LAURENCE GRIFFITHS Afp
EUROCAST #18

Video: ‘Juranovića ne bih dirao. Rebić ili Brekalo? Ja bih najradije Kramu, a Enrique je psiho‘

O najboljoj taktici za ‘Furiju‘ i mogućoj postavi Vatrenih razgovarali smo u novom Eurocastu
Piše: SNObjavljeno: 28. lipanj 2021. 09:35

Odbrojavanju je došao kraj! Večeras od 18 sati cijela će Hrvatska svoju pažnju posvetiti samo jednom mjestu - Kopenhagenu i utakmici osmine finala Europskog prvenstva između Hrvatske i Španjolske.

Najava utakmice je prošla u znaku pozitivnog testa na koronavirus Ivana Perišića što je definitivno poremetilo pripremu utakmice za izbornika Zlatka Dalića. On još uvijek nije objavio tko će zamijeniti Perišića, ali najvjerojatnije će to biti Ante Rebić koji je prve dvije utakmice na Euru počeo na mjestu centralnog napadača, a sada bi trebao dobiti priliku na svojoj prirodnoj poziciji.

U konkurenciji su još Josip Brekalo, Luka Ivanušec i Mislav Oršić pa nas ne bi čudilo da se Dalić u posljednji trenutak odluči i na neku drugu opciju osim Rebića.

Koje sve taktičke zamke spremaju Zlatko Dalić i Luis Enrique za današnju utakmicu? Koja će momčad bolje reagirati na pritisak? Može li Hrvatska oduzeti Španjolcima njihovu najveću prednost, posjed lopte, te tako usmjeriti tijek utakmice?

O svim pitanjima vezanih za današnju utakmicu u novom Eurocastu porazgovarali smo s Predragom Jurićem, nekadašnjim nogometašem i nogometnim trenerom.


Tko će zamijeniti Perišića?

"Ja sam čak za Kramarića, ali on je ipak bolji u sredini. Stoga, mislim da bih ipak prednost dao Rebiću u odnosu na Brekala. Ipak igra u Milanu i bio je u dobroj formi", mišljenje je našeg gosta Predraga Jurića, nekadašnjeg nogometaša i nogometnog trenera.

Što Rebić donosi u odnosu na Perišića?

"Više divljaštva. Pod navodnicima. Perišić je školovan igrač, iznimno tehnički jak, discipliniran, igra u oba smjera, kad namjesti loptu na desnu nogu to je ili gol ili jako dobar udarac. Rebić je apsolutno nepredvidljiv, on je u stanju razbucati sve na terenu", mišljenje je Roberta Šole, glavnog urednika Sportskih novosti.

"Šteta za Peršića, on igra sve i teško ćemo ga nadomjestiti", nadovezao se Jurić.

Juranović ili Vrsaljko?

"Vrsaljko dugo ne igra standardno i to se osjeti. Juranović je pak standardan u svom klubu i pokazao je u prošloj utakmici da zaslužuje mjesto. Ja ga osobno ne bih dirao i igrao bi mi i danas", mišljenje je Jurića.

Priča se u najavama da je važno pokušati Španjolcima oduzeti posjed. Možemo li to izvesti?

"Možemo. Imamo igrače za to. Bit će teško jer oni od golmana do vrha znaju držati loptu. Ali po meni nisu toliko konkretni, ali ja se nadam da im možemo parirati. Uvijek igraju nogomet sličan ovome. Ali prije su imali Iniestu, Xavija,... a i Busquets je bio bolji s njima...", smatra Jurić.

Opasnost ovoga puta prijeti i od Morate...

"On zna igrati i sudjeluje u igri. Kao Petković, nije preskočio, mislim, 10 golova, ali odrađuje puno posla. Tako je i s Moratom u Španjolskoj, kritiziraju ga, ali Enrique ga je stavio i po meni dobro igra", mišljenje je Jurića.

"Ja se to ne bojim javno reći - da mogu birati između Petkovića i Morate, ja bih izabrao Petkovića", dodao je Šola.

"I ja bih. On je igrač koji za ekipu puno znači. I to je pokazao u zadnjoj utakmici. Iako nije dao gol, odradio je puno toga", dodaje Jurić

Luisa Enriquea se dosta kritiziralo nakon prve dvije utakmice, ali ne odustaje od tih 4-3-3.

"On je nevjerojatan tip. Tip koji ni milimetra ne odustaje od svojih ideja. On ima tih 4-3-3. Da se s druge strane napravi kombinirana momčad svijeta, on će igrati svoje. I to je velika kvaliteta, ali s druge strane i olakšan posao za Dalića. On ne mora razbijati glavu oko toga kako će igrati Španjolci. Sve znaš, ali znaju i ostali treneri, pa ne mogu riješiti taj problem", komentira Šola.

Pritisak na Enriquea je velik?

"Bio je hrabar. Nije zvao niti jednog igrača iz Reala, a već to samo po sebi donosi pritisak. Ja ga se sjećam kao igrača, psiho su ga zvali. Sve je mogao igrati. Psiho je 100 posto", zaključio je Jurić.

Linker
02. svibanj 2024 20:13