JOSIP BANDIC Cropix
OLIĆ DEBITIRAO POBJEDOM

VIDEO: Mladi Vatreni se namučili za pobjedu, sudac napravio nevjerojatan gaf u završnici

Pobjedu Hrvatskoj protiv Farskih Otoka donijeli su Ljubičić i Ivanović iz kaznenih udaraca
Piše: Davorin Olivari, SNObjavljeno: 05. rujan 2024. 19:01

HRVATSKA - FARSKI OTOCI 2:1 (Ljubičić 39. - 11 m, Ivanović 89. - 11 m/Nolsøe 90.+3.)

HRVATSKA: Čavlina - Hrgović, Vušković, Prpić, Bukvić ? - Zvonarek (od 59. Ivanović ⚽), Soldo, Vidović (od 68. Hodža) - Crnac ? (od 79. Belcar), Ljubičić ⚽ (od 59. Matković), Šotiček (od 59. Kačavenda)

FARSKI OTOCI: A. Petersen - Øregaard ?, B. Petersen ?, Rusborg ? - Dam, Mneney ?, Sørensen (od 87. Ellingsgaard ?), M. Agnarsson (od 87. Guttesen) - Bárðarson (od 79. Poulsen), J. Nielsen (od 72. Dahl-Olsen), Kallsberg (od 87. Nolsøe ⚽)

ZAGREB - Sportski centar Rudeš. Gledatelja: 921. Sudac: Rob Hennessy (Irska).

Pogotke pogledajte OVDJE.


Ivica Olić pobjedom je startao kao izbornik mlade vrste, ali bilo je mnogo teže nego se očekivalo, naši dečki jedino su zabili iz dva opravdano dosuđena jedanaesterca. Kad vidite da je igrač utakmice bio vratar Nikola Čavlina koji je branio u velikoj formi, onda vam je jasno koliko je to bila zahtjevna utakmica za naše dečke. Čak smo se u samoj završnici grčevito branili s igračem više. Naravno, najvažnija su tri boda s kojom je naša mlada vrsta preuzela drugo mjesto na ljestvici, s dva boda iza vodećeg Portugala. No, u sljedećoj utakmici s Portugalcima u Karlovcu momčad Ivice Olića morat će igrati mnogo bolje ako želi ostvariti pobjednički rezultat.

image
JOSIP BANDIC Cropix

Dečki s Farskih otoka od prve su sekunde pokazali kako su taktički zamislili suprostaviti se Hrvatima. Čvrsti, niski blok s pet igrača u posljednjoj liniji trebao je zaustaviti nadiranje trupa Ivice Olića. Hrvatska se naravno nametnula posjedom lopte i kontrolom igre. Prvu opasniju akciju naša vrsta stvorila je nakon desetak minuta igre. Sjajno je s desne strane centrirao Šimun Hrgović, ali kad je krenuo na loptu, Šotiček nije izdržao duel. Eh, da je umjesto njega tu bio Marko Livaja, on takve Hrgovićeve centaršutove sprema u mrežu. Nešto kasnije, nakon kornera, sam na drugoj stativi našao se Prpić, ali je jako loše pucao s nekih pet metara, ravno u vratara. Nije u tim trenucima bilo lako doći do izglednijih pozicija za poentiranje, momčad s sjevera Europe dobro i čvrsto se branila, snažni dečki u u zadnjoj liniji znali su pronaći rješenja za hrvatske napadačke ideje.

image
JOSIP BANDIC Cropix

Farani su prema naprijed bili skromni, ali onda su nakon nešto više od pola sata skoro došli do vodstva. I to dva puta. Prvo se nakon jedne odbijene lopte pred vratima Čavline našao Nielsen, ali je kapetan reprezentacije sjajno obranio nezgodni odbijanac. Lopta se odbila u korner, a nakon njega glavom je s nekih pet metara pucao Borge Petersen, ali je Čavlina opet bio na pravom mjestu. U dva navrata kapetan je reagirao majstorski. Ubrzo su priprijetili i Olićevi dečki, Soldo je jako opalio s nekih dvadesetak metara, ali otišlo je preko grede.

