DAMIR KRAJAC/CROPIX
BISTROVIĆ ZABIO GOLČINU

VIDEO: Nevjerojatan rasplet u Škotskoj! Hrvatska prokockala 2:0 i potpuno zakomplicirala plasman na EURO

Mladi Vatreni više ne ovise sami o sebi u završnici kvalifikacija za kontinentalnu smotru.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 12. studeni 2020. 15:22

ŠKOTSKA - HRVATSKA 2:2 (Middleton 54', McLennan 70' / Moro 20', Bistrović 25')

ŠKOTSKA: Doohan - McCrorie, Porteous, Johnston, Harvie - Maguire, Campbell, Ferguson (od 63. Gilmour)- Patterson (od 46. Middleton), Homby, Reading (od 63. McLennan). Izbornik: Scot Gemmil.

HRVATSKA: Šemper - Šutalo, Vušković, Gvardiol - Šverko, Nejašmić (od 77. Špikić), Bistrović (od 82. Franjić), Moro (od 82. Đurasek), Sosa - Majer (od 68. Čolina) Kulenović (od 68. Musa). Izbornik: Igor Bišćan.

Edinburgh. Stadion Tynecastle. Bez gledatelja

Sudac: Michael Fabbri; pomoćnici: Peretti i Colarossi; četvrti: Calvarese (svi Italija)

Žuti kartoni; Johnston (44-preoštar start), Reading (48-preoštar start), McCroire (65-preoštar start), Porteus (77-preoštar start), Šverko (84)

Crveni kartoni: Sosa (56-gaženje protivnika), Gilmour (72-prigovor)

KRAJ: Završeno je u Edinburghu, konačan rezultat je 2.2. Hrvatska je uzela 17. bod, no ispred nje su Škotska i Češka sa po 18. Do vrha još mogu i Grci koji imaju 13, ali i dvije utakmice za odigrati...

Situacija je jako komplicirana.

90' Igrat će se još čak pet minuta sudačke nadoknade.

85' Prekršaj Špikića na Maguireu. Šverko je inače, maločas dobio žuti karton. Utakmica se pretvorila u veliku rovovsku bitku...

82' Nove promjene u Hrvatskoj. Đurasek i Franjić ulaze u igru, a izašli su Moro i Bistrović.

81' Igra se sada potpuno otvoreno s obje strane, i jedni i drugi naumili su doći do tog trećeg pogotka koji bi značio pobjedu... Situacija u skupini jako se komplicira ovdje, ostane li neodlučeno.

78' Zamjena u hrvatskim redovima. Špikić je unutra umjesto Nejašmića.

76' No, možemo li sada, kad je opet sve brojčano ravnopravno, opet nastaviti s igrom iz prvog dijela. Tada smo, samo za podsjetnik, bili bolji, dominirali, zabili dvaput...

73' Šemper je opet bio na streljani. Middleton je prošao, uputio udarac, a hrvatski vratar skoro je napravio još jedan grubi kiks. Srećom, otišlo je u korner. Škoti su nakon toga tražili igranje rukom, nema govora o tome...

72' Novi crveni karton! Gilmour ga je zaradio zbog reakcije nakon prekršaja kojeg je napravio. Uh, kakav novi obrat stvari u Edinburghu. Sada smo - deset na deset.

70' GOOOOL! Evo Škota. Sada je poravnato u Edinburghu. McLennan je zabio za 2:2. Strijelac je još jeđan džoker s klupe. Sjajna škotska akcija...

68' Dvostruka izmjena kod Hrvatske. Čolina ulazi umjesto Kulenovića, a Musa je unutra umjesto Majera.

65' Žuti karton za kapetana Škotske, McCrorieja zbog faula nad Šverkom. Zanimljivo, još uvijek naš izbornik Bišćan nije povukao niti jedan potez s klupe...

63' Dvostruka izmjena u škotskim redovima. McLennan mijenja Reddinga, a Gilmour je unutra umjesto Fergusona.

62' Kakva obrana Šempera. Harvie je s lijeve strane ušao u kazneni prostor, spustio za Campbella koji jako lijepo testira našeg vratara. Teško živimo u ovim trenucima...

58' Još uvijek traje prekid. Sosa je dvaput udario Porteusa, drugi puta i s jasnom namjerom nakon već učinjenog prekršaja kod aut-linije. Eto kako se odjednom sve okrenulo... Ali, vodstvo je i dalje u hrvatskim rukama.

56' Crveni karton! Borna Sosa zbog teškog prekršaja na Porteusu mora van. Izravno je to isključenje za našeg braniča.

54' GOOOOL! Zabila je Škotska. Prvi puta je prošla njihova kombinacija. McCrorie je ubacio na Middletona koji je pucao s ruba kaznenog prostora. Šemper je bio na lopti, ona mu je izmaknula i ušla u mrežu.

