Šime Vrsaljko

 VOJKO BASIC/CROPIX
NA KORAK DO TRANSFERA

Vrsaljko je u delikatnoj situaciji povukao razuman potez, a njegov ‘poučak‘ mogli bi kopirati još neki Vatreni

Pet mjeseci prije SP-a Vatreni je odabrao manje zahtjevnu ligu i klub kako bi ‘izbrusio formu‘ i bio bolji
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 20. lipanj 2022. 17:28

Ugovoru Šime Vrsaljka i madridskog Atlética teku posljednji sati. Formalno, isti je već okončan, jer se mogućnost produljenja praktički više i ne razmatra. Vrsaljko je za Atlético odradio točno stotinu utakmica u pet sezona (jednu je proveo na posudbi u milanskom Interu). Ove sezone 30-godišnji je hrvatski reprezentativac imao sveukupno 29 nastupa u četiri natjecanja, ali se u tek 13 utakmica pojavio u početnom sastavu.

Grčki su mediji objavili vijest da je Šime Vrsaljko dogovorio transfer u redove tamošnjeg prvaka Olympiakosa. Za klub iz Pireja hrvatski bi nogometaš trebao potpisati dvogodišnji ugovor.

image
OLI SCARFF Afp

Možda će netko Vrsaljkovu odluku da Atlético zamijeni Olympiakosom tumačiti kao presjedanje s konja na magarca, ali njegova je situacija uoči Svjetskog prvenstva poprilično delikatna i ovo izmještanje iz Madrida u Pirej možemo smatrati racionalnom prosudbom. Vrsaljko se nakon svih peripetija s ozljedama prošlog petka vratio u hrvatsku reprezentaciju odigravši prvo poluvrijeme protiv Danske (1-0) u Kopenhagenu. Iz nacionalne je momčadi izbivao gotovo godinu dana. Prethodni je nastup upisao još lani na Euru, 18. lipnja, na Hampden Parku u Glasgowu, protiv Češke (1-1). Dakle, Vrsaljko je propustio sve utakmice kvalifikacijskog ciklusa za Svjetsko prvenstvo. Među kandidatima za najbolji sastav on se trenutačno vodi kao treća opcija. Iza dvojice Josipa, Juranovića i Stanišića, igrača koji su kroz rulet kvalifikacija izborili plasman hrvatske reprezentacije u Katar.

image
LISELOTTE SABROE Afp

Možda zbog njegove izočnosti u presudnim trenucima ''slučaj Vrsaljko'' neki izbornici ne bi niti ozbiljno razmatrali. No, u promišljanjima Zlatka Dalića, Šime Vrsaljko nije samo ''jedan od kandidata''. Poradi iskustva i statusa u reprezentaciji Vrsaljko spada među senatore, ali i igrače koji svojom pojavnošću kreiraju ozračje u svlačionici. Konačno, kako ističe Dalić – ''pravi Šime'' je pojačanje za reprezentaciju. Nakon Srne, on je zasigurno najbolji desni desni bek u povijesti hrvatske momčadi.

Vrsaljkov poučak:''odaberi manje zahtjevnu ligu i klub kako bi ostvario puno veću minutažu i spreman dočekao kandidaturu za Svjetsko prvenstvo''; vjerojatno će primijeniti i drugi hrvatski reprezentativci, kojima je status glede Svjetskog prvenstva još upitan. Do nogometnog summita još je pet mjeseci i borba za mjesto na popisu za Katar ulazi u završno razdoblje. Treba samo povući pravi potez tijekom prijelaznog roka. Vrsaljkov se čini vrlo razumnim.

Linker
07. travanj 2024 07:57