ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix
POGLEDAJTE GOLOVE

Video: Mladi Vatreni srušili Norvežane, sjajni veznjak jednom zabio i dvaput namjestio za slavlje

Treću pobjedu u kvalifikacijama za Euro upisala je naša U-21 reprezentacija u Varaždinu.
Piše: Davorin Olivari/Sportske novostiObjavljeno: 08. listopad 2021. 19:56

HRVATSKA - NORVEŠKA 3:2 (Šimić 2', Sučić 16', Vušković 57' / Sebulonsen 55', Ceide 58')

HRVATSKA: Pandur - Soldo, Vušković, J. Šutalo - B. Šutalo, Palaversa, Sučić (od 78. Smolčić), Kačavenda (od 90, Baturina) Čolina - Šimić (od 90. Ljubičić), Marin (od 78. Bušnja). Izbornik: Igor Bišćan

NORVEŠKA: Klaesson - Sebulonsen, Heggheim (od Kolskogen), Daland, Ostrom (od 46. Ceide) - Askildsen, Hove (od 75. Sahraoui), Evjen (od 46. Christensen)- Botheim, Larsen, Holm (od 79. Stenevik). Izbornik: Gunnar Smerud

Sudac: Kozik; pomoćnici; Kutsev i Visotski; četvrti: Krivuškin (svi Ukrajina) delegat: Kavas (Turska)

Žuti kartoni: J. Šutalo (47-preoštar start), Heggheim (51-preoštar start), Vušković (71-nesportsko ponašanje), Daland (81-preoštar start)

Pogledajte golove:

1:0 Šimić

2:0 Sučić

2:1 Sebulonsen

3:1 Vušković

3:2 Ceide

U spektakularnoj utakmici, pogotovo u drugom poluvremenu, Hrvatska je pobijedila Norvešku i ostala stopostotna nakon tri odigrana kola kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2023. godine. Gledali smo pomalo čudnu utakmicu u kojoj je mlada Hrvatska totalno dominirala u prvom poluvremenu, sigurno vodila i nikome nije palo napamet da bi na kraju moglo biti tako uzbudljivo. Norveška je u zadnjim desetak minuta strahovito, dramatično pritiskala, ali su Bišćanovi dečki ipak preživjeli, te tako došli do vrlo značajne pobjede protiv jakog suparnika. Opet je glavni junak bio mladi nogometaš Salzburga Luka Sučić koji je sudjelovao kod sva tri pogotka Hrvatske.

Bitno je kako startamo u utakmicu. Koliko ste to puta samo čuli od trenera, igrača... Uvijek se taj ulazak u nadmetanje apostrofirao kao krucijalan segment. E, pa mlada Hrvatska je u varaždinskom okršaju s Norvežanima u utakmicu ušla - sjajno. Idealno. Nakon sjajnog prodora, prekršajem je zaustavljen Boško Šutalo, slobodni udarac izveo je Sučić, u šesnaestercu gostiju s sjevera Europe stvorila se gužva, na kraju je vratar Klaesson je napucao Roka Šimića i lopta je završila u mreži. Nije prošlo biti dvije minute. Norvežani su bilo totalno zbunjeni, naši dečki su dominirali, pa je uskoro uslijdio i drugi pogodak. Bišćanovi dečki su već nakon nešto više od petnaest minuta utakmicu praktički stavili ad acta. Jer Norveška je reprezentacija koja se voli braniti i tranzicijom igre pokušavati stići pred gol suparnika.

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

Mladi Hrvati su im odmah u početku srušili tu ideju. Dominirali su Bišćanovi izabranici, lako su izlazili na kraj s Norvežanima koji nisu mogli niti znali ozbilinije ugroziti Pandura. Istina, nakon prva dva pogotka, nisu naši imali nekih većih prilika, ubilježili smo jednu Šimića, završilo je preko grede. No nije bilo nikakve potrebe srljati, već kontrolirano držati konce utakmice u svojim rukama. Bišćanovi dečki igrali su kao neke iskusne 'mange'. Norveška je recimo u prvom dijelu samo jednom pucali u okvir, Larsen minutu prije kraja prve dionice.

