Lovro Majer
 DAMIR KRAJAC/CROPIX
‘JEDAN OD NAJDRAŽIH‘

Video: Lovro Majer zabio gol kakav se ne viđa često - ‘Morat ću ga opet pogledati na televiziji!‘

Dinamov fantazist ne mora ni paliti TV, dovoljno mu je kliknuti na ovaj tekst. Pogodak je tu.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 13. listopad 2020. 19:01

Hrvatska je srušila Akropolu, Grčka je pala u Ateni, put prema Europskom prvenstvu široko je otvoren! Iznimno važan trijumf ostvarili su dečki Igora Bišćana, osvojena su tri velika boda i sada mlade Vatrene još samo dvije utakmice dijele od željenog prvog mjesta u skupini. Treba ih naravno dobiti, odlučna će biti na gostovanju kod Škotske 12. studenoga. Ukoliko dobijemo Škote, onda vjerujemo da nam Litva u posljednjem kolu ne može nauditi te da će se Hrvatska drugi put zaredom plasirati na starokontinentalnu smotru U-21 selekcija, da će opet biti dio elite.

Bišćanovi dečki zaslužuju naklon do poda, zaista su zaslužili veselje i slavlje nakon utakmice, na njihovim licima se vidjelo koliko im je značila ova velika pobjeda. Naravno, prema očekivanjima, ovaj ogled nije imao veze s onim iz Varaždina kad smo Grke otpratili s pet 'komada'. Domaćini su se postavili kao Ahil, Herkul i Hektor, junaci iz grčke mitologije. Borili su se do kraja svojih snaga, bili su čvrsti, tvrdi, beskompromisni, žestoki u startovima. Znali su da su tehnički inferiorniji, pa su na mišiće probali stići do pobjedničkog rezultata. Naši dečki su međutim odgovorili također agresivno i hrabro, a s obzirom na kvalitetu i znanje kontrolirali su uglavnom cijeli tijek utakmice. Nije bilo previše prilika za postizanje pogodaka, ali dovoljan je bio jedan, taj vrlo vrijedan.

Postigao ga je junak pobjede Hrvatske, Lovro Majer. On se baš napalio na Grke, na prošloj varaždinskoj utakmici također ih je uništavao. Ovoga puta im je sve nade ubio jednim potezom koji ostaje u sjećanju, Centaršut Šutala prsima je iz blizine smjestio u mrežu, rijetko se postižu pogoci s tim dijelom tijela. Ali nije to bilo sve od Lovre, u sredini travnjaka je držao lekciju Grcima, profesorski ih podučavao igranju nogometa. Ipak, Hrvatska nikako nije uspijavala postići drugi pogodak, što je davalo neke dodatne snage Grcima, pa su u drugom poluvremenu dva puta ozbiljno zaprijetili, ali Šemper, koji je uglavnom bio nezaposlen, bio je maksimalno koncentriran.

Jasno, kad se vodi samo s pogotkom razlike, a nedlučeno bi otprilike bilo slično porazu kad se radi o konačnom raspletu skupine, do kraja je bilo strepnje, a u samoj završnci utakmice i nervoze. Međutim, ti stihijski napadi Grka u želji za poravnanjem nisu urodili plodom, jer su dečki iz obrane, Šutalo, Erlić, Gvardiol i Sosa uvijek bili na pravim mjestima, baš tamo gdje je trebalo biti. Sad su sve misli okrenute prema Otoku, prema Škotskoj.

- Sretan sam jako zbog ove pobjede. Također i zbog odlučnog pogotka koji sam postigao. Ovo je jako, jako važan trijumf, s obzirom na situaciju na ljestvici, svi smo jako zadovoljni napravili smo ono po što smo došli, uzeli smo sva tri boda. Pogodak koji sam postigao morati ću još jednom pogledati na televiziji. Po načinu na koji sam ga zabio, ostati će mi jedan od dražih pogodaka u karijeri, jer sam ga postigao prsima, zaista je bio specifičan, ali najbitnje jest da smo s tim pogotkom pobijedili - kazao je nakon pobjede u Ateni najbolji igrač utakmice Lovro Majer.

Nakon pobjede u Ateni, izbornik Bišćan je logično, bio zadovoljan.

image
RONALD GORSIC/CROPIX

- Ovo je bilo zahtijevno gostovanje, to smo očekivali, znali smo da će Grci pokušati napraviti sve kako bi pokazali da ona utakmica u Varaždinu nije bilo realno stanje stvari. Htjeli su nam pomrsiti račune, pa su utakmicu organizirali na lošem terenu. To je nama otežalo igru, kombinatoriku i kreaciju, ono u ćemi smo najbolji. Utakmica nije bila lijepa, ali je bilo bitno sačuvati disciplinu, ozbiljnost, te čekati svoju šansu. Nakon što smo zabili pogodak, bili smo pametni, odgovorni, te smo bez nekog veikog stresa dočekali kraj utakmice, te ostvarili pobjedu, koja nas drži na putu prema našem cilju, Europskom prvenstvu.

Kazao je Bišćan da su njegovi dečki na svojim greškama naučili nešto u ovim kvalifikacijama.

- Ništa još nije gotovo, posao još nismo završili, ali smo još uvijek živi. Nako što smo izgubili od Češke, znali smo da ćemo jako teško ostati u igri do kraja, ali eto, tu smo. Sve ove pobjede utječu na ukupnu atmosferu i samouzdanje i spremno ćemo dočekati slijedeću utakmicu s Škotskom, koja bi mogla biti odlučna.

Prokomenirao je i igru Lovre Majera...

- Lovri je potreban kontinuitet igara da dostigne pravu natjecateljsku formu, Kod njega znanje nije upitno. Polako hvata kontinuitet igara, vidi se da hvata formu i samopouzdanje, pomoći će i golovi poput ovog koji je zabio Grčkoj. Ali svi dečki koji su ovdje pokazaju želju da se nešto napravi. Do kraja je situacija jednostavna, trebaju nam dvije pobjede, a u Škotskoj nas čeka teško gostovanje - zaključio je izbornik Bišćan


Grčka - Hrvatska 0:1 (Majer 27')

Atena. Stadion Apostolos Nikolaidis. Bez gledatelja.

GRČKA (4-2-3-1): Tzolakis - Apostolakis (od 80. Oues), Diamantis, Nikolaou (od 74. Emmanoullidis), Katranis - Retsos, Tsingaras - Tsiggaras (od 89. Bagkllanis), Bouzoukis (od 80. Xenitidis), Papanikolau - Douvikas. Izbornik: Ioannis Goumas.

HRVATSKA (4-3-3): Šemper - Šutalo, Erlić, Gvardiol, Sosa - Majer (od 66. Bistrović), Nejašmić, Moro - Špikić (od 66. Vizinger), Musa (od 78. Kulenović), Ivanušec (od 90. Šverko). Izbornik: Igor Bišćan.

Sudac: Montero. Pomoćnici: Prieto i Esprejo. Četvrti sudac: Vazquez (svi Španjolska). Delegat: Gennaro (Italija).

Žuti kartoni: Sosa (5 - preoštar start), Vizinger (83 - naguravanje), Papanikolau (83 - naguravanje).

Linker
16. travanj 2024 19:09