Onda smo vidjeli čarobnu dionicu Gabrijela Vidovića, kratkim driblinzima 'provozao' je obranu gostiju u njihovom šesnaestercu, na kraju je oboren, bio je to klasični jedanaeterac kojeg je Ljubičić pretvorio u vodstvo Hrvatske. U samoj završnici prve dionice opet je razigrani Vidović promiješao obranu, ali je praktički iz mrtvog kuta pogodio vratnicu s vanjske strane.

image
JOSIP BANDIC Cropix

Počtkom druge dionice, gosti su krenuli agresivnije prema naprijed i vrlo brzo mogli do poravnanja. Nakon jednog ubacivanja iz auta, lopta se dokotrljala do Nielsena koji je pucao s udaljenosti od jednom metra, ali je Čavlina čudesno uspio obraniti.

Mogla je Hrvatska podebljati vodstvo nakon desetak minuta u drugom dijelu kad je Marin Šotiček poput pravog velemajstora driblinga na svojoj strani razbacao gostujuću obranu, ali na koncu nije imao sreće, iskosa je pogodio vratnicu.

Nakon toga na scenu je opet stupio Nikola Čavlina. Prvo je izvrsno obranio udarac Dama, a onda i Bárðarsona s visine šesnaesterca. Bila je to peta odlična obrana kapetana... Petnaest minuta prije kraja Farski Otoci ostali su s igračem manje, Øregaard je kao posljednji igrač obrane srušio Matkovića. Pred sam kraj, Rusborg je opet skrivio jedanaesterac, oborio je Kačevendu. Ivanović je zabio iz jedanesterca, ali to nije bio kraj, Farani su u sudačkoj nadoknadi zabili s igračem manje.

image
JOSIP BANDIC Cropix

KRAJ UTAKMICE!

Nije moglo bez drame na kraju. Mučili su se naši nogometaši protiv Farskih Otoka u izborničkom debiju Ivice Olića, međutim pišu se tri boda i to je jedino važno. Dominirali su mladi Vatreni u prvome dijelu, a u drugome je briljantnim obranama pozitivan rezultat spašavao Nikola Čavlina. Srećom, pogodak u sudačkoj nadoknadi nije ugrozio vodstvo ni pobjedu Hrvatske.

90.+4. Kakva bizarna situacija... Irski sudac Hennessy prvo je sudio kraj utakmice, da bi se potom predomislio i pokazao da se utakmica nastavlja! Svi su se zbunjeno pogledavali, no Irac je rezolutno pokazao na centar. Rijetko viđena situacija u nogometu...

90.+3.GOL!

Ipak su došli do pogotka gostujući igrači. Glavom je iz blizine pogodio džoker s klupe Beinir Nolsøe.

90. ? Igrat će se četiri minute sučeva dodatka.

89.GOOOL!

Strijelac je Franjo Ivanović! Pogodio je vratar stranu, ali udarac je bio dovoljno silovit i precizan... Sada može odahnuti Ivica Olić u svom debiju, ovo će mu biti premijerna pobjeda na klupi mladih Vatrenih.

88. ⚠ NOVI JEDANAESTERAC ZA HRVATSKU!

Majstorski je Kačavenda okrenuo svog čuvara Rusborga (koji je, inače, skrivio i prvi jedanaesterac), ruši ga branič Farskih Otoka i to je nova najstroža kazna za mlade Vatrene.

87. ⇔ Za kraj ulaze Ellingsgaard, Guttesen i Nolsoe umjesto Sorensena, Agnarssona i Kallsberga.

85. Privode mladi Vatreni utakmicu kraju, uporno žele postići drugi pogodak koji bi unio mir u momčad, međutim čvrsti su i žilavi gostujući igrači. Kačavenda je unio dosta živosti po desnoj strani, no zasad bez konkretnijeg učinka.

79. ⇔ Posljednju promjenu radi Ivica Olić. Za danas je gotov Ante Crnac, mijenja ga Leon Belcar.

Kod Farskih Otoka ulazi Bergur Poulsen umjesto Bárðarsona.

75. ? Ante Crnac je izveo taj slobodnjak, ali pogodio je samo nekoga u živome zidu. Pritom su iz nekog razloga požutjeli i Crnac i B. Petersen.

74. ? DIREKTAN CRVENI KARTON ØREGAARDU!

Pobjegao je Anton Matković gostujućoj obrani pa ga je morao rušiti Øregaard na samoj granici šesnaesterca! Bit će ovo prilika za izravan udarac...

