DAMIR KRAJAC/CROPIX/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Damir Krajac/cropix/imago Sportfotodienst/profimedia
KVALIFIKACIJE ZA EURO

VIDEO: Hrvatska stradala na najtežem gostovanju, lider skupine bio je nemilosrdan

Utakmicu između Portugala i Hrvatske možete pratiti uživo na portalu Sportskih novosti
Piše: SN/HinaObjavljeno: 26. ožujak 2024. 19:52

PORTUGAL - HRVATSKA 5:1 (Silva 2., 65., Santos 11., 22., Paulo Bernardo 25./Ljubičić 15. (11m))


PORTUGAL (4-3-1-2): Soares🟨 – Santos, Araujo, Veiga, Rodrigues (od 77. Esteves) – Mateus, Folha, Bernardo⚽ (od 77. Neto) – Santos⚽⚽ (od 70. Marques) – Tomas (od 70. Gomes), Silva⚽⚽ (od 70. Chermiti)

HRVATSKA (4-3-3): Čavlina – Grozdanić (od 46. Valinčić), Živković (od 88. Crnac), Prpić🟨, Perković🟨–Sigur, Hodža, Maurić (od 70. Zvonarek) - Biuk (od 46. Šotiček), Ljubičić⚽ (od 70. Matanović), Bukvić

Pogotke pogledajte OVDJE


Težak poraz upisali su hrvatski nogometaši do 21 godine na gostovanju u Faru, domaćin Portugal U21 slavio je s 5-1 (4-1) u ogledu skupine G kvalifikacija za odlazak na Europsko prvenstvo.

Utakmica je riješena nakon prvih 45 minuta kada je Portugal U21 stvorio prednost od 4-1. Dva gola je dao Pedro Santos u 11. i 22. minuti, a po jedan Fabio Silva u drugoj te Paulo Bernardo u 25. minuti. Jedini pogodak za Hrvatsku U21 dao je Marin Ljubičić u 15. minuti iz jedanaesterca. Sve je zaključeno kada je Fabio Silva u 63. minuti pogodio s bijele točke za konačnih 5-1.

Dvoboj u Faru počeo je izuzetno loše po mlade hrvatske nogometaše koji su već nakon 11 odigranih minuta bili u minusu od dva pogotka. Portugal U21 je prvi gol postigao već u drugoj minuti. Pedro Santos je pobjegao hrvatskoj obrani te je pogodio okvir vrata, a na odbijenu loptu nije nitko reagirao iz hrvatske reprezentacije, već je iz blizine Fabio Silva pogodio za 1-0.

image

Marin Ljubičić

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

U 11. minuti Pedro Santos je bio strijelac za 2-0 nakon velike pogreške hrvatskog igrača Grozdanića koji je šeprtljavo vraćao loptu golmanu Čavlini. Ipak, Hrvatska U21 nije bilo slomljena s ta dva pogotka te je već u 15. minuti smanjila.

Portugalski vratar Soares je napravio prekršaj na Perkoviću, a siguran s bijele točke je bio Ljubičić koji je ‘panenkom‘ loptu pospremio pod gredu. Ali, kratko je trajao rezultatski kontakt Hrvatske U21. Domaćin je već u 21. minuti imao 3-1. Opet je hrvatska obrana bila slaba i neorganizirana, a lijevom nogom je Pedro Santos uputio precizan i žestok volej udarac za novo slavlje Portugalaca.

Tu nije bio kraj hrvatskim mukama u prvom poluvremenu pa je za 4-1 zabio Paulo Bernardo u 25. minuti nakon nove zbunjenosti u hrvatskoj obrani.

U nastavku susreta mladi Portugalci su smirili svoje napade što je dalo prostora da se barem donekle pojavi stabilnost u igri Hrvatske U21. I dalje su igrači koje vodi izbornik Dragan Skočić vrlo teško stvarali šanse, ali barem nije frcalo na sve strane pred hrvatskim golmanom Čavlinom.

image

Dragan Skočić

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

I u takvom ritmu Portugal U21 je postigao novi pogodak, strijelac je bio Fabio Silva iz jedanaesterca u 63. minuti. Najbolju šansu Hrvatska U21 je imala u 81. minuti, ali je udarac Lovre Zvonareka završio na vratnici.

Bio je ovo prvi poraz u kvalifikacijama za Hrvatsku U21 koja je treća s 13 bodova. Ispred je Grčka koja ima 14 bodova, ali i dvije odigrane utakmice više. Prvi Portugal uz utakmicu više ima i pet bodova ispred mladih Hrvata.

U idućem susretu Hrvatska U21 će biti domaćin Farskim otocima U21, a ogled je na rasporedu 5. rujna. Potom 10. rujna Hrvatska U21 dočekuje Portugalce.

Kraj utakmice u Faru!


Hrvatska je pretrpjela težak potop u Portugalu. Domaćin je slavio s 5:1 i nanio Skočićevim izabranicima prvi poraz u ovom ciklusu kvalifikacija za Europsko prvenstvo. Mini-Vatreni primili su četiri pogotka već nakon prvih 25 minuta, a jedini pogodak za Hrvatsku, "panenkom" s bijele točke, zabio je Marin Ljubičić.

Portugal je ostao na vrhu ljestvice, nakon sedam odigranih utakmica osvojili su 18 bodova, a Hrvatska je na trećem mjestu s 13 bodova i šest utakmica. Drugo mjesto drže Grci s 14 bodova u osam odigranih utakmica.

90. Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

90. Hodža puca s ruba kaznenog prostora, ali lak je to plijen za Soaresa.

88. Skočić radi zadnju izmjenu: u igru ulazi Crnac, a Živković je otišao prema klupi.

84. Zvonarek ponovno ulazi u priliku, ali Soares brani njegov udarac. Bayernov ofenzivac unio je živost u hrvatsku igru u završnici utakmice.

