RAMIL SITDIKOV Sputnik Via Afp
EUROCAST #25

VIDEO: ‘Po čemu je Dalić frajer? Ja nisam siguran da Hrvatska s njim može bolje! Puno je ispod tepiha‘

Gost nam je nogometni menadžer Ivan Cvjetković koji se brine o karijerama Mandžukića i Petkovića
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 05. srpanj 2021. 08:29

Tko je prvi napadač hrvatske nogometne reprezentacije? Od kada se Mario Mandžukić oprostio od Vatrenih ovo se pitanje provlači hrvatskim medijskim prostorom, a čini se kako odgovor još uvijek nismo dobili. Najviše se očekivalo od Andreja Kramarića, ali on nije pravi centarfor, a izbornik Zlatko Dalić nije mu prilagodio igru pa jedan od najboljih strijelaca Bundeslige u reprezentaciji ne pruža ono što radi u Hoffenheimu.

Izgledalo je kao da je Dalić pitanje napadača riješio s Brunom Petkovićem koji je do početka Europskog prvenstva figurirao kao prvi napadač, ali onda se sve promijenilo – u prvu postavu je ušao Ante Rebić, a i kada je Petković počeo utakmicu protiv Španjolske, brzo je bio zamijenjen. U toj utakmici dobro je odigrao Ante Budimir, ali pitanje napadača za Vatrene je i dalje ostalo.

U današnjem Eurocastu pričat ćemo o tome tko je pravi nasljednik Marija Mandžukića, ali i što se događa s Brunom Petkovićem. Gost nam je nogometni menadžer Ivan Cvjetković koji se brine o karijerama Mandžukića i Petkovića.

kakav je vaš dojam na ovom EURU, tko vam je favorit, tko je oduševio...

"Ha, hektično. Puno putovanja, mjera, ispada koji spadaju u domenu stanja u društvu i Europe u ovom času. Bilo je tu dobrih utakmica, bilo je razočaranja. Jako dobar dojam su ostavile Italija, Engleska... Belgija kao pritajeni favorit i Francuska su razočaranja. Isto tako Njemačka, koja ima jednu tranziciju, oni su ostali dužnici, mučili su se i protiv Mađara, kojima svaka čast. U najtežoj skupini su izgledali jako dobro, otkinuli bod Francuskoj i Njemačkoj, nisu išli dalje, ali jako dobar nastup. Ono što nama fali, to oni imaju, infrastrukturu, stadione i slično. I Poljska je možda mogla više, Danska je napravila pozitivno iznenađenje, iako su sada autsajderi, Engleska je ipak jača... A Talijani su opet jaki, imaju homogenu, agresivnu, atraktivnu ekipu koja igra ozbiljan napadački nogomet uz standardni talijanski obrambeni stil. Mancini i društvo to vode jako dobro".

Kako ocjenjujete nastup Hrvatske?

"Proći skupinu je neki mini cilj. Meni je više to što je loš dojam ostavljen i od početka natjecanja je bilo lutanje. Nikad se nije imala jasna ideja, pogotovo kako igrati napadački nogomet. Mi nismo dolazili u završnicu sa 4,5 igrača i nismo igrali dobro. Ako igra Petković centarfora, trebalo je napraviti takvu igru, a mi smo bili sterilni. Nismo imali dubinu, prodor, zadnji pas gdje će doć dva, tri igrača u završnicu. Nije to da ja volim ili ne volim Dalića, ovo je princip, nebitna su imena. To vidi svatko tko ga voli i ne voli, tko zna i ne zna".

Rober Šola otvorio je 'slučaj Bruno Petković'.

"Ivan je Petkovićev menadžer. Ti poznaješ Brunu najbolje od nas ovdje. Imamo dva vatrena života Brune Petkovića. U prvih 9 utakmica za Hrvatsku je zabio 6 golova, nosio je reprezentaciju, oduševljavao, ne samo golovima. Nisam siguran ni da je Šuker to imao u prvih 9 utakmica. I nakon toga dolazi drugo izdanje Lige nacija, OK, Petković nije bio fit, vukao je i neke ozljede, i tu se odjednom poljulja odnos Dalića i Petkovića. U sljedećih 10 utakmica nije zabio niti jedan gol. Pet puta je bio rezerva, a niti jednom nije odigrao 90 minuta. Izgubio je status kod Dalića, a na EURU je to samo produbljeno. Kako je došlo do toga da je Petković od sjajnog napadača došao do ovog drugog izdanja, što se to dogodilo?", bilo je pitanje za Cvjetkovića.

