DAMIR KRAJAC/CROPIX
NOVA POBJEDA

Video: Pogledajte kako to radi Lovro Majer! Mladi Vatreni su sve bliže Europskom prvenstvu

Hrvatska nogometna reprezentacija do 21 godine ostvarila je jako važnu pobjedu u Ateni.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 13. listopad 2020. 15:01

GRČKA - HRVATSKA 0:1 (Majer 27')

GRČKA: Tzolakis - Apostolakis (od 79' Oues), Diamantis, Nikolaou (od 73' Emmanouilidis), Katranis - Retsos, Tsingaras (od 89' Bagkalianis) - Tsiggaras (od 46' Vrousai), Bouzoukis (od 79' Xenitidis), Papanikolaou - Douvikas

HRVATSKA: Šemper - Šutalo, Erlić, Gvardiol, Sosa - Majer (od 66' Bistrović), Nejašmić, Moro - Ivanušec (od 90' Šverko), Musa (od 78' Kulenović), Špikić (od 66' Vizinger)

KRAJ: Hrvatska je upisala supervažnu pobjedu u kvalifikacijama za Euro do 21 godine. Jedini pogodak postigao je Lovro Majer. Jako važna tri boda!

90' Grci su odradili i posljednju promjenu. Mi smo imali prodor Kulenovića kojeg su domaći odbili u korner. Čekaju nas još tri minute sudačke nadoknade.

87' Gvardiol je sada blokirao jedan grčki pokušaj, dobro smo reagirali i preko Vizingera koji je pustio loptu u aut na sredini igrališta.

84' Nervoza nakon Vizingerovog prekršaja. Naš igrač jest zaradio žuti karton, ali sudac Munuera javno je opomenuo i Papanikolaoua. Ne smijemo se uvući u takve trenutke, treba mirno ovo dovesti do kraja.

80' I Grci su napravili još dvije promjene. Xenitidis je zamijenio Bouzoukisa, dok je Oues u igri umjesto Apostolakisa. Bišćanu su preostale još dvije mogućnosti za rotaciju, a ušli smo u posljednjih 10 minuta u Ateni.

78' Krenule su i ostale dvije utakmice u našoj skupini s kojima će se završiti listopadski program kvalifikacija u skupini 4. Litva igra protiv Češke, a San Marino dočekuje Škotsku.

Istovremeno, treća promjena Igora Bišćana. Umjesto Petra Muse u igri je Sandro Kulenović.

76' Grčka je opet stala, što je začuđujuće s obzirom na trenutni rezultat koji joj nipošto ne odgovara. No, mogu li naši mladi Vatreni to iskoristiti? Malo prije je Ivanušec povukao po lijevoj strani, nedostajao je samo zadnji pas za Musu...

73' Nova promjena kod Grčke. Nikolaou ide van, umjesto njega na terenu je Emmanouilidis.

71' Prijeti Moro, pokušavaju naši i dalje, više se puca u drugom poluvremenu što je svakako bolji recept od igre iz većeg dijela prvog poluvremena. Grčki kapetan Retsos ostao je na travnjaku, morat će mu se ukazati pomoć.

69' Svakako, Bišćan je morao unijeti malo svježe krvi u ovaj dvoboj. Bistrović će znati primiriti loptu kada je potrebno, učvrstiti pozicije Hrvatske u posljednjoj četvrtini utakmice.

66' Još bolja prilika za Petra Musu. Moro i Majer su mu posložili priliku, bila je to lijepa asistencija za napadača praške Slavije, ali i ovo je završilo preko vrata.

Dvije izmjene kod naših. Bistrović umjesto Majera, odnosno Vizinger umjesto Špikića.

64' Dva udarca naših. Prvo Majer izvodi mali slalom kroz obranu Grčke - Tzolakis mu brani. Zatim, oprobao je svoj udarac i Nejašmić, bez opasnosti po domaće. Ipak, dobro je da su naši momci opet opasni i da traže drugi pogodak.

62' Evo i novog hrvatskog pokušaja nakon dugo vremena. Nije bio preopasan udarac Muse nakon ubačaja Sose, Tzolakis to bez problema hvata.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

60' Kako se čini, Hrvatska je uspješno neutralizirala prvi od vjerojatno mnogih grčkih naleta do kraja utakmice. Ostalo je još pola sata vremena, a jasno je da domaći nemaju više što izgubiti. Ostane li ovako, Grčka možda ostaje bez šansi za plasman na Euro.

57' Sad su Grci bili još opasniji. Papanikolaou puca s ruba kaznenog prostora, ali Šemper brani. Hoćemo li uspjeti odoljeti napadima domaćih koji su sve opasniji?

56' Nismo danas previše opasni iz naših kornera. Ali, na drugoj strani probao je Bouzoukis i prisilio Šempera na prvu obranu. Bio je to prvi udarac Grka na utakmici uopće.

