JOE KLAMAR Afp
POGLEDAJTE GOLOVE

VIDEO: Tužan kraj velike bitke! Biuk i Ivanušec nas spasili u 94., Španjolci nas dotukli u 110. minuti...

Španjolski rezervni igrač Puado iskoristio je loše postavljanje Vuškovića i izbacio nas s Eura
Piše: Davorin Olivari/Sportske novostiObjavljeno: 31. svibanj 2021. 20:32

HRVATSKA - ŠPANJOLSKA 1:2 (Ivanušec 90+4' / Puado 66', 110')

Maribor. Ljudski vrt. Gledatelja: 2000.

Sudac: Giorgi Kruašvili (Gruzija). Pomoćnici: Varamišvili i Pipia (Gruzija). Četvrti sudac: Kvirikašvili (Gruzija).

ŠPANJOLSKA: Fernandez - Mingueza, Guillamon, Cuenca, Pedrosa (od 75. Cucurella) - Beltran (od 59. Vilar), Zubimendi, M. Garcia - Brahim Diaz (od 83. Pino), Nino (od 59. Puado), Gil (od 83. Miranda). Izbornik: Luis de la Fuente.

HRVATSKA: Šemper - Šutalo, Vušković, Gvardiol, Bradarić - Babec (od 71. Bistrović) - Majer (od 78. Biuk), Franjić (od 78. Đurasek), Moro (od 71. Kulenović), Ivanušec - Musa (od 64. Špikić). Izbornik: Igor Bišćan.

Žuti kartoni: Musa (43, preoštar start), Šutalo (63, preoštar start), Bradarić (87, nesportsko ponašanje), Mingueza (87, nesportsko ponašanje), Guillamon (90, start za kazneni udarac), Ivanušec (120, nesportsko ponašanje)

Ništa od polufinala Europskog prvenstva, Hrvatska je zaustavljena u mariborskom četvrtfinalu. U dramatičnoj 'utakmici generacije' koja je ovim našim talentiranim dečkima mogla donijeti slavu, nije se uspjelo. Španjolska je trijumfirala u produžetku i uništila hrvatske snove. Ukazala se nada u četvrtoj minuti sudačke nadoknade kad je Stipe Biuk izborio jedanaeseterac, a Ivanušec ga realizirao, no ipak je ostala samo - nada. U produžetku su Španjolci zabili i otišli među četiri najbolje reprezentacije Starog kontinenta. Ova generacija je već ispisala povijest, prvi put prošavši skupinu na europskim prvenstvima, ali za novi povijesni podvig nije bilo dovoljno znanja i moći protiv jakih Španjolaca. Favoriti ne pobjeđuju uvijek, ali danas - jesu! Mladi Vatreni su bili dobri,opasno su prijetili, ali za nešto više nedostajalo je napadačke snage i konkretnosti. Naši nisu imali Javiera Puada, čovjeka koji je slomio hrvatske nade.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Hrabro su krenuli dečki Igora Bišćana. Agresivno, često su visokim pritiskom na zadnju liniju pokušavali su u začetku ubiti španjolske ideje. Baš je to izgledalo dobro, mlada Furija kao da je bila zbunjena takvim početkom naših, vjerojatno su očekivali nešto drugo. Takav početak donio je neke prve zanimljive situacije pred španjolskim golom. Prvo je Ivanušec zaprijetio, nedugo zatim i Majer. Trebalo je Španjolcima dvadesetak minuta da polako počnu izgledati onako kako obično izgledaju. Polako su hvatali ritam, ali baš kad su malo došli do daha i kad je izgledalo da se igra seli na našu polovicu, Hrvatska je imala najbolju zgodu u prvom poluvremenu. Majer je kao na plesnom podiju izvrtio Pedrosu, ubacio loptu koja je krenula na 'drugu stativu' tamo je u punom sprintu nailazio Domagoj Bradarić, Odmah smo se sjetili onog njegovog pogotka Englezima, ima on bombu u nogoma. Međutim, ovog puta je 'eksplodirala' u španjolskom bloku. Šteta što nije prošla, što je pogodila 'španjolsku pancirku'. Nešto slično dogodilo se i Lovri Majeru pred kraj prve dionice. Prihvatio je jednu dugu loptu, opalio desnicom ali je lopta opet završila u bloku. Nekako nam se čini da ta dva bloka nisu bila tako dobra, da bi obje lopte završile u mreži...