"Vrlo jednostavno. Stvar nepovjerenja ili povjerenja. Morata, primjerice, kojem su prijetili smrću je dobio maksimalno povjerenje svog trenera. A s druge strane Petković je dobio maksimalno nepovjerenje. I način na koji mi igramo, Petković nije ni trebao igrat, jer tko god bi bio tu, bio bi neki Petković. I da je bio Budimir bilo bi isto. Mi smo ušli u zonu kaotičnog nogometa, spašavaj se tko može pa smo uspjeli zabiti i ta dva gola, onda je bio dobar i Budimir, a pogotovo Oršić, kojega do tada nije bilo. Nemoguće je da tu utakmicu ne krene Oršić. Petković je bio potpuno beskoristan. Ja sam jednom zagovorniku Dalićevom i bivšem izborniku rekao - Ti da si trener, mi bi bili 30 posto bolji, jer bi ti znao iskoristiti Petkovićeve kapacitete. Dalić to ne zna, a ti ga i dalje braniš. Ako netko ne zna napraviti igru da iskoristi kapacitet tog igrača - sa Kramarićem, Vlašićem, Oršićem, pa i malim Ivanušecom koji je pokazao moć, a ovo lutanje... Ako ti dođeš i kažeš sam Petkoviću, koji je nešto što nikad nismo imali, kažeš mu jednu stvar danas, a onda igra Rebić, pa dođe Češka, ti mu kažeš jednu stvar, a onda opet igra Rebić... Znači, ti si sam od sebe otišao, kao trener. Pa Španjolska je za nas bila druga dimenzija, i samo u nogometu se može dogoditi to što se nama dogodilo. Jednostavno, veliki broj kompromisa se dogodilo, puno toga je pometeno ispod tepiha, uvijek se nekoga stavi da je junak, a netko bude kriv, netko bude Rebić. Pa nije Rebić kriv za onaj gol, nego netko drugi, tko nije stao ispred svog igrača. Ili da je netko pio vodu, pa to su gluposti...", rekao je Cvjetković pa dodao o slučaju Rebić i Dalićevim reakcijama.

"Rebić nije frajer jer je obrisao što je napisao, a ti si frajer? Pa ti si rekao jednom igraču da je na 20 posto, pa si ga zvao, a zvao si ga i da mu se ispričaš kad si vidio kako to izgleda. Pa zašto si ga zvao ako si ti frajer. Znači, Rebić nije frajer jer je to obrisao, a po čemu si ti frajer? Sad sam naveo jedan primjer gdje ti nisi principijelan, a ti moraš kao šef grupe zaslužit respekt i znanje. Dalić kaže sam - bio sam prenježan, bio sam ovakav, onakav, ali ti si takav, ti jednostavno to u sebi nemaš. I ne može se to promijenit u ovim godinama. Tvoja osobnost, način rada, tvoj CV je jako prosječan do reprezentacije. Ja se bojim da već poslije 9. mjeseca, ako se nešto drastično ne promijeni, da mi nećemo ići u Katar. Ja ću ići, ali ja hoću da ide Hrvatska. Jer mi imamo potencijal. Imamo li šefa koji će to ordinirat, to sam jako sumnjičav".

Transfer Brune Petkovića iz Dinama? Je li mu nastup na euru srušio vrijednost?

"Nije srušio, ali nije ni podigao. On je bio hendikepiran da je dobio 10, 15 minuta protiv Engleske, da je igrao poluvrijeme protiv Češke, da je igrao vrlo solidno od početka protiv Škotske, i da nije mogao apsolutno napravit ništa da popravi kako smo izgledali protiv Španjolske, i prominjenjen je, a da mi tom promjenom nismo dobili ništa. Tek kad je bilo spašavaj se tko može, i kad je bila stihija zabili smo ta dva gola, pa na kraju sve to malo i zavara da je bilo bolje nego što je bilo. Bruno nije imao povjerenje, to treba pitat Dalića, zašto? Mislim da nije kompromitirao svoju poziciju".

Je li blizu transfera?

"Neću o tome govorit. Da ima nekih situacija, ima. On je igrač Dinama, sigurno će pomoći klubu da ostvari ući u Ligu prvaka. Mi smo na liniji kluba, radimo zajednički. Ja ću reći ovako, s obzirom da je ovdje sada već tri godine - za sve je bolje da dođe, nego da ne dođe".

Vi ste i menadžer Marija Mandžukića. Vidite li među mlađim napadačima nekoga tko bi mogao preuzeti ulogu prvog napadača Vatrenih, ili dati Mierezu državljanstvo?

"Ne, ne. On se meni kao nogometaš jako sviđa, ali ja bih volio da imamo takvih 5 hrvatskih napadača, pa da biraš. Poanta je da ne igramo nogomet u protivničkih 30 metara, nemamo dubinu, nemamo agresiju, dolazak iza leđa... Bruno nije bio ni u jednoj šansi, a Gvardiol u dvije. Dakle, nije loš, ali ga netko napravi lošijim nego što je. Nisam ja kontra Dalića kao takvoga, ali sam kontra trenera čija momčad igra lošije nego što je njezin kapacitet. I ne zanima me tko je izbornik, jer Hrvatska ima potenciju. Ako ti ne znaš to iskoristit...Daj da igramo moderni nogomet. Pogledajte s koliko često i s koliko igrača dolazi neka momčad u završnicu, Hrvatska najmanje, a nismo loši. A ispadamo loši. Ako netko ne zna iskoristiti potencijal jednog Petkovića, nije kriv Petković nego taj koji to ne zna iskoristit. Ja nisam siguran da Dalić ima kapacitet da Hrvatska igra bolje. A znamo da ostaje".

Linker
17. travanj 2024 16:55