su još jednom bili blizu pogotka, opet je Daramy uz Kjaergaarda prijetio, no nije najbolje zahvatio loptu.

72‘ Dobra kombinacija Carstensena i Kvistgaartena, blokira to Soldo, bit će korner za domaće.

69‘ Žuti karton sada je dobio Stipe Biuk zbog simuliranja. Austrijski sudac osujetio je njegov pad na rubu kaznenog prostora.

66‘ Dvije promjene kod Danaca i jedna u našim redovima. Umjesto Belje ulazi Igor Matanović.

64‘ Kotarski! Sjajna obrana hrvatskog vratara, još jednom je sve bilo pripremljeno za O‘Rileyja, no Kotarski to čupa i odbija u korner.

61‘ Imamo nešto veći posjed lopte u nastavku, sada to samo nekako valja pretočiti u prave prilike kojima ćemo zaprijetiti Dancima. No, rezultat se ne mijenja već jako dugo. Zadnja naša prilika bila je upravo sada, Vidović je pucao izravno u danskog vratara.

58‘ Biuk! Evo prvog pokušaja našeg novog igrača na terenu, ali sjajno mu je obranio Hermansen.

56‘ Evo tih izmjena. Umjesto Pršira ulazi Toni Fruk, a Šegu će zamijeniti Stipe Biuk.

55‘ Sučić je izveo korner, kratki dupli pas s Ćolinom, no nakon ubačaja lopta odlazi izvan terena. Spremaju se i prve promjene u našoj reprezentaciji...

50‘ Na našoj klupi od napadača čekaju Stipe Biuk te strijelci - Roko Šimić i Igor Matanović. Treba vidjeti kada će i na koji način reagirati Igor Bišćan.

S druge strane, Daramy je napravio pravi dar-mar pred našim kaznenim prostorom, a lopta je preko Isaksena stigla do Tengstedta koji puca u blok.

48‘ Podsjetimo, Hrvatska je u kvalifikacijama za Euro sljedeće godine imala sve u svojim rukama, ne bi li na kraju sve uprskala i ostala bez prvog mjesta koje je vodilo izravno na kontinentalnu smotru. Sada je također u zaostatku za Dancima.

46‘ Počinje drugo poluvrijeme u Danskoj, nema promjena u odnosu na početne sastave.

POLUVRIJEME: Vode Danci 2:0, Hrvatskoj treba jedan pogodak kako bi dohvatila produžetke u Vejleu. Nismo dobro otvorili utakmicu, primili dva pogotka u 20 minuta, a onda malo došli do daha i dvaput zaprijetili preko Sučića. No, trebat će biti znatno efikasniji u nastavku, jer, inače ništa od Europskog prvenstva.

45‘ Franjić je sada zbog prigovora zaradio javnu opomenu. Imali smo korner nakon kojeg je odmah sviran i prekršaj u napadu, a kapetan mladih Vatrenih je zbog dugog jezika prema austrijskom sucu Gishameru završio u njegovoj bilježnici.

41‘ Sučić! Još jedan vrhunski udarac danas najraspoloženijeg hrvatskog nogometaša, ali opet maestralno brani Hermansen. Ovo je bila još bolja prilika za našu reprezentaciju.

39‘ Danci imaju priliku za pogodak sada svake dvije minute. Kristensen je kao stoper nakon kornera dobio loptu na zemlji i bio neometan na pet-šest metara od gola, no nije najbolje pucao.

37‘ Nova opasnost pred našim vratima. Nakon danskog kornera Ross je najviši u skoku, a lopta prolazi tik pored vratnice gola Kotarskog...

35‘ Kontra Danaca! Daramy je izašao nakon našeg kornera, dao na desno do Isaksena koji pak vraća na udarac O‘Rileyju a lopta od Vuškovića odlazi u korner.

33‘ Sučić! Krasan udarac našeg veznjaka, evo prve obrane Hermansena. Fino je potegao Sučić iz daljine, krajnjim naporima je to danski vratar iščupao.

31‘ U posljednjih desetak minuta došla je Hrvatska do zraka, ali i dalje nije napravila gotovo ništa u fazi napada, ništa kako bi kvalitetnije priprijetila i značajnije ugrozila vrata Hermansena.

29‘ Tukao je sada još jednom O‘Riley. Ciljao je taj svoj udarac iz dobre pozicije, no lopta je otišla iznad grede. Kiša dodatno pojačava, kao i nervoza našeg izbornika Igora Bišćana na klupi.