53' Krenulo je drugo poluvrijeme dosta sadržajno, a svemu se pridodao i Šutalo. Njegov pokušaj bio je dosta neugodan, bit će sada korner za Majera. Četvrti za Hrvatsku na utakmici. Nakon bloka, stiže i peti.

50' Pucao je i Musa nakon što je dobio loptu na kakvih četrdesetak metara od vrata. Napravio je još par koraka prije tog udarca koji je bio prizeman i relativno bezopasan. Ali, piše se još jedan pokušaj u okvir za Hrvatsku.

49' Opasan je sada bio strijelac Majer iz slobodnog udarca s desne strane. Odlučio se na izravan udarac u bližu Tzolakisovu stranu, ali grčki čuvar mreže bio je spreman i na to.

47' Već su Grci bili opasni. Sosu je prilikom jednog ubačaja Apostolakisa odnosno izbacivanja Šutala nakon toga lopta pogodila u ruku, no španjolski sudac Munuera nije se oglašavao premda su domaći tražili jedanaesterac.

46' Počinje drugo poluvrijeme. Grci već mijenjaju. Nema Tsiggarasa u nastavku, već je ušao Vrousai.

45' Maločas je Petar Musa stigao do jedne "ničije" lopte prije Tzolakisa, ali je bio suviše desno pa nije mogao zabiti.

Inače, završilo je prvo poluvrijeme bez sudačke nadoknade. Vodimo pogotkom Lovre Majera kojeg možete pogledati niže u tekstu.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

42' Uf, ovo je bilo neugodno. Gvardiol je sada ostao ležati nakon duela s Apostolakisom, najagresivnijim grčkim pojedincem danas. Srećom, ni ovdje nema posljedica, Joško je već opet u igri.

39' Kreću Grci. Obrana se pomakla do centra, nastojat će domaćin još do poluvremena poravnati u Ateni. Ipak, zasad i dalje sve ide bez problema za naše momke kad je reposjed u pitanju.

37' Ivanušecov udarac zaustavio je Tzolakis. Dosta dugo je Dinamov kreativac imao loptu u nogama, na kraju njegov pokušaj nije bio pretežak za grčkog vratara.

35' Grci do sada nisu prijetili, iako igraju ponešto agresivnije nakon primljenog pogotka. Sve prema očekivanjima... Ipak, sada će vezni red Hrvatske morati biti još čvršći u duelima.

32' Hrvatska nakon prvih pola sata ima prednost u posjedu lopte, točnije, loptu u nogama ima 62 posto vremena. Donijelo je to prvi pravi plod, novi Majerov pogodak u dresu mladih Vatrenih.

29' Hrvatska je povela iz prve izglednije, složenije akcije na utakmici. Sjajna realizacija mladića pod ravnanjem Igora Bišćana, točno ono što nam je trebalo kako bismo lakše nastavili hod kroz utakmicu.

27' GOOOOL! Lovro Majer doveo je Hrvatsku u vodstvo. Dugo je trajala akcija, lopta je s lijeve strane i Sose stigla na suprotnu do Šutala. Ovaj je dvaput ubacivao, a iz drugog je i uspješno pronašao Majera koji je gotovo prsima postigao zgoditak za 0:1.

25' Gusti su Grci pred svojim šesnaestercem, ne prolaze zasad kombinacije Majera i Ivanušeca. Postavio se domaćin plitko pred Tzolakisom. Reklo bi se, tipično grčki.

21' Evo prve konkretnije prilike prema grčkim vratima. Nejašmić i Ivanušec su kombinirali na tridesetak metara, nakon čega je potonji ubacio za Majera. Pokušaj Dinamove desetke otišao je preko Tzolakisovih vratiju.

19' I dalje u Ateni bez ikakvih prilika za pogodak. Više imaju naši reprezentativci loptu, ali ne uspijevaju povezati nekoliko dodavanja u fazi napada.

17' Imali smo sada i novi korner, Majer je ubačajem pronašao Nejašmića na rubu kaznenog prostora, no njegova su dva udarca završila u čvrstom grčkom bloku.

U nastavku akcije Ivanušec radi prekršaj nad Apostolakisom.

14' Pritišću naši mladići odmah po izgubljenoj lopti, ne dajući pritom Grcima ni milimetra prostora u izgradnji njihovih akcija. Primjetna je dakle želja za novom pobjedom, razina odlučnosti vrlo je visoka.

11' Grčki je igrač Papanikolaou ostao na travi pa su naši igrači izbacili loptu izvan granica igrališta. Pridigao se, nema problema s nikakvom ozljedom.

9' Nema još uvijek izglednih prilika ni na jednoj strani. Dojam je da će danas možda čak i jedan pogodak odlučiti pobjednika, ako ga bude. Klase Majera, More i Ivanušeca mogle bi doći do izražaja.