72. ⇔ Mijenja sada i gostujući izbornik Eydun Klakstein. Ulazi Dahl-Olsen umjesto Nielsena.

68. Sad već previše dopuštaju mladi Vatrenima gostima da se razmašu. Agnarssonov udarac prohujao je pored gola i to je signal našim nogometašima da posegnu za nekim konkretnijim rješenjima - kako u obrani, tako i u napadu.

68. ⇔ Nova promjena kod Hrvatske. Ući će Veldin Hodža umjesto Gabriela Vidovića.

65. Koja je ovo već obrana Nikole Čavline... Bárðarsonov opasan šut zaustavlja kapetan mladih Vatrenih praktički na gol-liniji!

59. ⇔ Trostruka promjena Ivice Olića. U igru će Franjo Ivanović, Anton Matković i Lukas Kačavenda umjesto Zvonareka, Ljubičića i Šotičeka.

59. Još jednom Čavlina spašava Hrvatsku! Dam silovito šutira iz okreta, a mladi hrvatski vratar maestralno brani...

54. Opasan solo-prodor Marina Šotičeka i još opasniji njegov udarac iskosa, ipak spreman je bio Petersen.

52. Izvrsno su kombinirali Hrgović i Zvonarek, no na kraju vratar Petersen hvata ispred Šotičeka.

48. Još jedna sjajna Čavlinina intervencija! Prikrao se Nielsen u peterac i zamalo poentirao, ali brani iz blizine njegov udarac Nikola Čavlina.

46. ? Vraćamo se u Rudeš. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA
Mladi su Vatreni uz puno muke, više nego što bi se očekivalo, došli do vodstva protiv Farskih Otoka. U izborničkom debiju Ivice Olića sijevali su udarci sa svih strana, ali lopta jednostavno nije htjela u mrežu. Trajala je ta opsada sve dok Vidović nije izborio najstrožu kaznu koju je realizirao Marin Ljubičić.

45.+1. Vidović opet radi probleme gostujućoj obrani, uspjeli su ga nekako neutralizirati u samom petercu.

45. ? Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

39.GOOOL!

Ljubičić je siguran realizator - lopta u jednu, vratar u drugu i Hrvatska vodi 1:0!

38. ⚠ JEDANAESTERAC ZA HRVATSKU!

Vidović je napravio pomutnju u suparničkom šesnaestercu, ruši ga Rusborg i to će biti udarac s bijele točke.

36. Vuškovićev udarac iz slobodnjaka odlazi preko gola.

35. ? Mneney ruši Zvonareka u zoni udarca i dobiva javnu opomenu. Opet su se trgnuli naši nogometaši nakon kraćeg perioda u kojem su nogometaši Farskih Otoka dvaput zaprijetili.

34. Uzvraća Soldo na drugoj strani, odlazi to daleko od gola.

33. I još jednom brani Čavlina, ukrotio je Rusborgov pokušaj glavom nakon kornera.

32. Čavlina sada spašava refleksnom reakcijom! Jedan 'zalutali metak' zamalo ga je uhvatio na krivoj nozi, ali sjajno se snašao hrvatski vratar i spriječio iznenađenje u Rudešu.

31. ? Bukvić je u naguravanju sa Sørensenom dobio žuti karton.

24. Udarac Ante Crnca iz daljine završava u bloku. Situacija djeluje kao da je pitanje trenutka kad će mladi Vatreni postići pogodak...

19. Sijevaju centaršutovi i udarci sa svih strana, no zasad se dobro drže gostujući nogometaši.

14. Šutira i Prpić po golu. Sve se više steže obruč oko suparničkih vrata.

13. Jako, jako zanimljiv pokušaj Luke Vuškovića! Htio je uloviti Petersena na spavanju, šutirao je po golu sa svoje polovice, međutim snašao se na kraju vratar Farskih Otoka.

11. Evo i Šotičeka u petercu, ali pravovremeno ga je neutralizirao gostujući branič.

10. Udarac Marina Ljubičića glavom nije bio precizan, propala je prva prava šansa Hrvatske.

7. Mladi Vatreni od prve su minute zagospodarili terenom i kontroliraju situaciju na utakmici. Zasad ipak nema većih prigoda.

1. ? Počela je utakmica na Rudešu. Glavni je sudac Rob Hennessy iz Irske.