50' Potkraj prvog dijela za Škote je žuti karton dobio Johnston, a sada je požutio i Reading. Nisu to informacije koje značajnije utječu na tijek utakmice, barem ne zasad.

49' Minute lete, vrijeme ide, a imali smo i jedan korner Majera. Mirisalo je to na nešto veću prijetnju, ali sve je ostalo na tom mirisu... Da se malo i našalimo, to si u ovim trenucima možemo priuštiti :)

46' Počinje drugo poluvrijeme u Edinburghu. Middleton je ušao umjesto Pattersona, to je promjena kod domaćih.

POLUVRIJEME: Nena sudačke nadoknade u Edinburghu. Sjajan rezultat imaju naši dečki. Nikola Moro doveo je Hrvatsku u vodstvo u 20. minuti, a pet minuta kasnije Bistrović postavlja na aktualnih 0:2.

42' Otkako smo zabili drugi pogodak, igra se temelji na škotskim napucavanjima prema naprijed, kada je lopta u njihovoj polovici, odnosno na kratkim dodavanjima njihovih veznjaka... A to, nije teško braniti. Zaista, nisu složili domaći ništa ozbiljnije do sada...

38' Ostajat će našim nogometašima dosta prostora prema naprijed, Škoti će siliti, a tu bi naše kontre mogle dolaziti do izražaja...

35' Lijepo izgleda ovih 2:0, a još više veseli generalno reakcija naših momaka na svakoj defanzivnoj zadaći. Svoje smo napadačke prilike iskoristili, a to je zasad najbitnije.

31' Sjajno čišćenje Sose, pojavio se lijevi branič Vatrenih na lopti Campbella koja je išla prema Pattersonu. Preselila se igra pred naša vrata, zasad nemamo problema s izdržavanjem škotskih napada.

28' Moro je sada ostao na travnjaku, ali igra se dalje. Škoti sada mijenjaju taktički pristup utakmici, jasno je da će do poluvremena probati nešto napraviti jer su u velikom zaostatku.

25' GOOOOL! Kakav pogodak Bistrovića! Ovo će se gledati, ovo je pogodak za emisije nogometne tematike. Vuškovićeva duga lopta, Bistrović je pogodio nakon povratne lopte Šverka, 2:0!

22' Oh, kako smo to zavukli. Odigrali su to dojučerašnji suigrači Majer i Moro kao na treningu Dinama donedavno... Uskoro donosimo i VIDEO pogotka...

20' GOOOOOOL! Evo gaaa! Nikola Moro! Prva akcija, prvi Majerov ubačaj, Moro ostaje uz škotskog kapetana McCroriea, valja ga i šalje loptu u bliži Doohanov kut.

19' Težak prekršaj Pattersona na Majeru na sredini igrališta. Zavikao je baš neugodno Dinamov fantazist, ali sve je u redu.

16' Jedna srećom bezopasna pogreška Josipa Šutala. Pucao je Campbell, ali lagano je to obranio Šemper. Bitka u sredini terena postala je još žešća.

14' Imali su domaći sada i prvi korner na utakmici, nije se iz njega proizvela nikakva dodatna opasnost za Šemperova vrata.

11' S posjedom lopte još nemamo problema. Gvardiol igra, čini se da mu lakša ozljeda ne stvara nikakav problem, što je sjajno saznanje. Pokušava se preko bokova, pa malo kroz sredinu, ali Škoti su čvrsti.

8' Zgodna taktička minijatura Igora Bišćana. Šverko je po vokaciji stoper, može pomoći i na desnom beku. Ipak, danas ima ulogu u sredini terena, gdje će upravo on biti taj koji stvara višak u ofanzivnim kretnjama.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

6' Dok čekamo prvu priliku na dvoboju, recimo i to da će dosta toga o situaciji u skupini reći i sutrašnji dvoboj Grčke i Češke. Naravno, ako danas mladi Vatreni ostvare pobjedu, izbornik Bišćan moći će na miru, bez stresa gledati taj sraz.

4' Škoti su tvrdi, čvrsti, primaju malo pogodaka, a takvi će biti i ovoga popodneva. Neće domaćin imati problem s time da nam prepusti kontrolu nad igrom, ali će ga biti jako teško probiti.

I iz dvoboja seniora Škotske i Hrvatske kroz povijest znamo da nam ta reprezentacija baš i ne leži...

2' Hrvatska je računica jednostavna. Pobjedom ovise izabranici Igora Bišćana sami o sebi u posljednjem dvoboju nadolazećeg utorka protiv Litve. Remi komplicira stvari, o porazu nitko i ne razmišlja...

