JURE MAKOVEC Afp
POVIJESNI PLASMAN NA EURU

VIDEO: Hrvatska je u četvrtfinalu! Pogledajte čudesni, spasonosni gol Bradarića u sudačkoj nadoknadi!

Utakmica 3. kola U-21 Eura između Hrvatske i Engleske završila je porazom koji ćemo dugo pamtiti.
Piše: T. Ničota/SNObjavljeno: 31. ožujak 2021. 16:35

HRVATSKA - ENGLESKA 1:2 (Eze 12', 11m, Jones 74', Bradarić 92')

HRVATSKA (4-3-3): Kotarski - Šverko (od 84. Musa -), Vušković, Franjić, Bradarić - Bistrović (od 76. Majer -), Moro, Babec (od 64. Žaper -) - Špikić (od 64. Čolina -), Vizinger (od 84. Divković -), Ivanušec. Izbornik: Igor Bišćan.

ENGLESKA (4-3-3): Ramsdale - Aarons, Tanganga, Wilmot, Kelly - Gallagher (od 72. Cantwel -), Skipp, Eze - Jones, Nketiah 5 (od 72. Brewster -, Mc Neil (od 89. S. Sessegnon -). Izbornik: Aidy Boothroyd.


Ako u sportu postoji sladak poraz, onda je to ovaj! Hrvatska U-21 reprezentacija gubila je 0:2 od Engleske na ulasku u sudačku nadoknadu, to je značilo da ispada s Eura, da su Englezi uhvatili drugo mjesto. Portugal je lako "riješio" Švicarsku (3:0), Hrvatskoj je za prolaz bio dovoljan i minimalan poraz. Kad se činilo da je Hrvatska potrošila i taj luksuz, da više nema izlaza, Domagoj Bradarić odapeo je s 20-ak metara ljevicom, pod gredu! Za četvrtfinale, 31. svibnja protiv Španjolske u Mariboru!

Početak je bio obećavajući, ne toliko zbog Hrvatske, koliko zbog Portugala. Zabili su Portugalci odmah, poveli protiv Švicarske i time odmah dali Hrvatskoj vjetar u leđa. Naši su, pak, prvih nekoliko minuta bili pred šesnaestercem Engleza, mirisalo je na pozitivan kraj. Međutim, vrlo brzo stvari su se promijenile.

POGLEDAJTE ČUDESNI GOL DOMAGOJA BRADARIĆA

Ne znamo je li rezultat s druge utakmice malo uspavao Bišćanove dečke, ali Englezi su krenuli odlučnije, opasnije. Jones je u devetoj minuti prvo pucao s vrha kaznenog prostora, "oršićevski" je gađao i pogodio gredu. Prvi je to udarac u okvir gola Engleza iz igre na čitavom Euru! Onda je opet zaspala obrana, prošao je Nketiah, prešao Kotarskog, ali nije stigao loptu, u nastavku akcije Gallacher je pucao u blok. No, taj trominutni "blackout" završio je pogotkom. Moro je vraćao loptu Franjiću, on slučajno nagazio Nketiaha - kazneni udarac. Nije na prvu izgledalo da je prekršaj, protestirao je Ivanušec i zaradio karton. Nema VAR-a, nema nikakve šanse za promjenu odluke, ako bi i postojao neki razlog. Eze je zabio s bijele točke. No, i dalje je to bio rezultat s kojim Hrvatska ide dalje.

SPORNI PENAL I GOL ENGLEZA ZA VODSTVO MOŽETE POGLEDATI OVDJE

Potrajala je hrvatska uspavanka prvih 25 minuta, ništa nisu Moro, Ivanušec i društvo odigrati prema naprijed, a onda se ipak nešto pomaknulo. Sve su više naši bili na suparničkoj polovici, pred šesnaestercem. Prošao je u 32. minuti Nikola Moro, s desne strane ušao u kazneni prostor, povratnom loptom pronašao Špikić na "ziceru". Bišćan i klupa već su skočili, spremali se proslaviti gol, ali Špikić je lijevom nogom pucao visoko preko gola. A onda je najbolju priliku imao Ivanušec. Sam je presjekao dodavanje u engleskoj obrani, pobjegao braničima, nisu ga uspjeli zaustaviti ni prekršajem, došao je u sjajnu poziciju za udarac s vrha šesnaesterca, gađao je donji kut, ali Ramsdale je sjajno obranio. Kakva šansa!

