MICHAEL ZEMANEK/BPI/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Michael Zemanek/bpi/Shutterstock Editorial/Profimedia
ŠIMIN COMEBACK

Vrsaljko nema 35 godina i nije tip koji jedva hoda. Može se vratiti! Za početak, mora otići od Simeonea

Trener Atletica navodno ga više nema u svojim planovima, ali u klubu se s time ne slažu
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 04. srpanj 2021. 13:34

Dok se nije vratio, nakon dvije i pol godine kalvarije s koljenom, gotovo svi su zazivali njegov povratak. Kada se napokon uprizorio, zaigrao, većina je odmah nakon dva nastupa zaključila da je “gotov”. Tipični hrvatski nogometni folklor. Onog igrača kojeg je većina donedavno uzimala kao neozbiljnost, Juranovića, sada je odjednom puno bolja varijanta od Šime Vrsaljka.

Zlatko Dalić je dugo prizivao oporavak 29-godišnjeg Zadranina. I kad se dogodio u veljači prošle godine, uz odličan učinak u eliminaciji Liverpoola (Liga prvaka), činilo se da su sve nedaće na desnom boku riješene. Nažalost Vrsaljko je zbog prekida prvenstva zbog COVID-a 19 odlučio riješiti rutinsko vađenje posebnih šavova u koljenu, a umjesto rutine dogodila se nova kalvarija. Inficiralo se koljeno, a da ne bude realne prijetnje prekidu karijere, morao se podvrgnuti novoj operaciji. Naposljetku je i to riješio i kada se u siječnju i veljači potpuno reaktivirao, trener Atletica, Diego Simeone odlučio je forsirati Engleza Trippiera na desnom boku. Vrsaljka je pustio na klupi i to se nije promijenilo idućih tri mjeseca, do kraja sezone.

image
ANDY BUCHANAN Afp

Nedostatak utakmica

Tako se Vrsaljko, nakon tri godine teških borbi za oporavak koljena, suočio s marginalizacijom trenera u klubu i nedostatkom utakmica s kojima bi uhvatio natjecateljski ritam. Nije zato čudno da je u pripremama za Euro djelovao daleko od najbolje mu forme te kao takav nedovoljnog doprinosa igri Vatrenih. Realno gledano nije se moglo ni očekivati da bi igrač s takvim statusom proteklih godina tek tako postao opet vrlo utjecajan u igri reprezentacije. Ono što je bilo vidljivo to je da je iz utakmice u utakmicu, u pripremi i potom na Euru, iskazivao napredak forme.

Izbornik je procijenio da u trećoj utakmici, koja se imperativno treba pobijediti, neće riskirati s nespremnim Vrsaljkom. I to se logički može prihvatiti. Povratak u formu se ne može tražiti kroz turnir. Možda je manje logično da Vrsaljko, osvježen preskakanjem jedne utakmice, protiv Španjolske bude u drugom planu. Prije svega zato što obrambeno nije bio sporan protiv Engleza i Čeha. No, Dalić je tako odlučio i koliko god igraču nije pravo, dojam je da je postupio rezonski do trenutka kada je odlučio promijeniti Juranovića i onda optirao za Brekala...

image
BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

Kako god bilo ovaj Euro nije mogao poslužiti za povratak u staru formu Vrsaljka. No, to što se u kontekstu perspektive marginalizira njegov status i praktično tretira kao da je igrač od 35 godina, koji jedva hoda, to je definitivno nelogično. Vrsaljko ima 29 godina i kako je pokazao da su fizički problemi sada ipak pod kontrolom, definitivno je spreman vratiti se statusu standardnog prvotimca Vatrenih.

image
PAUL ELLIS Afp

Povratak u formu

Da bi se to ostvarilo Vrsaljko će morati s Atleticom pronaći rješenja koja će svima biti u interesu. Dakle, ili će u dogovoru s trenerom dobiti više prilika u Atleticu ili ga ovog ljeta moraju pustiti da negdje otiđe igrati u kontinuitetu. Povratak u formu Šime Vrsaljka je jedna od važnih situacija koje su potrebne Daliću i Hrvatskoj u nastavku kvalifikacija. Što naravno ne umanjuje doprinos Juranovića, koji svime nevjernim Tomama u Hrvatskoj, a bilo ih je u debeloj većini, pokazao da može biti reprezentativno konkurentan.

