Lapresse/ddp Usa/profimedia
PAD FORME

Zabio je pogodak vrijedan bronce, ali odlaskom iz HNL-a proživljava teške dane. Mjesto u prvih 11 još je daleko

Treba izdržati još dva mjeseca, a onda razmišljati o transferu u momčad koja će ga više cijeniti
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 21. ožujak 2023. 23:14

Moglo bi se više igrača uklopiti u ovu rubriku, a koji su zbog ozljeda, slabije forme ili nekog trećeg razloga manje igrali po povratku sa Svjetskog prvenstva. Jedan od takvih je, primjerice, Marcelo Brozović, kojeg je nova ozljeda, ovaj put lista, odvojila od igre cijelog siječnja.

To je otvorilo putove Turčinu Calhanoglu, koji se odlično snašao kao playmaker i na neki način oslabio Brozovićev donedavni status nedodirljivog. Trener ga nastoji vratiti u formu, ali s druge strane kao da vodi računa da Calhanoglu ostane opcija za slučaj da uprava Intera odluči na ljeto prodati Brozovića...

image
ADRIAN DENNIS/Afp

No, iako mu nije bajna situacija, Brozović je u kudikamo boljoj situaciji od Mislava Oršića, koji je doživio uvjerljivo najteži pad (obrat) klupskog statusa. Strijelac gola vrijednog bronce u Kataru u siječnju je ostvario transfer u Southampton, klub koji se grčevito bori za opstanak u Premiershipu. U vidljivoj kaotičnosti stručne i posljedično igračke linije upravo je Oršić neočekivano izvukao najdeblji kraj. Nakon što je u Premiershipu debitirao 21. siječnja s Aston Villom i to 6 minuta, Oršić nakon toga nije dobio priliku više niti biti u konkurenciji. U Liga kupu, 11. siječnja protiv Manchester Cityja, igrao je 7 minuta, a 24. siječnja 57 s Newcastleom, odnosno, sa 63 i 59 minuta igre u FA kupu protiv Blackpoola i Grimsby Towna očito nije zadovoljio struku, pa je njegov slučaj postao jedinstven primjer marginalizacije dovedenog igrača sa statusom protagonista treće reprezentacije svijeta na netom završenom Mundijalu. Oršić objektivno nije mogao odmah iz HNL ugode uskočiti u Premiership iskušenja. U Hrvatskoj je bio dio dominantne momčadi, u engleskoj nemjerljivo težoj konkurenciji dio je najslabije momčadi lige. U najmanju ruku treba mu neko vrijeme prilagodbe novom okruženju i zahtjevima igre, ali u Southamptonu, kojem gori pod statusnim nogama, nemaju strpljenja za to.

image
ADRIAN DENNIS/Afp

Veliko je pitanje kako će se odvijati Oršića priča u tom klubu. Logika nameće realnost da se do kraja sezone tamo neće baš naigrati u preostalih deset utakmica. Planirati promjenu kluba, možda i lige, čini nam se trenutno psihološki najvažnije da prevlada dva duga mjeseca marginalnosti statusa, a potom doista ode tamo gdje će ga više cijeniti.

Linker
25. travanj 2024 10:42