Ivan Perišić i Zlatko Dalić
 SCREENSHOT
DALIĆ & PERIŠIĆ

VIDEO: ‘Već mjesec dana nas se plaši, ne smijemo ovo, ne smijemo ono... Oštećeni smo, nije fer!‘

Hrvatski izbornik i trenutno naš jedini strijelac na EURU najavili su utakmicu sa Škotskom
Piše: Dražen Antolić iz GlasgowaObjavljeno: 21. lipanj 2021. 15:06

Zlatko Dalić i Ivan Perišić odgovarali su dan prije trećeg kola skupine D na pitanja novinara u Glasgowu. Škote je najviše zanimalo kako gledaju na pozitivan test Billya Gilmoura i misle li da bi osim njega i neki drugi domaći igrači morali biti u izolaciji budući da se Hrvatskoj prijetilo kako će cijela momčad u karantenu pojavi li se koji pozitivan nalaz, zbog čega je otkazala kamp u St. Andrewsu.

Izbornik je naglasio da ga ne čudi što odlučuje treći susret u skupini.

- I prije Eura znali smo da će treća utakmica biti odlučujuća za plasman. Moramo sve učiniti da odemo dalje. Mi smo najviše oštećeni jer igramo bez svojih navijača. S njima smo puno kvalitetniji. Nije realno, objektivno niti fer da igramo s dva domaćina, a naši navijači nisu mogli doći. Nas se plaši desetak dana da ćemo svi u izolaciju ako netko bude pozitivan... no, svoje želimo napraviti na zelenom terenu, ne nikako drugačije. Protiv ekipe koja je dobra, ali mi smo favoriti. Jedna od glavnih stvari bit će strpljenje, ne smijemo gubiti glavu. Bitna je pobjeda, a kad će stići nije važno. Samo da stigne - komentirao je Dalić.

Hoće li biti iznenađen ako će Škotima izostati samo jedan igrač, a svi drugi iz ekipe dobiti odobrenje za nastup?

- Ne bih se htio u to miješati. Znam kakav je pritisak rađen na nas da otkažemo kamp, da ne budemo ovdje. Putujemo svako toliko, to nisu za nas normalni uvjeti. Ne želim da Hrvatska nešto napravi izvan terena, ali uvjeti za sve moraju biti isti. Volio bih da Gilmour nema posljedica i da nitko drugi ne bude pozitivan - rekao je hrvatski izbornik.

Pravila UEFA-e su takva da svi koji su negativni imaju pravi nastupa. Druga je stvar što škotski propisi nalažu da kontakti ostanu u izolaciji deset dana na što su ljudi iz škotskog saveza i njihovi epidemiolizi odgovorili tvrdnjom da nitko nije bio blizak kontakt Gilmouru. Ovdje se domaći novinari pitaju vjeruje li im itko.

Jeste li zabrinuti za zdravlje svojih igrača kojim moraju igrati protiv Škota, a postoji opasnost da je još netko od njih pozitivan, pitao je jedan škotski kolega Dalića.

- Nad svima nama je pritisak koji traje već mjesec dana. Svaki se treći dan testiramo. U strahu smo da netko ne bude pozitivan. No, ne bih želio da se proširi, nadam se da će kod Škota ostati samo taj jedan slučaj. Zabrinuti smo, ali moramo odigrati utakmicu i pokušati dobiti svoja tri boda na terenu.

Postoji li opasnost da netko od hrvatskih reprezentativaca odbije igrati u takvim okolnostima?

- Mislim da tko nitko neće tražiti. Naravno da su svi u strahu i maloj neizvjesnosti, ali moramo pozornost usmjeriti na utakmicu. Jako pazimo na mjere, mi smo svi negativni. Nadam se da moji igrači neće biti u strahu na terenu.

Koliko je bitno što neće igrati Gilmour?

- Svako igrač nedostaje, on je igrao dobro protiv Engleske, a dotad je ulazio kao rezerva. Možda ne bi ni počeo da je zdrav. Armstrong bi ga vjerojatno zamijenio. Ne vidim da je to prednost za nas. Škotska je dobra, šansu dobiva iskusniji i odlučniji igrač.

Najveća snaga Škota je Robertson, kako ga zaustaviti?

- Znamo da će biti jako teško, imaju snagu preko Robertsona koji je ofenzivan. Igra im se svodi na dugu loptu na Dykesa koji ide na nju na drugoj stativi. Moramo nametnuti svoju igru kroz pas. Sa Češkom smo ušli na bespotrebnu jurnjavu i pojedinačni presing koji nije bio dogovoren, razvukli smo se. To nitko ne smije ponoviti. Imamo kvalitetu i u nju vjerujemo.

Škotska gaji reputaciju fizički jake ekipe, je li ga iznenadila tehničkom izvedbom?

- Pokazali su dobro formu u pripremama, odigrali su s Nizozemskom 2:2. Englezima su zatvorili sve prilaze i imali nekoliko lijepih šansi. Češki golman je obranio 4-5 zicera. Čeka nas snažna ekipa, moćna, puna motiva, koja preskače igru…

Osvrnuo se na atmosferu:

- Hrvatska reprezentacija zaslužuje podršku zbog svega što je učinila za hrvatsko nogomet. To je jedino ispravno.

Na kraju je sugerira od da Borna Barišić neće biti u početnoj postavi, što je također zanimalo Škote.

- Borna nije trenirao 5-6 dana, odradio je tek dva treninga koja nisu dovoljna da budem siguran kako može odigrati cijelu utakmicu. Bit će u rosteru - zaključio je Dalić.

I Ivan Perišić komentirao je opterećuje utakmicu situacija s Billyem Gilmourom koji ima pozitivan test na Covid?

- Pravila su za sve ista. Moramo se koncentrirati na nas i na pobjedu, tko će izaći mora dati sve od sebe i nastojati proći u drugi krug. Sve ostalo je nebitno. Neke zemlje igraju doma, neke ne mogu niti imati navijače, s te strane smo mi oslabljeni. Probat ćemo proći skupinu pa će poslije biti sve lakše i lakše.

Je li odsustvo Gilmoura dobra vijest za Hrvatsku?

- Nikome nije lako, niti jednoj reprezentaciji. Škotska sigurno ima rješenje za njega. Bit će spremni za nas. Igraju pred svojim navijačima, ali mi gledamo na sebe. Puno će toga ovisiti o nama.

Linker
20. travanj 2024 13:21