Mladi Vatreni ne štede estonsku obranu

 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
OSIGURALI BARAŽ

VIDEO: Mladi Vatreni napunili mrežu Estonaca, hoće li im to biti dovoljno za izravan plasman na Euro?

Izabranici Igora Bišćana kvalitetno su odradili posao u zadnjoj utakmici, sada slijedi iščekivanje.
Piše: Robert Matteoni, Sportske novostiObjavljeno: 08. lipanj 2022. 19:48

ESTONIJA - HRVATSKA 0:4 (Vidović 7', Vušković 13', Marin 41', Fruk 55')

Parnu - Gradski stadion. Gledatelja 250. Sudac Ashot Ghaltakhchyan. Pomoćni Ghazaryan i Gdlyan. 4.sudac Hovhannyisyan (svi Armenija)

ESTONIJA: Kivila, Allast,Pelt, Litt (od 67' Laur), Hussar, Valja (od 62' Petrunin), Jarviste, Larsen (od 67' Sarnin), Saarma (od 53' Kuraksin), Lipp, Lepik (od 61' Soomre). Izbornik Roman Kozuhlovski

HRVATSKA: Kotarski, Čolina, Vušković, Soldo, Krizmanić, Hodža (od 72' Pršir), Fruk, Kačavenda (od 65' Baturina), Vidović, Marin (od 65' Stojković), Šimić (od 72' Beljo). Izbornik Igor Bišćan.

Žuti kartoni: Čolina (64' preoštra igra), Sarnin (78' preoštra igra)

Najvažnija misija gostovanja u Estoniji je ostvaren, Hrvatska je pobjedila i zaključila svoju kvalifikacijsku priču za EP. Za koje će to mjesto biti dovoljno trebati će sačekati utakmice konkurencije, prije svega dva zaostala susreta Norveške. Sve su opcije otvorene, da se ide direktno (kao prvi ili najbolji drugi) na EP ili kroz dodatne kvalifikacije...

Pobjeda od 4:0 je dovoljan pokazatelj odnosa na terenu. Mladi Vatreni su željeli i trebali visoku pobjedu, ona je ostvarena, a da je bilo više preciznosti mogla je biti bitno izraženija. Igor Bišćan tražio je od svojih igrača da odigraju maksimalno angažirano i koliko toliko isperu gorčinu nes(p)sretnog poraza u Norveškoj. Oni su ozbiljnost iskazali na terenu i bez obzira što je Estonija nedorastao suparnik, napadali su od početka do kraja utakmice. Možda jedan detalj simbolički najviše govori o tom pristupu.

Pogodak Vidovića za 0:1


Estonija u cijelom kvalifikacijskom ciklusu nije ostvarila niti jedan bod, ali nije postigla niti jedan pogodak. U par navrata domaćini su ugrozili vrata Hrvatske nakon visokih centaršutova, ali je najbolju prigodu Laura bravurozno neutralizirao koncentrirani golman Kotarski. Naši Estoniji nisu dozvolili da baš protiv njih upišu prvi i jedini pogodak kvalifikacija. Na istom tragu bila je obrambena linija, koja je čvrsto motrila da se ne dogodi neka kontra suparnika ili odbijanac nakon ubacivanja u kazneni prostor. Istodobno su pomagali ofenzivnom dijelu i vezistima da visoko i stalno stišću borbene ali tehnički zbilja deficitarne domaćine.

Vodstvo već u 7. minuti, preko Vidovića, donijelo nužnu dozu mirnoće za nastavak utakmice. Nakon dijagonale Solde u šesnaestercu domaćih je Šimić spustio loptu za Vidovića, koji je sa 8-9 metara pogodio mrežu. Već 6 minuta kasnije mladi Vatreni su povisili vodstvo. Lakonogi Kačavenda je iz slobodnog udarca na lijevoj strani pronašao dobrog Krizmanića. Uslijedio je centaršut u kazneni prostor a tamo se najbolje snašao Vušković, koji je glavom sa pet metara preciznim udarcem svladao nedužnog Kivila.

Pogodak Vuškovića za 0:2


Za Estoniju je to bio težak period utakmice. Sjevali su napadi sa svih strana i oni su se odupirali sa svih 11 igrača, koliko su objektivno mogli. Bilo je više prilika za Hrvatsku, poneki sporadični izlet Estonije na našu polovicu, ali se do 41.minute ništa nije mijenjalo na semaforu. Tada su mladi Vatreni povisili vodstvo iz lijepo izrađene akcije. Vrlo dobri Fruk je okomicom u prodor prema kaznenom prostoru poslao Kačavendu, a napadač Lokomotive je izvrsnom povratnom loptom uposlio Marina, koji je pak sa 12 metara odlično gađao desni vratarov kut. Kivil se ispružio koliko god je mogao ali je ostao kratak..

