Skupina HR navijača u Moskvi
 Privatni album
VESELO DRUŠTVO

Video: Uspjeli ono što nitko nije! Probili sve ‘barikade‘ i bodrili Vatrene u Moskvi i to odmah iza klupe

Vlakom su se iz Hrvatske do Moskve vozili dva dana… Ništa im za pjesmu nije teško
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 03. rujan 2021. 12:36

Gdje igra Hrvatska tamo su i navijači Vatrenih, čak i kad UEFA kaže - ne može! U Moskvi se u restoranu Dorian Gray Hrvata Željka Blažinčića okupilo zanimljivo i raspjevano društvo, kako i ne bi kad su ton davali Davor Pekota i Rikardo Perković, asovi grupe Forum koji su još 1986. godine bili na turneji po tadašnjem Sovjetskom savezu. Vlakom su se iz Hrvatske do Moskve vozili dva dana… Ništa im za pjesmu nije teško.

Uz domaćina našli su se i Tomislav Bljaić, Zvone Bljajić, Zvonimir Nimac i dečki iz hrvatskog veleposlanstva.

Nakon 35 godina

- Kupili smo aranžmane ranije, pa iako je potom UEFA objavila da će se sve kvalifikacijske utakmice u rujnu igrati bez gostujućih navijača stigli smo u Moskvu, i to bez imperativa hoćemo li utakmicu gledati na stadionu Lužniki ili na televiziju u Dorian Grayju. Ali znate da se mi uvijek snađemo - nasmijao se najpoznatiji, zaštitno lice skupine Davor Pekota, zadarska legenda, frontmen Foruma. Ali, uspjeli su, veselo je društvo probilo sve 'barikade' i na Lužnikiju uživo pratilo sudar Vatrenih i to točno iza klupe za izjmene.

image
Skupina navijača pred stadionom Lužnjiki
Privatni album

- Moskva je impozantan velegrad, ovdje sam ponovno nakon 35 godina. Dosta je promijenila i to na bolje. Lijepa je, krasna, uređena, čista… Došli smo kod Željka i s namjernom da idemo na utakmicu, poklopila se prava prigoda. Žao mi je što nije bilo hrvatske navijačke atmosfere. Na mnogim sam utakmicama pratio Vatrene, uvijek je bila pjesma i vrhunsko ozračje, šteta je što su takve restrikcije jer mi smo jedni od najboljih navijača na svijetu i znamo napraviti feštu koja traje cijeli dan susreta.
Pobrinuli ste se za nju večer prije utakmice…

- Željko je nabavio gitaru, moj Riki je svirao, pjevali smo i zabavljali se, bilo je super - govori Pekota za kojeg smo nedavno pročitali receniziju da nije zapustio svoj bariton ni nakon toliko godina...
- Nama je ovo odličan izlet...

Kaže da vjeruje u Hrvatsku unatoč nekim lošijim rezultatima…

Početak nije bio sjajan

- Nismo sjajno počeli kvalifikacije, ali kad dođe stani-pani znamo zapeti i mislim da ćemo ponovno biti respektabilna reprezentacija. Kao što smo bili s ranijim Vatrenima. Hrvatski nogomet neće doći u pitanje jer imamo lepezu novih talenata koji stižu.

On i ekipa nisu bili jedini, u Moskvu je došlo Hrvata iz domovine i raznih zemalja, ali u manjim skupinama i jasno da se to bitno razlikuje od prave podrške s tribina. Tako je i determinirano da publika bude gotovo isključivo ruska, iako je veliki stadion zbog epidemioloških mjera morao većinski ostati prazan. Na Euru u Engleskoj i Škotskoj sreli smo nekoliko pristaša “Kockastih“ koji su bili toliko fanatični da su “odležali“ karantenu kako bi mogli na stadion, no Moskvu su propustili, i njima je dojadio život pod ograničenjima. Rusi su neko vrijeme svima prodavali ulaznice, tko je htio kupiti, ali većina se nije željela upuštati u nepoznato ne znajući hoće li se na kraju moći prošvercati među domaću publiku i ući na stadion.

Pekota, Perković i prijatelji zadovoljni su turizmom u Rusiji, ima li šanse da Forum nakon više od tri desetljeća napravi novu turneju tom zemljom?

- Moskva je stvarno zanimljiva, ali ne znam kako bi se dogodilo da sad imamo nastup ovdje. Ono su bila druga vremena, u doba Jugoslavije i Sovjetskog Saveza godinama su dolazili naši pjevači, bili su ovdje popularni, ali kako su se oni otvorili svijetu valjda to više nije slučaj. Tko zna, možda opet postanemo…

Koji svoj hit biste im prvi otpjevali?
- Nije za tebe čovjek ka ja - nije dugo razmišljao Pekota. Ljubavna tematika...
Niti u Slovačkoj, dakako, neće biti hrvatske tribine, iako se prije UEFA-ine odluke pripremao “desant na Bratislavu” poput lipanjskog u Kopenhagenu. Subota navečer bio bi savršen termin...

Linker
24. travanj 2024 19:05