Nikola Vlašić, prema Jurčeviću, trebao bi biti neupitan u startnih 11
 TOM DUBRAVEC/CROPIX
JURČEVIĆ ZA SN

‘Vlašić je veliki dobitak za Dalića, a oduševio me i Brekalo! Međutim, ne možemo biti zadovoljni...‘

Nogometni stručnjak podvukao je crtu na drugo izdanje natjecanja europskih selekcija
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 20. studeni 2020. 15:44

Okončano je i drugo izdanje Lige nacija, Hrvatska je ostala u elitnoj skupini i temeljni je cilj time ostvaren. Analize će ponuditi odgovor na upit je li se moglo više, a naš trener Nikola Jurčević kaže:

- Istina je da je cilj ostvaren, međutim ne možemo biti baš zadovoljni izvedbama naše momčadi. Ipak, treba biti realan, pa istaknuti da nije jednostavno igrati dobro i pobjeđivati, te paralelno provoditi smjenu generacija i uvoditi nove, mlađe igrače. Dodamo li svemu i stalne izostanke zbog brojnih razloga, pa onda i ovo vrijeme pandemije, tijekom kojeg je baš sve poremećeno, jasno je da situacija nije bila nimalo lagana i na kraju moramo biti zadovoljni ostankom u “bubnju2 najboljih selekcija, jer to je iznimno važno za našu reputaciju i rejting. Nadalje, ipak je izbornik Zlatko Dalić uspio isprobati dosta igrača i tako je proširio krug kandidata, a neki su od njih pokazali da bi uskoro mogli postati stožerni igrači i standardni reprezentativci - smatra Jurčević.

Na koje igrače poglavito aludirate?
- Ponajprije na Vlašića, iskazuje sve kvalitete potrebne za mjesto u udarnoj postavi. Tu je i Brekalo, koji je također u nekoliko navrata iskazao kvalitetu. Dobili smo i polivalentnog Uremovića, pa onda Pašalića, vraća se i Rog...

Potvrdili kontinuitet

Na završni turnir najbolje četiri momčadi, koji će se igrati od 6. do 10. listopada sljedeće godine, plasirali su se Italija, Francuska, Belgija i Španjolska...
- Ovo je svakako veliki povratak Italije pod najjača svjetla reflektora! Posve zasluženo. Preostale su tri momčadi potvrdile svoj kontinuitet, nema iznenađenja, jer su finalisti Lige nacija iz kruga najboljih. Tu su, naime, mogle biti i selekcije Njemačke, Engleske, Nizozemske, Portugala ili Hrvatske. A teško je sad govoriti tko će biti favorit na završnom turniru, igra se za 11 mjeseci...

Iz A lige ispali su Bosna i Hercegovina, Island i Švedska. Je li to iznenađenje?
- Ne, čini mi se da nije. Sve je to realno i očekivano, kad se pogleda u kojim su skupinama igrali i tko su im bili suparnici, onda je takav rasplet logičan.

image
AFP

Iz B lige u elitu su ušli Austrija, Mađarska, Češka i Wales. Ova je godina donijela istinski procvat mađarskog nogometa - reprezentacija im je osigurala nastup na Euru i ušla je u elitnu skupine Lige nacija, a Ferencvaros igra u skupini Lige prvaka...
- Slažem se, Mađari su neprijeporno najugodnije ovogodišnje iznenađenje. U cijeloj su toj priči imali i dosta sreće, Euro su izborili tek na izdisaju utakmice, preokrenuvši 0:1 minus protiv Islanda u Budimpešti u 2:1 pobjedu zgodicima u 88. i 92. minuti! A do prvog mjesta u svojoj skupini B Lige nacija, došli su nizom od četiri utakmice bez poraza, najbolje su se snašli u situaciji u kojoj je jedan pogrešni korak u izjednačenoj skupini određivao hoće li se netko boriti za vrh, ili ostanak u B razredu. Da ne ponavljamo priču o silnim ulaganjima Mađara u sport, očito je da im se sve to isplatilo i reprezentacija je, kao i Ferencvaros, opet na velikoj sceni. Promocija Austrije u rang više definitivno nije iznenađenje, to je dobra momčad, sastavljena od odličnih igrača, koji većinom igraju u njemačkoj Bundesligi.

Ali je zato iznenađenje ispadanje Turske u Ligu C...

Veliki uspjeh Slovenije

- Točno. No, ponovit ću da su Turci bili u grupi s Mađarima, Rusima i Srbima i jedan je posrtaj određivao sudbinu momčadi. Mađari su papirnato bili autsajder, a na kraju su bili prvi! Veliko je iznenađenje krah Rusije u posljednjem kolu u Beogradu, Srbija ih je svladala 5:0 i osigurala ostanak u B ligi, iako su ih svi već otpisali. Kad smo već kod tih teških poraza, svakako treba izdvojiti i nevjerojatnu 6:0 pobjedu Španjolske protiv Njemačke. Očito je da se u ovakvoj, nenormalnoj situaciji, događaju i nenormalni rezultati.

Crna Gora, Albanija, Slovenija i Armenija izborili su nastup u Ligi B?
- Najveći je uspjeh ostvarila Slovenija, osvojivši prvo mjesto ispod Grčke. Iako je Sjeverna Makedonija bila favorit u odnosu na Armeniju, ipak nije uspjela, no čini mi se da su Makedonci platili danak prošlotjednom velikom uspjehu i plasmanu na Euro, nisu imali snage u samo sedam dana odigrati dvije velike utakmice, očito su se mentalno i tjelesno ispraznili. Crnogorci su, pak, potvrdili svoju kvalitetu, momčad je to sastavljena od dobrih igrača i sad su ukomponirani u ozbiljnu cjelinu, pa rezultat nije izostao - rekao je Jurčević, iznijevši na kraju i mišljenje o Ligi nacija:

- To je natjecanje plod vrlo dobre ideje, kako bi se ipak dao igračima veći motiv i natjecateljski naboj, kudikamo jači nego na prijateljskim utakmicama. Na žalost, zbog svih okolnosti u kojima je odigrana ovosezonska Liga nacija, gdjekad su se te utakmice činile kao višak u kalendaru natjecanja. Bio je ovo, naime, nenormalan ritam igranja utakmica, igrači su bili opterećeni i putovanjima, kao i testiranjima na COVID-19. Mnogo je bilo nenogometnih potankosti koje su se događale iza kulisa i javnost za njih nije znala, pa se onda događalo i da su neke momčadi odigrale ispod svoje objektivne vrijednosti i renomea. Ali, kad sve opet dođe u normalu, Liga nacija imat će svoje atraktivno mjesto, kudikamo zanimljivije i za igrače i za gledatelje od prijateljskih utakmica - smatra Jurčević.

Linker
25. travanj 2024 22:37