6' Prvi žuti karton na utakmici dobio je Borna Sosa. Moramo biti pažljivi, jer Grci su puno zatvoreniji nego u Varaždinu kad su naši reprezentativci slavili s velikih 5:0.

4' Dva kornera imala je Hrvatska, točnije Lovro Majer u nizu. Prvog je s prve stative u novi odbio Douvikas, a drugog je ulovio vratar Tzolakis.

2' Za razliku od maksimirskog pljuska za seniore neki dan, mladi Vatreni danas u Ateni igraju u gotovo ljetnom vremenu. Toplo je, 24 Celzijeva stupnja... Ma, milina.

17.00 Utakmica je počela. Mladim Vatrenima ona može donijeti veliki korak prema Euru sljedeće godine.

16.55 Utakmica na stadionu Apostolos Nikolaidis u Ateni počinje za pet minuta. Sudit će je španjolska sudačka postava predvođena Joseom Luisom Munuerom.

15.45 Preostala dva susreta u našoj skupini igraju se u isto vrijeme, od 17.30 sati. Litva dočekuje Češku, a Škote očekuje lagan posao na gostovanju kod San Marina.

15.30 Ovo je situacija u našoj skupini ovog trenutka.

image
SN

Od onog trenutka kad je naša mlada vrsta poražena u domaćim okršajima protiv Škotske i Češke, znali smo da je svaka utakmica do kraja kvalifikacija od onih ‘pod mus’. Jednostavno, sve su utakmice bile od onih koje se moraju dobiti ako se želi na Euro. Istina, na gostovanju protiv Češke mladi Vatreni su odigrali neodlučeno (0:0), bilo je razloga za veliku brigu, ali su se onda stvari počele lagano okretati u našu korist. Litva je kao domaćin pobijedila Grčku, pa je onda Škotska pobijedila Češku i eto nam sjajne prilike, ogromne. Sad je opet sve u našim rukama, ukoliko dobijemo sve tri utakmice do kraja kvalifikacija, idemo na Euro kao pobjednici skupine!

Dakle, danas treba dobiti Grčku na gostovanju, pa onda opet na gostovanju Škotsku, te sve zaključiti pobjedom protiv Litve. Tada bismo imali 22 boda i svi ostali bi nam mogli staviti soli na rep, Bišćanovi dečki bi se mogli pripremati za Euro u Sloveniji i Mađarskoj.

Danas su na programu Grci u Ateni, oni isti koje smo porazili sa 5:0 u Varaždinu.

- Mi danas jednostavno moramo pobijediti, kao i u ostalim utakmicama do kraja, to je naš cilj. Da, mogu nam se poklopiti i neki drugi rezultati, ali mi o njima ne razmišljamo, mislimo samo o sebi i želimo sva tri trijumfa do konca kvalifikacija - kazao nam je izbornik Igor Bišćan.

Da, ima tu još kombinacija, Česi danas gostuju kod Litve, pa onda kod Grčke, Grci dočekuju i Škotsku... Može biti svašta, ali najbolje je ništa ne kombinirati, nego pobjeđivati i otići na Euro, gdje je ovoj generaciji sigurno i mjesto.

- Očekuje nas potpuno drukčija utakmica od one u Varaždinu. Ako pomislimo na onih 5:0 iz te utakmice, onda ćemo biti u problemu.

Atmosfera u reprezentaciji koja je jučer oko podneva doputovala u Grčku je odlična. Evo nekih razmišljanja naših mladih reprezentativaca.

- U Varaždinu smo protiv Grčke odigrali jednu od najboljih utakmica u kvalifikacijama i nadam se da možemo ponoviti pobjedu, jer smo po svemu kvalitetniji i bolji. Postavit će se Grci sigurno defenzivno, bit će teška i tvrda utakmica, ali pokušat ćemo probiti taj blok. Od Hrvatske se može očekivati da bude rastrčana i agresivna momčad. Svi su nam se rezultati poklopili, sada je na nama pobijediti sve suparnike do kraja i proći na Europsko prvenstvo. Najbolje je ovisiti sam o sebi - kazao je David Čolina.

Igrač Leipziga na posudbi u Dinamu, Joško Gvardiol, kaže da u reprezentaciji vlada iznimno pozitivna energija.

- Ta pozitivna energija je ključ koji nas održava. Najmlađi sam u reprezentaciji i drago mi je da mogu učiti od starijih. Nikako ne mogu zamjeriti nikome i da mi nešto prigovori. Jer svi su prošli ono što mene teke čeka. Ostale su nam još tri utakmice, ne vidim nikakav pritisak, samo motivaciju, sami znamo koliko smo kvalitetni i siguran sam da možemo pobijediti u svim utakmicama, počevši ovu s Grčkom. Mislim da će nam najteži ispit biti utakmica sa Škotskom u gostima. Mislim da ćemo kvalificirati na Euro ako budemo ma maksimalnoj razini - zaključio je Gvardiol.

Linker
23. travanj 2024 00:51