Pogodak Marina za 0:3


U drugoj dijelu se dinamike igre nije promijenila. Hrvatska je kontinuirano tražila put do gola, dok su Estonci ipak nešto više pokušavali izići iz defenzivnog bloka. Kada je u 55. minuti Fruk postigao četvrti pogodak bili smo uvjereni da to neće biti posljednji gol mladih Vatrenih u ovoj utakmici. No, dogodilo se upravo to. Pogodak Fruka bio je posljedica još jedne lijepe akcije, u kojoj je nakon dijagonale Marin sa lijeve strane vratio prizemnu povratnu loptu, Kačavenda ju je propustio za Fruka, čiji je rezantan šut završio loptom u mreži.

Pogodak Fruka za 0:4


Do kraja utakmice još su pokušavali Bišćanovi igrači povećati vodstvo, imali su i te kako prilika. Kad je ušao na teren Beljo mogao je u 2-3 prilike poentirati, ali očito u ovih 18-20 minuta sa Estonijom nije mu bilo suđeno kao u prvenstvu, gdje je takve prigode lako rješavao.

U konačnici Hrvatska je pobijedila temeljem velike razlike u kvaliteti, ali i uz dobru i angažiranu igru. Svoje su za sada napravili..


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Gotovo je u Estoniji, završilo je 4:0 za Hrvatsku! To znači da je Hrvatska skupinu završila s gol-razlikom 25:10, a Norvežani kojima preostaje odigrati još dvije utakmice imaju 22:10. Dakle, dobije li Norveška obje utakmice, oni idu izravno na Euro. S 3 norveška boda ili manje prva je Hrvatska, a uzmu li Norvežani 4 boda protv Finaca i Azera, odlučivati će gol-razlika.

90' Baturina pada u kaznenom prostoru Estonije, tražila je naša klupa kazneni udarac, no armenski sudac Ghaltakhchyan ništa nije svirao. Inače, slijedi tri minute sudačke nadoknade.

86' Stojković! Kakav okret, pa i udarac krilnog ofenzivca Lokomotive. Ali, još jedna obrana vratara Kivile.

82' Kakva akcija Martina Baturine! Nevjerojatni prodori, a onda i dupli pas, no u završnici akcije obranio je to estonski vratar Kivila. Mogla je ovo biti jako lijepa točka na i...

80' Prvi žuti karton za Estonce večeras, zaradio ga je Šarnin zbog prekršaja nad Čolinom. Valjda neće biti posljedica za Hajdukovog beka.

78' Umjesto Hodže sada ulazi Pršir, četvrta je to izmjena u hrvatskim redovima.

76' Miriše ovo na miran završetak utakmice. Smijemo li reći da očekujemo još jednu loptu u estonskoj mreži? Bilo bi lijepo to završiti "petardom"... Jasno, i bez primljenog pogotka, ako može.

73' Vušković iz slobodnog udarca gađa preko vrata, a u Hrvatskoj ide još jedna promjena. U igri je Beljo umjesto Šimića.

70' Opet je lopta u hrvatskim nogama, bilo je tu par minuta igre u kojima su Estonci malo pritisnuli, ali nije se dogodilo ništa loše po našu obranu.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

67' Larsen je ozlijeđen nakon onog starta Čoline, umjesto njega u igru će ući Šarnin. Ući će i Laur umjesto Liita.

Dobra prilika za Estonce! Nakon slobodnog udarca Laur je pucao, ali Kotarski to sjajno brani i odbija u korner.

65' Ulaze Stojković i Baturina, van idu Kačavenda i Marin, to su prve dvije izmjene u hrvatskoj reprezentaciji.

64' Evo malo i domaćih! Hussar u skoku, lopta odlazi pored vratnice. Nije to bilo čak niti loše izvedeno, ali ništa od prvog estonskog pogotka u ovim kvalifikacijama. Ipak, ne treba sumnjati u to da će Estonci svakako to pokušati zabiti do kraja. U istoj minuti Čolina je zbog prekršaja nad Larsenom dobio žuti karton.

62' Dok čekamo naše, ulaze Estonci. Umjesto Grauberga i Valje ulaze Soomre i Petrunin.

60' Možemo ubrzo očekivati i prve promjene u našoj reprezentaciji, na klupi su rezervni vratari Sentić i Čavlina te Smolčić, Pršir, Jurišić, Stojković, Baturina, Biuk i Beljo. Dakle, ima tu još napadačkog arsenala...

57' Gladni su naši momci još pogodaka, a uopće ne sumnjamo da će ih biti još. Imamo korner... Ali, nismo ga baš najbolje izveli. Nema veze, idemo dalje.

55' GOOOOL! Fruk! Kakav lijepi pogodak ofenzivca Gorice. Uh, krasno je to potegao izvana. Lijepa akcija Hrvatske, opet smo probili lijevu stranu preko Marina, Kačavenda je propustio, a Fruk krasno pogodio.

53' Prva promjena kod Estonije, ulazi Kuraksin umjesto Saarme. U istoj minuti pišemo i nezgodan udarac Vidovića koji prolazi zamalo pored vratnice.