Hrvatska nakon šest kola u skupini G ima 13 bodova i za vodećim Portugalom, koji ima utakmicu više, zaostaje pet bodova.



Standings provided by Sofascore

Evo kakva su razmišljanja novog izbornika mlade hrvatske reprezentacije uoči debija.

Najavu piše: Davorin Olivari

Gabriel Vidović (20) od prije neki dan postao je igrač bundesligaša Mainza. Na posudbi je iz Bayerna do kraja sezone. Prije nego što će se otisnuti u Mainz, potpisao je ugovor s Bayernom do 2026. godine, a na kraju ove sezone Mainz ga može otkupiti za 5 milijuna eura.

Ostao je Vidović u lijepom sjećanju navijačima Dinama. Željeli su ga zadržati u plavom domu, ali bio im je preskup, tražili su Bavarci 3,5 milijuna eura za otkup. Probao je maksimirski klub sniziti odštetu, tražili su se mogućnosti da se dogovori nova posudba, ali nije prošlo. Vidović, mladi hrvatski reprezentativac, vratio se u Njemačku. Trenutačno je s mladom hrvatskom vrstom pod paskom Ivice Olića, sprema se za okršaje s Farskim Otocima (Zagreb, igralište Rudeša, 5. rujna, 17 sati) i Portugalom (Karlovac, stadion Čavlek, 10. rujna, 19 sati).

- Prije nego što sam došao na okupljanje reprezentacije, u Mainzu sam bio dva dana. Odradio sam jedan trening, svi su me super prihvatili, jako sam zadovoljan zbog dolaska u novi klub - kazao nam je u uvodu Vidović.

Pitamo ga očekuje li da će dobiti adekvatnu minutažu na novoj bundesligaškoj lokaciji?

- Prvo zapravo očekujem da ću se dobro uklopiti u momčad, da ću dobro trenirati. A onda se, naravno, nadam da ću moći pomoći Mainzu. Što je više moguće.

Što kaže trener, Danac Bo Henriksen? Jeste li razgovarali, što očekuje od vas?

- Da, naravno da smo razgovarali, imam dobar osjećaj nakon razgovora s njim. Čini mi se kao dobar čovjek, dobar trener. Radujem se suradnji s njim.

Ne možeš sve kontrolirati

Ako niste zaboravili, Vidović je u Dinamu igrao uglavnom na bočnoj lijevoj poziciji, na krilu, ali on ipak nije krilni igrač. Na kojoj ga poziciji vidi Henriksen? Ili na kojoj se poziciji sam vidi u Mainzu?

- Najdraža pozicija mi je prednji vezni. Definitivno. Igrati “desetku” u međuprostoru. To mi je top, tu se najbolje osjećam, tu mogu najviše pokazati. Vidjelo se u Dinamu da mogu igrati i na krilnoj poziciji, ali da, sredina, to mi se više sviđa. Ovdje u Mainzu ću dobiti priliku na toj poziciji, igrati ondje gdje najviše volim.

Pitali smo ga je li mu na kraju žao što nije ostao u Dinamu, što zagrebački klub nije otkupio njegov ugovor od Bayerna?

- Kazat ću vam da je meni u Dinamu stvarno bilo super, baš super. Osjećao sam se dobro, ali znate kako je to u nogometu. Dogode se neke stvari na koje osobno ne možeš utjecati. Ne može se sve kontrolirati. Međutim, Dinamo će uvijek ostati u mom srcu, nikad neću zaboraviti svoj boravak u Maksimiru. Proveo sam stvarno dobro vrijeme u plavom dresu.

Pričalo se i pisalo da je Bayern za vas tražio previše...

- A znate, svašta se pisalo i pričalo. Ne mogu pričati o tome jer na to nisam mogao utjecati.

A kako će se dalje odvijati njegova karijera nakon što mu istekne posudba u Mainzu? Jesu li mu štogod na tu temu kazali u Bayernu? Vraća li se u legendarni bavarski klub ili?

- Mainz ima pravo otkupa mog ugovora, pa ćemo vidjeti kako će se na kraju sve odvijati.

Priča nam da i dalje prati Dinamo, zna sve o dosadašnjem dijelu sezone plavog kluba, pratio je i ždrijeb Lige prvaka.

