RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
OPREZ VATRENI

‘Vjerojatno sam spasio Ćiru otkaza. Zamislite da smo izgubili tu utakmicu, bilo bi za ne povjerovati...‘

Bivši hrvatski reprezentativci prisjećaju se negdašnjih dvoboja s Maltom...
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 11. studeni 2021. 14:25

Evo nas danas peti puta na Malti. Do sada tri puta smo pobijedili, jednom igrali neodlučeno. Najuvjerljivije je bilo - prvi put! Još tamo, sad već davne 1998. godine i to 10. listopada, dobili smo Maltežane s 4:1. Bila je to kvalifikacijska utakmica za Europsko prvenstvo u Nizozemskoj i Belgiji 2000. godine na koje se Hrvatska, na žalost, nije plasirala.

I bilo je tada nezgodno, jako nezgodno... Prvo poluvrijeme Maltežani su dobili s 1:0. Zabili su iz jedanaesterca, Dražena Ladića svladao je stanoviti Hubert Suda. Poravnao je Dario Šimić, a onda je Davor Vugrinec zabio dva pogotka zaredom i sve je bilo odlučeno. Pobjedu je potvrdio još jedan Davor, bivši predsjednik Šuker potvrdio je trijumf.

- Ha, baš sam jučer sreo Ćiru Blaževića, koji je tada bio izbornik. Znate što mi je prvo rekao kad me vidio? U svom stilu mi je kazao “sine, ti si me spasio te 1998. godine protiv Malte”. Baš kad smo pričali o Malti došao je i Robert Prosinečki, zgodno je bilo - priča nam Davor Vugrinec.

Bila bi to katastrofa

Još jedna zanimljivost vezana je uz odnos Ćire i Vugrinca kad se radi o toj Malti.

- Ma, kad god me vidi, uvijek Ćiro spomene tu utakmicu s Maltežanima. Veli da mu je to tada bila prijelomna utakmica. Sad više ne znam, možda bi ga smijenili da nismo pobijedili. A, pazite, tad su igrači bili Ladić, Jarni, Šimić, Soldo, Tudor, Asanović, Boban, Šuker... Vjerojatno sam spasio Ćiru od otkaza. Zamislite da smo tad izgubili od Malte, bilo bi za ne povjerovati. Bila bi to katastrofa svih katastrofa.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Prisjetio se te utakmice, kako i ne bi. Nije bio starter, ali je ušao umjesto Jurice Vučka u 16. minuti...

- Joj, Ćiro je od samog početka bio “lud”. Nakon petnaestak minuta igre pogledao me na klupi i počeo vikati: “Vuga, Herjavec, Herjavec... Uđi u igru!” Ha, ha, ha... Nikada to neću zaboraviti. Zvao me Vuga, ali zvao me i Herjavec jer sam iz Varaždina, po pokojnom Anđelku.

Bogme se isplatilo kad je Vuga ušao u igru... Dva komada za sigurnu pobjedu. A pitamo velikog strijelca, najboljeg u povijesti HNL-a, hoće li i danas trebati netko poput njega te 1998. godine?

- Znate, nogomet nije košarka, nije rukomet... Kad u tim sportovima igrate protiv takvih slabijih reprezentacija, gotovo sa stopostotnom sigurnošću možete kazati da ćete pobijediti. Prevelike su razlike. Ali, nogomet je nepredvidljiv. Možeš fulati jedanaesterac, “sto šansi”, a suparnik ti nakon kornera postigne pogodak i sve ode niz vjetar - priča Vugrinec.

Napominje još nešto...

- Danas su još manje razlike između kvalitetnih i onih manje kvalitetnijih nego prije. Kvalitativna razlika između Malte i Hrvatske bila je veća te 1998. godine nego što je danas, definitivno. Možemo mi i danas uvjerljivo pobijediti, ali sada Malti može duže trajati koncentracija jer su tjelesno spremniji nego tada. U današnje vrijeme svi mogu trčati devedeset minuta. Onda nisu mogli. Makar, tko zna, kad su tada vodili, da Šimić nije poravnao i da ja nisam ušao, tko zna koliko bi nas pod adrenalinom vodstva držali u šahu?

Za današnju utakmicu ima jasnu prognozu...

- Pobjeđujemo! Moramo pobijediti... Jer, ako ne dobijemo, nema velikog finala s Rusijom na Poljudu. A bit će veliko finale. No, kažem, oprez mora postojati - zaključio je Davor Vugrinec.

