CROPIX
BORNA BARIŠIĆ ZA SN

‘Vjerovao sam da mogu do Vatrenih čak i kad sam igrao u 3. ligi. Transfer u Lige petice? Mame me, no...‘

Lijevi bek Hrvatske nakon odlične sezone s Rangersima velike ambicije ima i s Vatrenima
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 28. svibanj 2021. 07:59

Borna Barišić nije igrao dvije zadnje prvenstvene utakmica za Glasgow Rangers. U Rovinju je dosad pojedine treninge odradio s ostalima, a nekad po posebnom programu.

- Potpuno sam zdrav, spreman za utakmicu u utorak s Armenijom, ozljeda je prošlost. Malo sam istegnuo prednju ložu na Old Firmu - kazao nam je lijevi branič hrvatske reprezentacije.

Treću godinu zaredom za njega pišemo - odigrao sezonu karijere. Jedna bolja od druge.

- To sam htio. Napredak i stalni rast. Cilj mi je bio da svake godine budem bolji u svim segmentima. Točno je da iz sezone u sezonu igram sve bolje i osjećam se moćnije. Sada sam odigrao sezonu karijere, ali želim i više.

Potpuno zadovoljan

Na kontu imate 14 asistencija i pet pogodaka u svim natjecanjima.

- Potpuno sam zadovoljan.

U reprezentaciji su brojke skromnije i zato što u Rangersu ima odriješene ruke za ofenzivna ubacivanja, dok Dalić traži da prvenstveno osigura lijevu stranu obrane, ne ide toliko često naprijed. Prvi put je na pripremama za veliko natjecanje. Ipak je to razlika u odnosu na okupljanja za pojedinačne utakmice.

image
DPPI via AFP

- Naravno da nije isto. Jedno je kad smo dva-tri dana skupa i odigramo utakmicu, a sad imamo vremena do prvog susreta koji je 13. lipnja. Drugačiji su treninzi. Dojmovi su odlični. Bolje je ovako, vjerujem da ćemo se kvalitetnije uigrati, poraditi na taktičkim stvarima.

Stupate na scenu Eura...

- To je san svakoga. Uzbuđen sam što se tiče Eura, osjećam se fenomenalno u Rovinju na pripremama, na skali od jedan do deset uživam i guštam za desetku. Predivno. Motivira me svaki trening i jedva čekam utakmice.

Uvijek vjerovao

Put kojim ste prošli do ozbiljne pozicije u reprezentaciji nije bio kratak. Posudba iz Osijeka u BSK, Lokomotiva, Dinamo, povratak u Osijek nakon što nije bilo kako ste očekivali, i tek potom uzlet. Kad ste počeli vjerovati da ćete jednom biti u prvih 11 A reprezentacije?

- Duže vrijeme sam u to vjerovao. Naravno, neću kazati da sam bio siguran kako ću igrati u prvih 11, ali znao sam da mogu izboriti poziv u reprezentaciju. Dakako, kad sam kao klinac igrao 3. ligu to je bilo nerealno, ali smatrao sam da mogu. Postavio sam samo jedan cilj - da stalno napredujem. Što dalje ideš i otkrivaš da možeš, počinješ razmišljati i o prvih 11. Pokazao sam i dokazao da mogu.

Mile Škorić je vaš nasljednik na kapetanskom mjestu u Osijeku i sad ste zajedno u reprezentaciji.

- Je, jako mi je drago. Mile je prvo odličan igrač, a drugo izvrstan momak. Velika je stvar i za Osijek što je dobio poziv, ujedno njemu je nagrada za sve što je prošao u karijeri.

Hoće li Hrvatska biti bolja na Euru nego zadnjih devet mjeseci?

- Vjerujem u to. Bit će to naše novo lice sad kad ćemo odraditi ovih dvadesetak dana zajedno prije dvoboja u Londonu.

Što rezultatski očekujete?

- Ne volim prognozirati unaprijed. Najbitnije je da budemo spremni i da budemo momčad. To očekujem da će se dogoditi, da ćemo u na prvu utakmicu doći uštimani kako treba. Kod nas su uvijek očekivanja visoka, ne bih bio sportaš da moja nisu takva.
Ako mi novinari vadimo ruske vize, a u St. Peterburgu možemo igrati samo dođemo li do četvrtfinala, jasno je da vjera u mogućnosti reprezentacije postoji. Iako nam neki kažu - zašto trčite pred rudo.
- Treba biti optimističan i pozitivan - nasmijao se Barišić.