image
JURE MAKOVEC Afp

Odmah nakon toga moglo je biti i 2:0, opet je pucao Jones, okrenuo Šverka i za nekoliko centimetara promašio suprotni kut. U zadnjim trenucima prvog dijela, Bradarić je "poludio" uvjeren da je Gallacher igrao rukom, tražio je kazneni udarac, ali zaradio je samo žuti karton zbog protesta. Unatoč svemu, na kraju prvog dijela, imala je Hrvatska i dalje četvrtfinale u rukama.

image
Ivanušec protiv Engleske
SOFASCORE Sofascore
Statistike: Sofascore

Zakuhao je početkom nastavka Kotarski, zamalo izgubio loptu, uspio ju jedva izbaciti, a onda se iskupio obranivši Ezu slobodnjak, lopta je išla pokraj zida u kut. Preživjela je Hrvatska još neke opasne situacije, ali definitivno nije izgledala kao četvrtfinalist Eura. Ni to vodstvo Portugala nije "zapalilo iskru", štoviše, opet su Englezi bili blizu, McNeil je iz slobodnog udarca pogodio vratnicu. Imala je Hrvatska kontru, dva na jedan, loše je završio Moro, a onda je Curtis Jones uspio zabiti. Još jedan ubačaj u šesnaesterac, još jedna loša reakcija obrane, Jones je bio precizan i s 12-13 metara pogodio suprotan kut.

image
Bradarić protiv Engleske
SOFASCORE Sofascore
Statistike: Sofascore

I kad se tužan epilog činio neizbježnim, kad smo se već "oprostili" od Eura, bomba Domagoja Bradarića donijela je prolaz, prvi, povijesni. Da je netko rekao da ćemo se radovati porazu...


SKUPINA C:

Danska - Rusija 3-0 (Larsen 10, 11, Holse 90)

Island - Francuska 0-2 (Guendouzi 17, Edouard 38)

LJESTVICA:

1. Danska 3 3 0 0 6-0 9

2. Francuska 3 2 0 1 4-1 6

3. Rusija 3 1 0 2 4-6 3

4. Island 3 0 0 3 1-8 0


SKUPINA D:

Švicarska - Portugal 0-3 (Queiros 3, Trincao 60, Conceicao 65)

HRVATSKA - Engleska 1-2 (BRADARIĆ 90+1 / Eze 12-11m, Jones 74)

LJESTVICA:

1. Portugal 3 3 0 0 6-0 9

2. HRVATSKA 3 1 0 2 4-5 3

3. Švicarska 3 1 0 2 3-6 3

4. Engleska 3 1 0 2 2-4 3


PRIJENOS UŽIVO

KRAJ UTAKMICE - Portugal je slavio s 3:0 protiv Švicarske, Hrvatska izgubila 2:1 od Engleske i izborila drugo mjesto i četvrtfinale! Englezi su do 92. minute imali 2:0 i plasman u četvrftinale, ali onda se ukazao nevjerojatni, čudesni Domagoj Bradarić! Hrvatska će u četvrtfinalu igrati protiv Španjolske, 31. svibnja.

POGLEDAJTE ČUDESNI GOL DOMAGOJA BRADARIĆA

92'- GOOOL! Bradarić je kao iz topa opalio s dvadesetak metara i pogodio pod gredu, Hrvatska ima četvrftinale! Igra se još 5 minuta sudačke nadoknade

90' - velika gužva u kaznenom prostoru Engleza, ali nema gola, Hrvatska pokušava visokim ubačajima doći do spasonosnog pogotka. !

86' - Bišćan vuče zadnje poteze, izašli su Vizinger i Šverko, ušli Divković i Musa

82' - nema pravog odgovora Hrvatske, Englezi bez problema zaustavljaju naše jalove pokušaje

77' - puno bolja je Engleska u drugom dijelu i zasluženo vodi. Naši su napravili previše grešaka i kao da su bili zadovoljni s minimalnim zaostatkom 1:0 koji ih je vodio u četvrtfinale. Ostalo je 15-ak minuta za spas dojma i rezultata. Jedan gol bi sve promijenio, no igra mora biti puno bolja.