50' Gledamo tek nastavak onoga što smo vidjeli u prvom dijelu. Konstantne napade naših reprezentativaca u želji da se zabije još pokoji pogodak. Trenutno Hrvatska ima 24:10, a Norveška 22:10 s dvije utakmice za odigrati. Podsjetnik, gol-razlika bit će važna ako Norvežani uzmu 4 od 6 bodova iz dvoboja s Finskom pa s Azerbajdžanom.

47' Dobar udarac, prava prijetnja Hrvatske. Udarac Hodže međutim, pogodio je Šimića dosta nezgodno, na putu prema golu.

46' Krenuo je nastavak dvoboja u Estoniji, nema promjena u odnosu na početne sastave.

POLUVRIJEME: 0:3 u Estoniji! Zasad smo jako zadovoljni onime što vidimo od naših mladih reprezentativaca. Zabili su triput, jednom pogodili i vratnicu te stvorili niz dobrih prilika. Samo tako dalje, dečkI!

43' Bit će tu još dosta posla za estonsku obranu do kraja dvoboja, Hrvatska već ima uvjerljivu prednost koja bi mogla postati i još veća...

41' GOOOOOL! Antonio Marin za 0:3! Jako lijepi pas Fruka za Kačavendu, a onda ubačaj po zemlji u sredinu, odakle sjajnim udarcem Marin zabija novi hrvatski pogodak.

39' Evo i Roka Šimića, vrlo dobar pokušaj našeg prvog napadača glavom, brani to estonski vratar. Pohvale i Krizmaniću za novi dobar ubačaj.

34' Novi pokušaji naše mlade vrste, Vidovićev udarac je blokiran, a Frukov nakon toga nešto manje precizan.

32' Traje potpuna opsada estonskog gola. Tako je to uostalom kroz čitav dvoboj, ali sad se opet intenziviralo. A ne bi bilo loše zabiti još jednom do poluvremena.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

30' Nova dobra prilika za Hrvatsku, završilo je to udarcem Kačavende koji je pogodio vratnicu!

26' Fino se nadopunjuju Kačavenda i Čolina koji danas zaposjeda prostor na desnoj strani. Opet ćemo reći, pitanje je vremena kad će pasti i treći u estonsku mrežu.

24' Pokušavaju sada i Estonci, Lipp gađa svog suigrača Grauberga u jednom izlasku duboko u hrvatsku polovicu. Inače, oblačno je u Parnuu, gradu u istoimenom zaljevu u Baltičkom moru. Gledatelja na tribinama ima ponešto, ali ne previše. Nije isključeno da padne kiša...

20' I dalje se domaćini brane, i dalje vrebaju kakvu šansu iz neke eventualne kontre koja bi se otvorila. Čekaju je kroz cijele kvalifikacije...

16' Marljivo Hrvatska radi na poboljšavanju gol-razlike, mora se to mladim Vatrenima priznati. Trenutno, Hrvatska ima 23:10, a Norveška 22:10 i dvije utakmice manje. Dakle, trebalo bi danas napraviti ključan odmak...

13' GOOOOL! Još jednom zabija Hrvatska, Vušković je glavom poentirao iz blizine nakon ubačaja Krizmanića poslije slobodnog udarca kojeg je izveo Kačavenda. Izgledalo je to lagano, a realizirao je to bivši stoper Hajduka. Do sada zabijali su igrači Bayerna i HSV-a, članova 1. i 2. Bundeslige.

12' Rekli bismo, pitanje je vremena kada će Hrvatska zabiti još jednom. Neka, sad kad je krenulo, nije loše da se i nastavi istim ritmom, gol-razlika bi mogla biti od presudne važnosti u konačnom kroju ljestvice.

9' Eto, sjajno smo otvorili dvoboj u Estoniji, ono što je htio, Igor Bišćan je i dobio. Rani pogodak i brzo vodstvo protiv momčadi koja u ovim kvalifikacijama nije još postigla niti jedan pogodak.

7' GOOOOL! Hrvatska vodi! Još jedna duga lopta, ovoga puta na Šimića koji je glavom spušta na Vidovića, a on ovoga puta to posprema u mrežu za 0:1.

6' Pritisak mladih Vatrenih traje od samog početka, važno će biti što prije zabiti prvi pogodak, kako bi kasnije posao bio lakši.

3' Prva duga lopta na Vidovića, čiste to Estonci, a onda pokušava i Kačavenda, no Liit odbija u korner za Hrvatsku.

18.00 Počela je utakmica! Hrvatskoj treba pobjeda kako bi osigurala drugo mjesto u skupini. Jasno, nadamo se prvom na kraju natjecanja...

>>> Stigli su sastavi za večerašnji dvoboj. Sada je izrazito ofenzivnu postavu složio Igor Bišćan. U igri su tri klasična napadača, Roko Šimić, Gabriel Vidović i Antonio Marin, a iz veznog reda prijetit će trojac Hodža, Kačavenda i Fruk, također u svojim klubovima izrazito napadački nastrojen tercet. Rekli bismo da osim Kačavende svi mogu igrati u ulozi klasičnog ili krilnog napadača.

Linker
23. travanj 2024 09:36