81. Zvonarek je lukavo tukao, ali udarac je odsjeo na vratnici! Lopta je nakon toga pogodila portugalskog vratara u leđa, a na njegovu sreću, nije završila u mreži...

77. Hrvatska pokušava ublažiti poraz, ali Portugalci se brane bez većih problema. Domaći trener, Rui Jorge, odlučio je u igru ubaciti Neta i Estevesa, a na klupu su preselili Bernardo i Rodrigues.

70. Promjene u obje momčadi. Kod Portugalaca izlaze Silva i Santos, igrači koji su zabili po dva pogotka, a na klupu će i Tomas. U igri su Chermiti, Gomes i Marques. Kod Hrvatske, izašli su Ljubičić i Maurić, a ušli Zvonarek i Matanović.

63. GOL!

Portugal vodi 5:1, Fabio Silva zabio je s bijele točke. Čavlina je pogodio stranu, ali udarac je bio dovoljno precizan i jak.

62. Kazneni udarac za Portugal.

Fabio Silva pobjegao je Perkoviću, a hrvatski branič zakasnio je sa startom i srušio portugalskog ofenzivca.

60. Hodža je pucao s ruba kaznenog prostora, a lopta je od obrambenog bloka otišla u korner. Nakon ubačaja iz kuta, Maurić je tukao oštro s 20-ak metara, ali ravno u vratara.

56. Silva je napravio puno nereda u hrvatskoj obrani, ali u ključnom trenutku loptu mu je izbio Perković.

50. Prpić je poslao loptu u kazneni prostor, a Ljubičić iskosa pucao ravno u portugalskog vratara.

46. Počelo je drugo poluvrijeme u Faru. Dragan Skočić odlučio je napraviti dvije izmjene, u igru su ušli Šotiček i Valinčić, a u svlačionici su ostali Biuk i Grozdanić

Kraj prvog poluvremena


Hrvatska U21 reprezentacija što prije će htjeti zaboraviti prvih 45 minuta u Faru. Portugalci na odmor odlaze s 4:1, a Skočićeva momčad ima puno problema u obrani i kreiranju napadačkih akcija. Pedro Santos stvara velike probleme "mini-Vatrenima", zabio je dva pogotka, kod jednog, praktički, i asistirao. Marin Ljubičić "panenkom" je majstorski pogodio s bijele točke za Hrvatsku, ali slaba je to utjeha za naše mlade nogometaše, pred kojima će u drugom poluvremenu biti vrlo težak zadatak...

45. Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade. Pomalo neobična odluka suca, s obzirom na to da je palo pet pogodaka, uz pružanje pomoći Perkoviću prije kaznenog udarca.

45. Velika prilika za Portugalce. Tiago Tomas imao je peti pogodak "na pladnju", ali Čavlina je zaustavio njegov pokušaj iz neposredne blizine.

38. Ponovno je bilo vrlo opasno pred Čavlinom. Santos je unio puno nereda na lijevoj strani obrane, ali udarci Portugalaca završili su u bloku.

32. Portugalci vješto kombiniraju pred hrvatskim kaznenim prostorom, a svaki njihov dolazak pred hrvatska vrata je vrlo opasan.

25. GOL!

Nestvarnih 25 minuta. Portugal ponovno pronalazi put do hrvatske mreže i podiže prenodst na 4:1. Fabio Silva pogodio je u blok, a lopta odlazi ravno na nogu Paulu Bernardu koji ju posprema u mrežu.

22. GOL!

Portugal vodi 3:1, strijelac je ponovno Pedro Santos. Nakon odbijanja u kaznenom prostoru, lopta je stigla do mladog Portugalca, a on ju je zakucao u gornji lijevi kut.

20. Utakmica je vrlo dinamična u prvih 20 minuta. Portugalci su šokirali Skočićeve trupe u prvih 11 minuta, ali Hrvatska je ekspresno odgovorila i sada hvata potpuni povratak u susret.

13. Kazneni udarac za Hrvatsku!

Portugalski vratar, Soares, napravio je žestok prekršaj nad Perkovićem nakon kornera, promašio je loptu, a šakama pogodio hrvatskog beka u glavu. Perkoviću se nakon prekršaja pružala pomoć, a sudac je odmah pokazao na bijelu točku i Soaresu dao žuti karton. Srećom, s bit će sve u redu s mladim hrvatskim braničem.

11. GOL!

Portugal vodi 2:0. Domaćin nastavlja sa sjajnim ulaskom u utakmicu, a strijelac je ponovno Pedro Santos. Grozdanić je napravio veliku pogrešku, poklonio loptu Santosu, a on je izašao "oči u oči" s Čavlinom i matirao ga prizemnim udarcem.

10. Biuk je pokušao pronaći suigrača prizemnim ubačajem, ali Portugalci su to očistili bez većih problema.

7. Portugalci su imali još jedan opasan dolazak pred hrvatska vrata. Ubacio je Tomas, ali obrana je izbacila loptu u korner.

2. GOL!



Šokantan početak za "mini-Vatrene", Portugal vodi 1:0 na samom početku susreta. Pedro Santos ušao je u kazneni prostor s lijeve strane, pogodio je u gredu, a lopta je pala na crtu gdje ju je u mrežu pospremio Fabio Silva.

1. Počela je utakmica!

"Strahovito smo motivirani, jedva čekamo početak utakmice i nadam se da ćemo ostvariti dobar rezultat", rekao je Mauro Perković uoči utakmice.

Više o susretu Portugala i Hrvatske pročitajte OVDJE.

Uskoro počinje utakmica u Faru!

Linker
26. ožujak 2024 20:55