76' - Bišćan uvodi nedovoljno oporavljenog Majera, izašao je Bistrović

74' - GOL! Jones je zabio, Engleska ima 2:0 i plasman u četvrtfinale! McNeil je centrirao, Curtis Jones primio dugu loptu u šesnaestercu i s ruba kaznenog prostora kroz šumu nogu pogodio donji lijevi kut.

72' - izmjena u sastavu Engleske - izašao je Conor Gallagher, a ušao Todd Cantwell

70' - Kakva kontra i nova neiskorištena prilika Hrvatske! Ivanušec je potegnuo preko cijelog terena, dodao Mori u kazneno prostor, a kapetan s desetak metara iskosa puca pored gola!

PORTUGAL VODI 3:0! Zabio je da Conceicao i riješio neizvjesnost na drugoj utakmici

65' - dvije izmjene Igora Bišćana! Izlazi Špikić, ulazi lijevi bek Hajduka David Čolina, a umjesto Babeca ulazi Žaper iz Osijeka

65'- vratnica Engleske! McNeil je opalio iz slobodnog udarca s dvadesetak metara i pogodio vanjsku stranu stative

62' - Dario Špikić je dobio žuti karton

PORTUGAL VODI 2:0 PROTIV ŠVICARSKE, ZABIO JE TRINCAO! Ništa se zasad ne mijenja u ukupnom poretku skupine, Hrvatska ima drugo mjesto, ali još jedan gol Engleske može sve promijeniti

58' - Engleska traži drugi gol koji ju vodi u četvrtfinale, Hrvatska opet igra loše, neprepoznatljivo u odnosu na kraj prvog poluvremena. Sada je Jones pucao glavom s pet metara, ali napravio je prekršaj na Bradariću

55' - kakve greške hrvatske obrane! Babec je poklonio jednu loptu kapetanu Engleske na rubu kaznenog prostora, ali Nkaetiah s desetak metara puca ravno u Kotarskog. Puno sreće za Hrvatsku

50'- opasno prijeti Engleska, sada je Tanganga visoko skočio na drugoj stativi nakon ubačaja Jonesa, ali glavom puca preko grede

49' - zamalo katatsrofalna greška Kotarskog, poigravao se naš golman u petercu, i skoro poklonio loptu Egleskoj za 2:0. Odmah u akciji poslije, iskupio se naš golman sjajnom obranom slobodnog udarca s dvadesetak metara.

48' - Jones je dobio žuti karton, drugi engleski igrač s opomenom nakon Kellyja u prvom dijelu

46' - počelo je drugo poluvrijeme, promjena nema. Zagrijava se Lovro Majer koji još osjeća zatezanje u zadnjoj loži, ali trebao bi dobiti minutažu u drugom dijelu

image
JURE MAKOVEC Afp

KRAJ PRVOG POLUVREMENA - Hrvatska gubi 1:0 i dalje ima četvrtfinale zahvaljujući Portugalu koji vodi 1:0 protiv Švicarske. Sve je moglo u prvom dijelu biti i puno bolje za mlade Vatrene da su Ivanušec i Špikić iskoristili dvije stopostotne prilike, no i Englezi su mogli imati veće vodstvo. Portugal je trenutno prvi u skupini s 9 boova, Hrvatska druga sa 3, a isti broj bodova imaju i treća Švicarska te četvrta Engleska. Sprema se pravi triler u nastavku.

45' - igraju se tri minute nadoknade. Bradarić je u zadnjoj minuti tražio kazneni udarac i dobio žuti karton, lopta je nakon njegovog ubačaja pogodila u ruku braniča Engleske, ali sudac se nije oglasio.

38' - uzvraćaju Englezi velikom šansom! Jones je nakon brze kontre izmiješao desnu stranu naše obrane i pucao tik uz stativu

37' - stopostotna prilika Ivanušeca! Sam je prošao kroz obranu Engleske, izbio pred Ramsdalea i onda pucao previše u sredinu, obranio je rukom golman Engleske.

