Dean Mouhtaropoulos/Getty Images / Getty Images
NAPADAČ REALAN

ZABIO JE KOSOVU, MNOGI GA VIDE U PRVOJ POSTAVI, ALI ON PORUČUJE 'Mislim da to neće promijeniti moj status. On je takav kakav je, i idemo dalje'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 08. listopad 2016. 12:32

Nikola Kalinić zabio je Kosovarima u drugoj minuti sudačke nadoknade. Opet ga je izbornik ostavio u drugom planu, ali grizao je da ne bude samo jedno ime više u zapisniku. To mu je bio 33. nastup i “jubilarni” za Vatrene.

- Drago mi je zbog toga pogotka, centarfor uvijek voli kad zabije. Iako je najbitnija pobjeda, u ovom slučaju moj je gol bio manje bitan. Eto, na redu je Finska, malo je vremena za priče što je i kako bilo u Skadru, moramo tražiti nova tri boda.

Rezultat 6:0 je ipak iznad prognoza i većih optimista kad se zna koliko je igrača otkazalo zbog ozljeda.

- Nisam to očekivao, mislio sam da su oni malo tvrđi, ali naš plan je bila pobjeda. Računao sam da neće tako otvoreno igrati, krenuli su dosta napadački, otvaralo se puno prostora za nas, za kontre i polukontre. Kako smo u tome baš jak, mogli smo zabiti i više golova.

Bit ćemo sve bolji

Međutim, obrana je imala problema, svi igrači redom u nekim trenucima, ali uspjela je sve to spasiti i sačuvati mrežu netaknutom, najbolje je to što joj može podići samopouzdanje.

- I to što nismo primili gol također je važno. Iako smo ovaj put zabili dosta. Nadam se da ćemo i sada u Finskoj. Čeka nas, mislim, teška utakmica, ali opet će sve ovisiti o nama, da potvrdimo ovu igru.

Turska nas je iznenadila na startu, ali događa se točno što smo predvidjeli, konkurencija među rivalima je izjednačena, prosipaju se bodovi, Hrvatska je s četiri na prvom mjestu.

- Upravo tako. Sigurno je da smo mi najkvalitetniji u ovoj skupini. Rezultat s Turskom je bio takav kakav je, ali po igri trebali smo dobiti i taj susret. Tada nam se nije otvorilo, u Albaniji jest. Iz utakmice u utakmicu bit ćemo sve bolji, ova ekipa je na okupu već dosta godina i sve osim plasmana na Svjetsko prvenstvo bilo bi razočaranje.

Finci su odigrali napetu utakmicu na Islandu, pali su u šestoj minuti sudačke nadoknade. Mnogo bolji dojam ostavili su od onog na startu s Kosovom. Mogu li biti opasniji nego je izgledalo?

- Vidio sam, a gledao sam njihovu igru s Kosovom. Tada su odigrali 1:1. Sada će kao domaćini htjeti pobijediti. Skupili su se, nadamo se otvorenoj igri, što bi nama odgovaralo, i da će biti prilika za gol.

Lens, Francuska, 250616. 
Stadion Bollaert-Delelis.
Utakmica osmine finala UEFA Euro 2016 izmedju Hrvatska - Portugal. 
Na fotografiji: Nikola Kalinic, Mario Mandzukic, Bojan Radanovic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

Kratak je razmak, može li susret s Kosovom ostaviti traga, koliko će se fizički odraziti?

- Ma neće previše. To su igrači koji non-stop imaju ritam od dva nastupa u jednom tjednu, svi smo spremni i jedva čekamo dvoboj u Tampereu da potvrdimo Skadar.

Kalinić je ušao u 59. minuti umjesto Mandžukića, pola sada je manje nego se nadao. Ali trudio se da nešto uradi, da ga se po nečemu zapamti s te utakmice.

- Ma dobro, u redu, zabio sam, ali mislim da to ništa neće promijeniti moj status. On je takav kakav je, i idemo dalje.

Ali možda u Finskoj budete bolje kotirali?

- Pa vidjet ćemo.

Za Fiorentinu je ove sezone odigrao osam utakmica, šest u prvenstvu i dvije u Europskoj ligi, zabio je dva gola. Za Vatrene mu je to bio prvi službeni nakon Španjolaca u Bordeauxu. Zapravo otkako je Čačić izbornik za reprezentaciju pogađa u dosta visokom ritmu, na terenu je bio 308 minuta i postigao tri gola. Možda to bude valorizirano.

Linker
22. travanj 2024 00:58