Dobar teren je plus

Ognjen Vukojević je, pak, bio strijelac za Vatrene u europskim kvalifikacijama za Poljsku i Ukrajinu 2012. godine. Tada smo u Valletti dobili Maltu s 3:1, a Vukojević je zabio za vodstvo nakon desetak minuta igre.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

- Sjećam se, vodili smo 2:0, nakon što sam zabio za vodstvo, Badelj je zabio još jedan pogodak, ali su Maltežani vrlo brzo smanjili na 1:2. U drugom poluvremenu Lovren je pogodio za konačni rezultat - prisjetio se tog od prije “deset i nešto godina” Vukojević.

Veli da danas moramo posao odraditi bez stresa.

- Naravno, nikad ni sa kime nije lako, a pogotovo zbog toga što držim da je Malta danas jača nego što je bila prije deset godina, nogomet je napredovao, neke reprezentacije koje si dobivao lakše danas dobivaš teže ili ih uopće ne pobjeđuješ. Malta je tada bila u rangu najslabijih reprezentacija, ali sad više nije. Maltežani nisu Gibraltar, Andora... Vidite, danas i manje kvalitetne reprezentacije dosta trče, znaju se braniti. Nigdje ne možeš doći s pitanjem “hoćemo li danas zabiti tri ili pet komada”.

Ima recept za sraz s Maltom...

- Bilo bi ih dobro rano otvoriti, kao na toj utakmici od prije deset godina kad sam zabio već nakon deset minuta. Teren je tamo dobar, to je plus za nas. Kad takvim reprezentacijama rano zabiješ, onda je sve lakše. Kad duže takve nacionalne vrste drže neodlučeno, zna biti problem. Ne da vjerujem da ćemo mi danas dobiti Maltu, mi ih jednostavno moramo dobiti. To mora biti pobjednička uvertira za nedjeljni u okršaj s Rusima - zaključio je Vukojević.

Drugi put će Hrvatskoj suditi 197 cm visoki njemački Turčin

Utakmicu između Malte i Hrvatske sudit će Deniz Aytekin, 43-godišnji njemački sudac turskih korijena iz Nürnberga. Ovaj 197 centimetara visoki arbitar jednom je sudio Hrvatskoj, bilo je to 6. lipnja ove godine kad je Belgija u prijateljskoj utakmici slavila s 1:0 u Bruxellesu u pripremnom dvoboju za Europsko prvenstvo 2021. Prije toga triput je sudio hrvatskim klubovima u Europi. Split je 2011. dobio Domžale s 3:1, a nakon toga predstavnici Lijepe Naše upisali su dva poraza. Osijek je 2017. kod kuće izgubio s 1:2 od bečke Austrije, a Dinamo 2019. u Lisabonu nakon produžetaka rezultatom 0:3 od Benfice.

Samo je Island izgubio više bodova od Hrvatske nakon Rusije 2018.

Reprezentacija Hrvatske će, dosta je izvjesno, po prvi puta nakon prijelaza s 2017. na 2018. kalendarsku godinu završiti ispod 15. mjesta ljestvice FIFA-e. Vatreni su trenutačno 18., ispred njih su dohvatljivi Švedska, Kolumbija i Urugvaj, ali i s dvije pobjede u studenom Hrvatska bi teško preskočila sve te tri reprezentacije. Zlatko Dalić je svoju prvu Novu godinu dočekao s Hrvatskom na 17. mjestu, potom je u 2019. ušao s čak četvrtog mjesta, u 2020. sa šestog, a u aktualnu godinu s 11. svjetske pozicije.

Hrvatska je, inače, izgubila doživjela drugi najveći bodovni pad od svih sudionika posljednjeg SP-a od kolovoza 2018. godine kad je objavljena prva ljestvica FIFA-e poslije završetka turnira u Rusiji, prva u kojoj se koristi novo bodovanje. Hrvatska je od tada u minusu od 34 boda (imala ih je 1643 kao četvrta na svijetu, sada ih kao 18. ima 1609), a rekordno se srozao Island, koji je izgubio čak 74 boda. Malta je na toj ljestvici bila 184. s 928 bodova, sada ih ima 964 i 173. je na svijetu.

1998. dao je Davor Vugrinec dva gola Malti u pobjedi 4:1

2011. dao je Ognjen Vukojević jedan gol Malti u pobjedi 3:1

Linker
25. travanj 2024 02:10