A onda je u drugom dijelu počeo show. Nakon što je Luki Sučiću sjajnu priliku 'skinuo' Klaesson, Norvežani su smanjili, Vušković je vratio stvari na svoje mjesto, ali minutu kasnije opet zabijaju gosti. Norveška je u tom dijelu postala nevjerojatno goropadna, gotovo je to bila čudesna metamorfoza. Međutim, Hrvatska je u trenucima kad su gosti stisli, mogli do četvrtog pogotka. Nakon centaršuta Kačavende, Šimić je glavom s šest metara prebacio gredu. Imao je u samoj završnici dobru priliku i Kačavenda ali i dvije zgodne imali su Norvežanim bilo je gusto pred Pandurom. prava drama. Ipak, mladi Hrvati su se obranili i uzeli iznimno vrijedna tri boda.


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Gotovo je! Pobjeda Hrvatske! Ostalo je 3:2, Hrvatska upisuje i treću pobjedu u kvalifikacijama za Euro.

90' Igrat će se još tri minute sudačke nadoknade. Ući će za koji čas i Marin Ljubičić, odnosno Martin Baturina.

88' Kreće možda i posljednja norveška ofenziva, hoćemo li izdržati s vodstvom?

85' Kontra Hrvatske nije prošla, Kačavendino dodavanje Bušnji dogodilo se malkice prekasno pa je udarac napadača Rijeke ostao u bloku.

83' Očekivali smo malo žešći tempo, naročito sa strane Norvežana, ali ovaj nam ritam paše u samoj završnici dvoboja.

80' Peta promjena kod Norvežana na ulasku u zadnjih deset minuta dvoboja.

78' Denis Bušnja umjesto Antonija Marina, odnosno Hrvoje Smolčić umjesto Luke Sučića. To su prve dvije Bišćanove izmjene.

75' Nove dvije norveške promjene, a Igor Bišćan još uvijek vjeruje svom početnom sastavu.

72' Vušković je sada dobio žuti karton, to je podatak koji dovoljno govori o agresivnosti naših mladića.

70' Na stolu su i dalje vrlo važni bodovi, neće biti uzmaka ni s norveške strane, uvjereni smo da će gosti napraviti sve da se domognu barem boda. Ono što veseli je da smo opet jako dobri, sada je Marin fino petom uposlio Kačavendu, ovaj ubacio, ali Šimićev udarac glavom odlazi preko gola.

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

67' Sredinom drugog dijela Hrvatska je opet ovladala posjedom lopte, ali dobro bi došao još jedan pogodak za novo odstojanje od trenutno vrlo nezgodnih gostiju.

63' Smirilo se malo, mreže miruju u posljednjih nekoliko minuta, a hrvatsko vodstvo je i dalje postojano. No, potvrđuje se ona stara izreka da je 2:0 (na poluvremenu) najgori rezultat...

60' Udarci Šutala, a prije toga i Sučića ostali su u norveškom bloku. Ne sjećamo se kad smo zadnji puta vidjeli tri gola u tako kratkom vremenu, a sada je i Pandur spasio Hrvatsku. Gužva u njegovom kaznenom prostoru, pucao je Larsen nekako, ali Pandur je obranio.

58' GOOOL! Pa što je ovo! Norvežani su opet smanjili, Ceide je matirao Pandura za 3.2.

57' GOOOOOOL! Odmah smo nazad! Sučićev korner, Vušković je pogodio glavom s prve vratnice za 3:1!

54' GOOOL! Norvežani su smanjili. Sjajno je pogodio Sebulonsen za 2:1. Čolina je izgubio jednu loptu, a norveški desni bek precizno je opalio. Pandur ništa nije mogao...

52' Sučić! Fantastičnu je loptu dobio veznjak naše reprezentacije, prevario i svoga čuvara, ali nije uspio matirati Klaessona.

52' Evo žutoga i za Norvežane, dobio ga je Heggheim zbog prekršaja nad Antonijom Marinom. Nismo brojali, ali ovo je valjda deseti pretrpljen prekršaj igrača Dinama na posudbi u Šibeniku.

50' Evo kornera Palaverse, ovoga je puta ubacio bivši igrač Hajduka na drugu vratnicu, ali tamo Boško Šutalo nije uspio doći do lopte.

47' Prvi žuti karton večeras, i to za Josipa Šutala... Srušio je Holma u nastajanju potencijalno vrlo izgledne šanse za Norvežane.

46' Počinje drugo poluvrijeme ogleda u Varaždinu. Dvije promjene su u norveškim redovima...

