TOM DUBRAVEC Cropix
ŽELJA HNS-A JE JASNA

Za Dalića se sprema novi ugovor, a izbornika bi iz Hrvatske možda mogla odvesti samo jedna ponuda

Dalić je dosad četiri puta potpisao ugovor s HNS-om, a uskoro se očekuje i njegov novi potpis
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 08. siječanj 2023. 13:55

Čini se da je samo pitanje vremena kad će Zlatko Dalić potpisati novi ugovor s HNS-om do kraja Svjetskog prvenstva 2026. godine. Aktualni ga veže do završetka Eura 2024. godine, no raspoloženje u Savezu je da mu se ponudi produženje, a dojam je i da ga je Dalić spreman prihvatiti. Iako će njegova riječ biti konačna...

Od ljudi iz HNS-a u neslužbenim razgovorima možete čuti da su mu spremni ponuditi doživotni ugovor, što se dakako neće dogoditi jer to je ipak pjesnička figura koja govori koliko su zadovoljni rezultatima. Nakon bronce u Kataru koja je došla na srebru u Rusiji to se podrazumijeva. No, iako mu neće staviti na stol doživotni ugovor, još jedno produženje do Mundijala čiji će domaćini biti SAD, Kanada i Meksiko praktično je sigurna stvar. O tome Izvršni odbor HNS-a još nije odlučivao, međutim ta rasprava neće dugo trajati.

Dalić je dosad četiri puta potpisao ugovor s HNS-om. Prvi nakon što je izborio plasman na SP u Rusiji jer tri kvalifikacijske utakmice odradio je bez ikakvog papira, drugi poslije Rusije kad je produžio do kraja Eura 2020. godine. No, u doba Covida taj Euro je igran godinu kasnije, a Dalić je te 2020. sklopio novi ugovor do kraja Svjetskog prvenstva u Kataru 2022. godine. Osim njegovog na službenom dokumentu bio je i potpis Davora Šukera.

image
AFP

Nedugo nakon plasmana na SP, u prosincu prošle godine HNS i on produžili su vjernost do završetka Eura 2024. godine što je prvi put potpisao Marijan Kustić. Kakvu će plaću imati u sljedećem petom ugovoru nećemo špekulirali. Po aktualnom zarađuje 1,6 milijuna eura godišnje bruto. Na to sam rješava davanja državi.

Jedino što bi ga možda moglo odvesti iz Hrvatske je ponuda renomiranog kluba iz jedne od liga Petice. Po medijima se piše da je zanimljiv nekim reprezentaacijama, čak i brazilskoj gdje je vjerojatno netko ponudio njegovo ime, što je samo po sebi veliki kompliment. Jedan menadžer iz Njemačke rekao nam je da bi Dalić bio idealan čovjek za Elf koji i dalje traži izbornika, a upravo je Hrvatska pod njegovim vodstvom demonstirala karakterne kvalitete kakve je nekad imala Njemačka i negdje ih je izgubila. No, teško je vjerovati da će Nijemci odabrati Dalića, a neće ni Brazilci, ma kako dobro mišljenje imali o dometima koje je napravio.

Jedan brazilski portal objavio je tekst u kojem se poziva na izvore iz Saveza koji kažu da će učiniti sve kako bi doveli izbornika s velikim međunarodnim iskustvom te naglašava:

- U tom smislu CBF vjeruje da trenutno nema brazilskih trenera koji ispunjavaju ovaj uvjet pa su otvoreniji nego ikad za traženje stranaca. Moglo bi to biti prvi put 1965. da trener izvan Brazila vodi momčad. Posljednji je bio Argentinac Filpo Nunez. Međutim, odabrani mora zadovoljiti vrlo važnu kvalitetu: govoriti portugalski ili, barem, španjolski jezik. Za to su dva glavna razloga: da svakodnevan rad bude što fluidniji i da ima izravan kontakt, bez prijevoda, s medijima. Također je vrlo važno da kandidat ima karizmu i karakter za nošenje sa svlačionicom... Tite je izgubio povjerenje nekih igrača u brazilskoj momčadi i ne žele da se to ponovi. Upravo suprotno: žele pridobiti i nogometaše i navijače za svoj projekt.

Dalić ne govori ni portugalski, niti španjolski jezik, kad bi došlo do toga da to bude uvjet. Igračke legende poput Kake, Ronalda, Serginha... zalažu se za Carla Ancelotija koja je već odbio, a kao i pošli put kad su birali izbornika spominju se neutemeljeno Guardiola i mnogi drugi. Na kraju možda doista bude neki Portugalac ili Španjolac.

Što se Dalića tiče, ne dođe li jaka ponuda ozbiljnog europskog kluba, ugovor s HNS-om do 2026. godine je već “kuhan”. Hrvatski izbornik ne djeluje kao netko tko se umorio i tko ne bi nastavio dalje.

Linker
19. travanj 2024 10:32