DAMIR KRAJAC Cropix
OKRŠAJ NA PRATERU

Više od 14 godina za povratak na mjesto nesreće: Hrvatska danas ne igra samo za uspjeh u Ligi nacija!

Nakon pobjede nad Danskom atmosfera para oblake i golem bi šok bio da nakon svega padnemo u Beču
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 25. rujan 2022. 16:51

O ovoj nedjelji će se pisati. Hrvatska igra za Final Four Lige nacija, sljedećeg lipnja od 14. do 18. Hrvati će osvajati Amsterdam ako završnica ne sklizne na drugu adresu, četiri najbolja odmjerit će snage za UEFA-in pehar i medalje. Liga nacija nije natjecanje koje bi moglo zasjeniti srebro i broncu sa SP-a, međutim, šanse da se Hrvatska bori za trofej su rijetke, jedno zlato, pa čak i samo polufinale, bila bi golema stavka u “riznici slave” naše nogometne reprezentacije.

Najjača skupina

No, na Prateru se ne igra samo za uspjeh u Ligi nacija, to je utakmica koja može imati dalekosežne posljedice i po Svjetsko prvenstvo. Nakon pobjede nad Danskom atmosfera para oblake i golem bi šok bio da nakon svega Dalićeva momčad padne u Beču. Bio bi to udarac maljem po glavi od kojeg bi mogli glavinjati i po katarskom pijesku. Zamislite da se ponovi 2008. kad smo u Beču već bili pobjednici, a onda nas je u deliriju snašao turski jatagan, koji nam je skinuo glavu da nismo ni trepnuli. Dugo se momčad Slavena Bilića nije oporavila, propustila je i Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi...

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Nema bolje poduke i opomene Luki Modriću, koji je jedini igrao i tada, i aktualnom društvo od kojeg su Pletikosa i Ćorluka također bili dio tragične družine, da u Austriji ovaj put treba pobijediti jer samo tako ćemo sigurno na Final Four i nećemo ponovno od dobitnika, kakvim smo se vidjeli nakon Danske, postati gubitnici. Iako vjerujemo da ovom prigodom ne bismo toliko dugo bili u koroti. Međutim, Mundijal je pred vratima i pravo izdanje “na lijepom plavom Dunavu” bila bi skladba dostojna Johanna Straussa. Vatreni mogu u završnicu kvarteta najboljih i s porazom, ako Danska ne svlada Francusku, ali prvaci svoje račune svode sami.

Hrvatska od 1994. igra službene utakmice, u 28 godina imala je brojne kvalifikacije i velika natjecanja, no bude li pobjednik ove skupine to će biti najjača grupa u kojoj je ikad osvojila čelno mjesto. Na ljestvici FIFA-e Francuska, svjetski prvak i zadnji osvajač Lige nacija ima četvrto, a Danska deseto mjesto.

Kad te Austrija klepi po ušima 3:0 na tvojem terenu, to izaziva dostojan odgovor, ali Ralf Rangnick ima kvalitetnu ekipu koja se bori za ostanak u elitnoj rangu i bit će to ozbiljan posao. Hrvatska peti put igra na Ernst Happel stadionu, Austriju je svladala u sva tri ogleda, dva prijateljska 2:1 i 4:1, te jedan na Euru 1:0, kao što ju je dobila i u Klagenfurtu 2010. godine 1:0. Ipak, 20. lipnja 2008. i ta Turska ne može se mjeriti ni s čime. Više od 14 godina trebalo je da se vratimo na mjesto nesreće, to daje dvoboju dodatnu dimenziju.

Adrenalinska oaza

Kad se igra za treći najveći rezultat u povijesti, za revanš suparniku koji te rezultatski pregazio, da se zavidaju rane stare skoro desetljeće i pol i da se pobjednički u poticajnom ozračju ode na SP, jasna je važnost utakmice. Kako je Beč naše “susjedstvo” i očekuje se veliki broj Hrvata na tribinama, to je ujedno i posljednja “domaća” podrška pred put u Katar.

Prater je adrenalinska oaza, ovdašnji rollercoaster nikoga ne može ostaviti ravnodušnim, ali onaj kakav hrvatski reprezentativci znaju prirediti svojim navijačima još nisu konstruirali. Samo u ovoj Ligi nacija od dna do vrha, pa što sad slijedi? Nadamo se da su iz njega izašli na vrijeme, da ih neće vratiti na dno...

Linker
01. svibanj 2024 17:21