Rezultati čertvrtfinala:

Nizozemska - Francuska 2-1

Španjolska - HRVATSKA 2-1 (produžetak)

Danska - Njemačka 7-8 (11-erci)

Portugal - Italija 5-3 (produžetak)

PAROVI POLUFINALA (3. lipnja):

Španjolska - Portugal (Maribor)

Nizozemska - Njemačka (Szekesfehervar)

Ali Bišćanovi dečki su pokazali u tom prvom poluvremenu kako se agresivnom igrom i žestokim pristupom može parirati Španjolcima. Furije jest hitrija, brža, lopta im brže putuje, ali kad ih se snažno stisne, kad ih se malo 'nagazi', pa i uz koji žešći prekršaj, malo im se stegne u grlu, nisu više tako precizni u pas igri, dolazi i do grešaka. Naši dečki su izgledali tjelesno moćnije, dobivali su uglavnom duele. Nekako smo samo u tom prvom poluvremenu čekali neki prekid. Imali smo osjećaj da bi se Španjolcima moglo zabiti baš iz prekida....Ali taj prekid nikako nije stigao. Pred kraj prve dionice, u samom finišu, Španjolska se ipak nekako posložila i počela je više plesti oko našeg šesnaesterca. U takvim, ponešti promijenjenim okolnostima u odnosu na početak utakmice, imali su i Španjolci dvije poluprilike. Diaz je dobro opalio s nekih šesnaest metara, prohujalo je pokraj vratnice, nešto kasnije je nakon centaršuta po zemlji u ulkizavanju zamalo zakasnio Nino....

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Drugo poluvrijeme počelo je konkretnijim napadima mladih Španjolaca, nakon desetak minuta odigrali su jednu lepršavu akciju, Brahim Diaz našao se u jednoj zgodnoj situaciji iskosa, ali srećom po Hrvatsku, nije pogodio cilj. Nakon sat vremena igre, Bišćanovi dečki su bili u vrlo teškoj situaciji. Puado je bio u izvrsnoj situaciji iskosa, pucao je, ali je Šemper sjajno obranio. U istoj akciji Puado je zabio, ali je bilo zaleđe. Međutim, taj Javier Puado, koji je ušao umjesto Fernanda Nina, bio je očito 'najgori neprijatelj' Hrvatske, nakon poništenog pogotka, još jednom je pogodio mrežu, ovoga puta nije bilo zaleđe. A taj Puado zabio je i odlučni pogodak u produžetku. Baš je bio hrvatski krvnik. Prije toga odlučnog pogotka Puada u produžetku, pred kraj utakmice Pino je mogao povećati rezultat, promašio je prazna vrata s četiri metra. Onda se u črtvrtoj minuti sudačke nadoknade ukazao Stipe Biuk izborivši jedanaesterac koji je pogodio Ivanušec. Krenulo se u produžetke... U zadnjoj minuti prvog, Španjolci su imali sjajnu šansu, ali je Garcia promašio s desetak metara. No, taj toliko spominjani Puado u drugom nije.

PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Gotovo je, Hrvatska je nakon produžetka izgubila od Španjolske koja ide u polufinale u Mariboru.

120' Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

118' Čuvaju Španjolci loptu u nogama, nismo imali pravu priliku u drugom produžetku.

115' Nema previše vremena do kraja, ali dojam je da snage u našim momcima još uvijek ima.

112' Pogledajte drugi pogodak Španjolaca. Može li se Hrvatska još jednom vratiti?

image
JOE KLAMAR Afp

110' GOOOOL! Kontra Španjolske, zabio je ponovno Puado. Sjevnulo je, Cucurella je poslao izvrsnu loptu, a nakon što je pobjegao Vuškoviću i predriblao Šempera, Puadu nije bilo teško zabiti.

109' Nastoje i jedni i drugi igrati dosta oprezno, bez prevelikih rizika kruži lopta koju, srećom, Hrvatska ima više u nogama. Sad je Ivanušec ubacio na Špikića koji je nakon starta Cuence ostao ležati.. Da, bilo je to u šesnaestercu, ali Cuenca je prije došao do lopte, a tek onda zakačio novog igrača Dinama.

106' Počinje i posljednjih 15 minuta igre na stadionu Ljudski vrt.

105' Kraj prvog produžetka u Mariboru. U zadnjem napadu Miranda je poslao povratnu loptu na Manua Garciju koji iz dobre pozicije nije uspio zabiti.

103' Obranili smo se i nakon trećeg španjolskog kornera. Hrvatska sada u igri ima pregršt ofanzivnih igrača koje je Bišćan uvodio zbog potebe za pogotkom. U produžetku se otvorio prostor i za dodatnu, šestu promjenu na koju izbornici imaju pravo.

100' Traže Španjolci prekršaj pred našim kaznenim prostorom, Bistrović nije ništa skrivio nad Puadom.

97' Moja domovinaaa... Ori se pjesma hrvatskih navijača, nisu prestajali od samog početka u Mariboru... Vrhunska, sjajna atmosfera.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

90+4' Villarov pokušaj s ruba kaznenog prostora, otprve je potegnuo veznjak Rome, ali obranio je to Šemper i odbio u korner.

