GABRIEL BOUYS Afp
KAKO PROTIV JAPANA

Vrijeme je da Hrvatska Njemačkoj i Španjolskoj pokaže kako se to radi! Ovo je recept za pobjedu Vatrenih

Pobjeda nad Japanom bila bi novi grandiozni uspjeh hrvatskog nogometa
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 05. prosinac 2022. 10:03

Španjolska je u susretu s Japanom imala nevjerojatnih 83,3% lopte u svom posjedu, imala je više od tisuću paseva, od kojih je 91% bilo uspješnih. Zvuči brutalno, kao na igrici, kad takva partija na kraju postane nedovoljna... No, činjenica je da je samo 19% tih dodavanja išlo prema naprijed, mahom su to bila lateralna i defenzivna dodavanja, koja su Japanu išla naruku: prvo su počeli u sustavu 5-4-1, kakav se može očekivati i protiv Hrvatske, da bi se u nastavku susreta preobrazili u 3-4-3, što je izazvalo paniku. Ne samo kod Španjolaca, nego i Nijemaca tjedan dana ranije; naime, samuraji su pokazali da im ne treba puno prilika - kad direktno i okomito napadnu, koriste doista nevjerojatan broj prilika koje kreiraju...

Suspendirani Itakura

Nema sumnje da će Moriyasu pokušati isto i protiv Hrvatske, koja, međutim, sada ima dva uzorka japanskog "know how" pristupa protiv favorita. Što je odlično saznanje uoči današnjeg, velikog, golemog sraza u osmini finala Mundijala. Nakon što smo osigurali drugi krug natjecanja, naravno, bilo bi teško provariti ispadanje od ipak nedoraslih "Nipponaca", koliko god oni bili dobri. Bez podcjenjivanja, sada će se suočiti sa suparnikom koji je dosad u određenim razdobljima pokazao igru, koja se lako može suprotstaviti i Brazilu. Konačno, za razliku od Nijemaca i Španjolaca, "vatreni" nemaju razloga postati frustrirani ako stvari odmah ne krenu kako su zamislili. Ova Hrvatska definitivno ima više strpljenja da polako lomi i slomi suparnika. A i Matuyasu, dakle, ne može i u trećem susretu igrati na istu kartu, jer iskustvo Hrvatske takve bi smicalice trebalo detektirati i u startu zaustaviti.

Zlatko Dalić ima dilemu s kim u napadu, a iako Sosa u subotu nije trenirao, u zadnji tren će se vidjeti je li zamor toliko strašan da bi ga izbacio iz početnog sastava. Konačno, dan nakon Belgije, rekao je:

- Ima benzina u rezervoaru, nema brige, samo trebamo odmor. Dan, dva, vidjet ćemo...

image
TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix

I tada je, dakle, već ispod radara dao izjavu da nekima možda treba više rekuperacije. Ako i neće moći, Dalić ima rješenje u Barišiću, premda je izbornik dao naslutiti da će minimalno dirati početni sastav. Ujedno, Japancima nema kartoniranog stopera Itakure, a u najboljem zdravstvenom stanju nisu ni njegovi potencijalni zamjenici - Sakai i Tomiyasu...

Time se ipak vraćamo na izbor napadača i sve analize idu u smjeru Brune Petkovića, kao idealnog kandidata za tu ulogu, pogotovo jer se njegovom pojavom i tehnikom još lakše možemo nametnuti u okomitom traženju prostora. Posjed će nam Japanci ionako dati, to nije sporno, znajući da nam u tom segmentu nikako ne mogu parirati.

Katapult za senzaciju

E sad, za dvoboj koji nosi sa sobom velike uloge, bit će važna i mentalna snaga, karakter, disciplina i strpljivost. Dosta sastojaka, koji su činili recept velikog trijumfa nad Danskom, u osmini finala Rusije. Ta je utakmica do kraja aktivirala "vatreni" arsenal i gurala ih sve do finala.

Pobjeda nad Japanom bila bi, naravno, novi grandiozni uspjeh hrvatskog nogometa, no ona bi trebala biti i katapult neke nove potencijalne senzacije. Ako se to već uopće i treba nazivati senzacijama...

Uglavnom, može se očekivati težak, na trenutke iscrpljujuć i naizgled nekreativan dvoboj. No, to i jest poanta nokaut utakmica. Japanci će jurišati kao "kamikaze", ali mogu li ponoviti napadačku oluju, koja kaže da su od deset udaraca u okvir na ovome turniru poentirali četiri puta, za šest bodova, i prolazak u osminu finala? Teoretski mogu, ali u sudaru onih koji daju više nego što realno mogu, i onih koji dosad nisu pokazali sve što znaju, tipujemo na druge. Na stranu to što su - naši. Ova Hrvatska može i treba dalje. Bilo bi doista šteta da se spotakne već na ovoj prepreci. Japanci su zahtjevni, ali nisu bauk. Vrijeme je da Hrvatska Njemačkoj i Španjolskoj pokaže kako se to radi!

image
MANAN VATSYAYANA Afp

Linker
20. rujan 2024 13:26