Simeone ga navodno više nema u planovima, ali u klubu se s time ne slažu

U ljeto 2016. godine Šime Vrsaljko imao je priliku potpisati za Napoli. Tamošnji čelnici bili su jako zagrijani za igrača koji je, s 24 godine, dominirao u Serie A kad su u pitanju bočni igrači. U dresu Sassuola Vrsaljko je postao igrač s najviše prodora i centaršuteva u talijanskoj ligi, prototip desnog bočnog u sustavu s tri braniča. Diego Simeone je igrao u Italiji i odlično poznaje tržište.
Ima brojne poznanike koji mu, kao pravi skauti, dojavljuju zanimljive igrače. I tako je Argentinac nagovorio čelnike Atletico Madrida da otkupe ugovor tog Zadranina i dovedu ga na Vicente Calderon. Atletico je Sassuolu platio 14 milijuna eura i Vrsaljko je ubrzo postao desni bočni kakvog je, po svom kazivanju, želio Simeone. No, dogodila se ozljeda koljena nepunu godinu kasnije, koja je prilično olako tretirana i umjesto operacije Vrsaljko je konzervativnim putem rješavao stražnji križni ligament. Da to nije dobra ideja pokazalo se kad je koljeno počelo “šetati” i bez stabilnosti non stop radilo probleme.


Promjena sredine


Vrsaljko se zakrpao i otišao je na SP u Rusiju trpeći bolove, ali odlučan da s Vatrenima ostvari nešto veliko. I ostvareno je praktično najveće, ali igrač je platio ceh. Posuđen Interu i na svoju inicijativu, Vrsaljko se u Milanu nakon SP-a uglavnom liječio, i povremeno igrao. Naposljetku je odlučio ono što je morao učiniti odmah, išao je na rekonstrukciju ligamenata koljena. Nažalost postoperativni tijekovi nisu išli na ruku igraču, koji je iz više razloga (infekcija, čišćenje koljena) morao tri puta u kratko vrijeme unutar 2020. godine na operacije...

Vrsaljku u ljeto 2022. istječe ugovor. Što znači da ulazi u posljednju sezonu. Logično je da je klub željan da mu odmah produži ugovor, da ne bi došli u situaciju da ga iduće zime izgube za nula eura. Simeone ga navodno više nema u planovima, ali u klubu se s time ne slažu, jer su mu prije Eura dali do znanja kako žele da potpiše ugovor na više godina. No, bez podrške trenera to je pirova pobjeda. Simeone je gazda u klubu, pred navijačima i to sugerira da bi Vrsaljku bilo najmudrije pronaći novu sredinu.

VRSALJKOV EURO

Može ponovno biti oslonac


Možemo slobodno zaključiti da je reprezentativni život Šime Vrsaljka prekinut nakon Rusije 2018. godine, a da je praktično nastavljen na Euru u lipnju 2021. godine.

Između su dvije i pol godine u kojima je prošao kalvariju tri operacije koljena i duge rehabilitacije, opterećene i zarazom COVID-19.

Zato je najveća stvar za Vrsaljka što se oporavio i nastupio na Euru. U dvije utakmice nije bio dojmljiv, ali niti slab. Trebaju mu utakmice da uhvati formu i ključno je da više nema fizičkih tegoba.

S 29 godina itekako je dovoljno mlad da bude opet oslonac.

JURANOVIĆEV EURO

Može se računati na njega u budućnosti


Kada je prije otprilike dvije godine i kroz ovu novinu isticano kako je Juranović zaslužio priliku da se pokaže u reprezentativnim provjerama, naslušali smo se negativnih reakcija.

Zašto, ako igrač ima zavidne motoričke sposobnosti, korektno tehnički odrađuje obveze bočnog igrača, dobar mu je centaršut i ima moć ponavljanja dugih sprintova.

Danas ćete upravo iz stava onih koji su ga osporavali slušati kako je “čudno da nije dobio prije šansu jer je bolji od Vrsaljka”. Klasična pretjerivanja. Juranović se pokazao kao igrač na kojeg izbornik može računati.

Linker
27. svibanj 2024 19:08