90+3' Nisu Španjolci ustuknuli pred HR-dečkima na početku dodatnog vremena. Predstoji nam svakako još pola sata velike, ogromne borbe.

90+1' Krenuo je prvi dio produžetka u Mariboru.

Prije no što krene produžetak, pogledajte pogodak Luke Ivanušeca za izjednačenje.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

KRAJ REGULARNOG DIJELA: Idemo u produžetak! Hrvatska - Španjolska 1:1.

90+4' GOOOOOOL! Ivanušec 1:1! Nepogrešiv s bijele točke je Dinamov veznjak!

90+2' Jedanesterac za Hrvatsku! Biuk! Fantastičan prolazak, ruši ga Guillamon i dobiva žuti karton...

90' Igrat će se još četiri minute sudačke nadoknade.

87' Žuti karton za Domagoja Bradarića nakon verbalnog okršaja s Barceloninim defanzivcem Minguezom.

85' Kakva prilika za Španjolsku! Puado je sve priredio za novog Pina nakon duge lopte iz pozadine, ovaj je iz neposredne blizine loptu poslao nebu pod oblake i promašio praktički prazna vrata... U sljedećoj akciji opet su Španjolci bili blizu gola, Šemper je obranio još jedan Pinov pokušaj.

83' Posljednje dvije promjene kod Španjolaca. Izlaze Brahim Diaz i Bryan Gil, a ulaze Pino i Miranda.

80' Ivanušec! Dobro, fino je potegnuo iz daljine, ali bilo je preslabo jačinom da bi ugrozilo Fernandeza. Plasiranu je loptu pokupio španjolski vratar. U udarcima u okvir trenutno je 2:2.

78' U igri su Đurasek i Biuk, a izlaze Franjić i Majer. Da vidimo može li Hajdukov wunderkind nešto napraviti na samom kraju.

75' Izmjena i kod Španjolaca. Umjesto Pedrose ulazi Cucurella.

73' Opet jedno Gilovo ubacivanje s lijeve strane, Villar je tražio i umalo dobio loptu na prvu vratnicu, ali zatvorio ga je Gvardiol... Za vrijeme dok se Gvardiolu pruža pomoć pored terena, pogledajte pogodak Španjolske.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

71' Dvostruka promjena u hrvatskim redovima. U igru će Kulenović i Bistrović, a izlaze Babec i Moro.

69' Popustila je obrana naše mlade reprezentacije u jednom od ključnih trenutaka. Hoćemo li sada preuzeti malo više rizika, uvesti napadača i promijeniti način igre?

66' GOOOOL! Vodi Španjolska. Gil je primio loptu, ubacio pored Šutala, a lopta se provukla do Puada koji neometan pored Vuškovića zabija za 1:0.

64' Sjajna prilika za Španjolsku! Garcia je ubacio, a Puado sjajno pucao, Šemper još bolje obranio. U nastavku akcije mreža se zatresla, ali je nakon ubačaja Garcije, Cuenca bio u zaleđu... Ulazi Špikić umjesto Muse, a ranije je Šutalo zaradio žuti karton.

62' Pokušao je Ivanušec odigrati za Musu, naš je napadač bio u zaleđu. Igor Bišćan priprema prve promjene u svojoj 13. utakmici na klupi mlade HR-vrste.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

59' Umjesto Nina ulazi Puado, a u igru će i Gonzalo Villar umjesto Beltrana. Villar je igrač Rome, po mnogima najjači španjolski igrač ove generacije. Villar je i kapetan U-21 reprezentacije Španjolske.

55' Dobra lopta Garcije za Minguezu, rasparalo je to našu obranu, ali... Bilo je zaleđe, makar je suđeno, iako se čini da ga nije bilo. Usporena snimka to otkriva. U sljedećoj akciji Diaz puca pored gola. Uh, dosta sreće smo sada imali... Pobjegao je Vuškoviću Nino, stigla je lopta do Diaza koji je ne uspjeva dobro "stisnuti".

53' Ubacivanje Pedrose s lijeve strane bez poteškoća hvata Šemper.

50' Opasnost sada pred hrvatskim vratima, Šemper i Majer otklonili su to, morao je naš vratar izlaziti s gola. U sljedećem napadu Ivanušec nije bio precizan, nije morao reagirati Alvaro Fernandez.

48' Problemi za Majera na startu drugog dijela. Pridigla se "desetka" Dinama i mlade hrvatske reprezentacije. Da vidimo hoće li se nastaviti sjajni španjolski niz minuta bez primljenog gola... Do poluvremena on je iznosio - 774! Mlada španjolska vrsta zadnji je gol primila protiv Izraela u studenom 2019. Bio je to jedini pogodak primljen za Furiju u kvalifikacijama koje su završili uz gol-razliku 20:1.

