TOMISLAV KRISTO/CROPIX Cropix
NOVI UGOVOR

Za izbornika koji ruši sve rekorde i primjerena primanja: Evo kolika je plaća Zlatka Dalića

Hrvatski nogometni savez i izbornik Dalić potpisali su danas suradnju na još dvije i pol godine
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 08. prosinac 2021. 16:12

Zlatko Dalić "otima" i zadnje rekorde Miroslavu Blaževiću. Nakon što je finalom Svjetskog prvenstva u Rusiji bacio na drugo mjesto njegovu broncu iz Francuske, a s čak tri vezana plasmana na veliko natjecanje nadmašio Ćirina dva, aktualni hrvatski izbornik potpisao je s HNS-om novi ugovor po kojem će izbornik ostati do srpnja 2024. godine, a kako je krenulo možda ni tu neće biti kraj... Dodatne dvije i pol godine, ukoliko izdrži samo do tog Eura u Njemačkoj, Daliću bi jamčile da će i po vremenskoj dužini izborničkog staža i po broju odigranih utakmica preskočiti Blaževića.

Ćiro je Vatrene vodio od prve utakmice 23. ožujka 1994. godine, prijateljske sa Španjolskom u Valenciji i pobjede 2:0 do zadnje 11. listopada 2000. i zagrebačkih 1:1 sa Škotskom u kvalifikacijama za Mundijal, dakle šest godina, šest mjeseci i 18 dana. Dalić je nacionalnu vrstu premijerno sastavio za ogled s Ukrajinom u Kijevu 9. listopada 2017. godine, a na Euru bi čak i da ispadne u skupini ostao otprilike do 24. lipnja 2024. To znači šest godina, osam mjeseci i 15 dana. Do toga neće doći jedino ako bi Dalić pao u kvalifikacijama i otišao s klupe... No, čak i u tom slučaju, ostane li do kraja izlučnog ciklusa ima zajamčeno 19-21 utakmice - Lige nacija, Svjetskog prvenstva, prijateljskih i kvalifikacijskih za Euro, što mu je dovoljno da po broju vođenja sjedne na prvo mjesto. Blažević je stao na 72 susreta, Dalić ih sada ima 54. Po apsolutnoj cifri pobjeda prvi je Slaven Bilić sa 42, drugi Ćiro sa 33, a Dalić ih ima 26...

Nedavno su Urugvajci smijenili najdugovječnijeg izbornika Oscara Washingtona Tabareza koji je bio za kormilom reprezentacije od 2006. godine, ali po povjerenju struci najjači primjer su Nijemci čiji je Jochim Löw također sastavljao ekipu od 2006. do 2021. ali je otišao nešto ranije, u lipnju, a čija povijesti pamti golemo razdoblje od 1936. do 1984. u kojem su Elf vodila samo trojica. Sepp Herberger čak 28 godina od 1936. do 1964., pritom od 1942. do 1950. nisu imali utakmica reprezentacije, Helmut Schön koji ga je naslijedio i ostao do 1978. te Jupp Derwall 1978. do 1984. godine. Ako po povjerenju u struku i kontinuitet rada postajemo "Nijemci", svaka čast, teško je naći bolji uzor... Možda naš izbornik krene i u lov na neke od spomenutih.

Dalić je isplivao iz nabujala rijeke, nadvladao je prvu veliku krizu koja se počela kotrljati u Ligi nacija ujesen 2020. godine, da bi kulminaciju imala na Euru i nakon njega, kad je HNS već razmišljao o planu B bude li zatrebalo i vidio ga u Robertu Prosinečkom. No, Dalić je u rujnu osvojio sedam od mogućih devet kvalifikacijskih bodova i održao se "u sedlu", povukavši nekoliko konkretnih i jakih poteza, vratio je kontrolu nad reprezentacijom i poticajnu atmosferu, kako je sam rekao i finiširao sretnom, ali zasluženom pobjedom nad Rusijom te plasmanom u Katar. Dalić prvenstveno kao izbornik, ali i kao čovjek s visokim društvenim rejtingom kojeg se poziva na ručak s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom ponovno uživa potpuno povjerenje Saveza koji mu je dao produženje ugovora do kraja Eura 2024. godine. Sada ima mir i sigurnost za nove odlučne odluke i uspješne nastupe jer u Hrvatskoj uvijek od Vatrenih puno očekujemo.

Dalić je završio sedam projekata, a do Eura u Njemačkoj pred njih je novih pet. S povijesnom uspjehom i finalom najveći i najvažniji bio je kad je u Rusiji doveo Vatrene do najprestižnije utakmice koja postoji, finala Svjetskog prvenstva. S maksimalnim rezultatom odradio je tri kvalifikacijska ciklusa - plasman na SP 2018, te dvaput kao pobjednik skupine na Euro 2020. i SP 2022. godine. Ta četiri master plana od Dalića su učinili Dalića, stručnjaka na čiji se rad posipa cvijeće i nitko ne dovodi u pitanje novi ugovor. Ostale tri akcije nisu bile na toj razini, dva nastupa u Ligi nacija i Euro. Dovoljno govori da je u njima Hrvatska od 14 utakmica dobila samo tri, pritom je doživjela i najteži poraz 6:0 od Španjolske. Iako je minimalan cilj svaki put ostvarila.

Četiri od sedam projekta Dalić je odradio za peticu. Učini li tako u tri od sljedećih pet bi će odlično. Prva je akcija Liga nacija u kojoj bi valjalo konačno odigrati nešto za pljesak, potom najvažnija - Svjetsko prvenstvo gdje očekujemo nastup dostojan branitelja srebra. Treći projekt je specifičan, zaokruženje nove reprezentacije koja će dati vjeru da će i dekada koja je počela biti dobra te na kraju izlučni ciklus na Euro i bude li uspješan - završni turnir. Došao je na jednu utakmicu, bez ugovora i plaće, a završit će s više vođenja Hrvatske od bilo koga. Dalićeva filmska priča ide dalje. Bude li nastavak za jednaku ocjenu kao prve četiri godine, odmah potpisujemo!

Prema neslužbenim informacijama iz HNS-a financijski uvjeti ostali su isti kao i dosad, dakle radi se o godišnjoj plaći oko 1,6 milijuna eura bruto.

Linker
16. travanj 2024 20:05