35' - Ivanušec je sada opalio s dvadesetak metara, ali ravno u Ramsdalea. Bolja je sada Hrvatska, međutim i dalje nedostaje konkretnost u završnici

34' - napada Hrvatska, sjajno su Ivanušec i Vizinger izigrali englesku obranu s dva dupla pasa, ali opet nedostaje to zadnje dodavanje

31' - prilika utakmice za Hrvatsku! Moro je sjajno probio lijevu stranu, ubacio na pet metara, a Špikić sam kao duh u petercu puca visoko preko gola.

29' - Hrvatska se budi, kruži lopta oko engleske obrane, ali ni Špikić ni Ivanušec u dvije obećavajuće situacije nisu dali dobar zadnji pas

22' - Hrvatska je uspjela uspostaviti ravnotežu na terenu, malo su ipak oslabjeli napadi Engleza nakon gola i nekoliko velikih šansi

16' - Engleska nakon vodstva ima potpunu dominaciju, podsjetimo, ako pobijedi s dva ili više golova razlike, ima četvrtfinale!

SPORNI PENAL I GOL ENGLEZA ZA VODSTVO MOŽETE POGLEDATI OVDJE

12'- GOL! Engleska je povela iz jedanaesterca! Kapetan Moro je napravio grešku, loše je vratio loptu u naš šesnaesterac. Franjić je pokušao spasiti stvar u duelu s Nketiahom, napadač Arsenala je pao, bila je to vrlo sporna situacija, pitanje je je li Bartol nogom dotaknuo protivničkog igrača, ali sudac Harm Osmers je pokazao na bijelu točku. Eze je rutinski zabio za vodstvo, a Ivanušec dobio žuti karton zbog prigovora.

10' - velika prilika Engleza! Potpuna pomutnja uobrani Hrvatske, dvaput su pucali Englezi s desetak metara, spasio je Kotarski.

9' - dvije prilike Engleza! Prvo je Nketiah pucao s pet metara nakon prizemnog ubačaja s lijevog boka, a potom je i Jones opasno pucao s 16-ak metara, malo iznad grede

PORTUGAL VODI PROTIV ŠVICARSKE, zabio je Quieros već u trećoj minuti - to je dobra vijest za Hrvatsku, s ovim rezultatom Hrvatska trenutno ima četvrtfinale, ali još je puno do kraja

6' - prvi opasan pokušaj Hrvatske - Bistrović je ubacio oštru loptu u peterac iz slobodnog udarca s tridesetak metara, Englezi uspješno izbijaju loptu

4' - Hrvatska je od početka krenula agresivno, radimo visoki presing s isturenim Vizingerom

1' - utakmica je počela, sretno Hrvatska!


17.55: KAKO HRVATSKA MOŽE U ČETVRTFINALE

Od 18 sati počela je i utakmica Portugala i Švicarske o čijem će ishodu direktno ovisiti i eventualni plasman Hrvatske u četvrtfinale.

Evo kako Hrvatska može do povijesnog plasmana na EURU.

Pobjedom...Ako Švicarska ne dobije Portugal 4:3

Trijumfom protiv Engleske Hrvatska sigurno ide među osam najboljih osim u slučaju da Švicarska ne svlada Portugal s 4:3 ili bilo kojom pobjedom od jedan razlike s većim brojem ukupnih pogodaka. Kad bi Švicarska svladala Portugal s 3:2, gledala bi se ukupna gol-razlika u cijeloj skupini.

Remijem...Ako Švicarska ne pobijedi

Portugal Remi s Engleskom Hrvatskoj može na kraju biti dovoljan za mjesto u četvrftfinalu. Došla bi Bišćanova momčad na četiri boda, Englezi bi otpali, Portugal potvrdio prolaz, dok bi se Švicarska jedino pobjedom protiv Portugalaca mogla probiti ispred Hrvatske na drugo mjesto.

Porazom...Ako Portugal pobijedi Švicarsku

Prvi uvjet je da Portugal dobije Švicarsku. Tri boda imale bi tri reprezentacije, a prvo mjesto među njima Hrvatska bi sigurno osvojila kad bi izgubila 1:2 ili bilo kojim drugim porazom s većim brojem ukupnih golova. Kad bi Engleska slavila s 1:0, gledala bi se ukupna gol razlika.