- Dinamo izgleda odlično. Plasirao se u Ligu prvaka, u HNL-u je bez poraza. Baš sam sretan zbog toga i dalje želim Dinamu sve najbolje. Nisam niti sumnjao da će Dinamo biti super, bio sam u Maksimiru, vidio o kakvom se velikom klubu radi.

Nada postoji

Nego, ima li Dinamo kakve nade u Ligi prvaka, u društvu s momčadima koji su europski vrh?

- Dinamo, naravno, ima nade u tom društvu. U ovom novom formatu Lige prvaka s osam protivnika igra se po jedna utakmica. To je po meni dobra priča. Vjerujem da bi Dinamo mogao ostati igrati u Ligi prvaka i nakon što odigra ovih osam utakmica. Ne govorim to iz kurtoazije, zato što sam bio u plavom klubu ili zato što mi je tamo bilo lijepo. Vidim da se piše da će Dinamo teško protiv Bayerna, Borussije, Milana ili Arsenala, a da će lakše protiv Celtica, Salzburga, Monaca, Slovana.... Tako to samo izgleda na papiru, ali Dinamo kad odigra kako zna, može dobiti svakoga. I ova četiri kluba, koji na prvi pogled djeluju nedodirljivo.

Modri prvu utakmicu Lige prvaka igraju u Allianz Areni protiv Bayerna. Zapravo, protiv vašeg kluba, budući da ste u Mainzu na posudbi. Može li vaš bivši klub iznenaditi sadašnji?

- U jednoj utakmici sve se može dogoditi. Naravno da je Bayern favorit. Bayern je jedan od najboljih klubova na svijetu. Konačno, cilja finale Lige prvaka, koje se sljedeće godine igra u Allianz Areni. Svi su u Bayernu jako motivirani kako bi došli do tog finala. I mislim da Bayern to može! Ne samo doći do finala, nego i osvojiti. Stigao je novi trener Vincent Kompany, mislim da će on to sve dobro posložiti. S Bayernom sam kompletno vrijeme bio na pripremama, dobro sam ih odradio i vidio da je momčad jako dobra. Kompany ima ideja, svlačionica je uz njega. Stvarno mi se činilo da je sve super. Kompany je jako dobra osoba, priča s igračima, vjerujem da će s njim na klupi Bayern biti sami europski vrh.

Neki će kazati da je dobro što Dinamo odmah na početku Lige prvaka igra s Bayernom jer da bavarski klub još neće biti u najboljoj formi?

- Ma, Bayern je već u formi! Bundesliga? Ima jako dobrih momčadi, može se sve dogoditi u Bundesligi. Ali, s druge strane, vjerujem da će Dinamo opet osvojiti HNL.

A kako mu izgleda Borussija iz Dortmunda, koja je također protivnik Modrih u Ligi prvaka? Jesu li blizu razine Bayerna?

- Pa, bili su u finalu Lige prvaka s Realom prošle sezone. Dobri su, dobri, ali Bayern je bolji.

Eto, sad ste u mladoj reprezentaciji koju vodi Ivica Olić, koji je velike stvari svojedobno kao igrač napravio u Bayernu.

Druga situacija

Kako je doživio Olića kao novog izbornika? I Niku Kranjčara njegovog pomoćnika?

- Sjajni su... Niku Kranjčara znam još iz reprezentacija U18 i U19. Imamo dobar odnos, on je, da tako kažem, top, top, top! Olić i Kranjčar bili su vrhunski igrači. Kad se radi o našem izborniku Oliću, prvi dojmovi su fenomenalni. Ti prvi razgovori, prvi treninzi, sve mi se jako sviđa. Svima u reprezentaciji nam se sviđa, atmosfera je idealna.

Slijede dvije utakmice, Farski otoci i nezgodni Portugalci, koji su nas u ovim kvalifikacijama dobili s 5:1, a mogli su zabiti deset. Što očekuje?

- Kao i uvijek, Hrvatska ide po pobjede! U obje utakmice. Cilj nam je pobijediti jedne i druge. Kad je u pitanju Portugal i onaj naš teški poraz, sad je druga situacija. To je prošlost. Uvjeren sam da možemo pobijediti Portugal. I jasno je da vjerujem da ćemo igrati na Euru - zaključio je Gabriel Vidović.

Linker
07. rujan 2024 23:44