16.00 Utakmica je počela. Nema Ivanušeca, nema Erlića, ali ima velike nade za pobjedu i plasman na novo Europsko prvenstvo za mlade Vatrene. Sretno, dečki!

Braveheart. Hrabro srce. To je povijesna drama Mela Gibsona u kojoj je portretirao legendarnog Škota Williama Wallacea, borca za nezavisnost Škotske. Danas će hrabrog srca u Škotskoj trebati biti Bišćanovi izabranici, ulog je ogroman - plasman na Europsko prvenstvo. Problemi s ozljedama Inače, Gibsonov film je osvojio pet Oscara, našim dečkima će biti dovoljan i jedan, onaj za - pobjedu!

Trijumf širom otvara vrata Slovenije i Mađarske, gol više od Škota znači da je sve u našim rukama, da onda treba pobijediti samo Litvu u Puli, pa da se drugi put zaredom nađemo na starokontinentalnom skupu reprezentacija U-21. Mlada vrsta jučer je doputovala u Edinburgh bez Ivanušeca i Erlića, ali u zrakoplovu su bili sitnim ozljedama opterećeni dinamovci Joško Gvardiol i Bartol Franjić. Hoće li igrati, izbornik Igor Bišćan odlučit će danas, na dan utakmice, koja počinje u 16.00. Ipak, neke vijesti govore da bi bar Joško Gvardiol mogao biti spreman za okršaj. Bišćan nam se jučer javio iz Edinburgha. - Iako bi se u teoriji moglo kazati da još postoje neke opcije i kombinacije, ipak je jasno da nam pobjeda donosi mnogo toga, da je veliki korak prema Euru.

Očekuje nas teška utakmica, baš ozbiljno iskušenje za nas. Škotska je natjecateljski posložena momčad, koja je jako dobra u defenzivi. Nadalje, ta reprezentacija igra s jako malo rizika. To pak znači da im suparnici stvaraju jako malo prilika. Čvrsti su, onako pravo otočki agresivni, disciplinirani. Bit će velik izazov pobijediti ih na njihovu terenu. Naročito kad ta jedna utakmica ima toliki značaj kad se radi o odlasku na Europsko prvenstvo - kazao nam je u uvodu Bišćan, ali i nadodao: - I Litva, koja nam dolazi u posljednjem kolu, definitivno nije za podcijeniti. Dobra opomena Škotska je do sada u skupini primila samo dva pogotka. To najbolje pokazuje o kako se čvrstoj reprezentaciji radi. Jedan im nije naškodio, to je onaj koji su primili u Šibeniku na početku kvalifikacija kad su pobijedili Hrvatsku s 2:1, u to doba je naši vrstu vodio Nenad Gračan.

Drugi primljeni pogodak im je nanio štetu, na domaćem travnjaku su izgubili od Grčke s 0:1. Dakle, može ih se neutralizirati i na njihovu travnjaku. - Spremit ćemo se za Škote, ono iskustvo iz prve utakmice s njima mora nam biti dovoljna opomena da je dojam jedno, a rezultat i procjena njihove kvalitete nešto sasvim drugo. Također, na svom terenu su nezgodni, a tradicionalno nam ne odgovaraju. Ali, mi smo se vratili u igru, dobili smo šansu za odlazak na Euro. Napravit ćemo sve da je iskoristimo, da pobijedimo u ovoj utakmici. Sličan način igre Priča nam Bišćan da su u ovoj reprezentaciji Škotske koja nas danas čeka tri-četiri nova igrača u odnosu na onu utakmicu na Šubićevcu kad smo poraženi. - Međutim, bez obzira na neka nova lica, način igranja je sličan. Ustvrdio bih da će u pristupu utakmici igrati isto. Naravno, ovdje se radi o velikoj važnosti utakmice, pa će se vidjeti kako će se to reflektirati na obje momčadi - zaključio je Bišćan.

ŠTO AKO POBIJEDIMO... Trijumf Hrvatske donosi situaciju u kojoj nam pobjeda u posljednjem kolu protiv Litve u Puli donosi izravan plasman na Europsko prvenstvo kao pobjednicima skupine.

ŠTO AKO REMIZIRAMO... Sve se koplicira. Škoti ostaju s bodom ispred nas, u posljednjem kolu igraju na gostovanju kod Grčke, a eventualna pobjeda Češke u petak nad Grcima, također na gostovanju, značila bi da više ne možemo biti prvi, više ništa nije u našim rukama. Ako i Škoti pobijede Grke, onda smo treći u skupini i ništa od Eura.

ŠTO AKO IZGUBIMO... To nas totalno udaljava od prvenstva, opet više ne možemo biti prvi, a već sutradan nakon utakmice Grčka - Češka moći ćemo vidjeti hoćemo li biti u mogućnosti biti drugi ako pobijedimo Litvu.

Linker
28. travanj 2024 04:44