REUTERS
SADA JE SVE MOGUĆE

VIDEO: ITALIJA JE U ŠOKU, HRVATSKA SE MOŽE RADOVATI JOŠ BOLJEM MJESTU U ŽDRIJEBU Susjedima prijeti crni scenarij koji svijet ne pamti 60 godina!

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 11. studeni 2017. 10:31

Talijani nisu propustili Svjetsko prvenstvo još od 1958. godine, a posljednji put su u doigravanju bili 1997. godine, kad je legendarni vratar Gianluigi Buffon imao svoj debi za seniorsku vrstu Azzurra. Nakon sinoćnjeg minimalnog poraza u Švedskoj prijeti im prvi izostanak s Mundijala nakon duljeg vremena, a Hrvatskoj bi takav rasplet donio pomak u drugu jakosnu skupinu u ždrijebu, koji će se održati 1. prosinca.

Šveđani su u izvrsnoj situaciji, jer na domaćem terenu nisu primili pogodak, ako zabiju jedan, Italija će za prolaz morati postići tri gola. Pred četverostrukim svjetskim prvacima je ogroman izazov, neće biti lako slomiti čvrstu i discipliniranu Švedsku bez obzira na prednost domaćeg terena u uzvratnom susretu. Sami su Talijani rekli da bi izostanak s Mundijala za njih predstavljao pravu katastrofu, a sad takav scenarij više nije nemoguć. Konačna odluka o putniku u Rusiju past će na San Siru u ponedjeljak, 11. studenoga.

- S obzirom na događanja na travnjaku, naš je poraz nezaslužen. Buffon nije imao niti jednu obranu, a mi smo imali prilike i pogodili vratnicu. Nadam se da će nam u Milanu sudac dozvoliti što je njima bilo dozvoljeno ovdje. Mi ovo možemo preokrenuti, igra se još 90 minuta, a San Siro nam može pomoći - rekao je talijanski izbornik Giampiero Ventura.

Italija je u prvom poluvremenu ogleda bila u podređenom položaju što se tiče inicijative i prilika. Šveđani su se pred svojim navijačima bolje snašli, odigrali su bolje i imali su više udaraca, no nedostajalo im je preciznosti. S druge strane, Italija je stvorila tek jednu, ali jako dobru priliku, no Belotti je u 6. minuti tukao glavom pokraj vratnice nakon ubačaja Darmiana.

Dobru priliku za Šveđane imao je Toivonen, sa 20 metara prizemnim udarcem pogodio je vratnicu, a Forsberg je u dvije situacije poslao loptu pokraj okvira vratiju. Verratti je zbog preoštrog starta u 28. minuti zaradio žuti karton koji ga je isključio iz uzvrata u Milanu.

Bolje je u nastavak ušla Italija, ali je Švedska povela u 61. minuti. Nakon dugog ubacivanja iz auta lopta je došla do Johanssona, koji je u igru ušao samo četiri minute ranije. Veznjak AEK-a opalio je s ruba kaznenog prostora, a lopta se odbila, prevarila Buffona i završila u mreži. Blizu izjednačenja bili su Talijani u 70. minuti, kad je Darmian snažnim udarcem pogodio desnu vratnicu. Do kraja jak pritisak Italije, ali bez promjene rezultata. Ostalo je velikih 1:0 za Šveđane.

- Moramo naučiti iz pogrešaka koje smo napravili, protok lopte bio nam je prespor. Bilo je važno postići pogodak u gostima, ali u tome nismo uspjeli iako smo pogodili vratnicu. Sad očekujemo da nas naši navijači podrže od prve do zadnje minute, a mi svoju odlučnost moramo pokazati na terenu. Italija mora otići na Svjetsko prvenstvo, moramo odigrati utakmicu života - poručio je talijanski stoper Leonardo Bonucci, koji se poput izbornika Venture požalio na kriterij turskog arbitra.

Naravno, švedski su nogometaši nakon pobjede nad velikim suparnikom imali razloga za zadovoljstvo, ali znali su da su obavili tek polovicu posla.

- Bila je to nevjerojatna utakmica. Jako smo sretni zbog ove pobjede, iako znamo da će nam biti jako teško u Milanu. No, dat ćemo najbolje od sebe kako bismo prošli u Rusiju - najavio je kapetan Andreas Granqvist.

Pirlo poručio reprezentaciji: 'Morat ćete puno bolje od ovoga!'

Umirovljena legenda talijanskog nogometa i bivši kapertan reprezentacije Andrea Pirlo poslao je znakovitu poruku izborniku Venturi i igračima Italije nekon poraza u Švedskoj.

"Momčad mora pokazati puno više od ovoga u Švedskoj. U ovakvim utakmicama se ide 100 posto, a ne priča se o suđenju i ne pada nakon prvog slabijeg kontakta. Znam da će izborniku Venturi biti teško motivirati momčad i izdržati pritisak javnosti u sljedeća tri dana do druge utakmice. Morat će napraviti dobru analizu prve utakmice, detektirati gdje su napravljene pogreške, i pronaći prava rješenja za uzvrat. Bit će to tri teška dana, čeka ih zamorno gledanje videa, ali to je sada najbitnije", poručio je Pirlo.

Linker
07. svibanj 2024 00:44