Start je junački - Engleska na Wembleyju.

- Najteži protivnik je odmah na otvaranju. Ta nam utakmica može puno donijeti. Iako, igraju se tri susreta u skupini i znamo da na Wembleyu ništa neće biti riješeno. Prije toga imamo dva prijateljska ogleda u kojima ćemo raditi da dođemo pravi u London.

Foden bio mogao biti vaš izravan suparnik. Možda Sterling, Rashford, Greenwood ili čak Sancho, brzi, okretni, bit će posla… Nekad ih se ne može uhvatiti ni lasom.

- To su vrhunski igrači, ali nemojmo sada o njima. Mi smo dokazali da protiv svakog možemo igrati. Vjerujemo u sebe, jako sam optimističan što se tiče naše ekipe.

Može li hrvatska obrana položiti ispit protiv takvog suparnika? U Ligi nacija je bila ranjiva.

- Uvjeren sam da može. No, neću izlaziti sa zvučnim najavama. Mi smo odlični i na Wembleyju ćemo istrčati na utakmicu puni samopouzdanja. Samo toliko ću sada reći.

Kako “diše“ Glasgow po pitanju Europskog prvenstva?

- U klubu o tome nismo previše pričali, kod nas se slavila titula. Svi su mi poželjeli sreću. I ja sam Škotskoj poželio sve najbolje, ali ne protiv nas.

Glasgow Rangers ima samo dvojicu u reprezentaciji, to su McLaughlin i Pattereson. Standardni veznjak Ryan Jack je ozlijeđen.
- Jack se ozlijedio, ali u ekipi su vratar i mladi desni bek. Iz škotske lige ima dosta igrača iz nekoliko klubova. No, najveće su zvijezde iz Engleske.

Opasni Škoti

Iz Celtica su petorica, usto i Jack Hendry, koji je njegov igrač na posudbi u belgijskom Oostendeu, a Rangers je glatko prvak. Kod Škota su najpoznatiji izrazi hrabro srce i Tartan Army. Borbenost i podrška navijača.

- Borbenost je njihova odlika, imaju hrabrost, srčanost. Tvrda su i čvrsta ekipa, ali Škoti nisu samo borci i trkači, posjeduju nogometne kvalitete, znaju igrati i neće to biti laka utakmica. Riječ je u teškom protivniku, pogotovo kad je kod kuće.

Nikad Hrvatska nije slavila na Hampden Parku.

- Ja jesam s Rangersom - nasmijao se Barišić. Trebalo je vremena i rada da skinete Cetic s vrha.

- Put je bio dugačak, trajao je desetak godina, a iza mene tri sezone u kojima sam sve prošao. Uspone i padove. Složili smo se kako treba. Imamo odličnu ekipu i dominirali smo. Napredujemo u svim segmentima, kad se vrate navijači bit će dodatni impuls. Presretni smo, puno je u toj tituli rada i odricanja.

Rangers će u emotivnom smislu ostati vaš klub?

- Kako ne bi! Taj klub je jedinstven. Kad ti se uvuče u srce zauvijek tamo ostaje. Baš mogu reći da volim Rangers. Onako iskreno.

Nakon briljantne sezone neka bi vas ponuda mogla odvesti dalje?

- Ponude su normalna stvar, ali kad govorim o klubu i navijačima, to je velika divna obitelj. Totalno su me osvojili. Prošao sam i loše dane. Prve dvije sezone nismo osvojili prvenstvo, ali sad kad vidim kako su im srce puna, tu iskrenu radost i ljubav prema klubu, tu je fantastično.

Mame vas lige Petice?

- Naravno, daleko od toga. No, ne mogu ništa komentirati, imam ugovor još 2.5 godine, vidjet ćemo što će budućnost donijeti.
Naslov prvaka je i kruna dosadašnjeg trenerskog puta Stevena Gerrarda.

- Ne volim govoriti o treneru, ako kažem puno lijepih riječi netko bi mogao reći - eto ga, hvali svojeg trenera. Mnogi me pitaju za njega, no neka o njemu pričaju drugi - zaključio je.

Linker
20. travanj 2024 08:50