46' Počinje nastavak utakmice u Mariboru. Nisu Bišćan i De La Fuente ništa mijenjali u odnosu na početne sastave.

POLUVRIJEME: Nakon jedne minute sudačkog dodatka Hrvatska i Španjolska zajedničkim snagama kreću prema svlačionici. Nema pogodaka, ali gradimo optimizam za nastavak.

image
JOE KLAMAR Afp

42' Babec ruši Brahima Diaza, gruzijski sudac svira prekršaj, a Ivanušec je bio već krenuo u razvoj polukontre. U nastavku akcije Musa je zaradio žuti karton.

39' Bradarić sada treba liječničku pomoć nakon što je pretrpio jedan blaži udarac... No, čini se da će biti sve u redu s igračem Lillea, novog francuskog prvaka.

37' Opet prijetimo! Majer je sada imao nešto više prostora nakon finog ubačaja Bradarića s lijeve strane. Krasno je primio loptu, odmjerio trenutak za udarac... Mingueza se ispriječio u bloku.

35' Dvije dobre šanse imala je Hrvatska, a jednu pravu priliku Španjolska. Posjed lopte je 58-42 u korist Furije.

31' Iza nas je pola sata utakmice, hrvatski navijači koji kontinuirano bodre mlade Vatrene mogu biti zadovoljni onim što vide...

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

28' Velika šansa za Španjolsku! Ubačaj s desne strane Mingueze, niska, oštra lopta na peterac za Fernanda Nina... No, igrača Villarreala uspio je onesposobiti Vušković koji ga je spriječio da "poklopi" loptu i uputi udarac.

27' Brahim Diaz je sada probao, okušao svoj udarac... Ispostavilo se da još uvijek nije namjestio nišanske sprave.

26' Prema najavama izbornika Bišćana, nije se hrvatska reprezentacija danas u Mariboru defanzivno postavila. Dapače, mini-Vatreni ostavili su kud i kamo bolji dojam od reprezentacije koja dominira već godinama u ovome uzrastu.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

23' Kakva akcija Hrvatske! Sve je otvorio Ivanušec, proslijedio do Muse, ovaj odmah na desno do Majera... Majer se prošetao kroz kazneni prostor, prevario braniča, lopta je stigla idealno poslužena za Bradarića, no blokira Mingueza njegov šut.

21' S druge strane, u obrani smo jako disciplinirani. Kad god je potrebno, stoperima pomaže bekovski dvojac, a vrlo dobro svoje zadatke izvršava i Babec.

19' Teške dvije-tri lopte u početku dvoboja dobio je Petar Musa, naš najistureniji čovjek. U takvim se situacijama nije uspio izboriti za posjed u opasnoj zoni.

16' Udarac Majera od bloka dolazi kao lagana zadaća za Fernandeza. Napravili smo dobar pritisak i oduzeli loptu Španjolcima na kakvih 30-ak metara od gola.

14' Manu Garcia probija lijevu stranu pored Šutala, lopta dolazi na udarac Beltranu, ali niti to nije bio udarac u okvir Šemperovih vrata. No, jedno španjolsko upozorenje je odaslano, koncentracija mora biti na razini.

13' Smirili smo tempo, zadržali loptu kroz čitavu minutu, ali nije se iz toga izrodila prilika za ugroziti Fernandeza.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

10' Sve više prostora imaju Španjolci, Vušković iz svog peterca čisti jedno ubacivanje Mingueze. Nakon otvaranja s izraženim posjedom BIšćanovih snaga, situacija se polagano mijenja.

7' Ivanušec! Probao je, otvorio mu se prostor s lijeve strane, bio je to udarac iz koraka s nekih 25 metara od vrata, nije lopta otišla daleko od okvira gola.

5' Još uvijek nema udarca prema vratima Šempera ili Fernandeza, ulozi su veliki pa se i igra dosta oprezno.

3' Šutalo zatvara Bryana Gila u pokušaju izgradnje nešto opasnije španjolske akcije.

2' Počeli smo s visokim presingom, nastojat će Bišćanovi izabranici iznenaditi Španjolce. Čuje se pjesma hrvatskih navijača na tiribnama Ljudskog vrta u Mariboru.

18.00 Utakmica počinje!

17.00 Hrvatski navijači stigli su u Maribor, ova utakmica igrat će se uz prisutstvo publike.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

16.35 Stigli su sastavi za današnji dvoboj. U sastavu Hrvatske u odnosu na najave nema Kristijana Bistrovića, u igri je Hrvoje Babec.

Linker
01. svibanj 2024 12:48