25‘ Povukli su se sada danski reprezentativci, no trebaju naši mladići biti itekako oprezni jer pokazali su domaći da imaju itekako brzu tranziciju.

21‘ Jako loše otvaranje Hrvatske, zaista se ovako nečemu nismo nadali. No, još ima vremena za igru, sada smo mi ti kojima treba pogodak da bi se ukupan rezultat poravnao.

19‘ GOOOOL! Kakvo iznenađenje za Kotarskog. Strašan zgoditak Frendrupa. Zapljeskao je ovome cijeli stadion, lopta je stigla s desne strane, po podu, s igračem na leđima uspio je Frendrup pucati, prešla je lopta preko njegove noge, ali i preko Kotarskog...

>>> POGODAK DANSKE ZA 2:0 POGLEDAJTE OVDJE <<<

17‘ Dobar ubačaj Kristiansena s lijeve strane nakon hitrog danskog prodora, srećom po naše mladiće, nikoga od crveno-bijelih nije bilo u petercu da tu loptu proslijedi u mrežu.

15‘ Malo smo se stabilizirali, prenijeli težište igre na suparničku polovicu, a pojačala je i kiša u danskom Vejleu pa će uvjeti za igru biti još malo teži.

12‘ Bilo je jasno da će današnji susret biti izuzetno težak za naše mladiće, no bit će zanimljivo vidjeti ima li Bišćan neku spremnu varijantu za oduprijeti se...

10‘ GOOOOL! Danci vode! O‘Riley je zabio glavom i anulirao danski zaostatak iz prve utakmice. Sam je ostao strijelac na vrhu peterca i nakon ubačaja s lijeve strane zabio za 1:0.

9‘ Nismo još imali pravi, konkretan izlazak Hrvatske u napadačku trećinu domaćih. Danci rade jako veliki pritisak na naše igrače kada imaju loptu u nogama.

5‘ Krenuli su domaći zaista odlučno... Jasno, oni moraju hvatati zaostatak iz Pule, jer u prvom dvoboju u petak Hrvatska je slavila s 2:1. Imao je Daramy dobru situaciju, no taman prije udarca kojeg je namjeravao uputiti, ispriječio mu se jedan naš igrač u bloku.

3‘ Prva prilika za Dance! Slobodan udarac O‘Rileyja s desne strane zahvatio je Ross u petercu te glavom poslao loptu preko vrata.

18.00 Utakmica u Vejleu je počela! Mladi Vatreni idu po nastup na Europskom prvenstvu.

17.30 Hrvatski nogometaši spremni su za uzvrat u Danskoj!

17.00 Kao što smo i najavili, Igor Bišćan se odlučio za gotovo isti sastav koji je u prvoj utakmici pobijedio Dansku. Otpao je samo Hrvoje Smolčić, stoper Eintrachta iz Frankfurta, zbog ozljede. Naime, Smolčić koji je odlično odigrao na Aldo Drosini, dobio je jedan jak udarac u tom ogledu. Predviđalo se da bi se mogao oporaviti do uzvrata, ali to se ipak nije dogodilo, nije bio spreman. Umjesto njega, na popisu udarne jedenaestorice pojavio se Veldin Hodža, nogometaš Rijeke. Osim prislino zbog ozljede Smolčića, Bišćan nije želio ništa mijenjati, jer je bio zadovoljan s onime što su njegovi izabranici pokazali u prvoj utakmici.

16.35 Stigli su sastavi! U odnosu na prvih 11 u Puli, Bišćan je za uzvrat u Vejleu napravio jednu promjenu. Umjesto Smolčića, od prve minute kreće Hodža. Smolčić nije ni na klupi. On je, naime, još u prvom susretu primio jedan udarac i kako saznajemo nije u potpunosti spreman za današnji susret.

REZULTATI DODATNIH KVALIFIKACIJA:

Danska - HRVATSKA 4-5 11m, 2-1 (O‘Riley 10, Frendrup 19/Matanović 84) (prva utakmica 1-2)

Ukrajina - Slovačka 3-0 (Sikan 49, 54, 66) (prva utakmica 2-3)

Izrael - Irska 3-1 11m (0-0) (prva utakmica 1-1)

Češka - Island 0-0 (prva utakmica 2-1)

NAPOMENA: Plasman na EP već su izborii Njemačka, Španjolska, Portugal, Nizozemska, Italija, Engleska, Norveška, Francuska, Belgija i Švicarska, te domaćini Rumunjska i Gruzija

Linker
26. travanj 2024 12:58