LJESTVICA PRIJE POČETKA 3. KOLA:

1. Portugal 2 2 0 0 3-0 6

2. Hrvatska 2 1 0 1 3-3 3

3. Švicarska 2 1 0 1 3-3 3


18.35: Stigli su sastavi za odlučujuću utakmicu Hrvatske i Engleske. Igor Bišćan ponovno je prvog vratara Adriana Šempera ostavio na klupi, startat će kao i protiv Švicarske, Dominik Kotarski. Od prve minute neće startati ni Lovro Majer koji, čini se, još uvijek nije potpuno zaliječen.

Izbornik Engleske Aidy Boothroyd napravio je čak sedam izmjena u odnosu na očekivani sastav. Od prvih 11 ostali su samo vratar Ramsdale, bek Max Aarons, ofenzivni veznjak Eberechi Eze i Arsenalov napadač Eddie Nketiah, ujedno i kapetan reprezentacije.

Otpale su dvije velike zvijezde, Kovačićev suigrač u Chelseaju, Callum Hudson-Odoi koji se zbog ozljede vratio u London, a nema ni Emilea Smitha Rowea iz Arsenala.


Najava utakmice: piše Davorin Olivari

Na kraju današnjega dana hrvatski bi nogomet opet mogao slaviti jedan veliki, povijesni rezultat. Plasman mlade vrste u četvrtfinale Europskog prvenstva definitivno bi to bio jer dosad nikad na svoja tri prethodna završna natjecanja niti jednoj generaciji to nije pošlo za nogom. Niti onoj iz 2000. godine u kojoj su igrali Pletikosa, Tudor, Bišćan, Vranješ, Šokota, Balaban, Mikić..., niti onoj četiri godine kasnije kad su nacionalni dres odijevali između ostalih Srna, Kranjčar, Eduardo, Carević, Pranjić, Zahora... Nije uspjela niti ona prije dvije godine s Vlašićem, Halilovićem, Brekalom, Sosom, današnjim reprezentativcima Ivanušecom i Majerom...

Svi ti nabrojeni, od kojih su mnogi kasnije postali Vatreni, nikad se nisu uspjeli probiti do završnice, štoviše, nisu niti jednom pobijedili na starokontinentalnom natjecanju. Zato današnja utakmica s Englezima nije samo utakmica ove generacije, nego utakmica svih generacija.

Jedan veliki doseg izabranici Igora Bišćana već su ostvarili, protiv Švicarske su se dokopali prve pobjede na europskim prvenstvima, eto prilike za još jedan, koji bi svakako bio posebno ostvarenje. Kad smo svih tih godina, točnije 21 godinu, odmah odlazili doma nakon natjecanja u skupini, uglavnom je mantra svih izbornika bila kako rezultat u ovoj kategoriji nije primaran, već je krucijalan razvojni cilj, odnosno, razvoj igrača za A reprezentaciju. To je promašen stav jer na svakom natjecanju je bitan rezultat. Konačno, igrači se ponajviše razvijaju u svojim klubovima, a ne na nekoliko utakmica na europskim prvenstvima.

Recimo, zar Dinamovi reprezentativci Majer, Ivanušec i Franjić najviše ne napreduju u modrim europskim pohodima kad igraju protiv moćnih seniorskih momčadi, zar Bradarić nije najviše napredovao u Lilleu? Izbornik Igor Bišćan nikad nije spominjao tu mantru o razvoju igrača za A reprezentaciju, on je na ovaj Euro svoju momčad odveo po ono što je svetinja - rezultat. Zato smo i optimisti pred današnji ogled, koji bi mogao ući u almanahe hrvatskog nogometa. Englezi su, naravno, moćni, ne trebamo pasti u zamku činjenice da su izgubili svoje obje utakmice na Euro, da još nisu postigli niti jedan pogodak i da su aktualizirali jedan zaista neobičan podatak. Na dvije utakmice uputili su samo jedan udarac u okvir gola!? I to iz slobodnog udarca Callum Hudson-Odoija...

Neće biti drama ako ne uspijemo, čak i ne ovisimo samo o sebi, ali u obratnom slučaju, imat ćemo razloga za veliku radost i još jedan dokaz da i ovako mali, s malom bazom koja crpi igrače u zemlji s četiri milijuna stanovnika, možemo parirati velikim nogometnim nacijama. Idemo dečki po to četvrtfinale, držimo vam fige!

Linker
24. travanj 2024 10:22