ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
A ŠTO DALJE?

Za Vatrene još ništa nije gotovo. U listopadu mogu ovjeriti vizu za Katar, ali još stignu i sve prosuti!

S dvije pobjede i uz kiks Rusa možemo lagano u Katar, ali s dva kiksa protiv Cipra i Slovačke...
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 09. rujan 2021. 07:16

Kao i uvijek, na kraju prvog i uoči dva posljednja kvalifikacijska ciklusa za odlazak na SP u Katar 2022., pred Hrvatskom su tri scenarija. Dobar, loš, zao, kako bi rekao naslov jednog poznatog filma... S dvije pobjede sigurno smo "unutra", četiri su utakmice još do kraja, a o kiksevima ne smijemo razmišljati... Ovako to otprilike izgleda.

IDEALAN RASPLET - Dva slavlja, posrtaji Rusa i završetak priče već na Malti

Već bi sljedećeg mjeseca Hrvatska mogla napraviti ključne korake prema svom šestom svjetskom prvenstvu, ali za to bi joj osim vlastitih uspjeha trebala i pomoć drugih. S dvije pobjede protiv Cipra i Slovačke Vatreni bi otišli na 19 bodova i kad bi i Slovačka i Slovenija pobijedile Rusiju te je ostavile na 13 bodova, posao bi praktički bio riješen. Tada bi u u studenome Hrvatskoj za teoretsko osiguravanje prvog mjesta trebao još samo jedan bod, ili na Malti ili kod kuće s Rusijom. Bude li Hrvatska maksimalna u listopadu, a Rusija ostane bez ijedne pobjede, trijumf Vatrenih na Malti 11. studenoga značio bi i njihovo matematičko osvajanje prvog mjesta u skupini H. Posljednja utakmica s Rusijom na Poljudu tada bi za Dalića i njegove momke bila samo revijalnog karaktera.
Idealan listopadski rasplet
7. kolo: Cipar - Hrvatska 2, Malta - Slovenija X, Rusija - Slovačka 2.
8. kolo: Hrvatska - Slovačka 1, Cipar - Malta X, Slovenija - Rusija 1.
Redoslijed: Hrvatska 19, Rusija 13, Slovenija 12, Slovačka 12, Malta 6, Cipar 5.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

REALAN RASPLET - Odluka pada u zadnjem kolu, gol-razlika može biti presudna

Koliko god su mnogi nakon izvrsnog rujanskog učinka već počeli s euforičnim pričama, situacija nakon šest odigranih kola u skupini H za Hrvatsku nije savršena. Da Vlašić nije “sa sirenom” zabio Sloveniji, iz rujna bi kao prvoplasirana reprezentacija u skupini zbog bolje gol-razlike izašla Rusija. I nije uopće nemoguće da tako bude i nakon listopada. Hrvatska je favorit u oba dvoboja s Ciprom i Slovačkom, ali favorit je i Rusija u ogledima sa Slovačkom i Slovenijom. Nastave li pozitivnu seriju Hrvati i Rusi i u prvom dvoboju u studenom, njihov će međusobni sraz u posljednjem kolu u Splitu biti presudan. Pobjeda bi i Hrvatskoj i Rusiji donosila prvo mjesto, a u slučaju remija presudila bi gol-razlika. Zato je svaka utakmica do kraja iznimno bitna.
Realan listopadski rasplet
7. kolo: Cipar - Hrvatska 2, Malta - Slovenija 2, Rusija - Slovačka 1.
8. kolo: Hrvatska - Slovačka 1, Cipar - Malta 1, Slovenija - Rusija 2.
Redoslijed: Hrvatska 19, Rusija 19, Slovenija 10, Slovačka 9, Cipar 7, Malta 4.

POGUBAN RASPLET - S dva kiksa i drugo mjesto u skupini postat će upitno

Sve dobro napravljeno u rujnu, Hrvatska može prosuti u listopadu ne bude li na pravoj razini. Kiks na Cipru, pa kiks protiv Slovačke i eto problema. Još ako se Slovaci probude, šokiraju s dvije pobjede na gostovanjima u Rusiji i Hrvatskoj, a vidjeli smo u nogometu i veće senzacije, eto problema. Ne samo da bi Hrvatskoj došlo u pitanje osvajanje prvog mjesta u skupini, već bi došla u situaciju da bi u studenom morala loviti i drugu poziciju, odnosno dodatne kvalifikacije za Katar. Trenutačno se ovakav rasplet iz hrvatskog kuta čini kao znanstvena fantastika, ali slovačko gledište je nešto drugačije. Oni još uvijek vjeruju da mogu vidjeti Katar i ne namjeravaju se predati. Zato oprez, prvo u Larnaci, potom i u Osijeku. Inače može biti svega...
Poguban listopadski rasplet
7. kolo: Cipar - Hrvatska X, Malta - Slovenija 2, Rusija - Slovačka 2.
8. kolo: Hrvatska - Slovačka 2, Cipar - Malta 2, Slovenija - Rusija 2.
Redoslijed: Rusija 16, Slovačka 15, Hrvatska 14, Slovenija 10, Malta 7, Cipar 5.

Linker
22. travanj 2024 20:27