POLUVRIJEME: Vodi mlada Hrvatska protiv Norveške u Varaždinu, Šimić i Sučić zabijali su unutar prvih 16 minuta. Norvežani nisu ozbiljnije zaprijetili Panduru osim ovoga u završnici poluvremena.

44' Prva obrana Pandura! Dobar udarac Larsena nakon dodavanja Botheima, ali nema iznenađenja za bivšeg vratara Rijeke.

42' Nije bilo puno situacija u kojima se igra prekidala, osim prigodne minute standardne nadoknade, neće ukrajinska sudačka postava morati puno nadoknađivati...

40' Agilan je Vušković odostraga, središnji stoper Hrvatske zasad je uspješno zaustavio svaki norveški pokušaj večeras. Bilo bi dobro da se na predah ode s 2:0...

36' Imali su još jedan korner gosti, načas se zagužvalo pred Pandurom, ali nije bilo opasnosti. Hoće li Bišćanovi momci podignuti tempo igre pred kraj prvog dijela?

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

33' Trenutno je 3:0 što se udaraca u okvir tiče. Dakle, Pandur još nije morao braniti ništa, a mladi su Vatreni već iskazali svoju efikasnost.

30' Notirajmo i to da su Norvežani sve češće pred našim golom. Istina, nisu to neke spektakularne prilike, ne sijevaju udarci na vrata, ali dovoljan je jedan zalutali metak pa da se utakmica opet zakomplicira.

28' Evo prve nezgode pred Pandurom. Askildsen je nabacio, dobro je to išlo na Hovea koji je prilikom spuštanja na Botheima iznudio korner.

25' Varaždinska publika pljeskom nagrađuje svaki dobar potez Bišćanovog orkestra, a takvih barem danas ne nedostaje.

23' Nisu gosti još složili konkretnu akciju i tako zaprijetili Panduru. Nema odziva Norvežana niti nakon drugog pogotka naših dečkiju. Naravno, Hrvatska je sjajna i kada treba braniti svoja vrata.

20' Fenomenalno. Tom rječju možemo opisati igru mladih Vatrenih unutar prvih 20 minuta protiv dosad neporaženih Norvežana.

16' GOOOOOL! Ma kakva akcija! Palaversa je izveo korner, lopta je išla po podu, propustio ju je Marin do Sučića koji je s dvadesetak metara pogodio za 2:0. E sad, lopta se i odbila od Josipa Šutala, pitanje je kome će se gol pripisati.

13' Uh, sada je opet bilo nezgodno pred golom Norvežana. Boško Šutalo je umalo uspio ukrasti loptu iz nogu vratara Klaessona, uputio je čak i lagani udarac iz uklizavanja prema golu, ali nije pogodio.

11' Sjajno primanje Marina glavom, dodao je potom na stranu do Roka Šimića čiji udarac ide preko gola. Vrlo smo žestoko startali i takav ritam i dalje držimo.

9' Lijepo Sučić ubacuje iz kornera, išla je ta lopta negdje na desetak metara od gola gdje je natrčao Antonio Marin iz drugog plana, no nije uspio glavom zahvatiti tu loptu.

7' Zasad Hrvatska ima dominaciju u igri, Norveška se i u najavi opredjelila na defanzivniji stil vođenja ovog dvoboja. Zasigurno je goste i dodatno uzrujao vrlo rani pogodak.

4' Ma sjajan, fantastičan početak mladih Vatrenih. Bolje ne bismo mogli ni naručiti. Otvorili smo možda i najvažniju utakmicu u kvalifikacijama kao iz bajke.

2' GOOOOOL! Odmah smo poveli! Roko Šimić. Sjajan slobodni udarac izveo je Sučić s desne strane, Šimić se snašao u gužvi i poentirao iz neposredne blizine.

18.00 Utakmica je počela. Idemo, mladi Vatreni!

17.50 Podsjetimo, Hrvatska i Norveška imaju po šest bodova, odnosno maksimalan učinak nakon rujanskog ciklusa i prva dva odigrana kola.

>>> Stigli su sastavi. Hrvatska će danas istrčati s vrlo jakom početnom postavom koju predvodi Roko Šimić.

image
Sastav Hrvatske U-21 protiv Norveške
SN

Linker
18. travanj 2024 09:48