VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX
KLJUČNO PITANJE

Vrijeme za petoricu Vatrenih brzo curi, moraju riješiti status, nekima o tome ovisi i put u Katar

Olakotna okolnost im je da završni turnir nije tijekom ljeta, no to ne znači da problema nema
Piše: Nikola Lipovac/Jutarnji listObjavljeno: 15. studeni 2021. 18:05

"Ne znam što bi se trebalo dogoditi da ne zaigram u Kataru", iskren je bio Luka Modrić pred kamerama Nove TV nakon pobjede nad Rusijom u Splitu, što znači da kapetan hrvatske nogometne reprezentacije ne misli da mu je upitna igračka karijera nakon što mu sljedećeg ljeta istekne ugovor s Real Madridom.

No, još su četvorica Vatrenih u situaciji da u godinu Svjetskog prvenstva moraju riješiti klupsku budućnost, a olakotna je okolnost što je ovaj put završni turnir – najesen: radi se o Marcelu Brozoviću, Andreju Kramariću, Ivanu Perišiću i Domagoju Vidi.

Luka Modrić (36) – Real Madrid

Kapetan Vatrenih i najbolji nogometaš svijeta u svom izborima za 2018. godinu potpisao je proljetos novi ugovor s Real Madridom na još godinu dana, običaj je to predsjednika "kraljevskog kluba" Florentina Pereza.

image
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX

Ako se procijeni da je Modrić "taj", dobit će novi jednogodišnji ugovor, u suprotnom bit će slobodan otići, uz sve počasti, primjerice, u MLS. S obzirom na to kako Luka igra i koliko još uvijek znači momčadi Carla Ancelottija, ne vidimo problem, a ne vidi ga, očito, ni Luka, kojem je Talijan jedan d najdražih, ako ne i najdraži klupski trener u karijeri.

Marcelo Brozović (28) – Inter Milano

"Brozo" je najcjenjeniji ili jedan od najcjenjenijih stražnjih veznih Serie A, "šestica" bez koje nije moguće zamisliti postavu prvaka Italije. Interov je problem, pak, što trenutni vlasnici nisu pri novcu u usporedbi s klubovima kojima upravljaju Arapi.

image
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX

Naš vezist ne želi ići "ispod cijene", jer sad je u najboljim nogometnim godinama i može si naplatiti kvalitetu, a nakon SP-a cijena mu može samo porasti, pa će ga eventualni kupac htjeti dobiti već na zimu – ne potpiše li dotad novi ugovor s "nerazzurrima". Navikao se na život u Milanu, gdje je kupio stan(čugu), no nikad ne reci nikad. Uostalom, Inter bi ga mogao skupo prodati 2023. i eto mu interesa da posluša Marcelove želje.

Andrej Kramarić (30) – Hoffenheim

Šestu godinu navršava "Krama" u ovom njemačkom klubu kojem novac nije problem jer mu je vlasnik softverski magnat (SAP) Dietmar Hopp. Bilo je prošlih sezona govora da bi vještog strijelca poput danas 30-godišnjeg Zagrepčanina htio Bayern, koji ima "prvi pick" na sve u Bundesligi, no nije se dogodilo, među inim i zato što se Thomas Müller još nije umirovio.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX

Niti izgleda da hoće. Opet, Bavarce trenira Julian Nagelsmann, koji je Kramarića vodio tri sezone i ne može imati bolju preporuku za selidbu u München, uz pogotke Bayernu, dakako. Hoffenheim je korektan, ne nudi novi ugovor samo da ga zadrži, nije mu "pod mus" odšteta, neće propasti ode li mu najbolji strijelac u povijesti besplatno jer amortizirao ga je već kroz rezultate. Krami se, pak, ne ide iz Njemačke...

Ivan Perišić (32) – Inter Milano

Kao i kod Brozovića, važno je naglasiti da Inter pod trenutnim vlasnicima nema novca investirati u dugoročne plaće igrača, pa tako 32-godišnjem Omišaninu nudi ugovor koji ovaj ne želi potpisati.

image
JOSKO PONOS/CROPIX

No, brzo se sve na nogometnom tržištu mijenja. Perišića cijene mnogi, fizički je jedan od najspremnijih igrača, mogli bismo ga po radnoj etici i predanosti treningu zvati "hrvatski Cristiano Ronaldo", pred njim je još po svemu sudeći četiri godine vrhunske karijere... Ponuda mu sigurno neće manjkati, no ostaje za vidjeti iz koje lige. Spominje se novopečeni bogataš – Newcastle United! Premiership bi sigurno bio izazov koji bi iz "Perje" izvukao najbolje, na radost "vatrenih"!

Domagoj Vida (32) – Besiktas

Iako je trenutno ispao iz prve postave Zlatka Dalića, dobri duh naše reprezentacije pronaći će svoje mjesto među putnicima za Katar ponajviše zbog karaktera – nije od onih koji kvari ozračje ako en igra, naprotiv, svojim bodrenjem daje poticaj i sigurnost mlađim suigračima.

image
RONALD GORSIC/CROPIX

Od SP-a u Rusiji je stanovnik Istanbula, osvojio je s Besiktasom prvenstvo u kup Turske, standardan je u prvih 11 "crno-bijelih orlova", vjerojatno ne bi imao ništa protiv da ostane u nekadašnjem Carigradu, no također vjerojatno neće ići ispod cijene. Uvjet da ga Dalić vodi u Katar je da ima klub u kojem će igrati. Spominje se ponekad u medijima da bi se vratio u zapadnu Europu, više će se znati na zimu.

Linker
04. svibanj 2024 23:39